Palagáz Neamt megyében: Rekordidő alatt kergették el a PROSPECTIUNI Rt.-t Razboieni-ből

A cikk eredeti román változata 2014. január 27.-én jelent meg

EN: Shale gas in Moldova: National speed record in kicking out an illegally working seismic testing company, PROSPECTIUNI S.A., from a Romanian village (4 days, in Razboieni, Neamt county)!
RO: Record pe tara in disciplina sportiva ‘antifracking’! ‘Razboinicii’ din Razboieni au alungat s.c. PROSPECTIUNI S.A. in doar 4 zile!

Románia büszkén bemutatja, egy falu rekordidejű, alig négy nap alatt lezajló felszabadítását a palagáz-kitermelők elnyomása alól. Miután pénteken, 2014. január 24-én, a Prospecţiuni kft. illegálisan és a rájuk jellemző pofátlansággal behatolt Războieni község (Neamţ megye) területeire, gondolván, hogy ott is kiviselhetik magukat, mint az ország más megyéinek helységeiben, íme egy maroknyi helybéli lakos kifüstölte Ovidiu Tender munkásait, olyannyira, hogy a cég ma igencsak sebtében hagyta el a községet. Elhúztak csomagostól, gépekkel, felszerelésekkel, munkásokkal együtt. Behúzták fülüket-farkukat és leléptek…

DSC01423
Ciprian Balan fotója

A tudósítást ugyanattól a helybelitől, Ciprian Bălantól kaptam, aki akkor is értesített, amikor megkezdődött az illegális feltárási munkálat a község határában… Ma a következő üzenetet küldte:
„Elsőként tudatom, hogy a négy mezőgazdasági egyesület, amely a Neamţ megyei Războieni község környező területein működik (Antal, Popa, Rusu és Dimon), végre megtiltotta a Prospecţiuni kft-nek, hogy rámerészkedjenek a földjeikre. És itt igyekszem „szerényen” elújságolni, hogy nekem is részem volt a dologban! Elsősorban ezt a Ceahlăul újsággal akarom tudatni, akik félrevezetve az olvasókat, azt írták, hogy én vagyok az egyedüli a faluban, aki ellenzi a cég feltárási munkálatait.”

A Prospectiuni alkalmazottai úgy hagyták el Războienit, mint a Terminátor, a klasszikus: Még visszajövök! ígérettel. Úgy néz ki, tényleg vissza akarnak jönni, miután a helyiekkel nyilvános vitát szerveznek. Töröm a fejem, vajon miről is akarnak vitát tartani? Arról, hogy mennyire illegálisak a munkálataik, amelyeket nem hagyott jóvá sem a környezetvédelmi hivatal, sem Neamţ megye tanácsa, sem pedig Războieni helyi tanácsa?

Mindenesetre a munkájuk során a törvény betartásán túl – amit nem egyszerű megoldani – valószínű, hogy nehezebb dolguk lesz a falubeliek meggyőzésével és tájékoztatásával, akiknek engedélye nélkül egész biztos, hogy egy cöveket sem mernek többé beverni a neamti „harcosok” (‘razboinicilor’) földjébe…
Addig is Ovidiu Tender bandáját egy jéghideg: Hasta la vista, baby!-vel búcsúztatjuk.

Posted by at 28/01/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4