Schweighofer si-a pierdut orice urma de legitimitate – asteptam ca judecatorii si procurorii sa-si faca datoria.
BILANT INTERMEDIAR & COMUNICAT de PRESA
La trei ani si jumatate de la inceperea protestelor si la 2 ani si jumatate de la initierea proceselor in instanta impotriva construirii si functionarii fabricii de debitare a lemnului a s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. (HS), la Reci/Réty, jud. Covasna, este momentul potrivit pentru un prim bilant.
Concluzia noastra, pe scurt: Firma „de renume”, HS, si-a pierdut orice urma de credibilitate si legitimitate de a mai activa in Romania; cetatenii tarii au constientizat problema taierilor masive de paduri si a increngaturilor de tip mafiot din aceasta ramura economica; autoritatile si politicienii, in buna parte complice la distrugerea padurilor, incep, timizi si inconsecventi, sa limiteze abuzurile, fara a arata insa intentia, capacitatea si conduita etica necesara pentru starpirea fenomenului.
Pana in prezent, pentru oprirea functionarii fabricii HS, Asociatia Bankwatch Romania si Asociatia Neuer Weg au initiat sase procese in instanta impotriva autoritatilor de stat si a firmei HS si BIOELECTRICA (BE, detinuta de HS), procese aflate in urmatoarele stadii de solutionare:
1. Anulare autorizatie de construire a fabricii Schweighofer la Reci (dosar nr. 27730/3/2014): Dosar suspendat pana la judecarea unui alt dosar (reclamant Greenpeace Romania) avand ca obiect decizia de incadrare a APM Covasna. Expertiza extrajudiciara obtinuta de reclamanti a identificat peste 10 ilegalitati, unele de natura penala, la elaborarea proiectului de construire. Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a suspendat dreptul de semnatura al arhitectilor, pentru sase luni.
2. Anulare HCL privind Planul Urbanistic Local (PUZ) Reci (dosar nr. 41943/3/2014):Proces pierdut in prima instanta; asteptam motivarea scrisa pentru a face recurs. Expertiza extrajudiciara obtinuta de reclamanti a identificat peste 10 ilegalitati, la elaborarea PUZ Reci.
3. Anulare Acord de Mediu pentru centrala de cogenerare BE, de la Reci (dosar nr. 3778/117/2015): Se judeca in prima instanta. Expertiza extrajudiciara obtinuta de reclamanti a identificat numeroase ilegalitati la elaborarea documentatiei ce sta la baza acordului de mediu. Expertiza extrajudiciara obtinuta de reclamanti a identificat incalcarea Directivei UE „SEVESO”, privind substantele periculoase, de catre firma.
4. Anulare autorizatie de construire pentru centrala de cogenerare BE, din cadrul fabricii HS de la Reci (dosar nr. 11581/3/2016): Se judeca in prima instanta. Expertiza extrajudiciara obtinuta de reclamanti a identificat un numar mare de ilegalitati, la elaborarea proiectului tehnic. S-a depus reclamatie la OAR pentru sanctionarea disciplinara a arhitectilor.
5. Anulare autorizatie de mediu pentru fabrica de debitare HS (dosar nr. 32822/3/2016): S-a atribuit termen de judecata, in ianuarie 2017
6. Anulare autorizatie integrata de mediu pentru centrala de cogenerare BE (dosar nr. 30625/3/2016): S-a atribuit termen de judecata, in ianuarie 2017
Reamintim ca, incepand cu aprilie 2015, in presa din Romania si din strainatate, au aparut o serie de reportaje investigative care expun practicile parca ostentativ ilegale, infractionale chiar, ale HS, atat in Romania cat si in Ucraina. Totodata, avem cunostinta de faptul ca opozitia tot mai acerba fata de aceasta firma, in intreaga tara, s-a declansat in contextul proiectului fabricii de la Reci – lucru care ne confirma ca, prin actiunile noastre in instanta, am facut lucrul potrivit la momentul potrivit. Asteptam cu deosebit interes urmatoarele decizii ale instantelor, sperand ca acestea vor da castig de cauza legalitatii si adevarului.
Nu in ultimul rand, dorim sa le multumim pe aceasta cale celor multi care ne-au sustinut moral, profesional si material in aceasta lupta dificila si inegala, ‘David contra Goliat‘. Multumiri speciale se cuvin colegilor si colegelor de la Asociatia Bankwatch Romania, din Bucuresti, reprezentata de avocata Catalina Radulescu.
Padurile noastre sunt viitorul nostru – de aceea credem ca deciziile privind gestionarea si utilizarea judicioasa a lor trebuie luate – in litera si spiritul Directivei EUTR – de institutii, comunitati si firme locale – spre binele oamenilor dar si al habitatului natural numit “padure”.
In ceea ce priveste firma Holzindustrie Schweighofer, suntem de parare ca ilegalitatile comise de aceasta sunt atat de grave, incat instantele au suficiente motive pentru dizolvarea ei. In Transilvania si Romania, a existat traditie si industrie forestiera si de prelucrare a lemnului, cu mult timp inaintea aparitiei acestei societati comerciale atat de contestate. Inseamna ca ele vor exista (din nou) si dupa disparitia ei.
Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg, Fagaras
29. 11. 2016
Fotomontaj: Toró Attila, Sfintu Gheorghe/Sepsiszentgyörgy