Istvánka, Juliska și salvatorii neamului secuiesc. O povestioară penală cu urși, puști și primari

 

In Secuime, secuii au o problema – cu ursii si cu proasta lor gestiune. In Secuime, si ursii au o problema – cu secuii si cu proasta lor administratie. Recent, o stire demna de Radio Erewan a facut ceva valuri in peisajul mediatic regional cand, din nou, un om a fost, cica, atacat de urs. Motiv pentru care trebuia urgent scoasa o autorizatie de la minister si apoi pusca – cea din urma din dulapul Primarului – in scopul rezolvarii problemei “ursesti”. Pacat totusi ca stirea nu a ajuns si la Radio Erewan, ci doar pe Radio Santz, in media locala, pt ca la Radio Erewan macar s-ar fi aflat ca NU doamna ‘Juliska’, ursoaica blanda, cu doi pui, de la marginea satului X atacase fiinta umana – mai precis pe un baietel pe nume ‘Istvánka’ – ci baiatul a dat buzna peste familia (netraditionala) de ursi, in drum spre magazinul satesc .

Tot de la Radio Erewan s-ar fi aflat ca NU ursoaica l-a ranit (usor) pe Istvanka, ci unul dintre pui. “Ranile” produse erau atat de “grave”, ca baietelul se da fara probleme cu bicicleta si povesteste cu veselie ce is-a “intamplat”… Drept urmare, NU ar fi fost nevoie sa fie impuscata mama – pentru proasta crestere a puilor? – ci eventual puiutul ala bleg si minor. Adica, de fapt, NU ar fi trebuit impuscat nimeni pentru nimic. Da, sigur trebuie identificati si eventual impuscati ursii care intr-adevar creeaza pericole reale pentru om – dar dincolo de astacred ca  e nevoie, in primul rand, de o gestiune profesionista si inteleapta a populatiilor de ursi – si a habitatelor lor, tot mai restranse, de catre specia homo sapiens…

Revenind la Juliska & Istvanka: Cum informatia despre (mini)incident a circulat la propriu si la figurat doar prin “telefonul fara fir”, fiind amplificata in media si pe feisbuci de diversi mahari politici din Harghita (Primarul comunei X, cel cu pusca, si presedintele Consiliului Judetean Harghita, un vajnic aparator al drepturilor secuilor de a se iluziona ca UDMR le va rezolva toate problemele), acest fake news neaos unguresc, autohton si autonom s-a oficializat fain frumos, producand urgent efecte juridice, mortale pentru …Juliska. Ministerul de la Bucuresti a emis urgent fitzuica dorita, Primarul a scos din dulap si mai urgent pusca mult iubita – iar acum, in Secuime, secuii au cel putin DOUA probleme in plus: cei doi pui de urs, orfani, despre care nu se stie cum se vor descurca in viitor singuri, daca nu vor ajunge chiar ei ursi agresivi/periculosi, dupa ce mama le-a fost omorata – de catre niste oameni poate si mai periculosi.

Povestea tragicomica, defapt doar trista, o gasiti cu lux de amanunte, in maghiara, aici (autor: Egyed Ufo Zoltan) >>>.  PS: Intr-un proiect de cercetare despre convietuirea oamenilor cu …ursii, prin 2014-15, aveam de facut interviuri cu localnici din zona Sighisoarei, pe tema asta. N-am sa uit replica unuia dintre ei: “Ursul e al dracului! Dar omul e si mai al dracului!

medve1
(
Fotografie simbol. NU reprezinta cazul relatat in acest articol! 😉 )

Posted by at 09/06/2018
Filed in category: Uncategorized,

6 Responses to Istvánka, Juliska și salvatorii neamului secuiesc. O povestioară penală cu urși, puști și primari

 1. gata cu minciunile says:

  Si secuii trebuie sa isi verse nervii pe cineva, daca aia de sus le spun intotdeuna: ciocu mic, aici e tara romanilor, si fiti multumiti ca nu va dam afara…
  Directorul il cearta pe directorul adjunct, adjunctul pe inginer, inginerul pe muncitor, muncitorul pe portar, iar portarul ii da un sut cainelui.

  • hans says:

   tocmai s-a vazut in acest caz ca NU e o chestiune romano-maghiara, ci una de complicitate a autoritatilor (romano-maghiare).

   • Dorel Ursaru says:

    “…ci una de complicitate a autoritatilor (romano-maghiare)…”

    Gresiti.
    Intr-un comentariu sters am dat cateva linkuri, unele dintre ele s-au referit la incercarile disperate ale autoritatilor locale de a rezolva situatia.

    Aseara un urs a atacat si a muscat o persoana in jud. Harghita. Este cel de al patrulea caz de acest gen in acest an.

    Cu stima.

 2. Dorel Ursaru says:

  Problema ursilor din Romania, nu numai in Secuime, este mult mai complexa decat isi poate inchipui oricare autor de articol, din pacate e mult mai serioasa treaba decat povestea cu Hansel si Gretel.
  In primul rand: conform Constitutiei, viata si sanatatea cetatenilor primeaza. Sau cel putin asa ar trebui sa fie, dar traim in Romania mioritica, asa ca…, stim ce stim cu totii.
  Doresc sa informez (autorul) ca in Secuime anual se inregistreaza sute (!) de atacuri ale animalelor (ursi, mistreti, lupi), soldate rareori cu decese, dar cu raniri si pagube materiale considerabile. Toate sunt documentate corespunzator.
  Autoritatile (primariile si CJ-urile conduse de UDMR – asta e, stiu ca irita pe multi, dar secuii i-au votat, asa ca va place sau nu, respectati votul lor) au sesizat de nenumarate ori in anii trecuti ministerul de resort etc., cerandu-le sa i-a masurile de rigoare. Pana in prezent insa, mai nimic, dupa metoda si mentalitatea mostenita de la stramosii balcanici, sa nu mai vorbim de faptul ca putini din cucuresti se agita se rezolve problemele din teritoriu, mai ales daca e vorba de unguri…
  Autoritatile centrale si deconcentratele lor nu se prea misca, nici macar atunci cand sunt victime (decese sau raniri), nu exista o strategie, o lege coerenta care sa reglementeze situatia. Este extrem de grav, ca animale de prada mari bantuie prin orase, distrug recolte, iti pun viata in pericol atunci cand te plimbi pe o poteca marcata in padure. Iar cand se intampla ceva, toti dau din umeri ca nu sunt vinovati, se ascund dupa deget, eventual iau cateva masuri sinistre (exemplu tipic: cazul Colectiv). Si scapa fara sa fara sa fie trasi la raspundere.
  S tu, autoritate locala (udemerista sau nu) nu poti face nimic din cauza cretinismului generalizat, ai mainile legate si dai din gura degeaba.
  Poate un articol si pe tema asta, ca cel cu Jancsi si Juliska nu ne prea ajuta.

  Bibliografie:

  http://erdelyinimrod.ro/archivum/video/medvetamadasok-szekelyfoldon

  https://erdelyinaplo.ro/aktualis/osszeallitasok/varosok-setalo-medvevel

  https://szekelyhon.ro/aktualis/a-hargita-megyei-termeszetvedok-is-megszolaltak-a-medveugyben

  http://judetulharghita.ro/stiri/noile-atacuri-ale-ursilor-este-mai-periculos-decat-intr-un-parc-safari.html

  http://www.maszol.ro/index.php/belfold/52027-medve-tamadt-egy-gyermekre-szekelyfoldon?fb_comment_id=948319341878082_948649948511688

  https://www.hirmondo.ro/aktualis/170-ezres-medvekar/

  etc., etc.

  Cu stima.

 3. Mitu Grass says:

  Sã glumesti pe seama celo atacati de ursi, mai ales copii denotã o deformitate gravã a psihicului si mentalului. Ez cunosc oameni care au fost atacati sí rãniti grav si de atunci az cosmaruri permanent.
  Nu e normal cã ursului sã umble haihui prin lovalitãtile noastre.

 4. Dorel Ursaru says:

  Din pacate, ironia nu poate ascunde gravitatea situatiei si nici cenzura nu ajuta.
  Cu stima.

Counter created by lite 1.4