Jandarm specializat in conflicte interetnice, regizorul scandalului din Valea Uzului

 

 

 

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucos, fost comandant al unor trupe romanesti in Kosovo si Afghanistan, a fost vazut, in 06. 06. 2019, conform portalului podul.ro, in fruntea grupului de pretinsi protestatari romani la cimitirul de soldati din Valea Uzului, multi dintre protestatari fiind, aparent, ultrasi ai galeriilor unor echipe de fotbal din Bucuresti. Mai exact, SC se indrepta, in civil, la circa 20-30m de metri in fata grupului de manifestanti, in directia colegilor sai de la IJJ Bacau de la intrarea in cimitir. Sebastian Cucos, fost comandant al Jandarmeriei Romane, incepand cu 2017, impreuna cu agenti provocatori ai galeriilor de fotbal, sunt considerati a fi responsabili deasemenea pentru provocarea si escaladarea conflictului dintre protestatarii pasnici si jandarmi, in 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti. Din cele de mai sus rezulta implicit ca persoanele (de etnie maghiara) care au format lantul uman in fata cimitirului din Vala Uzului nu s-au facut vinovati de producerea conflictului. (Faptul ca profita un UDMR de pe urma unor asemenea inscenari e alt subiect ce merita discutat – dar participantii la lantul uman nu pot fi acuzati, din cele ce s-a putut vedea pana acuma, de declansarea acelor imbranceli si a ceea ce a urmat.)

Prezenta informala a unui jandarm de elita, cu experienta in conflicte interetnice si cu antecedente in escaladarea  conflictelor sociale, intr-un loc unde e se anunta un conflict interetnic, fara sa fi contribuit la prevenirea / evitarea acestuia, nu lasa loc la o interpretare “favorabila” a rolului jucat de Cucos in evenimentul regretabil de ieri. Consider ca este mult prea evident ca aceasta persoana se gasea si actiona intr-o pozitie cheie in acel context. Deci trebuie sa fi fost in misiune. Concluzia fireasca: Cucos a fost unul dintre cei care au regizat derularea evenimentelor, chiar daca nu ii cunoastem inca pe producatorii si scenaristii “filmului”. Spectatorii manipulati suntem insa noi: milioane de cetateni si “consumatori” de mass-media carora ni se servesc evenimente aparent spontane dar in realitate bine puse in scena, pentru a produce un anumit efect dorit de producatori.

Se confirma asadar, la mai putin de o zi(!) dupa evenimentele suspecte petrecute la limita judetelor Harghita si Bacau, ca acestea au avut loc “multumita” unor persoane din institutiile de forta ale Romaniei, asistate de tineri “figuranti”, cu experienta in domeniul provocarii scandalurilor de grup si a incaierarilor. Conform aceluasi portal, in Valea Uzului ar fi fost prezent si fostul sef al Marelui Stat Major al Romaniei, gen. Mircea Chelaru. Asistam deci, si cu aceasta ocazie, la o diversiune inscenata de persoane din asazisul “stat profund”, ostil convietuirii pasnice si intre grupurile sociale, etnii si religii in Romania resp. in Transilvania. (A se vedea “Mineriadele” intre 1990-1999, pogromul antimaghiar din Targu Mures 1990, “Petardiada” de la Tg Secuiesc, 2015, sau chiar dezbinarea populatiei maghiare si romane din Cluj, in contextul Revoltei Maghiare din 1956, despre care, in prezent, nici macar nu se stie.)

La un nivel mai general se pune totodata, din nou, problema controlului/manipularii societatii romanesti de catre institutile de forta – contrar principiului democratic al controlului institutiilor de forta de catre societate. Suntem sau nu o democratie si un stat de drept? Suntem sau nu membri reali ai Uniunii Europene, ai Consiliului Europei, ai ONU, OSCE si NATO – sau doar simulam ca facem parte, urmarind in realitate agende contrare? Ultimul raport al Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei  ECRI confirma ca in politica, massmeedia si in sportul(!) din Romania se mai practica discriminarea si ura impotriva minoritatilor precum romii si maghiarii. Nu e pacat, jenant si, de fapt inadmisibil, ca, dupa o luna de “glorie” europeana a Romaniei si Transilvaniei (Summitul UE de la Sibiu, alte intalniri de varf la nivel UE, vizita Papei), sa asistam la noi inscenari de fobie si conflict – tocmai din partea celor pe care-i platim pentru a ne asigura pacea si linistea sociala?

Detalii despre cariera profesionala a lui Sebastian Cucos gasiti pe pagina FB a Jandarmeriei Romane.

Hans Hedrich, politolog
07. 06. 2019

cucos kosovo cucos valea uzuluiFoto 1: SC in misiune in Kosovo – aparent intr-o zona locuita de sarbi, in cadrul fortelor UNMIK (vezi drapel si numar imatricular furgoneta). SURSA: Pagina FB a Jandarmeriei Romane
Foto 2: SC in Valea Uzului, Harghita, la 06. 06. 2019. SURSA: podul.ro

Posted by at 07/06/2019
Filed in category: Uncategorized,

21 Responses to Jandarm specializat in conflicte interetnice, regizorul scandalului din Valea Uzului

 1. Anonymous says:

  Ce mizerii debitează unii!!!

 2. Camotra@gmail.com says:

  Respect pentru articol. Foarte adevarat ce zice. Romania este condusa de vechea nomenclatura cu securitatea in frunte. Dracu de ei. La gunoi!!!

 3. Serban Nichifor says:

  ARTICOLUL ESTE DIVERSIUNE ANTIROMANEASCA !!!

  • Alex Bărbut says:

   Sincer, crezi aşa? La o comemorare se vine în pantaloni scurți şi sub influența alcoolului?!

  • gata cu minciunile says:

   A spune adevarul inseamna diversiune antiromaneasca?

 4. Diversiuni KGB-iste says:

  Acest asazis scandal de la Valea Uzului este cusut cu ata alba. Trebuie vazut cui serveste: PSD-ului si UDMR-ului care au nevoie de voturi si care se ajuta reciproc pentru ca ambele partide risca sa devina irelevante. Si atunci se face apel la tehnici KGB-iste. Si faptul ca acele cruci de beton au fost acoperite cu pungi de catre extremistii maghiari face parte din acelasi plan. Eu nu cred ca la 30 de ani de la Revolutie marea majoritate a cetatenilor acestei tari mai pune botul la inscenari de doi bani, unde se folosesc aceleasi tehnici de manipulare ca si la mineriade sau la evenimentele de la Targu Mures. Sunt ultimele szvarcoliri ale fostilor comunisti inainte de moarte. Doresc PSD-ului si UDMR-ului (ambele formate din fosti comunisti) moarte rapida si usoara.

  P.S. Totusi Dl Hedrich, ce s-a intamplat la Targu Secuiesc 2015 nu face parte din acelasi film, acolo avem doi extremisti maghiari care au fost condamnati definitiv. Doresc ca si cei care au agitat spiritele la Valea Uzului sa fie condamnati.

 5. Csángó says:

  No comment! Victor Vrînceanu, jurnalistul Gazetei Sporturilor, se află la Oslo, acolo de unde transmite cele mai noi informații
  După minute în care românii au cântat cu toată puterea pentru „tricolori”, trivialitățile au început din nou. De această dată, ținta ultrașilor a fost Ungaria.

  Timp de mai multe minute, fanii au scandat lozinci xenofobe la adresa maghiarilor, în condițiile în care în țară e o situație tensionată legată de cimitirul de la Valea Uzului.

  „Afară, afară, cu ungurii din țară!”
  În prima repriză, ultrașii români au scandat lozinci xenofobe la adresa țării vecine Ungaria: „Afară, afară, cu ungurii din țară!”.

  Fiind deja recidiviști, există riscul ca UEFA să se autosesizeze și să ne sancționeze cu o amendă usturătoare, cel mai negru scenariu fiind ca una dintre viitoarele partide de pe teren propriu să se dispute fără spectatori.

  Fanii români aflați la Oslo, aproximativ 800 la număr, au ieșit în evidență, în mod negativ, încă de dinainte de startul meciului, când unul dintre românii aflați în sectorul oaspeților a scandat obscenități la adresa lui Ionuț Negoiță, patronul lui Dinamo.

 6. Diversiuni KGB-iste says:

  Astep sa se deschida un dosar penal si la Budapesta unde simbolurile Romaniei au fost vandalizate de grupuri de extremisti maghiari chiar in prezenta politiei maghiare. Toata circoteca legata de Valea Uzului pare a fi pusa la punct de extremistii din ambele state Ungaria si Romania.

  • hans says:

   De cand lipirea unui autocolant insemana “vandalizare”??? Se pare ca nu stapaniti vocabularul de baza al limbii romane.

   PS: Nici macar lipirea unui autocolant pe stema Romaniei nu ar trebui sa aiba loc in relatia dintre 2 state europene normale. Dar daca vi se pare atat de hiperscandalos si “vandal” sa lipesti un autocolant, atunci cate de super-mega-uber-galactic de scandalos o fi batjocura pusa in practica de autoritatile romanesti pe teren, in cimitirul din Vala Uzului???

   E prea comod si pur si simplu FALS sa atribui vina, generos si generic, ambelor parti, ca si cum toti ar fi raspunzatori de 50% din gafele comise. In viata adevarul NU se afla automat “la mijloc”, cum se spune prin proverbe, ci acolo unde o indica fapte dovedite. In cazul de fata, vina e in masura covarsitoare la autoritatile si structurile romanesti – cum o dovedesc filmarile cu jandarmul CUCOS si ultrasii, precum si o serie de documente oficiale ale altor institutii de stat romanesti. Se pare ca vadati cu parerea fara sa va documentati cat de cat. Riscant si ridicol ce faceti.
   BONUS: Recomand cu caldura articolul de mai jos : un interviu cu un specialist in materie de cimitire de soldati:

   http://www.neuerweg.ro/ungaria-a-reamenajat-recent-peste-400-de-morminte-de-soldati-romani-cazuti-in-primul-razboi-mondial/

   • Diversiuni KGB-iste says:

    In acest caz vina a fost comuna si nu in virtutea niciunui principiu al adevarul care se afla undeva la mijloc (asta este adaugirea dvs). Partea de vina a autoritatilor romane este deja expusa de dvs. Insa omiteti sa expunenti si faptele reprobabile ale celeilalte parti (ceea ce arata din start ca sunteti partinitor). Unu la mana, faptul ca niste extremisti maghiari au acoperit cu pungi negre (unii spun de gunoi) crucile instalate recent (si probabil ilegal – dar asta trebuie sa o declare o instanta). La o lovitura sub centura s-a raspuns tot cu o lovitura sub centura. Doi la mana, autoritatile locale au inchis cimitirul, ceea ce a fost o idee buna la prima vedere, pentru a calma spiritele. Insa cateva zile mai tarziu cimitirul a fost deschis pentru ministrul afacerilor externe din Ungaria. Mesajul transmis a fost deci: cimitirul este inchis doar pentru romani. Au fost doua actiuni din partea maghiara menite sa incinga spiritele. Probabil UDMR-ul in cardasie cu PSD-ALDE care au demarat operatiunea doreau sa le mai creasca numarul de voturi.
    Apoi spuneti ca nu ar fi trebuit sa fiu ofuscat de vandalizarea stemei Romaniei la Budapesta ci de ceea ce s-a intamplat in Valea Uzului. Am scris deja mai sus ca ceea ce s-a intamplat in Valea Uzului este o inscenare inaceptabila. Ce faceti aici, e concurs de uratenie, la ce sa ne scandalizam mai mult? Sunteti partinitor, pentru ca nu expuneti partile reprobabile ale partii maghiare. Si mai e un lucru: autoritatile din Romania au deschis dosar penal impotriva faptasilor spre deosebire de autoritatile din Ungaria sub ochii carora s-a desfasurat actiunea de ura de la Budapesta.

 7. Neville says:

  O alta ilegalitate, Primaria Darmanesti a inceput sa acopere si sa stearga urmele infractiunilor: au fost trimisi persoane care inlocuiesc scandurile rupte din poarta si gardul cimitirului.
  https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/112785-ujabb-torvenytelenseget-kovetett-el-a-dormanfalvi-polgarmester

 8. Cotcodac says:

  Dle Hedrich, mai adaugati-l pe lista si pe ex-prefectul Codrin Munteanu, secretarul general de la Ministerul Apararii de la care, se pare, ca a pornit toata mizeria asta.

 9. Cucos says:

  Romania a revenit la normalitate:Prietenia dintre români și maghiari, celebrată la Cluj într-o impresionantă manifestație de solidaritate: ”Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci”.
  “Un etnic maghiar a ținut să spună că și politicienii maghiari sunt în egală măsură responsabili de instigarea de la Valea Uzului, pentru că și ei răspund întotdeauna cu ”lovituri sub centură” la alte ”lovituri sub centură”: ”Am văzut multe postări și intervenții ale politicienilor pe tema aceasta. Fiecare parte, și politicienii români și maghiari, se întorc și spun: tu ești vinovat. Fiecare își susține punctul de vedere din propriul unghi: vai, săracii de noi!. Și partea maghiară ar trebui să înțeleagă că e vorba de o lovitură sub centură și să nu răspundă cu altă lovitură sub centură”

  După discursuri în maghiară și română, cei prezenți în Piața Unirii au mărșăluit apoi până în Piața Lucian Blaga (la Casa de Cultură a Studenților).”
  https://www.g4media.ro/prietenia-dintre-romani-si-maghiari-celebrata-la-cluj-intr-o-impresionanta-manifestatie-de-solidaritate-nu-ne-vom-scuipa-in-fata-prietenii-si-vecinii-pentru-ca-asa-vor-niste-politruci.html

 10. transneutron says:

  Lucian Mandruta (lead LARICS) is coming with a proposal. At the end the main conflict (and all that) initiator – the mayor of Darmanesti – should take care every day of the graveyard. Please replace the actors in his story romanian with hungarian, hungarian with romanian. I’m just wondering if for LARICS it would be the same…Lucian?

  https://www.digi24.ro/opinii/cum-sa-punem-cruce-conflictului-din-cimitir-folositi-google-translate-pentru-versiunea-in-maghiara-1144148

 11. Analist says:

  Fara doar si poate, doctrina nationala “De la Nistru pan’ la Tisa” face din Romania un factor serios de instabilitate si de conflict in cadrul UE si NATO, si nu numai.
  By the way, are Romania vreun stat vecin prieten?

  • Anonymus says:

   ONCE spune ca de fapt cei care au schimbat nationalitatea celor ingropati in cimitir au fost de fapt maghiarii, incalcand dreptul international. Eu zic sa lasam specialistii sa se pronunte mai intai asupra situatiei si apoi sa tragem concluzii:
   In ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.

   Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”

 12. Diversiuni KGB-iste says:

  Iata ca avem mai multa claritate despre cee ce s-a intamplat: Potrivit Oficiului pentru Cultul Eroilor, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate ilegal si fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război: https://www.g4media.ro/oficiul-pentru-cultul-eroilor-despre-cimitirul-valea-uzului-primaria-sanmartin-a-amplasat-600-de-cruci-fara-aviz-cu-finantare-din-ungaria-pe-locuri-in-care-erau-ingropati-soldati-maghiari-romani-s.html

  În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.

  Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.

  Cât despre lucrările făcute de Primăria Dărmănești, Oficiul Eroilor arată că autoritățile locale au început în 2018 un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii prin care a amplasat 50 de cruci și alte monumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale.

  Reamintim că una dintre principalele acuzații aduse de oficialii UDMR și de la Budapesta la adresa autorităților din Dărmănești a fost că a amplasat crucile românești pe locul în care s-ar fi aflat mormintele unor soldați unguri.

  • Iohannis says:

   Iata ca avem mai multa claritate:
   Ungaria da bani si pt crucile ungurilor din Romania si, si pt crucile si mormintele romanilo din Ungaria.
   Romania, prin acesti huligani, da ….cu bota si cu pietre.
   Stie cineva unde este cimitirul eroilor romani din Poiana Uzului?
   Din pacate nu. Poate sub apele lacului de acumulare.
   Prima data sa aranjam ograda noastra, si pe urma ajutam si vecinul.

  • Diversiuni KGB-iste says:

   @Iohannis, in principal am aflat din aceasta analiza ca, crucile de beton au fost puse într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale + ca maghiarii au pus cruci peste morminte ale altor etnii + faptul ca sunt 22 de soldati romani ingropati acolo (19 identificați și 3 neidentificați). Deci informatia din presa de limba maghiara ca nu ar fi inmormantati acolo ostasi romani (sau doar unul cum a vehiculat Dl Hedrich) este falsa. Atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate ilegal. Deci vina este clar de ambele parti. Apoi situatia pare a fi fost instrumentata de PSD-ALDE si UDMR din scopuri electorale.
   Iata si o analiza completa: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23201658-video-dosarul-complet-conflictului-romano-maghiar-valea-uzului-cati-romani-sunt-ingropati-cimitirul-eroilor-disputa-teritoriala-problemele-legalitate-date-documente-oficiale.htm

 13. Cucos says:

  Guvernul Dăncilă trebuia să se implice în delimitarea administrativ-teritorială și a competențelor de administrare a cimitirului. Scandalul iscat avantajează UDMR și PSD,așa că sunt slabe speranțe ca situația să se rezolve civilizat. Până după alegerile locale și parlamentare au interes să rămână ambiguă,având subiecte de campanie electorală pentru proști. Și sunt destui Români si Maghiari care se lasă antrenați în conflicte din te miri ce!

Counter created by lite 1.4