Firma SCHWEIGHOFER suspectata de utilizarea ilegala a certificatului PEFC
Acum 3-4 zile am primit un email anonim, aparent de la un cunoscator al industriei prelucrarii lemnului, in care acesta pune sub semnul intrebarii legalitatea utilizarii de catre firma HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER a certificatului PEFC. PEFC este unul din doua certificate de “sustenabilitate” pe care le-a obtinut firma respectiva; acestea fiind invocate de catre patronul Gerald Schweighofer pentru a “demonstra” cat de responsabil si corect ar lucra intreprinderea domniei sale… ‘Aruncand’ in lupta propagandistica cele doua certificate, Gerald Schweighofer a incercat recent, prin intermediul unui video, sa contracareze efectele negative ale dezvaluirilor EIA, cele care i-au zdruncinat credibilitatea in Romania si nu numai.
Insider-ul anonim afirma ca certificatele fabricii HS de la Comanesti si a produselor acesteia ridica serioase semne de intrebare din simplul motiv ca in Romania si in tarile invecinate (surse de aprovizionare ale HS) nu exista paduri certificate PEFC. In sprijinul afirmatiilor sale a atasat o fotografie dupa un pliant HS in care se sustine ca pentru respectivele produse fabricate la COMANESTI (prin firma BACO HS) s-ar folosi doar lemn “controlat PEFC”. Dintr-un link la pagina www.pefc.de se poate vedea totodata harta tarilor participante la sistemul PEFC – din randul carora lipsesc insa cu desavarsire Romania si tarile vecine si prietene… Drept consecinta, afirma ‘denuntatorul’, HS ar trebui sa-si piarda certificarea PEFC…
Pliantul HS cu informatia privind lemnul “controlat PEFC” (in partea din stanga, jos a imaginii)
Contactati, reprezentantii PEFC au confirmat ca, cel putin la prima vedere, afirmatiile sursei anonime par verosimile si ca, drept consecinta, au informat firma de certificare subcontractata(!) de PEFC care acordase certificarea pentru HS, sa investigheze cazul. Explicatia “misterului” poate fi aceea ca HS si-a asumat (in baza caror acte doveditoare?) ca va respecta standardul minim PEFC, acela de “lemn controlat PEFC” (nu “lemn certificat PEFC”) – fara sa fi existat un control real pe teren… (Asazisul “control” PEFC poate fi realizat – in regim de “verificare light” – chiar si pe baza de documente, fara deplasarea pe teren a unui controlor autentificat(!)…
Asta da “greenwashing” pentru hotii de lemne!: Facem rost de niste hartii de la niste institutii din Romania, tara a carei institutii deja ne-au servit pe tava padurile statului, le depunem la dosarul pe care-l trimitem la o firma de certificare din tara de origine a HS (Austria) si obtinem un document fara acoperire in realitate dar care da bine pe ambalaje, pliante, site web!)
Cunoscand numeroasele (nenumaratele?) antecedente ale HS in materie de falsuri, spagi si sfidari grosolane la adresa autoritatilor (si a bunului simt), nu este exclus sa avem parte, in curand, de o noua runda de dezvaluiri si scandaluri, latent letale, in care rolul principal ii revine din nou firmei austriece de renume mondial…
Mai jos redau fragmente din emailul de raspuns al PEFC Germania…
“Auch die Ihnen vorliegenden Informationen sind zunächst einmal richtig. Aktuell gibt es in Rumänien keinen anerkannten PEFC-Waldstandard. Somit ist es nicht möglich, PEFC-zertifiziertes rumänisches Rundholz zu beziehen und die verarbeiteten Rohstoffe mit der Deklaration „PEFC-zertifiziertes“ Produkt weiter zu veräußern. (…)
Die, in dem von Ihnen beigefügten Produktflyer enthaltene Auslobung besagt, dass der Holzrohstoff der Produkte aus „PEFC-kontrollierten-Quellen“ stammt, jedoch nicht, dass es sich um PEFC-zertifizierte Holzprodukte handelt. Laut Aussage der Firma Schweighofer hat das eingesetzte Holz, gemäß dem PEFC-CoC-Standard, also die Mindestanforderung an das System zur Sorgfaltsplicht (DDS) durchlaufen. (…)
Nach Rücksprache mit den Kollegen von PEFC-Österreich kann ich Ihnen mitteilen, dass ein Zertifizierer derzeit die Firma Schweighofer überprüft, ob die gemachten Angaben der Tatsache entsprechen oder ob es in diesem Punkt zu einem Verstoß gegen die PEFC-Richtlinien gekommen ist. Ich gehe davon aus, dass die Ergebnisse entsprechend kommuniziert werden, sobald die Untersuchungen beendet sind.“
Tocmai ai demonstrat cu excelenta ca esti un habarnist si ca nu stii ce e aia PEFC dar ai face orice ca sa te iei de firma aia.
Mai bine lasa-te, frate. Nu iti merge asa blamand intruna. Sau aia care te platesc ca sa scrii mizeriile astea te platesc atat de bine incat nici nu prea mai cercetezi ceea ce publici? Daca e ceva neinregula cu firma aia fii tu sigur ca aia care o supra-controleaza o sa scoata la iveala totul. Ca e in interesul controlorilor sa scoata ceva sange!
Frate, daca tot esti tu asa mare activist, ia pune tu mana si mobilizeaza societatea civila sa iasa la impadurit, in frunte cu cei care trebuie sa isi impadureasca suprafata (dar care nu o fac pentru ca si-au bagat banii in buzunar). Ia fa tu ceva de genul asta http://www.trueactivist.com/ecuador-just-set-the-world-record-for-reforestation/
si ai sa fii mult mai apreciat. Hai, ai timp pentru organizare pana la toamna.
Da sa iasa societatea sa planteze ca sa aiba hotii ce sa taie apoi.
corect!
Hans, frate, esti baiat destept. Deschide si tu ochii si vezi tot tabloul.
1. Nu este in sarcina societatilor de prelucrare sa planteze. Oricare ar fi alea: cherestea, mobila, pal, etc. Ia vedeti voi art.3 din codul silvic: de plantat trebuie sa se ocupe proprietarul! Da! Ala primeste si bani pentru asta. – Art. 33. – (1) Administratorul fondului forestier proprietate publică a statului şi proprietarii de păduri au obligaţia să înfiinţeze fondul de conservare şi regenerare a pădurilor purtător de dobândă, neimpozabil, deductibil fiscal şi având regimul rezervelor fiscale. Fondul se află la dispoziţia şi în contul administratorului sau al prestatorului de servicii silvice.
Si apoi explica de la pct 2 la 8 cum se formeaza fondul ala.
Unde dispar toti banii aia? In buzunarele cui?
2. Din alea 19 milioane mc lemn recoltat anual voi vedeti doar o patratica. Ca Schweighofer in sus…in jos.. Dar situatiile care privesc celelalte 17 milioane mc prelucrate la alte firme de ce nu le vedeti? De ce nu investighezi tu si alte societati? De ce nu te duci de fapt la radacina problemei?
3. Marea problema nu e la o firma privata (care apropo, la ce volum are, nu cred ca isi permite sa lucreze ilegal ca amenzile sunt pe masura volumului de munca) ci la stat. In administrare. In legislatie. In oamenii care isi fura singuri padurile. In gaterele locale, multe si mici care jerpelesc, lucrand fara acte, platind oamenii la negru (deci nu tu taxe si impozite, nu tu asigurari sociale pentru oamenii aia amarati).
4. Dar politicienii?
Mergi la sursa, frate!
Foarte interesant cum cineva apara cu atata pasiune o firma care este cunoscuta ca fiind un promotor al taierilor ilegale. De ce considerati ca este necesar sa cautati justificare pentru felul incorect in care actioneaza pe piata ? Articolul era despre modul mai mult decat suspect in care acestia vand pe piata produse cu marca “PEFC”. Si in cazul de fata , sunt mai mult decat abilitat sa comentez despre acest subiect. Stiu foarte bine ce inseamna certificarile FSC, respectiv PEFC, iar la fel de bine stiu ca in Romania, primele proceduri pentru inceperea certificarii unor paduri vor fi in 2017 ! Sa repet, poate nu ati citit prima data : in Romania, abia in 2017 vor INCEPE procedurile pentru certificarea PEFC a primelor paduri… Cat despre statele invecinate, situatia nu sta deloc mai bine, si nu puteti contesta articolul din acest punct de vedere !
Materia prima pentru aceste produse este CHERESTEA !!! Si aceasta cherestea este luata tot din Grupul Schweighofer, implicit produsa din bustean ce provine de pe teritoriul Romaniei (deci exclus PEFC) si al Ucrainei (deasemeni fara PEFC, in special ca de acolo se importa predominant PIN).
Astfel incat, conform celor precizate mai sus, pot sustine ca articolul este foarte corect formulat, legitimitatea certificarii PEFC a produselor Schweighofer fiind cel putin SUSPECT
@PNH:
va multumesc pt punctul de vedere. dc imi puteti transmite mai multe detalii pe acest subiect, va incurajez foarte mult s-o faceti – pt ca asa avem toate sansele sa spargem HS-ul – cu un efort investigativ comun si concertat…
hanshedrich@gmx.de
0752-616128
cu stima,
hans hedrich