Nagyszerű! A Neamţ megyei polgárok ellenállnak a Prospecţiuni Rt. környékükön kezdett törvénytelen tevékenységének

Amint az a helyi újság, a Ceahlăul cikkéből kiderül, Neamţban, a közösségük jóléte érdekében tenni akaró polgárok egy csoportja sorozatosan panaszleveleket és közérdekű információt igénylő kérést nyújtottak be a megyei intézményekhez. Tették mindezt pár nappal a Prospecţiuni kft. illegális tevékenységének megkezdése után, akik a jól ismert pofátlan és agresszív sablon szerint állítják, hogy szeizmikus adatokat gyűjtenek a megyében található hagyományos és NEM-HAGYOMÁNYOS szénhidrogénről (a ROMGAZ Rt-nek).

prospectiuni-budesti
Foto: A robbantáshoz előkészített lyukak egyike Forrás: Ceahlaul újság

Többek között a polgárok megtudták, hogy az Ovidiu Tender cége nemcsak hogy hivatalos értesítést nem adott le a munkálatok megkezdése előtt a Neamţ Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, de olyan műszaki dokumentációt vagy kérést sem, amellyel a tervezet feltárás jóváhagyását igényelték volna (amint azt Szeben megyében tették és ahol illegálisan jóváhagyást is kaptak)… Miután a polgárok mozgósították egymást és cselekedni kezdtek, a cég bejelentette a Neamt Megyei Környezetvédelmi Hivatalnál, hogy „megkezdik a munkálatokat” (miközben azok már javában folytak).

A neamți ’civilek’ erőteljes fellépése bátorságot adó, mert bebizonyítja, hogy a polgárok tájékozottak, kapcsolatban vannak egymással, párbeszédet folytatnak és főképp késedelem, vagy félelem nélkül készek arra, hogy közösségük jóléte érdekében szembeszálljanak az olyan gazdasági földesurakkal, mint Ovidiu Tender, vagy olyan helyi bárókkal, mint a Megyei Tanács elnöke, Culiţa Tărâţa.
Isten hozott Neamţ a tiltakozó civil társadalom klubjában! Számíthattok segítségünkre és szolidaritásunkra !

Posted by at 26/01/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4