“Rețeta de mântuire” a părintelui Paisie Aghioritul

Eram în clasa a doua. Ieșisem din rândul analfabeților. Eram pasionată în a colecționa hartiile de la gumele Turbo și a citi. Orice. Din mai fiecare alocație, când mergeam cu familia la bunici, eu îmi cumpăram câte o carte de la tarabele expuse în fața mânăstirii Cozia. (Asta după ce aruncam un bănuț în fântâna arteziană din curtea mânăstirii. Desigur, îmi puneam dorințe!! Una din dorințe era să mă mărit. Am omis însă să îmi pun și dorința: nu doresc divorț. ;))

Într-una din zile, tot de la aceleași tarabe, am cumpărat o Biblie pentru copii. Aveam senzația că am făcut Geschäft-ul anului. Am luat-o în mâini, am răsfoit-o repede, să văd dacă are imagini multe, și, după ce am mirosit cartea câteva secunde, m-am apucat să citesc pe sărite din ea. Și am dat de el, de Solomon. Și am dat de ea, de înțelepciunea lui. (“Până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urî ştiinţa? – Ei, dacă nu ați apucat să ”gugălniți”, vă zic eu că veți găsi aceste rânduri în Pildele lui Solomon din Vechiul Testament.)

Și, într-o seară, mi-am coborât genunchii spre podea, mi-am împreunat mâinile și mi-am pus din nou o dorință, una ce acum o percep ca fiind inițiatică: am cerut înțelepciune.

Buna ziua, mă numesc Daniela. Am 30 de ani. Da, sunt divorțată. (* vezi mai sus) Am un băiat de 4 ani, James. Sunt educatoare. Și încă sunt în căutare de înțelepciune. Pentru că nu sunt adepta solilocvilor precum personajul din Iona al lui Marin Sorescu, vă invit să citiți, să meditați și să scrieți. 🙂 Fără introducere: din înțelepciunile părintelui Paisie Aghioritul…

……………………………………………………………………

Limitați-vă nevoile materiale pentru că acestea creează poveri înfricoșătoare și neliniști.

Nu râvniți la oamenii care au bani, confort, slavă și putere, ci la cei care trăiesc în virtute, înțelepciune și dreaptă credință.

Nu cereți de la Dumnezeu lucruri care întăresc numai trupul, ci cereți, în primul rând, ceea ce este bun și folositor pentru suflet.

Schimbați-vă viața, descoperiți sensul vieții, câștigați timpul pe care l-ați pierdut în călătoria voastră de până acum pe acest pământ.

Nu vă încredeți în cugetul oamenilor lumești.

Vindecați-vă de bolile care domină în viața oamenilor care nu au învățat să postească, să se înfrâneze, să se roage și să nădăjduiască.

Nu deznădăjduiți, Dumnezeu este pretutindeni și îl iubește pe om.

Tăiați orice relație cu răul, trăiți liber, în acord cu voia lui Dumnezeu.

Arătați-vă credința și prin faptele dragostei față de aproapele.

Hotărâți-vă, ce vreți mai mult: să plăceți lumii sau să vă întoarceți lângă Dumnezeu.

Aproape toate problemele încep de la gură (de la felul în care vorbești, adică) și de asemenea de la cât de mult depinzi de patimile tale.

1551471_460635384059809_1545770106_n

Cuviosul Paisie Aghioritul (1924–1994), părinte creștin-ortodox, care a trăit la Sf. Munte Athos.

 

Să o iubești pe soția ta mai mult decât pe tine însuți. Cu faptele, nu cu vorbele. Și să nu-i vorbești niciodată urât, fiindcă de fiecare dată limba ucide și distruge dragostea. De asemenea, să luați aminte că unii părinți îi răsfață pe copiii lor și le fac toate voile. Și când răsfeți prea mult pe copil, devine egoist și o va lua pe o cale strâmbă. Mulți părinți au grijă să dea copiilor lor mai mult lucruri materiale. Aceasta este o greșeală. Trupul are multe pofte materiale, dar viață scurtă. Sufletul are veșnicie: alt drum, altă călătorie. Sufletul nu sfârșește în pământ, ci la Dumnezeu. Astăzi toți se ocupă de trup, iar nu de nevoile sufletului lor.

– Și care sunt nevoile sufletului, părinte?
– Iată, cum să-ți zic? Nevoile sufletului sunt felurite. Și bucuriile sufletului sunt altele decât cele ale trupului. Trupul ușor îl mulțumești, sufletul nu. Dacă ai bani și te duci într-un magazin mare, trupul este mulțumit. Dar ce poți să găsești pentru sufletul tău într-unul din magazinele acelea mari, cum le zice, supermarketuri, da. Sufletul are nevoie de alte lucruri. Sufletul are nevoie de pace, liniște, comunicare cu Dumnezeu. Pentru a se întreține trupul, este nevoie de bani și de pâinea cea de toate zilele, dar sufletul, pentru a se întreține, are nevoie de talanți dumnezeiești: pâinea cea cerească.”

traducere şi adaptare: Laura Enache
sursa: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ www.agioritikovima.gr via Doxologia

Posted by at 12/02/2014
Filed in category: Leben & Sinn, and tagged with: , , , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4