Tinutul Secuiesc – la hotii de lemne ma gandesc (II.)

Sosit ieri seara in satul A din jud. B din Secuime. A doua vizita dupa o filmare scurta in august a.c. Stiu unde m-am reintors: intr-una dintre cele mai frumoase comune din regiune – si totodata una dintre comunele cu cele mai grave probleme privind viata publica.

Iata “super oferta” de probleme de care nu duce lipsa localitatea: furt organizat de lemne din padurile retrocedate, functionarea de gatere ilegale, amenintari la adresa varstnicilor pentru a nu reclama furturile din padurile lor, localnici atacati si raniti de cainii de paza ale gaterelor, restituiri blocate de terenuri si paduri, delapidare de fonduri la composesorate, falsuri in acte la banda rulanta, abuzuri in serviciu a angajatilor Primariei, privatizari ilegale, vanzari de permise de conducere, braconaj, incendieri de terenuri defrisate, piramide de mita pe scara ierarhica, camatarie, extorsiune. Cam atata. …Am aflat in 24 de ore.

Vorbit ieri seara cu sursa nr. 1. Aflu cine sunt oamenii din spatele afacerii ilegale cu lemne: un anume C. D. si gashca lui din orasul E care cumpara lemnul prelucrat de la gatere si il comercializeaza – desigur cu hartii “in regula”, emise …ilegal, in orasele F si G. Pe linie de politie sunt protejati de cine trebuie  –  din moment ce pana si seful politiei judetene ar fi fost implicat in trecut in biznisul ilicit cu lemne. Motiv pentru care a si fost urgent …avansat in postul actual.
Sursa nr. 1 refuza sa vorbeasca in fata camerei…

Nu in ultimul rand, multi il banuiesc chiar pe Primar ca ar patrona discret dar eficient afacerile ilicite din comuna. Si din moment ce pana si “serviciile” ar fi, spune-se, implicate in numaratul banilor proveniti din A, totul merge ca pe roate (de camion). Sunt semne ca “serviciile” ar fi fost deja partial “privatizate”, unii “baieti” ocupandu-se, part-time, si de afaceri mai prospere decat spionajul…

 

 

 

 

 

 

Incepatori intr-ale furtului de lemne: Se taie mesteceni crescuti pe pasune.

 

 

 

 

 

Profesionisti in actiune: Dimineata se iese cu tractorul si cu remorca in adancul padurilor, la multi km departare de sat si se coboara in sat, pe intuneric, cu marfa proaspata pentru gatere. In dimineata urmatoare scandura e gata de drum – cu acte de provenienta si de transport “in regula” – emise ilegal de catre inginerul silvic local.

Vorbit azi cu sursa nr. 2 si 3. Sursa 2 vorbeste franc si fara teama si in fata camerei de filmat – printre altele despre faptul ca un afacerist bine network-uit in sferele inalte ale UDMR (si PDL) si-ar fi “facut rost”  in mod ilegal de terenurile din jurul unor izvoare de apa minerala. Despre alt localnic a aflat ca si-a confectionat un document “istoric” de pe la 1700+ cu ajutorul caruia a solicitat “retrocedarea” unor terenuri/paduri ce n-au apartinut nicicand unor inaintasi de-ai lui. S-a dat de gol incluzand si numarul casei sale de locuit – care acum 300 de ani inca nu exista… Si totus, Primarul i-a dat terenul!

Sursa nr. 3 ar avea de povestit romane intregi (de groaza) – dar refuza s-o faca in fata camerei, de frica sa nu pateasca ceva copiii ei, pt. ca este convinsa/informata ca interlopii zonei ar fi bine ‘infipti’ pana in sistemul de justitie si in parchet (cel de pe langa judecatorii si tribunale). Drept dovada, autorul unui furt a mai multe zeci de metri cub de lemn s-a scos de sub urmarire penala dupa ce din dosar fusese sustras procesul vorbal din care reiesea ca respectivul fusese faptasul…
De frica unor represiuni, multi localnici tac, cu toate ca fiecare stie cate ceva – si unii stiu enorm de multe… Totodata, tacerea localnicilor este cea care mentine in viata acele structuri de ale caror represiune ei se tem. Un cerc vicios…

Update 15. 10. 2012 ora 11.15: Dupa ce telefonasem ieri seara cu sursa 1 (care se stie cu telefonul interceptat), azi dimineata am ramas cu cartela de orange blocata. Prietenii care ma sunasera azi au aflat ca cica am un “numar nealocat – pentru  a afla numarul de telefon apelati la…”  Azi mi-am cumparat alta cartela, noua, prepaid; vorbesc cu dansa toata ziua fara probleme – iar dupa ultimul telefon de seara asta, primit de la sursa 1, ghici ce???? Cartela nr. 2 blocata si ea.  (Defapt sper sa-i de-a drumul din nou daca se afla de magaria asta! 😉
Sa inteleg ca mai nou tre’ sa trimit cereri de deblocare a cartelelor la SRI? Hey! Lasati glumele proaste!

Update 16. 10. 2012: Azi noapte pe la ora 12.30 am constatat cu bucurie ca virgula cartela prepaid imi fusese deblocata. Cu multumirile de rigoare ca mi se ingaduieste dreptul de comunicare chiar si atunci cand investighez hotii patronate de unii lucratori ai Politiei si nu numai!

Posted by at 15/10/2012
Filed in category: Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4