Noul Cod penal: Forajele pt. prospectiuni geologice, executate fara autorizatie de construire – infractiuni!

Inspectoratul de Stat in Constructii, Directia Centru (Brasov) ne-a trimis azi un raspuns din care inteleg, printre altele, ca forajelele pt. lucrarile de prospectiuni geologice, executate fara autorizatie de construire, sunt FAPTE PENALE, conf. noului cod penal.

Descarcati doscumentul ISC-prospectiuni-codpenal>>>

cras 3-2
Gaura de sonda de prospectare geologica, explodata, pe raza comunei Mosna/SB. Forajele de acest tip sunt executate de catre s.c. PROSPECTIUNI S.A., printre altele, fara certificat de urbanism si fara autorizatie de construire.

Posted by at 25/02/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz,

3 Responses to Noul Cod penal: Forajele pt. prospectiuni geologice, executate fara autorizatie de construire – infractiuni!

 1. Legislativ... says:

  Din pacate este gresita pozitia. In aceste articole se vorbeste despre foraje de prospectiune geologica si nu geofizica. Daca ati fi putin atenti ati vedea care este diferenta. Dar ignoranta este pretutindeni si folosita pentru manipularea excesiva. Ganditi inainte de a face niste afirmatii. Pozitia luata de autoritati este ABUZIVA si nu este in spiritul LEGII. In plus, nu scrie nicaieri, nimic in codul penal despre prospectiuni geologice.

 2. hans says:

  din pacate cred ca este gresita pozitia dvs. pentru care nu ati adus argumente de vreun fel sau o interpretare juridica. ma indoiesc deasemenea ca ati avea pregatirea necesara sa va sustineti pdv.

  in schimb ISC a confirmat (inca in iunie 2013) acelasi lucru, anume ca prospectiunile 2D si 3D se supun autorizarii. o institutie mai in masura decat ISC care sa se exprime asupra legislatiei constructiilor NU gasiti in romania. deci ma bazez pe ceea ce-si asuma o institutie de specialitate si nu pe ce vrea sa creada un comentator sub pseudonim.

  LINK: http://www.neuerweg.ro/wp-content/uploads/2014/03/ISC-autorizatiiconstruire-prospectiuni.pdf

 3. Legislativ... says:

  Art 2, alin 4: “Prin exceptare de la prevederile alin. (2) se pot emite autorizaţii de construire şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru:”
  lit d): “lucrări de cercetare şi de prospectare a terenurilor – foraje şi excavări -, necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, exploatărilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări” (Din Legea 50/1991)
  In primul rand aici este vorba de exceptarea de la prevederile alin 2 pentru necesitatea documentatiilor de amenajare si urbanism, iar in lit. d se vorbeste despre: foraje si excavari pentru studii geotehnice si exploatari de cariere, balastiere, sonde de gaze si petrol, etc.

  Pentru prospectiuni seismice se fac gauri de mica adancime pentru nici una din cele mai sus.

  Art 3, alin 1: “Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:”
  lit. e):ucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă sau subterane (Legea 50/1991)

  Aici legea devine un pic mai specifica si zice in litera e) ca orice fel de constructie pentru lucrarile de prospectiune geologica trebuie se realizeze numai cu respectarea autorizatiei de constructie. DAR GHICI CE!? Lucrarile de prospectiune seismica sunt lucrari de prospectiune GEOFIZICA SI NU GEOLOGICA!

  Din aceste motive sustin ca pozitia ISC-ului este una ABUZIVA si este una rau-voitoare.

  Cat despre anonimitatea mea, imi pare rau, dar sincer cred ca orice persoana are dreptul la acest lucru. Eu nu fac nimic altceva decat sa arat ca sunt interese mult mai mari ale unor oameni care vor sa distruga INDUSTRIA ROMANEASCA (vezi aici toate miscarile care au loc impotriva a tot ce inseamna geofizica si geologie in romania). Si imi pare rau pentru ce o sa se intample in Romania…

Counter created by lite 1.4