Gaze de sist in Transilvania: S.c. PROSPECTIUNI S.A. minte si comite infractiuni pe banii contribuabilului

Ca si raspuns la Scrisoarea deschisa a Asociatiei Neuer Weg (“Drum Nou”), cu sediul in Fagaras, privind o serie de grave ilegalitati comise de lucratori ai s.c. PROSPECTIUNI S.A., in timpul lucrarilor de explorare de GAZE DE SIST in perimetrul RG 03 Transilvania Sud, s.a., dl. Marius Milea, directorul de productie al firmei a facut, intr-un articol al site-ului business24.ro, urmatoarele afirmatii NEADEVARATE:

1.
AFIRMATIE NEADEVARATA: “Este imposibil, din punct de vedere geografic, sa descopere gaze de sist in Transilvania.”
REALITATE: Acest mit, promovat de persoane din mediul explorarii/exploatarii gazelor este contrazis chiar de directorul companiei de stat s.c. ROMGAZ S.A., pentru care s.c. PROSPECTIUNI S.A. executa respectivele lucrari(!).
DOVADA: Citam din articolul revistei CAPITAL (18 iunie 2012) cu titlul Romgaz vrea să producă gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, descoperite în Transilvania: “Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în perimetrele din Transilvania, pe care le va extrage în scopuri comerciale, în perioada următoare urmând să utilizeze tehnologii noi de exploatare şi explorare, a declarat şeful direcţiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe, la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN).”
LINK SURSA: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/romgaz-gaze-sist-energie-romgaz-foren-167915.html

mmilea1
Dl. Marius Milea, director de productie s.c. PROSPECTIUNI S.A.
Sursa foto: www.prospectiuni.ro

2.
AFIRMATIE NEADEVERATA: “Prospectiuni are toate aprobarile necesare [pentru utilizarea dinamitei] si ca folosirea explozibilului nu afecteaza mediul.”
REALITATE: Lasand la o parte afirmatia sfidatoare la adresa logicii ca “utilizarea explozibilului nu afecteaza mediul”, din documentele oficiale depuse de s.c. PROSPECTIUNI S.A., obtinute de noi, rezulta ca firma a obtinut o serie de ACORDURI DE PRINCIPIU, cu titlu general, de la Directia silvica Sibiu a RNP, de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), de la Adminstratia bazinala a apelor (ABA) Sibiu, o decizie de incadrare a proiectului, de la Agentia de Protectie a Mediului Sibiu – toate acestea IN CONDITIILE RESPECTARII MEMORIULUI (=PROIECTULUI) depus de s.c. PROSPECTIUNI S.A. Or, acel memoriu NU include – dupa cum admite indirect si dl. Milea – , utilizarea tehnologiei pe baza de impuscari, cu folosirea de material exploziv, ci doar utilizarea unor “vibratoare” generatoare de seisme. In concluzie, s.c. PROSPECTIUNI S.A. a comis infractiunea de fals intelectual si uz de fals in vederea obtinerii “aprobarilor” de care face vorbire dl. Milea.
DOVADA: Extras din dosarul depus de s.c. Prospectiuni S.A. continand
1.) Decizie incadrare nr. 56 / 05. 04. 2013 APM Sibiu;
2.) Descriere tehnologie folosita (“Vibrare controlata” cu utilaje vibratoare; omitandu-se sistematic descrierea tehnologiei prin impuscare cu material exploziv);
3.) Nota MAI care mentioneaza obligativitatea respectarii “Memoriului” (ceea ce firma nu a facut);
4.) Nota Directia general paduri a Ministerului Mediului si Schimbarilor climatice.
IMPORTANT: Conform art. 1-3 Anexa 3, HG 445/2009 privind Criterii de selectie privind stabilirea necesitatii evaluarii impactului asupra mediului, proiectul de explorare trebuia incadrat de catre CAT APM Sibiu ca fiind unul cu impact semnificativ asupra mediului – si nu cu impact nesemnificativ. In acel caz, sansele pentru emiterea, in litera si in spiritul legii, a unui acord de mediu pentru explorarile din perimetrul RG 03 Transilvania Sud ar fi fost MINIME.

3. ref. la comportamentul “talharesc” si iresponsabil al unor membri ai echipelor s.c. Prospectiuni S.A.
AFIRMATIE: “(M. Milea) nu crede ca angajatii ar avea un asemenea comportament”.
REALITATE: Sunt zeci de martori/persoane afectate care confirma unul si acelasi lucru: s-a intrat pe proprietatea lor fara sa fie intrebati, s-au produs, in multe cazuri, daune, iar compensarile promise ulterior sunt modice sau lipsesc cu desavarsire.
Reinterez deasemenea ca eu personal am fost insultat la Malancrav, sambata, 09. 08. 2013, de un lucrator cu cuvintele “Imi bag p_ula in camera ta de filmat!” (exista inregistrare audio). Aceaasi persoana m-a si amenintat, de fata cu colegii, ca-mi va distruge camera de filmat. Cand am fost scuipat, asta s-a intamplat tot de fata cu martori/colegi ai faptasului. Deoarece au fost filmate aceste persoane in timpul conflictului, ele pot fi identificate cu usurinta pt. a se dovedi adevarul.
Nu in ultimul rand, localnici din Malancrav au afirmat ca primul lucru de care s-ar fi interesat unii lucratori, atunci cand au ajuns in sat, a fost
1.) unde gasesc fete; si
2.) daca nu sunt doritori care sa cumpere motorina de la ei.

4.
AFIRMATIE: ‘”De la inceputul proiectului, 117 proprietari nu au solicitat niciun fel de despagubiri” ceea ce arata ca nu au fost nemultumiti de prestatia angajatilor’.
REALITATE: Aceasta afirmatie NU demonstreaza absolut nimic, dat fiind faptul ca:
1.) Sunt persoane care nu stiu ca li s-a intrat fraudulos pe proprietate.
2.) Sunt persoane care nu au fost contactate nici in prealabil (asa cum prevede “Memoriul” in baza caruia s.c. PROSPECTIUNI S.A. a obtinut diverse documente oficiale, numite gresit “aprobari”), nici ulterior.
3.) Exista cazuri in care NU s-au produs daune materiale semnificative – motiv pt. care taranii afectati renunta sa-si “bata capul” cu firma, ei necunoscand probabil nici ideea de “daune morale” pe care le-ar putea cere de la firma.
4.) Insasi faptul ca firma a incheiat deja numeroase procese verbale de despagubiri (fara sa fi incheiat insa, conform Memoriului si conform legii, si acorduri PREALABILE cu proprietarii), demonstreaza inca odata ca s.c. PROSPECTIUNI S.A. produce, cu activitatea, sa pagube (evitabile si inevitabile).
5.) Plangerile penale, conflictele, aruncatul pietrelor asupra masinilor firmei, indepartarea cablurilor pentru geosenzori de pe terenurile proprii etc. arata ce val de nemultumire reala si persistenta au generat lucrarile in randul localnicilor din zona afectata.

5.
AFIRMATIE: “Contractul [cu s.c. ROMGAZ S.A.] este confidential, iar valoarea investitiei nu poate fi facuta publica”.
REALITATE: Conform legislatiei in vigoare, informatile privind activitatea unor societati comerciale al caror actionar majoritar este statul, sunt documente de interes public si trebuie facute publice.
DOVADA: Art. 2 Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
LINK SURSA: http://legeaz.net/legea-544-2001-actualizata-liberul-acces-informatii-interes-public/art-2-dispozitii-generale

CONCLUZII:
1.)  S.c. PROSPECTIUNI S.A. a comis o serie de infractiuni si alte ilegalitati la intocmirea documentatiei (“Memoriu”) si la obtinerea “aprobarilor”;
2.) S.c. PROSPECTIUNI S.A. a incalcat, in mod repetat Memoriul, comitand alte infractiuni;
3.) S.c. PROSPECTIUNI S.A., prin Direcotrul de productie, Marius Milea, minte investitorii/actionarii cat si publicul larg, facand o serie de afirmatii neadevarate privind
a.) natura gazelor explorate (care includ si GAZE DE SIST = “GAZE NECONVENTIONALE”),
b.) “aprobarile” obtinute (in mod fraudulos) cat si respectarea conditiilor stipulate in acestea;
c.) comportamentul neprofesionist si sfidator al unor lucratori (cu incalcarea politicilor HSEQ a firmei) si
d.) modul in care (nu) sunt despagubite persoanele afectate.
e.) natura “confidentiala” a contractului incheiat cu s.c. ROMGAZ S.A.

…Prin cele de mai sus chiar dl. Milea incalca politica de calitate, siguranta, protectia mediului si calitate / HSEQ a firmei, fisa postului si contractul de munca – fiind totodata un beneficiar al contractului incheiat cu o firma de stat.

CONCLUZIE FINALA: S.c. PROSPECTIUNI S.A. minte si comite infractiuni pe banii contribuabilului.

Hans Hedrich
vicepresedinte Asociatia Neuer Weg, Fagaras
15. 08. 2013

……………………………………..

MINCIUNA BONUS a dlui. Milea: Din cate rezulta dintr-o harta cu perimetrele de explorare, satul Viscri, iubit atat de mult de printul Charles, se afla si el in zona de explorare – in ciuda afirmatiilor dlui. Milea, din articolul d pe business24.ro! (vezi coltul dreapta jos!)

perimetru-trsud

Posted by at 15/08/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

10 Responses to Gaze de sist in Transilvania: S.c. PROSPECTIUNI S.A. minte si comite infractiuni pe banii contribuabilului

 1. Peter says:

  Sauber! Auf den Punkt. Und ich verstehe es sogar trotz Juristenrumänisch. Weiter so!

 2. Coca Gherghescu says:

  Aceasta firma de prospectiuni are aprobarile de la Bucuresti pentru desfasurarea activitatii de prospectiuni pe teritoriul Romaniei si o autorizatie de principiu pentru a avea voie sa execute legal impuscari cu dinamita, dar tot aceasta firma “uita” sa ceara autorizatii pentru locatiile clare in care isi desfasoare activitatea, inclusiv “uita” sa ceara certificate de urbanism de la primarii pentru lucrarile pe care le desfasoara, declara la Autoritatile de Mediu ca desfasoara activitati de prospectiuni care nu afecteaza mediul, iar in teren fac cu totul altceva, si nu cer de la Inspectoratele Teritoriale de Munca ale judetelor aprobare pentru schemele de impuscari pe care le folosesc, si altele prevazute de legislatia in vigoare privitoare la lucrul cu explozivi. Aceasta firma a comis abuzuri de diverse tipuri si in alte parti ale tarii si cred ca Procuratura era cea mai potrivita sa cerceteze comportamentul angajatilor.

  Modul de lucru prezentat in articol este specific firmei, iar incalcarea dreptului de proprietate este ceva obisnuit pentru ei. Nu am reusit sa inteleg cum de este posibil ca acesti oameni sa fie lasati mai departe sa actioneze la fel, eu am reclamat aceste aspecte in anul 2011 in vara, iar autoritatile din Dambovita au explicat ca situatia le depaseste competenta si asa nimeni nu a mai facut nimic. Cineva trebuie sa ii opreasca, si as vrea si eu sa aflu cand va fi asta. Bataie de joc este prea putin spus despre ceea ce aceasta firma face, si ma mir ca serviciul nostru de informatii permite furturi de informatii strategice de catre aceasta firma (pentru ca ceea ce nu platesti si nu ti se permite sa iei, dar iei, cam furt se numeste).

 3. libero says:

  acest articol al dvs, dle hans, mi se pare mult mai bun decit cel anterior. felicitari pt documentare. oricum eu am dubii ca in cazul in speta este vorba de gaze de sist (silogismul dvs nu mi se pare riguros, in fine)… ideea e ca absolut toate lucrarile de prospectiuni desfasurate in acest an (nu doar de catre firma romaneasca “prospectiuni”, ci si de catre cea maghiaro-americana (cred) “acoustic” (in vestul tarii) au fost catalogate ca fiind cercetari pt gaze de sist. apriori.

  oricum este binevenit ca opinia publica in general sa aiba “voce in capitol” – un semnal f pozitiv din punctul meu de vedere. toate, dar absolut toate abaterile de la lege trebuie aspru sanctionate.

  eu mi-as dori un raspuns oficial din partea romgaz & prospectiuni. ping-pong-ul prin articole de presa nu este suficient.
  cele bune,
  libero

  • hans says:

   dle. libero: trolli omoara romania. ganditi-va la asta inainte de fiecare comentariu.

 4. libero says:

  si mai adaug, daca-mi permiteti o critica: “banii contribuabililor” din titlu nu-si au locul. firma prospectiuni nu este platita pt serviciile sale de la buget. ci de romgaz, o firma asadar cu capital mix (stat – privat).

 5. Georg says:

  O intrebare?
  De ce nu mergeti la Romgaz sau sa luati legatura cu PR-ul lor ca sa va lamuriti pentru ce sint facute aceste prospectiuni?
  De ce vorbiti numai ” ïn fata oglinzii” si rastalmaciti afirmatii?
  Si apropos, unde sint fotografiile despre care vorbiti in articol, cu impuscarile de la baza sitului Biertan si cele din gradina lui Charles?

  • Georg says:

   Revin: articolul este facut ca de o baba de la capu satului ce sta pe banca si se uita lung, doar-doar i-o mai spune careva vre-o noutate din “SURSE SIGURE”, bine informate.

 6. The Punisher says:

  Hier sind ein paar Seiten auf Vibroseis seismischen Verfahren unter Verwendung von parallelen Eingänge zu unterirdischen Explosionen mit Sonden:
  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-soc-prospectiunile-au-scufundat-un-sat-614648.html
  http://apmct.anpm.ro/upload/97084_Memoriu%20de%20prezentare_EX18%20Vama%20veche.pdf

 7. Mircea says:

  Faptul ca din memoriul tehnic de prezentare inaintat ARPM Sibiu a fost omisa (cu buna stiinta) precizarea ca in zona se va utiliza si metoda care foloseste impuscaturi in sonde, reprezinta un fals prin omisiune si constituie infractiune, prevazuta chiar in art. 98 din OU 195/2005, aceea care a inlocuit Legea Protectiei Mediului nr. 137/1995:

  ORDONANTA DE URGENTA nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protectia mediului

  […]
  CAP. XV Sanctiuni

  […]
  ART. 98

  […]
  (2) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna în pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala:

  […]
  8. prezentarea, în lucrarile privind evaluarea de mediu, evaluarea impactului asupra mediului, a bilantului de mediu sau a raportului de amplasament a unor concluzii si informatii false.

Counter created by lite 1.4