Unguri discriminati de unguri – si aparati de un roman. Sau: Despre Transilvania normala (si morala)

Inainte sa cititi aceasta postare, va recomand sa luati loc, stingeti tigara, puneti-va centura de siguranta si respirati calm si adanc! LangaTg. Mures, municipiu cunoscut pentru etnicentrismul sau suparat, mai exact, in comuna Corunca/Koronka, cunoscuta  pentru vilele multicolore si reprezentantele auto, trantite de-a valma in peisajul din apropierea DN 13 Brasov-Sighisoara-Tg. Mures, se intampla lucruri absolut …normale.

Si anume: Un anume Daniel Chesa, consilier local (roman, evident) in CL Corunca (comuna cu o semnificativa prezenta maghiara), a depus, in toamna anului 2015, o plangere  la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pe motiv de discriminare etnica. Pe cine considera discriminat(i) dl. Chesa? Nu, nu pe el insusi sau pe conationalii romani – ci pe …maghiari. Discriminati de catre cine? Nu, nu de catre o autoritate deconcentrata cu functionari etncii romani, cum s-ar putea presupune, ci de catre proprii reprezentantii maghiari, mai exact membri UDMR, din CL.

De ce? Pentru ca cei din urma ar fi refuzat, in repetate randuri, din 2013 incoace, sa redacteze ordinea de zi a sedintelor de consiliu local cat si HCLurile si in limba maghiara (pe langa limba romana, limba oficiala) – in ciuda insistentelor lui daniel Chesa. De ce ar fi trebuit s-o faca? Pentru ca asa o cere legislatia pentru localitatile cu un procentaj de peste 20% populatie “etnic minoritara”. De ce n-au facut-o? Asta nu stiu – din textul plangerii reiese ca, aparent, ar fi mai ieftin sa se faca doar in limba romana si ca asa s-ar fi inteles consilierii intre ei. Adica asa e tocmeala, mica intelegere dintre ei. Iata, va pun si linkul la plangere – in maghiara (nu, nu ca sa-i ‘discriminez’ pe ciititorii romani, ci pentru ca asa am gasit textul pe FB – poate chiar asa o fi fost depus de dl. Chesa la CNCD? 😉 ).

Concluzii: 1. Ce om normal/adevarat, acest domn Chesa! – “pacat ca nu-i ungur” sau sas, ca l-as vota! 2. Ce nashpeti si penibilissimi, consilierii UDMR! – “pacat ca nu-s romani” sau tigani! 3. Daca dl. Chesa va primi candva si el Steaua Romaniei, risca s-o piarda dupa 25 de ani! 4. Sa nu cumva sa afle Dan Tanasa, Bogdan Diaconu sau Garda lu’ Vlad Tepes de inalta tradarea a dlui. Chesa, ca-i bai… 5. Cum spunea un comentator maghiar pe FB: Probabil ca UDMRistii nu vor sa se traduca HCLurile si ordinea de zi, pentru ca alegatorii maghiari sa nu afle ce magarii au votat alesii inimii lor…

…Si acuma la modul serios: 6. Felicitari, dle. Chesa! Asta e Transilvania normala la cap si …morala, zic eu: Sa te implici pentru adevar, dreptate, corectitudine si buna gestionare a treburilor locale, trecand peste barierele si tabuurile etniciste, respectiv ignorandu-le pe acestea. Asta nu inseamna sa nu te implici si pentru binele si pentru drepturile propriei comunitati, daca se impune – dar apartenenta de ‘gashca identitara’ si meta-trib sa nu-ti fie ochelari de cal, atunci cand privesti lumea din jur. Un LIKE cu steluta pentru actiunea dlui. Chesa – si un DISLIKE cu bulina neagra pentru bishnitzarii politici de la UDMR Corunca! Mai bine ati curata santurile de gunoaie, daca vreti sa faceti ceva pentru comunitate, in loc sa luati decizii aiuristice si sfidatoare in CL, impotriva celor, in numele carora luati decizii.

h2

cncd1

Ca fapt divers – si iesind din nota umoristica a articolului de mai sus: Daca CNCD se numeste Consiliul “NATIONAL”…, natiunea fiind definita in Romania etnic (romaneasca), atunci defapt este vorba, cel putin la denumire (nu neaparat in privinta compozitiei), de un “Consiliu (etnic) Romanesc pentru  Combaterea Discriminarii” – o subtila contradictie in termeni, sau nu?

Posted by at 09/03/2016
Filed in category: Gemeinschaft & Gesellschaft, Lachen & Nodinken, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4