Rosii (ne)modificate genetic: Monsanto joaca “alba-neagra” cu Oficiul European de Brevete

Ce au fost si ce-au ajuns… Compania de agrochimicale, de renume intergalactic, pe nume Monsanto, cunoscuta pentru flituirea Vietnam-ului cu erbicidul Agent Orange pe timp de razboi pentru brevetarea de soiuri de soia, porumb, bumbac etc. modificate genetic in scopul exploatarii ajutorarii taranilor de pretutindeni a incercat sa dea un nou tun in stil de-a dreptul marlanesc. Daca in trecut se straduiau (si reuseau) sa obtina brevete pe produse semincere modificate genetic, mai nou se prefac doar ca ar fi obtinut un nou soi de rosii prin inginerie genetica – cand colo nu fac altceva decat sa incruciseze doua soiuri de tomate deja existente.

Adica: In loc sa investeasca zeci sau sute de milioane de dolari in crearea de noi gene prin combinarea unor secvente genetice provenind din mai multe specii, de data sta au cerut  – si au obtinut! – un brevet european facand doar ceea ce face si nea Gheorghe din Sectorul Agricol Ilfov sau badea Abdullah din Sri Lanka: polenizand soiul A cu soiul B, in vederea obtinerii unui produs ce imbina calitatile specifice ale celor doua plante! Insa… Monsanto a redactat cererea de obtinere a brevetului intr-un mod intentionat ambigu, astfel incat a reusit sa induca in eroare functionarii oficiului, acestia acordandu-le patentul dorit fara sa se “prinda” ca au fost fentati in cea mai buna traditie de …alba-neagra.

shell-game1
Uite rosia, nu e rosia! Monsanto a trecut de la manipularea genetica la manipularea functionarilor…

Concret, in  cazul de fata, Monsanto a obtinut din partea Oficiului European de Brevete din Muenchen/Germania brevetul nr. EP1812575  pentru un soi de tomate rezistente la un parazit numit botrytis. Normele in domeniu nu (mai) permit insa brevetarea de “inventii” realizate cu metode biologice (de ex. incrucisare), motiv pentru care Monsanto aparent a reformulat cererea de brevetare de o maniera suficient de ambigua, incat sa-i induca in eroare pe oficiali care au “crezut” ca e vorba de o metoda de inginerie genetica.
Coalitia internationala de organizatii anti-OMG, No Patents on Seeds, a depus astazi contestatie impotriva acordarii brevetului. Sa vedem cine va primi castig de cauza: “jmekeria” marca Monsanto sau legea si bunul simt…
Detalii aici >>> (EN) si aici >>> (DE)

800px-US-Huey-helicopter-spraying-Agent-Orange-in-Vietnam
Din istoria companiei: Monsanto in timpul unei campanii de distribuire gratuita de erbicid pentru taranii vietnamezi (proiect finantat de guvernul american). Sursa: Wikipedia

Posted by at 30/05/2014
Filed in category: Lachen & Nodinken, Natur & Schutz, Wissenschaft & Forschung, and tagged with: , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4