Pungesti: Accident de munca mortal pe santierul Chevron(?)

ACTUALIZARE 24. 05. 2014:
Tot pe FB circula varianta ca NU ar fi murit nimeni ci ar fi vorba doar de o “intoxicare media”… Sa vedem care adevar se va impune pana la urma.

……………………

EN: Apparently one person killed in a work accident on the illegal fracking site in Pungesti, report anti-fracking activists from the area. According to their postings on FB, a worker of the Medias based drilling company DAFORA has died on the construction site of the Pungesti shalegas rig during the night of May 19, 2014. The death might have been caused by chemical poisoning. Massmedia had not been informed of this incident, the activists say. Nor do inform CHEVRON or DAFORA on their websites about the accident that occured already several days ago (see FB-posting below, in Romanian).

DE: Gemaess eines aktuellen Postings von Fracking-Gegnern auf FB soll in der Nacht vom 18. zum 19. Mai ein Arbeiter der Mediascher Bohrfirma DAFORA auf der illegal betriebenen Schiefergas-Bohrplattform in Pungesti, Kreis Vaslui durch chemische Vergiftung gestorben sein. Die Medien sollen ueber diesen Unfall nicht informiert worden sein, berichten die Aktivisten in ihrem Posting weiter. Auf der Seite der Firmen CHEVRON und DAFORA finden sich ebenfalls keine Neuigkeiten ueber den vermeintlichen Unfall (s. Posting unten, in rumaenischer Sprache).

…………………………………………

“Un grav accident de munca, soldat cu moartea unui angajat al firmei Dafora, s-a produs în noaptea de 18 spre 19 mai a.c., pe platforma din cadrul perimetrului ocupat de Chevron la Pungesti. Dupa cum transmit surse din cadrul Miscarii de Rezistenta din localitate, muncitorul, care a decedat pe loc, a fost victima substantelor letale, depozitate in imediata vecinatate a sondei. In ciuda restrictiilor draconice, surse din interiorul firmei Dafora au confirmat, sub protectia anonimatului, tragicul eveniment. De asemenea, satenii au observat prezenta unei ambulante la fata locului si o precipitare neobisnuita a personalului din cadrul perimetrului Chevron. Din informatiile noastre, trupul neînsufletit a fost dus la Institutul de Medicina Legala din Bacau, iar procurorii si inspectorii de munca au demarat anchetarea cazului. Faptul ca nici pana azi presa nu a fost informata cu privire la acest grav accident de munca, ne indreptateste sa afirmam ca se incearca trecerea lui sub tacere, pentru a nu fi alimentate temerile populatiei si ale activistilor de mediu cu privire la toxicitatea extrema a substantelor care vor fi injectate in sol. Reamintim ca lucrarile de la Pungesti au fost incepute de Chevron in ciuda puternicei opozitii a populatiei locale si au ca scop explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.”

…………………………..

Postare Maria Olteanu

“Confirmare stire legata de moartea muncitorului de la sonda de la Pungesti.

Prima victima a unei sonde oficiale pentru hidrocarburi neconventionale din Romania, cea de la Pungesti, este confirmata. Nu la nivel oficial, bineinteles, vor nega asta cu vehementa si vor musamaliza, va dati seama ce lovitura imensa de imagine va fi asta. Marius Ignat, din Rezistenta Pungesti, a primit confirmarea din 3 surse de incredere, inclusiv din interior. Este vorba de un angajat cu par lung care apare pe filmarile Rezistentei, care, dupa spusele lui Marius, era si cel mai arogant dintre toti de acolo. Ma abtin de la comentarii in acest sens, desi imi stau cateva in buricele degetelor.

Este vorba de un angajat care a decedat in noaptea de 18 spre 19 mai, in urma spargerii unui recipient cu substante toxice. Chevron si autoritatile incearca sa musamalizeze aceasta stire, mai ales pe fondul vizitei lui Joe Biden la Bucuresti, cand propaganda pro gaze de sist a atins cote maxime.

Va trebui sa facem un tam-tam extrem de mare, pentru ca este asul nostru din maneca. Nici nu au inceput fracturarea, si fac prima victima. Haideti sa fortam Chevron sa iasa cu o dezmintire oficiala pe aceasta tema, sa vedem daca le da mana! La fel, este nevoie de distribuirea stirii si in retelele internationale, cu specificarea faptului ca acest accident este musamalizat de companie.

Va amintesc ca la sonda de la Homocea au murit anul trecut, datorita unui accident, 3 sau 4 angajati ai sondei de acolo, care este cat se poate de posibil sa fi fost pentru explorare pentru gaze de sist (accidentul a presupus intersectarea accidentala a unei pungi de hidrogen sulfurat). Despre acest accident nu a scris decat presa locala din Focsani, in editia scrisa, in presa online negasindu-se nicio referire la acest episod. Insa o singura deplasare la fata locului si discutiile cu localnicii va vor edifica. Si in acel caz, OMV Petrom de data aceasta, a musamalizat cazul. Probabil platesc familiilor sume foarte mari pentru a pastra tacerea.

Haideti sa raspandim aceasta stire peste tot, pentru ca este oficial!
Pentru orice informatii suplimentarea legate de acest caz, va rugam sa ne contactati.”

pung 15
Bazine de retentie pentru substante chimice, in incinta santierului Chevron, din Pungesti (Foto: Hans Hedrich, aprilie 2014)

Posted by at 23/05/2014
Filed in category: Natur & Schutz, and tagged with: , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4