Tartsuk távol a Pioneer génmódosított kukoricáját a földektől!

RO: Afara, afara, porumbul transgenic din tara!
In curand, ministrii statelor membre UE vor decide asupra aprobarii cultivarii porumbului modificat genetic “Pioneer 1507”. Te rugam sa actionezi acum pentru a bloca aceasta incercare!

EN: Soon the ministers of the EU member states will decide about accepting the cultivation of the genetically engineered maize crop “Pioneer 1507”. Take action now to keep it out from our fields!
Source/Sursa: MTVSz

………………………………………………..

Nemsokára az EU tagállamok miniszterei dönteni fognak arról, hogy engedélyezzék-e a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica európai termesztését. Arra kérünk, cselekedj!

gm_maize_ep.jpg

Számos gond van ezzel a génmódosított kukoricával, amely rovarölő mérget termel. Veszélyt jelenthet lepkékre, molyokra, ráadásul nem készült még vizsgálat arról, hogy e kukorica milyen hatással lenne más hasznos rovarokra, mint például a méhek és egyéb beporzó fajok. Ezenfelül a génmódosított kukorica tűrőképességgel rendelkezik egy erős gyomirtóval (glüfozinát) szemben, amelyet az EU erősen mérgezőnek minősített. Az EU jogszabályi követelmények ellenére nem végezték el a gyomirtó használatához kapcsolódó hatásvizsgálatokat.
A Pioneer által kifejlesztett 1507-es kukoricával kapcsolatos kockázatok magyar nyelvű összefoglalója itt olvasható. A Föld Barátai Európa angol nyelvű háttéranyaga itt található.

Arra kérünk Téged, hogy írj levelet a döntés szempontjából kulcsfontosságú országoknak, hogy segítsenek megállítani ezt a génmódosított kukoricát!
Ezen országok véleménye számít a leginkább.

Kérjük, válaszd ki, hogy az alábbi országok közül melyik miniszterének/minisztereinek szeretnél írni, és töltsd ki az űrlapot!

Köszönjük, hogy csatlakozol az akcióhoz!

Írj a belga kormánynak (flamand nyelven)!
Írj a belga kormánynak (francia nyelven)!
Írj a bolgár kormánynak!
Írj a dán kormánynak!
Írj a holland kormánynak!
Írj a horvát kormánynak!
Írj a lengyel kormánynak!
Írj a máltai kormánynak!
Írj a német kormánynak!
Írj az olasz kormánynak!
Írj a svéd kormánynak!

Hamarosan további országokat is hozzáadunk a listához, ezért kérjük látogass vissza erre az oldalra a közeljövőben.

A kormányoknak küldendő levél fordítása (természetesen az sablon levél az adott ország hivatalos nyelvén íródott, de nem árt ha tudjátok, mi szerepel a benne):

…………………………………………………………………..

Tisztelt Miniszter Úr!

Önök hamarosan dönteni fognak arról, hogy engedélyezzék-e egy genetikailag módosított kukorica (technikai neve 1507) köztermesztésbe vonását. Azért írok most Önnek, hogy arra kérjem, az európai fogyasztók és környezetünk érdekében mondjon nemet erre a génmódosított növényre.

Az engedélykérelem elutasításához megfelelő tudományos, politikai és jogi érvek állnak rendelkezésre.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal jelentése szerint e génmódosított kukorica kockázatot jelenthez egyes lepke- és moly fajokra. Nem volt még vizsgálat más nem célszervezetre mint például méhekre és más beporzókra. Ezenfelül e génmódosított kukorica tűrőképességgel rendelkezik egy erős gyomirtóval szemben, amit az EU tisztviselők erősen mérgezőnek nyilvánítottak. Ugyanakkor az uniós jogszabályokat megsértve az EU élelmiszer-biztonsági hatósága nem végezte el az adott gyomirtó alkalmazásához köthető környezeti hatásvizsgálatokat.

Az európai fogyasztók többsége, továbbá számos élelmiszer-ipari cég következetesen elutasítja a génmódosított növényeket. Az elutasítás a génmódosított növények környezeti kockázataival kapcsolatos bizonyítékokra, valamint a tényleges előnyök hiányára alapul.

Európa mezőgazdasága a génmódosított növények nélkül is sokkal termelékenyebb az Egyesült Államok mezőgazdasági szektoránál, ráadásul sokkal kevesebb vegyszert is használ. Nincs szükségünk génmódosított növényekre. Ezért arra kérem Önt, hogy szavazzon a 1507-es génmódosított kukorica termesztésének engedélyezése ellen, s támogassa inkább a környezetbarát és mindannyiunk számára egészséges élelmet biztosító gazdálkodási módszereket!

Tisztelettel:

Posted by at 20/01/2014
Filed in category: Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4