Miza majoră a conflictului SUA-Iran, într-o singură frază

 


“SUA nu accepta
ca Iranul este singura tara in spatiul dintre Maroc si Indonezia care nu urmeaza o linie prooccidentala sau proamericana.” Nu, asta nu am inventat-o eu, pentru ca, altfel decat multi parerologi adhoc de pe retelele de socializare, NU pretind ca as sti ce se intampla cu adevarat in relatiile belicoase dintre cele doua tari. Citatul de mai sus este unul dintre enunturile ale specialistului in studii islamice si privind Orientul Mijlociu, Michael Lüders, facuta recent pe postul TV franco-german ARTE. Adica este un punct de vedere “acreditat” si “aprobat” de massmedia mainstream din cele doua tari cheie ale UE. OK? Deci nu e risc de teorie a conspiratiei, blablaologie sau alte cele. Cred ca veti observa mai jos ca este o perspectiva destul de diferita fata de cea dominanta in Romania, net filoamericana si care omite aspectele invocate de ML.

Voi reda asadar mai jos, in traducere, interventia islamologului german Michael Lüders, din 3 ianuarie 2020, la o emisiune de stiri ARTE, in contextul uciderii sefului Brigazilor QUDS, Soleimani, din noaptea precedenta.


Redactor TV: Pentru a intelege mai bine situatia si posibilele consecinte, suntem in legatura cu politologul si specialistul in studii islamice, Michael Lüders, din Berlin. Buna seara, dle. Lüders. De ce a executat Presedintele Trump acest atac tocmai acuma?
ML: Lovitura trebuie vazuta in contextul escaladarii situatiei in preajma Ambasadei SUA din Bagdad, dar conflictul are un istoric mai lung. Tensiunile au aparut in urma anularii unilaterale si in contradictie cu dreptul international a Tratatului Nuclear (JCPOA, n. trad.), in 8 mai 2018. De atunci se acutizeaza problemele.
IMPORTANT (00:40): In esenta, conflictul dintre Iran si SUA se datoreaza faptului ca Iranul este ultima tara ramasa in spatiul vast dintre Maroc si Indonezia ce nu urmeaza o linie proocidentala, proamericana, ci se orienteaza spre Rusia si China. Americanii nu vor sa accepte asta, incercand sa-i arate Iranului limitele, argumentand ca Iranul ar reprezenta un pericol la adresa securitatii in regiune.
Aceasta politica a presiunii maxime a dat gres pana acuma, pentru ca americanii comit marea greseala de a pune Iranul sub presiune, fara a oferi insa o baza de negociere.

Redactor TV (01.16): Iranul si Hezbollah au jurat ca se vor razbuna. Ne putem astepta la posibile atacuri pe teritoriul SUA?
ML: Nu stim exact ce va hotara conducerea de stat in urmatoarele zile. Intai va fi doliu national, de trei zile, astfel incat se vor mai calma putin spiritele, dar este foarte clar ca Iranul va razbuna aceasta crima. Ramane de asteptat, in ce forma se va face. Atacuri asupra unor facilitati americane nu sunt prioritatea nr. 1, de teama unor reactii ale SUA, dar Iranul are infinite posibiliati de a interveni militar in regiune, ceea ce va si face la o adica. Intrebarea este, ce vor face apoi americanii. Decisiv va fi pasul urmator al SUA. Vor spune americanii ca “suntem chit” dupa acest schimb de ostilitati, sau va spune Trump ca acuma vrea un “showdown” – iar atunci totul poate deveni foarte periculos, in cel mai scurt timp.
IMPORTANT (02:11): Iranul nu va putea  castiga un razboi conventional impotriva SUA, insa are posibilitatea sa induca “neliniste” in aria geografica dintre canalul Suez si pana la granita cu India, iar atunci acea regiune va lua foc.

Redactor TV: Pe scurt: Deci nu ne indreptam spre un nou razboi in Golf?
ML: Asta va depinde de deciziile politice ale celor implicati. Iranul va da un raspuns in zilele urmatoare. Ramane de vazut cum vor reactiona apoi americanii. Este de sperat ca la Washington sa se impuna cei pragmatici care sa previna noi escaladari din partea lui Trump; altfel ne ameninta un nou razboi in Golf, cu urmari greu de calculat.

……………………….

PS: Desigur, nici pentru acest punct de vedere al lui ML nu exista garantie de validitate, infailibilitate, impartialitate samd. – dar merita luat in considerare si coroborat cu alte informatii si analize documentate si din sursa cat de cat credibila, astfel incat sa compunem macar partial mozaicul intereselor aparent majore ce se confrunta (de multe decenii) in acea parte a lumii.
Pentru o analiza (istorica) mai aprofundata a conflcitelor din Orientul Mijlociu, recomand numeroasele prezentari video ale aceluiasi ML (ele sunt insa in germana) despre istoria contemporana a Orientului Apropiat si a implicarii occidentale masive in regiune. LINK.

Hans Hedrich, 12. 01. 2020

Posted by at 11/01/2020
Filed in category: Uncategorized,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4