Neam lămurit. Prospecțiunile din zona Sighișoara, derulate fără evaluare adecvată.

 

 

In 20. 11. 2017 Garda de Mediu Mures a raspuns sesizarii Asociatiei Neuer Weg, din 17. 10. 2017, cu privire la (i)legalitatea lucrarilor de prospectiune de gaze din zona Danes – Sighisoara – Apold – Albesti – Saschiz. Din acesta reies urmatoarele:
1. APM Mures a comunicat in 15. 06. 2017 firmei s.c. Prospectiuni S.A. ca au nevoie de o asanumita “evaluare adecvata” privind impactul lucrarilor asupra speciilor si habitatelor protejate din siturile N2000 din zona, decizia finala fiind insa a ANPM (Bucuresti).
2. ANPM a decis insa, in 04. 09. 2017, ca firma NU are nevoie de evaluare adecvata.
3. Firma a obtinut avize favorabile de la administratorul siturilor N2000 din zona, obscur-fantomatica “Societate Progresul Silvic“, cu sediul la …Ocolul silvic Dumbraveni.

Din raspuns NU reiese insa ca firma ar fi  obtinut si alte acorduri si aprobari (eventual si autorizatii de construire, obligatorii, sub sanctiune penala) necesare lucrarilor – de ex. de la toate consiliile locale afectate, de la CJ Mures, cat si de la proprietarii terenurilor. Din raspuns LIPSESC si documentele mentionate de Garda de Mediu, in ciuda faptului ca in sesizarea naostra cerusem in mod expres “Comunicarea documentelor ce au stat la baza aprobarii lucrarilor actuale de colectare de date in teren (conform HG 878/2005, L. 544/2001)“.

In privinta lucrarilor de prospectiune derulate, printre altele, si in Rezervatia de stejari multiseculari BREITE, de la Sighisoara, mentionam ca, in baza art. 12/1, Legea Petrolului, nr. 238/2004, “efectuarea de operaţiuni petroliere pe terenurile pe care sunt amplasate (…) rezervaţii naturale (…), precum şi instituirea dreptului de servitute pentru operaţiunile petroliere pe astfel de terenuri sunt interzise.” (Sursa: Punct de vedere Prospectiuni) Garda de Mediu Mures a omis sa raspunda/reactioneze in vreun fel la acest aspect – respectiv sa opreasca lucrarile si/sau la le sanctioneze. Apelam cu aceasta ocazie la Garda de Mediu Mures sa sanctioneze s.c. Prospectiuni S.A. pentru executarea de lucrari ilegale in Rezervatia “Breite” de la Sighisoara – si sa ne comunice decizia luata in acest sens.

Concluzie: Ca si in 2014, lucrarile firmei (insolvente) s.c. Prospectiuni S.A., detinute majoritar de o persoana condamnata penal, Ovidiu Tender, se desfasoara ILEGAL si cu deja “clasica” COMPLICITATE a autoritatilor publice – completata in 2017 si de tacerea rusinoasa si la fel de complice a massmediei locale si centrale. Nu in ultimul rand, exista indicii ca asazisele lucrari de prospectiuni, executate deseori doar “de forma” si in calitate proasta, ar fi o modalitate de fraudare a banului public, respectiv a bugetului ROMGAZ S.A.

Raspunsul integral al GM Mures il puteti citi si sescarca aici: Raspuns sesiz Prospectiuni SA

Hans Hedrich, vicepresedinte Asociatia Neuer Weg
20. 11. 2017

prospectiuni_93515800

Posted by at 20/11/2017
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4