Gaze de sist: S.c. Prospectiuni S.A. se comporta ca o gashca de talhari in ‘zona saseasca’ din Ardeal

de Hans Hedrich, vicepresedinte Asociatia Neuer Weg, Fagaras
Tel. 0752-616128
hanshedrich@gmx.de

Nu exagerez deloc cu cele relatate mai jos… Ieri am fost pe teren in zona Malancrav/Malmkrog, Laslea/Lasseln, Biertan/Birthaelm si Copsa Mare/Grosskopisch, in jud. SB, intre Sighisoara si Medias, pe probleme de explorari de gaze de sist, ce se executa aici de cateva saptamani. …Si nu pot sa constat altceva decat ca e ALARMA DE GRADUL ZERO! pentru protectia naturii si protectia patrimoniului/siturile UNESCO de aici!

Lucrarile sunt executate, in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., de catre s.c. Prospectiuni S.A. a cleptosecuristului Ovidiu Tender, firma comportandu-se in gradinile oamenilor si pe strazile comunelor din zona Biertan, Malancrav, Cund, Mosna ca o gashca de talhari…

Cateva constatari bine documentate, din mai multe sate, care indica un anumit tipar al modului de operare al exploratorilor:

1. Vibratiile utilajelor si a detonatiilor distrug fatadele caselor.
2. Lucratorii firmei intra fara acordul proprietarilor in gradini si pe campuri.
3. Lucratorii provoaca distrugeri la recoltele de pe camp.
4. S-au facut, in 09. 08. 2013, puscari in situl UNESCO de la Biertan(!), direct langa zidul Cetatii
5. Lucratorii au intrat, in 09. 09. 2013, la Malancrav, in gradina conacului Printului Charles(!), instaland senzori si cablaje. ­čśë
6. Nu se respecta o serie de prevederi din decizia de incadrare a APM SB de “impact nesemnificativ asupra mediului” (Se lucreaza mai mult de 8 ore/zi, se fac impuscari cu explozibil, noaptea, se produc deseuri, se provoaca distrugeri ale mediului inconjurator si a patrimoniului istoric s.a.).
7. Lucratorii beau alcool in timpul programului de lucru (Malancrav, 10. 08. 2013).
8. Firma, aparent, nu are nici un fel de contracte cu autoritatile locale pt. desfasurarea activitatilor pe domeniul public, resp. nu are autorizatii emise in conditiile legii.

9.Lucratorii ii ameninta, ii injura si ii scuipa pe cei care li se opun (10. 08. 2013 la Malancrav).
10. Se trimit batausi de catre firma de paza ca sa-i bata pe cei care i se opun firmei de prospectiuni (in zona Mosna).
11. Politia nu e de gasit la fata locului (com. Laslea) sau inventeaza tertipuri pt. a nu da curs unor reclamatii transmise telefonic (seful de sectie Dumbraveni, Manolache). La fel, Politia din Cund nu a inregistrat o plangere penala a unei persoane vatamate de lucrarile de explorare.
12. Lucratorii ii mint cu nerusinare si ii induc in eroare pe localnici, atunci cand sint intrebati de activitatea lor, negand ca ar cauta gaze de sist. La Biertan, un lucrator a afirmat fata de o jurnalista(!) ca ei doar fac curat in sat pentru ca urmeaza sa vina presedintele Basescu in vizita!
13. Cand sint luati la intrebari de catre localnici, reprezentantii firmei de explorare spun cu maxima seriozitate ca pe timpul lui Ceausescu s-ar fi procedat la fel, doar ca atunci nu ar fi primit niciun fel de despagubiri. Cu alte cuvinte: Bucurati-va ca va dam 50 de Lei dupa ce v-am rascolit gradina!  (S-a intamplat la Mosna.)

whuett11
Locuitor din Valchid/Waldhuetten in fata boltii casei, crapata in urma lucrarilor de explorare (executate aprox. in 09. 08. 2013. Foto din 10. 08. 2013)

whuett12

Cablaraie” in cucuruz. Senzori de date geo, amplasate fara acordul proprietarului pe un teren de porumb intre Valchid si Copsa Mare. (Foto din 10. 08. 2013)

maldorf11

Nu tancurile cu tunuri ci tractoarele cu foreze si complicitatea autoritatilor (politie, prefectura, primarii) reprezinta noua amenintare pentru om, natura, cultura si comunitate…┬á

Reprezentantii autoritatilor publice, a politicului (in special PSD si Forumul German)┬á cat si a celor bisericesti (mai cu seama cele ale Bisericii evanghelice C.A.) au sansa unica sa demonstreze si sa ne lamureasca in zilele urmatoare ale cui interese le slujesc in realitate: cele ale comunitatilor si a contribuabililor care-i finanteaza sau cele ale unor impostori si infractori deghizati in “intreprinzatori” (privilegiati si favorizati tot de ei, in schimburi unor foloase pentru partid sau reprezentantii acestora).

Ii asigur deja de pe acum pe politicieni, politisti si patroni ca in satele zonei (ex-)sasesti care incearca, dupa exodul sasilor, sa se repuna pe picioare prin agricultura bio si turism cultural/sustenabil (cu unele succese remarcabile) se naste un val de ura fata de intrusii de exploratori, de o amploare inca greu de estimat! La opozitia de acum nu stiu cum isi imagineaza Tender si Romgaz sa-si continue aceste activitati vadit ilegale si, intr-un viitor, cum sa exploateze, cu otravirea apei freatice, zacamintele de gaze de sist.

Posted by at 11/08/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

7 Responses to Gaze de sist: S.c. Prospectiuni S.A. se comporta ca o gashca de talhari in ‘zona saseasca’ din Ardeal

 1. octav says:

  De ce nu sesizati direct http://www.princes-foundation.org/ ? Ar putea fi o metoda buna. Cred ca o autoritate externa poat face destul tambalau cat sa sisteze astfel de actiuni. Macar merita incercat daca spuneti ca a fost incalcata proprietatea printului Charles. Acum se poate vedea cu adevarat care sunt si interesele lui in aceasta zona.

  • hans says:

   in mod sigur a fost deja sesizat printul charles (stiu asta)!
   conteaza insa in primul rand ca problemele sa fie sesizate autoritatilor romanesti – ceea ce vom face in zilele urmatoare!

   cu stima, hh

   • Radu says:

    Succes in demersurile dumneavoastra! Eu va sustin cu diseminarea informatiei.

 2. Anonymous says:

  la inceput scrie 09. 09. 2013 in loc de 09. 08.(!!!) 2013

 3. a says:

  aaa…

 4. liana says:

  Oameni buni azi cu telefoanele din generatia smart se pot filma declaratii ale celor care au suportat aceste efecte si se pot pune intr-un dosar de prezentat in parlament…si la Comisia Europeana. Luati matrurii si faceti fotografii datate. Cu aceste dovezi si societatea civila care sustine apararea drepturilor cetatenilor chemati-ii pe parlamentarii din zona si acuzati-i public ca nu apara drepturile celor care i-au votat. Protestati oficial in parlament si la guvern. Chemati presa si cereti-va drepturile cu ajutorul celor de afara… Greenpeace abia asteapta asa ceva, dar are nevoie de dovezi clare. Luptati organizat pe cimp cu ajutorul celor care sufera si ONG urilor care au asta ca activitate! Doar pe facebook nu e suficient pentru a obtine un rezultat corect fata de cei pe care cica ii aparati… Daca nu actionati decit pe facebook, e clar ca sinteti platiti de basisti sa sapati increderea oamenilor in USL…si asta nu e onorabil. Daca e real ce reclamati atunci ar trebui sa iesiti fara masti in fata presei si sa opriti ce se intimpla. Se poate, cind cei care isi cer drepturile sint multi si uniti… Aici un rol il au ONG urile care au ca misiune sa apere drepturile cetateanului si oamenii de acolo. Conditia e sa fie uniti si inteligent organizati…..

  • hans says:

   am blocat comentariul lui “civis rumanum sum” pentru motivul ca instiga la violenta. rog sa nu mai postati asemenea comentarii pt ca sunt de natura penala si oricum nu ajuta la rezolvarea problemei de fata. nu sstiu daca demersurile legale si civice vor rezolva problema explorarilor ilegale de gaze de sist dar apelul la violenta in mod sigur NU! multumesc pt intelegere,
   hans h.

Counter created by lite 1.4