S.c. Prospectiuni S.A.: Amenintari telefonice la adresa unui protestatar antifracking

Motto: Securistul Ovidiu Tender isi schimba jobul, dar naravul ba!
Dupa ce Ovidiu Tender, patronul s.c. PROSPECTIUNI S.A., isi trimisese in noiembrie 2013 un emisar la sediul Asociatiei Neuer Weg, la Fagaras, cu misiunea explicita de a ne mitui, in vederea sistarii protestelor si a unor actiuni in instanta, dupa oprirea lucrarilor ilegale si destructive de prospectiuni de hidrocarburi (inclusiv gaze de sist) si concedierea unui numar mai mare de angajati ai firmei, in 22 mai, unul dintre ei trece la amenintari telefonice la adresa vicepresedintelui asociatiei (autorul acestor randuri).

Dupa ce mi-a reprosat ca eu personal as fi devina de faptul ca el nu mai are unde munci – mia- spus in repetate randuri ca “vom veni [cu niste fosti colegi] la dvs. acasa ca sa ne dati de lucru! “Foarte” subtila amenintarea asta, nu-i asa? Cititi aici transcrierea inregistrarii audio (vezi film YT) pe care am facut-o simtind inca de la inceputul discutiei ca va fi vorba de o amenintare (prima in cariera mea de activist)!
Am sa beau o bere azi, pentru a sarbatori premiera!

Acuma… Dincolo de partea penala si, pe undeva si tragicomica, a miniincidentului, in opinia mea telefonul de azi dezvaluie mai multe intelesuri, cum ar fi:
1. Situatia economica e nashpa. Clar! Si supararea celor afectati de somaj e de inteles… Dar pe de alta parte: “La tatzi ni-i greu!” Asa ca… Ce vina am eu ca niste angajati cu apucaturi agresive de la firma privilegiata a unui mafiot dovedit si-au pierdut slujba?! La cat de profesionist au prestat ei la s.c. Prospectiuni S.A., sigur vor gasi un job si la alta firme din lumea interlopa. Firma lui Tender n-o fi chiar singura pe piata. (Asociatiile caritabile Chevron si RMGC cauta nonstop fraieri oameni harnici care nu vor decat sa munceasca fara sa gandeasca!)

2. Protestele antifracturare (cat si campaniile electorale, stiu!) isi arata efectul REAL si MULTIPLU, afectand – pe moment, cel putin – activitatea firmelor ce apartin clasei neofeudal-cleptocratice. Neobisnuiti fiind sa li se opuna cineva in mod sistematic proiectelor lor de sifonat bani publici pe spinarea publicului, ei reactioneaza manelistic-maniheistic, cautand vina pentru blues-ul lor de moment la dujmanii care le ia banii.

3. Amenintarile angajatilor concediati la adresa celor care cer imperativ respectarea legii si a statului de drept arata ca si acestia ajung, la un moment dat, victimele sistemului cleptomafiot de care beneficiasera pana atunci. Asa e viata…

4. Elitele din economie si politica depun eforturi serioase ca sa impinga Romania intr-o pozitie globala de autoprostitutie (vanzarea si exploatarea unor resurse ce apartin tuturor in folosul unor firme private si in dauna comunitatilor si a bugetului de stat), tara noastra riscand prin aceasta sa cada si sa ramana mult si bine in capcana unei inferioritati si supuneri nemeritate. Este vorba de BLESTEMUL RESURSELOR – acesta fiind poate cel mai important motiv sa ne opunem cu toate mijloacele (legale) proxenetilor din mediul de afaceri si politica. Astia ne-au amanetat viitorul si viata generatiilor viitoare. In scenariul Romaniei anilor ce vor veni ne-au dedicat deja rolul unor robi ai industriei extractive.

5. Dincolo de proteste si de opozitie este nevoie, in mod evident, de scenarii alternative de dezvoltare pentru regiunile unde propaganda cianuristo-fracturista a dat cu barda. Chiar daca asta nu tine de obligatia unor activisti civici sa serveasca pe tava si la comanda partii adverse solutii la problemele grave create de altii sau chiar de cei din urma, totusi aceste alternative exista deja. Pentru sudul Transilvaniei, zona afectata in 2013 de invazia prospectorilor de gaze de sist, multitudinea de proiecte si initiative implementate de ani de zile la scara mica de catre intreprinzatori si ONG-uri demonstreaza ca NU avem nevoie megaproiecte inutile si impuse.

6. Mai mult: cum o demonstreaza rezultatele unui amplu proiect international de cercetare socio-ecologica recent incheiat, sudul Transilvaniei are toate resursele necesare pentru o  forme de dezvoltare cu adevarat sustenabile, prietenoase cu mediul inconjurator si cu patrimoniul istoric – chiar daca autoritatile oarbe din Sibiu, Brasov, Mures, Covasna etc. se prefac ca nu vad asta si le-au deschis larg usile celor de la Prospectiuni S.A., Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, RMGC s.a. sa treaca generos cu tavalugul, dinamita, cianura si drujba prin satele si peisajele noastre de o valoare si o frumusete de invidiat.
E timpul sa ne folosim de ceea ce avem din belsug, in loc sa visam la promisiunile false ale unor nechemati si neispraviti!

ovidiu_tender-25907
Alo, tov. Dan Dumitrescu, pardon Ovidiu Tender! Se aude?

…………………………….

TRANSCRIERE CONVORBIRE TELEFONICA, 22. 05. 2014
(HH: Hans Hedrich)
(PR: Prospectiuni S.A.)

00.01 HH: (va ascult) cu atentie!
PR: Deci, din cauza protestelro dumneavoastra, niste oameni

HH: Care proteste? Eu protestez in mai multe chestiuni… Sa ma lamuresc…
PR: Cu ‘prospectiunile’, cu ‘prospectiunile’…

HH: Buun…
PR: …am ramas fara servici

HH: Imi pare rau de asta!
PR: Sintem in drum spre Sighisoara…

HH: Poftiti?
PR: …sa vedem daca ne dati de munca dvs.!

HH: Nu-i obligatia mea!
PR: Pai, nu stiu. Ati demonstrat ce-ati demonstrat; ati protestat ce-ati protestat… Dar noi am ramas fara munca! [00.29] O sa va cautam sa-mi dati de lucru! La revedere! O seara minunata!

00.36 HH: Sinteti sigur ca e legal ce faceti? Mai ales de pe un numar care poate fi.. [identificat]
PR: Ati facut ceva legal dvs.?

HH: Logic, domle! V-am dat in judecata ca sinteti niste mafioti a lu’ Tender… Da? Am castigat procesul si in baza asta lucrarile ilegale au trebuit oprite! 00.56: Si nu ma amenintati! Ca ajungeti pe mana politiei! Si n-o sa scapati… Si n-o sa scapati asa ieftin ca ca securistii de Tender si politzaii!
PR: …

HH: Poftiti?
PR: Eu am familie de intretinut!

01.09 HH: Domle, cautati o firma care lucreaza legal!
PR: Pai dvs. ce-ati lucrat legal?

HH: Domle, eu v-am dat in judecata… Nu pricepeti ca unu si cu unu fac doi?
PR: …

HH: Domle, vreti sa intelegeti sau vreti sa ma amenintati?
PR: …

HH: Stati sa clarificam: Vreti sa ma amenintati sau vreti sa discutam?
01.27 PR: Eu nu va amenint.

HH: Spuneti, una din doua! Daca vreti sa discutam, ma lasati sa vorbesc, sa va explic! Ca ma enervati acuma!
PR: …

01.36 HH: Nu accept sa ma amenintati – ca ati fcut-o deja!
PR: Nu va ameninta nimeni!

HH: Domle, vreti sa ascultati ce am de spus sau nu?
PR: Da’ nu ma intereseaza ce ati avut cu prospectiunile! Eu v-am spus opinia mea! 01.50: O sa venim peste dvs. la Sighisoara sa ne dati DE LUCRU!

HH: Bun! Haideti acuma! Strada Caraiman nr. 1, Sighisoara! Acuma sa veniti ca va astept!
PR: Stim adresa, stati linistit!

HH: Da’ haideti accuma ca-s aici! Haideti sa va vad, pe aia multi si curajosi! …Care ma amenintati prin telefon [pentru] ca noi aparam drepturile unor oameni care si ei au niste locuri de munca; si ei au niste interese legitime!
PR: Deci…

HH: Ce vreti, domle? Cum va numiti, in primul rand? Cum va numiti, in primul rand?
PR: Nu va ameninta nimeni!

HH: Spuneti cum va numiti! Aveti atata respect pentru un om…
02.23 PR: Venim, sa vedem: Ne dati de lucru? … Avem familii. Unde ne ducem?

02.28 HH: Domle, nu ma crede prost! …Ca vii la mine cu mai multi oameni sa va dau de lucru!
PR: … domle!

HH: Asta-i o amenintare! “Foarte” sub…[tila].
PR: Nu amenint pe nimeni!

HH: Pai asta intelege orice om ce nu-i prost la cap!
PR: Vedeti ca o sa fie inregistrata convorbirea asta!

HH: Eu deja va inregistrez, domle, ca ma amenintati! De ce credeti? Cine credeti ca sinteti? Spuneti in primul rand, cum va numiti! Cine sinteti? Sinteti [Ovidiu] Tender? Cine sinteti?
PR: Nu sint Tender ca de eram Tender, era bine! Nu, sint un simplu muncitor, domle!

HH: Bun!
PR: Iar eu am ramas fara servici din cauza dvs.!

03.05HH: Ati ramas fara servici ca lucrarile sint ilegale! Si statul asta mai exista pana la urma – si autoritatile le-au oprit, nu eu le-am oprit abuziv! Voi ati lucrat abuziv!
PR: …

HH: Poftim?
PR: Daca va fi razboi cu…

HH: Ce razboi, domle? Domle, exista un stat in tara asta si care dupa juamte de an [de proteste] si-a facut totusi simtita prezenta. El v-a oprit, nu eu! Ca eu nu-s Dumnezeu! Nu intelegeti cel mai simplu lucru pe lume?
03.37PR: Da’ dece tipati, ca eu nu tip!

HH: Pentru ca nu ma lasati sa vorbesc! Dvs. tot insistati sa-mi spuneti o poveste de doi bani si pentru adormit copii si amenintat oameni!
PR: E povestea vietii mele, mai baiatule. Tu nu intelegi astaa? Eu nu mai am de lucru!

HH: Nu ne tutuim, in primul rand! Daca doriti sa discutam… Daca doriti sa discutam…
PR: Am familie…

HH: Domle, ma lasati sa vorbesc? Inteleg ca vreti sa intelegeti ceva. Dar nu, dvs. tot insistati sa-mi povestiti ceva. Eu am priceput. Nu-s prost! Vreti sa discutam? Spuneti: da sau ba?!
PR: Va pun o-ntrebare…

HH: Vreti sa discutam? Da sau ba?
PR: Va mai pun o ntrebare, dupa aia discutam. Se poate?

HH: Bun. Intrebati si va raspund! Dupa aia vorbesc EU si-mi raspundeti dvs. Dar nu ma tot intrerupeti!
PR: Ati facut totul voluntariat.

HH: Normal! Si ce-i daca?
PR: Sa va inrteb un lucru: Daca… sa dea Dumnezeu, sa intram in razboi…

HH: Care razboi domle, ce razboi?
PR: …v-ati oferi voluntar pentru asta?

HH: Ce razboi? Care razboi? [Nu intelegeam despre ce fel de “razboi” vorbeste . Credeam ca vb despre un “razboi” intre noi, protestatarii si firma Prospectiuni… S-o fi referit probabil la un razboi in Ucraina, ma gandesc…]
PR: E clar. Bine. La revedere! O sa venim sa-mi dati de lucru!

……………………………………….

Posted by at 22/05/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4