‘Cruciada’ antimaghiară din Valea Uzului: ONCE minte și ascunde documente relevante

Conform unui document oficial austro-ungar din 1917, sub crucile ortodoxe, amplasate ilegal, se gasesc morminte de soldati ai Ungariei.
Dupa deznodamantul funest-caragialesc al “cruciadei” antimaghiare din Valea Uzului, din 6 iunie 2019, nascocita si derulata de catre persoane din Ministerul Apararii Nationale, Jandarmeria Romana, grupuri de ultrasi si clericalfascisti, Oficiul National pentru Cultul Eroilor – ONCE, aflat in subordinea insasi a MApN, a binevoit sa emita, cu intarziere necesara “bunei” desfasurari a diversiunii, un DOCUMENTAR  impreuna cu 11 anexe (=documente originale), pentru lamurirea situatiei. Ce nu s-a observat/mentionat de catre mass-media, sunt urmatoarele aspecte care pun sub semnul intrebarii acuratetea si veridicitatea unei parti a informatiilor prezetate: Documentul este 1. nedatat, 2. neasumat de vreo persoana, contine 3. greseli de redactare (numerotarea capitolelor contine de patru ori numarul I. roman, in loc de I., II., III., IV), iar 4. anexele sunt incomplete.

In acest material se confirma, pe de o parte, ilegalitatiile comise la instalarea crucilor de beton de catre Primaria Darmanesti (cu finantare MCIN, posibil si MApN) – lipsesc insa partial documetele probatoare, cum ar fi nota Institutiei Prefectului judetului Bacau catre CL Darmanesti, din 4 iunie 2019 (nota prezentata in schimb de mass-media) sau ale MCIN si ISC. Informatia privind prezenta a doar 11/19 soldati romani in cimitir, in loc de 149, cum manipulativ s-a sustinut pana atunci, este credibila si necontrazisa, existand documente probatoare, publicate in anexele 3-9. Pe alta parte insa, ONCE a strecurat in raport o afirmatie pentru care nu a prezentat probe (anexa lipsa!) si pe care cel putin un document istoric relevant, NEPUBLICAT in anexe, o CONTRAZICE. ONCE afirma in capitolul STAREA ACTUALA, subpunctul 3, ca cele 50 de cruci de beton ar fi fost instalate pe un amplasament “în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei“. Or, dintr-o schita cat se poate de originala a necropolei, realizata de autoritatile austro-ungare, in 1917, intitulata “Schita Mormintelor” (Skizze über Grabstätten), pastrata la Kriegsarchiv / Arhivele de Razboi din Viena, rezulta exact contrariul (vezi document in fotocopie jos).

Pe aceasta schita se poate vedea ca in partea dreapta de la intrarea in cimitir, incepand chiar de la imprejmuire/gard, se gaseste o parcela contind patru randuri a cate paisprezece morminte ale unor soldati ai Regimentului 10 Infanterie a Honvéd / Armatei Regale a Ungariei. Schita, cu note explicative, fusese publicata pe FB inca in data de 7 mai 2019, de catre reputata medievista Maria Rosu. (Din pacate, Maria Rosu a decedat la scurt timp dupa publicare.) Conform documentului si notelor explicative, cele 50 de cruci de beton au fost instalate pe randurile III. si IV. ale mormintelor honvezilor. Asadar, cel mai vechi document original aparut pana in prezent in spatiul public este acesta – el contrazicand afirmatiile ONCE. Repetam, ONCE nu a publicat schita si nu a facut vreo referire la existenta si/sau continutul acesteia, cu toate ca ‘circula’ de peste o luna pe internet, protestatarii instalarii crucilor de beton facand adeseori referire la aceasta. Totodata, pana in prezent nu s-a mentionat/documentat efectuarea, in trecut, a unor sondaje pe respectivele parcele – si, cred ca nu intamplator, omologii ungari ai ONCE au propus tocmai aceasta interventie pe teren pentru stabilirea adevarului. De unde se poate intelege un singur lucru: In lipsa unor probe materiale de la fata locului, singura sursa privind parcela controversata este schita din 1917 – iar in aceasta figureaza morminte de soldati ungari (spun “ungari”, nu “unguri”/”maghiari”, “ungari” insemnand “ai Ungariei” si nu de etnie maghiara/ungureasca – cunoscuta fiind componenta multietnica evidenta a Ungariei de acum 100 de ani.)

CONCLUZIA: ONCE a mintit in raportul sau, prin omisiune sau prin fals premeditat, omitand deasemenea sa publice resp. sa faca referire la unul dintre cele mai relevante documente pentru clarificare situatiei complexe din cimitirul de soldati din Valea Uzului. Mass-media a preluat in buna parte, in graba, si aparent fara o verificare mai atenta sau confruntare cu realitatea materialul publicat de ONCE. Astfel a deturnat discutia initiala privind provocarea antimaghiara prin comiterea de ilegalitati de natura penala de catre cercuri nationaliste romanesti, redirectionand-o catre o naratiune ce insinueaza gresit o aproximativ EGALA culpa comuna a ambelor parti, maghiara si romana, pe parcursul scandalului din mai-iunie 2019, inducand impresia falsa ca actiunea ilegala a autoritatilor din Darmanesti ar fi fost o incercare (“legitima”) de a repara o ilegalitate/nedreptate comisa anterior de autoritatile din Sanmartin, iar prin faptul ca partea maghiara ar fi sustinut gresit (si iresponsabil) ca sub crucile de beton ar fi morminte unguresti, ilegalitatile comise de partea romana ar fi mai putin grave. In opinia mea, aceasta naratiune INTENTIONAT FALSA se incadreaza in aceeasi naratiune falsa, mai larga, conform careia “problema maghiara” din Transilvania s-ar datora, in esenta, “extremismului” ambelor parti, oarecum in egala masura (daca nu chiar preponderent maghiarilor) – ignorandu-se evidentele mult prea …evidente, ca avem de-a face cu o clara si apasatoare asimeterie etnodemografica si mai ales de putere in favoarea romanilor – un cuasi-monopol pe plan constitutional-politic-administrativ-judiciar, lingvistic, de framing a discursului public si de manipulare a maselor.

Ca incheiere reamintesc de punctul de vedere emis de seful institutiei partener din Ungaria a ONCE, Institutul si Muzeul Militar al Ministerului Apararii din Ungaria, asa cum se poate citi intr-un articol din 4 iunie a.c., prin care acesta invita, din nou, colegii romani sa se faca sondaje, intr-o comisei mixta romano-ungara, pe parcelele unde fusesera amplasate crucile de beton, pentru a identifica cu exactitate daca si ce soldati au fost ingropati in acel loc.
Pana la proba contrarie, ramane cum am stabilit.

Hans Hedrich, politolog
19. 06. 2019

valeauzului1 - wien
Schita mormintelor din 1917, cu note

Posted by at 19/06/2019
Filed in category: Uncategorized,

30 Responses to ‘Cruciada’ antimaghiară din Valea Uzului: ONCE minte și ascunde documente relevante

 1. Smeagol says:

  Mda…, nu m-as mira ca la urma urmei tot localnicii sa aiba dreptate.
  Sondajele ar putea usor identifica nationalitatea celor inmormantati sub crucile de beton: ramasitele hainelor, nasturilor, paftalelor etc. ar fi dovezi concludente.
  Ramane de vazut daca romanii vor avea curajul sa accepte testul.
  (In cazul deshumarii Basarabilor nu au avut curajul, ministrul Hasotti a blocat cercetarea de teama ca ADN-ul sa indice vreo origine asiatica nedorita si sa dea peste cap basmele nationale. 🙂 )

  • Hans says:

   Shit and truth happens.

  • Australus says:

   Se vede ca nu aveti cunostinte in genetica. Exista o problema ştiinţifică si anume, că nu avem o genă a românităţii sau cumanităţii sau maghiarimii pe care să o găsească vreun cercetător. Dacă aşa ceva exista, Hitler reuşea să stabilească descendenţa lui directă din Nibelungi şi Ceauşescu pe a sa din Burebista. Au existat încercări nefericite ale unor antropologi cam legionari (nu geneticieni) în jur de 1940 să folosească instrumente ştiinţifice pentru a studia rasele, episod dramatic încheiat cu judecarea lor cînd au venit ruşii. De atunci încoace, slavă Domnului, nu s-au mai folosit asemenea instrumente pentru scopuri generale. Genetica poate folosi cel mult în cazuri individuale, cînd apar descendenţi ai unei familii cunoscute (de exemplu, urmaşii de culoare ai lui Thomas Jefferson) care vor să stabilească filiaţia lor; cu alte cuvinte, cînd există la ambele capete o persoană clar identificată, cu un ADN determinat, ceea ce nu e cazul cu dacii, românii, cumanii etc.

   • hans says:

    Mersi, AUSTRALUS!
    Observatii corecte si de bun simt.
    PS: Shlomo Sand descompune nationalismul evreiesc/israelian/sionist care cunoaste si el un episod recent de etno-genetica POLITIZATA – picand in capcana rasismului de anii ’40. S-or gasit cativa pe la New York, sa caute gena “evreiasca” pt a justifica existenta statului Israel (irelevant si rizibil din pdv al dreptului international!); au cautat ce au cautat, NU au gasit-o, pt ca asa ceva, evident, nici NU exista, dupa care s-au facut nu stiu ce interventii asupra cercetatorilor – si surpiza surprinzatoare, acestia au reformulat concluziile, lasand sa se inteleaga ca acea gena totusi ar exista.
    😉
    Fabricam stiinta din materialul clientului!

    • gata cu minciunile says:

     Ma scuzati dar nu genele o sa fie cautate!
     Pe acei soldati se aflau uniforme militare! Si cel putin nasturii, curelele, etc. de pe ei nu au disparut! Din acestea se poate dovedi foarte clar soldatii carei tari sunt ingropati acolo.

 2. Severus says:

  Sa lasam specialistii sa determine exact cine unde este ingropat, si sa nu ne inflamam inainte de a cunoaste situatia de pe teren. Pana acum au circulat o gramada de informatii contradictorii: localnicii afirmau ca nu era decat un roman ingropat in cimitir, acum ONCE a adus probe (cu documente) ca defapt exista 19 romani, localnicii spuneau ca crucile de beton au fost puse peste niste morminte si au aratat un document, insa ONCE spune ca nu, dar fara probe etc.
  Sa asteptam colaborarea intre ONCE si institutia echivalenta din Ungaria si apoi vom afla situatia. Poate se vor face sapaturi.
  Pana atunci am vazut niste ultrasi si popi care i-au facut de ras pe romani, niste maghiari care au acoperit cu pungi de plastic negre crucile de beton si i-au facut de ras pe maghiari, niste autoritati locale care au inchis cimitirul pentru toata lumea mai putin pentru ministerul afacerilor externe din Ungaria. Deci un balci si circ de prost gust. Asta este nivelul?

 3. Terry says:

  S-ar fi putut evita toate astea daca s-ar fi facut sapaturi si s-ar fi raspuns la cele 4 propuneri de dialog din partea partii maghiare INAINTE ca acele cruci de beton sa fie amplasate nelegal. Sa nu vorbim de protestele comunitatii maghiare din Romania prin care s-a tras atentia asupra nerespectarii legilor si conventiilor internationale.
  Autoritatile insa au refuzat orice dialog si a fost clara intentia lor de a amplasa cu orice pret crucile de beton. Si asa s-a si facut, cimitirul (frumos intretinut si gata “amenajat”) a fost ocupat cu forta, cu implicarea masiva a institutiilor de forta ale statului.
  Evident, partea romana nici acum nu vrea rezolvarea onesta a situatiei, si mai mult ca sigur ca nu va da curs propunerii de revenire la situatia legala de dinainte si nu va muta crucile ortodoxe. Deja se doreste amplasarea a unui locas de cult ortodox, acolo unde chiar nu are ce cauta.
  Balcanism si rasism stramosesc mioritic in toata splendoarea lui.

  • hans says:

   serios, vor si ortodocsii un lacas de cult in tzintirim???
   vor si niste etno-habotnici din parlamentul ungariei o capela catolica.
   cica “crestinistim”!

   • Severus says:

    Nu este “crestinism” este “cretinism”. Oh, pardon, sper sa nu fi ofensat nici catolicii si nici ortodocsii.

   • Terry says:

    O precizare cu privire la afirmatia “vor si niste etno-habotnici din parlamentul ungariei o capela catolica”.
    Cei care au vehiculat idea construirii capelei catolice sunt cei de la Miscarea Patria Noastra, o formatiune nesemnificativa, cu retorica radicala, rupta din partidul nationalist Jobbik.
    Partidele mari sau Guvernul nu sprijina asa ceva, propunerea in Ungaria a ramas fara ecou. In Romania maghiarii nu au solicitat acest lucru, nici dupa vandalizarea cimitirului.

    • Valeu says:

     “o formatiune nesemnificativa, cu retorica radicala”: retorica radicala o are cam toata dreapta din parlamentul Ungariei, in frunte cu FIDESZ care face “hate speech against ethnic minorities”/ incita la ura impotriva minoritatilor, conform raportului ECRI (Consilul Europei) de anul trecut, spune ca Institutiile Europene vor sa distruga Europa sau ca Ungaria nu a avut niciun rol in deportarea evreilor etc. Din partea Ungariei Europa s-a obisnuit doar cu o retorica radicala.

 4. Anti-troll valeleu says:

  Iar a reaparut trollul mioritic cu placa plina de manele 🙂

  Raportul Consiliului Europei, astazi, 20 iunie 2019 plaseaza Ungaria printre tarile model (dar si recomanda imbunatatiri):

  https://www.hirado.hu/2019/06/20/consiliul-europei-reprezentarea-si-prezenta-minoritatilornationale-in-ungaria-este-exemplara/

  • Valeu says:

   Hirado est o publicatie sub controlul FIDESZ, informatia trebuie deci verificata. Cititi direct de la sursa, adica cititi direct raportul ECRI (despre rasism si intoleranta nu despre carta limbilor regionale) si veti gasi asta:
   “Hate speech is not restricted to extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.
   ECRI regrets that its recommendation has not been implemented. In its report on Hungary published on 9 June 2015, ECRI strongly recommended that the central Government takes action in all cases where local authorities attempt to force
   Roma out of social housing, evict them from their homes without ensuring suitable
   alternatives or subject them to directly or indirectly discriminatory rules in respect of housing. ECRI recalls that in its fifth report it described a number of instances where local authorities were obstructing access to housing for the Roma. It referred in particular to methods of forcing Roma out of social housing in order to sell apartments or land at a profit; planned evictions of hundreds of Roma families in the “Numbered Streets” neighbourhood of Miskolc without provision of alternative accommodation; and indirectly discriminatory provisions in a municipal decree on rental agreements in the town of Miskolc.”
   Iata si rapoartele ECRI daca nu ma credeti, ca sa va delectati ochii cu ororile regimului Orban: https://www.coe.int/en/web/european-commission-against-racism-and-intolerance/hungary
   P.S. Atata discriminare ca pe acest forum rar am mai vazut. Daca din start arati ca ceea ce face tara vecina este criticabil asa cum o arata si Consiliul Europei esti troll mioritic, asculti manele, esti roman prost si lenes etc. Din start toata presa internationala ar trebui sa fie troll (bine inteles mioritic) si sa asculte manele, intru cat toti critica Ungaria.

   • gata cu minciunile says:

    Domnule, insinuati ca agentia de stat de stiri din Ungaria minte?
    Credeti ca scrieti despre Romania, unde se inventeaza stiri?
    In Ungaria poate canalele mici de stiri de opozitie inventeaza stiri, dar agentia de stat, nu!
    Lasati-ma cu fideszofobia asta.

    • gata cu minciunile says:

     Si nu puteti aduce nici exemple de la meciuri de fotbal in care suporterii sa fi strigat: afara cu vreo nationalitate din Ungaria, asa cum se face in Romania…

    • Valeu says:

     Iata o analiza din New York Times care arata clar ca media din Ungaria nu este independenta ci controlata de FIDESZ si ca Ungaria nu este o democratie. In Romania avem nenumarate probleme, insa slava domnului suntem inca o democratie si exista inca si media independenta:
     “Hundreds of private Hungarian news outlets have been simultaneously donated by their owners to a central holding company run by people close to the far-right prime minister Viktor Orban, cementing Mr. Orban’s grip on the Hungarian news media.
     If approved by the country’s regulatory authorities, which are led by an official appointed by Mr. Orban, the deal will place most leading private Hungarian outlets under the control of a single, state-friendly entity, in a move that is unprecedented within the European Union, according to Freedom House, a global rights watchdog that analyzes press freedom.
     It is the latest broadside against pluralism under the increasingly autocratic Mr. Orban. Since taking power in 2010, he has steadily chipped away at Hungary’s checks and balances, stacking the Constitutional Court with loyalists, reshaping the electoral system to favor his party and placing dozens of watchdog institutions — including the judiciary and prosecution service — under the leadership of his allies.”
     https://www.nytimes.com/2018/11/29/world/europe/hungary-orban-media.html
     A nota faptul ca Orban este considerat de NY Times ca si de 99% din Europa ca find de extrema dreapta, desi este prezentat pe forumul asta ca fiind moderat.

     • Beg to differ says:

      You should look at the author of the article in the New York Times (NYT). You may find one dedicated to far left causes. Orban bashing has been a favorite activity of those “impartial” NYT activists for the past 10 or so years. Were they right about Hungary’s economy, for instance, by now the country should be an economic disaster zone.

     • Valeu says:

      @Beg to differ, NYI nu este un ziar de extrema stanga este un ziar cu afinitati democrate (deci centru, centru stanga). NYT nu sunt singurii care critica in mod regulat ceea ce se intampla in Ungaria, si faptul ca presa de acolo nu este independenta. Adaugati pe lista practic toata presa internationala: Reuteurs, France Press, Deutche Welle, Vox, Freedom House etc.
      Iata doar un exemplu despre controloarea presei in Ungaria. Articol Reuters: https://www.reuters.com/article/us-hungary-orban-media-insight/gloom-in-the-newsroom-as-hungarys-independent-media-recedes-idUSKCN1M40SP
      Ne luati drept prosti. Sa sustii politica lui Viktor Orban inseamna sa fi extremist, sa sustii oligarhia, lipsa drepturilor individuale si discriminarea etnica.

    • Australus says:

     @ Valeu, e plin de extremisti pe site-ul asta, va pierdeti timpul cu persoane ca “gata cu minciunile” sau alti asazisi “anti-trolli” care aproba discriminarea etnica in statul vecin si autoritarismul. E pacat ca cei care il urmaresc pe Dl Hedrich sunt in mare parte extremisti.
     Adica ei considera ca nu e ok sa se faca discriminare pe criterii etnice in Romania (si aici ii sustin, si eu consider asta scandalos) dar li se pare normal ca maghiarii sa poata sa ii discrimineze pe altii (vezi cazul Ungariei, data de aceleasi persoane drept exemplu). Discriminarea lor e mai ok decat a altora. Zero logica.

   • gata cu minciunile says:

    V-am mai scris si inainte.
    Veniti cu stiri exacte despre cazuri in care evrei, rromi, romani, croati, sarbi, slovaci, au fost atacati, discriminati, batuti, cimitirele lor furate, steagurile, inscriptiile, si alte insemne nationale au fost confiscate de politie, sau cand maghiarii au batut pe reprezentantii acestor minoritati, dar tot acestia au fost amendati, asa cum se intampla azi in Romania cu maghiarii.
    Macar un exemplu concret sa imi aratati!
    ECRI este o banda plina de ultraliberali, care urasc Ungaria din cauza ca guvernul ei a facut un gard, a spus stop migratiei, si, in loc de ideile liberale despre gender, pune accent pe familia bazata pe un barbat si o femeie, iar crestinismul l-a declarat ca parte a culturii maghiare.
    Acesti ultraliberali, numiti ECRI s-au dus la organizatiile tovarase din Ungaria, le-au ascultat minciunile, fara a intreba si partea acuzata despre veridicitatea informatiilor, si si-au facut raportul.
    Dar niciun exemplu concret nu au adus despre niciun caz, si chiar daca ati cauta zi si noapte pe net, nu ati gasi niciun caz din ultimii 10 ani, de cand Fidesz e la guvernare, despre un atac asupra vreunei minoritati etnice (deci traditionale).

    • Valeu says:

     Bun, atunci daca “ECRI este o banda plina de ultraliberali” care fac rapoarte false. Inseamna ca si raportul pe Romania poate fi considerat fals. Deci concluzia: nu exista probleme in Romania cu minoritatile nationale. De ce va mai plangeti atata pe acest forum?

     • Gata cu minciunile says:

      ECRI a adus cazuri concrete din Romania: amendarea primariilor care au folosit inscriptii bilingve, steaguri secuiesti, emisiunea Lumea lui Banciu in care maghiarii si alte minoritati sunt injurate fara incetare, sloganele rasiste si hitleriste, tip ethnic cleansing (cum sa numesti altfel cand se striga ca toti maghiarii sa fie alungati din Romania?) de la meciurile echipor romanesti, si atacurile zilnice la care sunt supusi ei din partea mass mediei romanesti. Si aceste indemnari la ura si discriminare se materiizeaza prin atacuri asupra inscriptiilor, monumentelor maghiare din partea populatiei, pe cand in Ungaria aceste lucruri nu exista. De ce? Fiindca acolo nu se organizeaza prin presa, tv, si alte cai, incitare impotriva vreunei etnii. Aceste lucruri nu pot fi negate. Eu va pot aduce cate exemple concrete vreti de pe internet, legat de cele enumerate de ECRI, dar si multe altele, pentru ca internetul pastreaza tot ce se intampla, tot ce se filmeaza, tot ce se scrie. Dar dv puteti aduce exemple din Ungaria sau din presa internationala legat de vreun atac impotriva unei etnii, rase din Ungaria? Deci nu chestii din astea, sloganuri generale, de tip “antisemitismul, rasismul este mare problema in Ungaria”, ci cazuri concrete.

     • Valeu says:

      ECRI a adus cazuri concrete din Ungaria, si inca foarte grave: Faptul ca in manualele de istorie se spune ca Ungaria nu a avut o responsabilitate in deportarea evreilor, faptul ca sedii ale organizatiilor evereiesti au fost vandalizate, faptul ca romi au fost dati afara din casele lor, faptul ca au existat in trecut asasinari ale romilor, militii de extrema dreapta care au batut romii, faptul ca au aparut insemne naziste le meciurile de fotbal, faptul ca la unele meciuri de fotbal ultrasii au facut strigate de maimute la adresa unui jucator de culoare, faptul ca Orban si membrii partidului sau au jignit comunitatea evreiesca, campania de denigrare a lui Soros (prezentat ca pe afisele din perioada nazista), campania de denigrare a valorilor europene, felul inuman in care au tratat migrantii, excluderea din scoli a unor elevi romi etc. Au dat sute de exemple. Citit raportul inainte sa spuneti ca nu e cazul.

  • Severus says:

   Fara suparare domnu “anti-troll valeleu”, in primul rand jigniti persoane care scriu pe acest forum si in al doilea rand oricine citeste presa internationala stie ca guvernul Orban este un anti-model in ceea ce priveste toleranta (inclusiv discriminarea minoritatilor nationale). Adevarul este ca ECRI scrie negru pe alb ca Ungaria e o problema, nu un model.

   • gata cu minciunile says:

    Pe cand ECRI aduce cazuri concrete despre atacuri si discriminari. Legat de rromi, asa cum se intampla si in Romania, ei sunt asezati in case normale, ca si cei de alte etnii, insa ei le distrug, le degradeaza.
    Si lasati-ma cu presa internationala. Trebuie vcazut in mana cui sunt majoritatea ziarelor internationale. Bogatasi de stanga si liberali.
    Aceste agentii de stiri de stanga nu scriu nimic despre genocidul albilor din Africa de Sud, fiindca guvernul Africii de Sud care organizeaza acest genocid, este de stanga. Tot din aceaasi cauza presa internationala, asa de grijulie cu Ungaria, nu a scris nicio vorba despre actele barbare romanesti de la Valea Uzului. Nici BBC, nici CNN, nici CBS, DW, nimic! Au tacut ca mormantul! De ce? Fiindca guvernul roman este socialist!
    Tot asa tin acestia sub tacere atacurile facute de migranti impotriva europenilor, doar atunci vorbind de una, daca a fost prea mare, cu mult prea multe victime, si nu se poate tine sub tacere. Cum au fost violurile de revelion din Köln, cand doar dupa o groaza de zile au inceput sa scrie despre ele, cand deja secretul a iesit la iveala.
    Ce fel de agentie de stiri este aceea care scrie despre “antisemitismul” din Ungaria, unde evreii se plimba pe strada cu kippah pe cap, cu sutana si cu payes pe strada, fara a le fi frica, acum olimpiada MAccabi evreiasca este in plina desfasurare in Budapesta, iar festivalul evreiesc de o saptamana se tine in fiecare an, in centrul Budapestei, in parcuri, dar legat de Franta, Germania, Suedia, Olanda, unde evreii sunt atacati si chiar omorati, si Izraelul face apel la ei sa se intoarca in Izrael, fiindca in aceste tari ei nu mai sunt in siguranta, tac cu desavarsire…
    Cum poti sa crezi o vorba din ce scriu acestia, cand tin sub tacere astfel de acte foarte grave?

    Normal ca acestea ataca Ungaria, pentru ca guvernul ungar este de dreapta si este impotriva migratiei, afirma ca familia este formata doar din un barbat si o femeie, si crestinismul este declarat valoare nationala, toate acestea ei urandu-le. De aceea ataca ei Ungaria, la fel ca si unele comisii pline cu liberali, socialisti din UE.

 5. anti-troll severious says:

  “Perfectiunea” mioritica in viziunea ECRI:

  Romania:

  Anti-racism commission concerned about hate speech, hate crimes and discrimination against Roma and LGBT persons

  https://go.coe.int/8XhV3

  Strasbourg, 05.06.2019 – In its new report on Romania, the Council of Europe’s Commission against Racism and Intolerance (ECRI) notes some progress in the last five years, but expresses concern about a number of issues, notably the widespread problem of racist and intolerant hate speech, the inadequate response of the criminal justice system to hate crimes, and discrimination against Roma and LGBT persons.

  ECRI welcomes a number of positive steps, such as the adoption of specific criminal legislation to prevent and combat antisemitism and the adoption by the General Prosecutor´s office of a strategy to enhance the effectiveness of criminal investigations into allegations of ill-treatment by law enforcement officials.

  Another positive development is the implementation of measures to address the educational needs of Roma pupils, including scholarships in secondary and professional schools. There has been progress in the fight against school drop-outs among Roma and school segregation in pre-university schools has been formally prohibited. Persons with refugee and subsidiary protection status have the right to work, as well as access to healthcare, education and social housing on an equal footing with Romanian citizens.

  On the other hand, ECRI regrets that racist and intolerant hate speech in public discourse and on the internet has become a widespread problem, mainly targeting Roma, the Hungarian minority, LGBT persons and the Jewish community. Violent attacks against these groups occur sporadically. The report points out the growing homophobic and transphobic climate in Romanian society.

  ECRI is also concerned about alleged cases of racial discrimination and racial profiling by the police, notably against Roma, and that no independent body has been entrusted with the investigation of such cases.

  Other shortcomings are that there is no coherent and systematic data collection on hate speech and hate-motivated violence, criminal law action is almost never taken against these crimes, and provisions on racist motivation as an aggravating circumstance are rarely applied. Moreover, the report underlines that there is a serious problem of underreporting of such crimes.

  With regard to Roma, ECRI notes that persons from this minority continue to suffer a persistent problem of lack of access to jobs and difficulties in housing. The report concludes that Romania´s National Strategy for the Inclusion of Romanian Citizens belonging to the Roma Minority has had little impact so far, partly due to financial constraints.

  ECRI makes several recommendations to the authorities. The following two require prompt implementation and will be reviewed by ECRI in two years’ time:

  · Put in place a system to collect data and produce statistics on cases of racist, homophobic and transphobic hate speech and hate crime reported to the police and processed by the courts

  · Provide further training for police, prosecutors and judges on how to deal with racist, homophobic and transphobic acts of violence, and enhance cooperation between the police and vulnerable groups, especially Roma and LGBT communities.

  The report, including government observations, was prepared following ECRI’s visit to Romania in April 2018 and takes account of developments up to 6 December 2018.

  * * *

  The European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) is a human rights monitoring body which specialises in questions relating to the fight against racism, discrimination (on grounds of “race”, ethnic/national origin, colour, citizenship, religion, language, sexual orientation and gender identity), xenophobia, antisemitism and intolerance; it prepares reports and issues recommendations to member States.

  Contact: Jaime Rodriguez, Spokesperson/Media officer, Tel. +33 3 90 21 47 04

 6. Valeu says:

  Da, ultimul raport al Consiliului Europei pe Romania este pozitiv. Citat din Raport aici:
  “The experts’ report underlines that the Romanian Constitution and specific laws provide a general framework for the protection against discrimination of persons belonging to national minorities.
  Romania has a long tradition of promoting minority languages. Examples of good practices include teaching in several minority languages, the developed offer of private radio and television broadcasts in Hungarian, education opportunities for Romani speakers at secondary and university levels, and the involvement of the national minorities in the political decision-making process.
  The report acknowledges that in general the Romanian educational system guarantees a high level of support for many minority languages. Romania adopted a law on education in 2011 establishing a minimum number of pupils for minority language education at different levels. However, the Committee of Experts regrets that it has not received any information regarding the practical application of this law to be able to evaluate its implementation.
  The report welcomes that for most minority languages a comprehensive offer of cultural activities exists. On the other hand, it calls for a number of improvements in the use of minority languages in courts and in economic life.”
  Iata si link-ul direct la raport, si nu la presa nistiu carui partid cum e Hirado (acelasi nivel cu Russia Today sau Sputnik): https://www.coe.int/en/web/european-charter-regional-or-minority-languages/-/report-on-romania-published

  • Asa o fi? says:

   “… However, the Committee of Experts regrets that it has not received any information regarding the practical application of this law to be able to evaluate its implementation.”

   Altfel spus, legile exista de mult, doar ca statul si institutiile lui nu le respecta sau aplica: forme fara fond, ca sa-l citam pe Maiorescu, autorul doctrinei.
   Exact ca si in cazul cimitirului, in cazul scolilor, si universitatilor, retrocedarilor, folosirii simbolurilor nationale etc., etc.
   Da, unii considera acest raport ca fiind unul pozitiv: viziunea damboviteana e cu siguranta unica si originala 🙂

 7. Vaida says:

  Dl Hedrich, tin minte ca asociatia dvs se lupta cu taierile ilegale si legale dar abuzive, cu prezervarea patrimoniului Sighisorean si a regiunii din jur. Pe acest front ce ati mai facut in ultimul timp? Am apreciat mult faptul ca exista in Sighisoara o persoana care veghea asupra patrimoniului construit, chiar daca uneori parea o lupta cu morile de vant. In ciudata faptului ca s-au facut nenumarate abuzuri: pavajul din cetate, aparitia unor cladiri care nu respecta deloc specificul locului, izolari cu polistiren, termopane etc, Sighisoara este inca un oras bine pastrat daca il compar cu alte orase patrimoniu Unesco din Europa Centrala. In multe orase nu s-a mai pastrat mai nimic din tiglla istorica de exemplu, ceea ce nu este cazul in Sighisoara. Un exemplu dezastrous este Levoca, din Slovacia. La Levoca tigla istorica sau sindrila (in functie de cazuri) a fost inlocuita cu tabla, s-au pus multe termopane, s-a construit in zona protejata etc. O plimbare chiar si pe google street view va da o imagine a dezastrului.
  Revenind la Sighisoara, avem inca multe de salvat. Mai sunteti activ pe acest front?

Counter created by lite 1.4