“Privatizare”: Grecia vinde portul din Pireu unei firme …de stat din China

Ia sa ma incerc intr-o mini-critica a capitalismului real-existent de azi…
1. Aceasta forma de organizare a economiei este de regula confundata cu economia de piata. NU! Sunt doua lucruri diferite. Capitalism inseamna tutela sectorului financiar – deci implicit a sistemului monetar bazat pe dobanda exponentiala asupra economie “reale” (productie, servicii). Prin aceasta, economia reala (de piata, adica cu preturile stabilite prin cerere-oferta) este fortata sa creasca in continuu pentru a tine pasul cu cresterea masei monetare, “umflate” prin dobanda exponentiala. Urmarea fiind distrugerea de resurse naturale, inegalitati sociale si la scara globale, crize si razboaie.

2. Critica clasica (stangist-marxista) a capitalismului se focuseaza in esenta, cred eu, non- si antimarxist ce sint, pe o contradictie interna a capitalismului, anume subminarea propriilor sale baze socio-economice, prin inlocuirea continua a factorului de productie uman cu masini si utilaje, achizitionate cu …capital, intr-un continuu proces de crestere a productivitatii si rentabilitatii. Drept urmare, apar somajul ca fenomen de masa, supraproductia si indatorirea publica inevitabila pentru subventionarea celor ramasi fara munca, astfel incat si acestia sa poata consuma bunurile produse de masini. Acest mecanism potential autodestructiv a fost si ramane valabil. Posibil ca razboaiele si crizele de creditare sa fie manifestarea acelui autodestructivism, redirectionat spre alte sfere sociale, pentru regenerarea capitalismului si reluarea aceluiasi mecanism intr-un nou episod istoric.

3. Un al treilea aspect, pe care-l sesizasem de ex. in preajma accederii Romaniei la UE: “Privatizarea” unor firme de stat prin vanzarea catre firme …de stat din alte tari. Ingenios, nu-i asa? Concret, era vorba, atunci, de vanzarea (majoritara?) a firmei Distrigaz SUD catre Gaz de France /GDF – Suez – firma aflata majoritar in proprietatea statului francez. Ma intreb, cat de legala a putut fi acea “privatizare”, din moment ce… Infine… (Adevarul este ca actionarul majoritar al GDF, statul, are doar 33% dintre actiuni – existand deci si proprietari (privati) care detin insa cote sub 33%.)
In aceeasi “logica” a pseudoprivatizarii – daca nu cumva lipsa de logica si disonanta cognitiva au devenit logica dominanta a capitalismului – vad si recenta asazisa “privatizare” a portului grec din Pireu/Atena catre firma COSCO, marele armator …de stat din China.

Deci capitalismul nu inseamna nici privatizare. Sau: Nici privatizarea nu mai e ce-a fost candva!

Exemplu de idiotism “jurnalistic”, nivel avansat: “Greece has sealed the sale of its biggest port, Piraeus, to COSCO, the state controlled China Ocean Shipping Company, marking the second major privatization for the country since 2015.
Sursa: Deutsche Welle

Cosco_Vancouver
Sursa: Wikipedia

Posted by at 08/04/2016
Filed in category: Politik & Wirtschaft,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4