Gafele penale ale s.c. PROSPECTIUNI S.A.(I): La Mosna, cel putin 21 de sonde nedetonate au fost lasate fara paza

Din gafa in gafa, s.c. PROSPECTIUNI S.A. se indreapta cu pasi repezi spre o cacealma juridica si financiara greu de imaginat in urma cu doar cateva zile, cand inca se vedeau pe cai jeepuri mari …si se credeau in Mosna cei mai tari. La ora actuala, la marginea satului Mosna o echipa de artificieri ai firmei se pregateste sa detoneze – INVOLUNTAR(!) – cateva sarje de dinamita din gauri de sonde (=orificii de aprox. 7 cm diametru X 5-10m adancime, pentru explorari) inca nedetonate. Inainte sa intru in detalii, sa recapitulam insa, pe scurt, evenimentele ultimelor 5-6 zile:

Sambata trecuta circa 200 de protestatari veniti din toate colturile tarii le-au dat cu flit reprezentantilor firmei si serviciului de paza, indepartand de pe terenurile ocupate abuziv sute daca nu mii de metri de cabluri telemetrice, fara ca Politia si Jandarmeria sa fi intervenit impotriva lor.
Duminica, firma a inceput sa-si adune “jucariile” – cablurile – de pe campuri, activitate ce continua si ieri.
Luni, reprezentantul s.c. PROSPECTIUNI S.A. a “fugit” practic de emisiunea in direct de la Nasul TV, la care participasera trei protestatari anti-fracking, veniti de la Mosna.
Marti, fostul artificier al firmei, dl. George Crasanoiu a facut o verificare ad-hoc a unor gauri de sonde detonate – aducand dovezi ca lucrarile au fost executate fara respectarea normelor tehnice elementare, ceea ce compromite, de fapt, intregul proiect de achizitie de date seismice.
Miercuri, verificarile pe teren au continuat, rezultand un scor de 20 de gauri goale (=”rele”) si 1 (una) gaura potential buna. Adica o rata de succes a operatiunilor de achizitie de date seismice de max. 5 (cinci) la suta – asta in conditiile in care rata de succes normala ar trebui sa fie de peste 90%. (Reamintim ca beneficiarul ROMGAZ,companie de stat, a platit pentru lucrarile de explorare din sudul Transilvaniei suma impresionanta de 40 milioane Euro.)

willy1

willyntv1

Revenind la subiectul initial, anume detonarea involuntara a unor gauri de sonda de catre s.c. PROSPECTIUNI S.A. Despre ce este vorba? Ieri, 20. 11. 2013, in imediata vecinatate a satului Mosna, pe campurile localnicilor,  specialistul in detonari, dl. Casanoiu, a descoperit, in decurs de doar 45 de minute, nu mai putin de 22 de gauri de sonda, incarcate cu dinamita.
Neregulile constatate sunt urmatoarele:
1. La grupul de gauri de sonde incarcate cu material exploziv trebuia asigurata paza, de la incarcarea lor (aprox. in 08. 11. 2013) pana la momentul detonarii, incalcandu-se prevederile legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive cat si alte norme privitoare la sondele preincarcate.
2. Pe linia 5421, la locatiile 1331, 1332, 1334, 1336, 1340 si inca o locatie neidentificata, din cauza lipsei pichetului inscriptionat, s-a intervenit prin sapare, pentru descoperirea reoforilor si a materialului exploziv (reofori scosi la fata solului, reofori retezati, ghimparul scos, reofori dezizolati).
3. La locatia nr. 1334 gaura se prezenta goala (neburata = neacoperita), reoforii capsei detonante erau scosi la marginea gaurii de sonda, infasurati pe ghimpar. Daca se intervenea in necunostinta de cauza, se putea solda cu accident mortal.

SANYO DIGITAL CAMERA
La prima vedere pare doar o tarla de porumb neingrijita. Un artificier experimentat observa insa cu usurinta ca este vorba de o gaura de sonda nedetonata…

SANYO DIGITAL CAMERA
La o privire mai atenta pana si un nespecialist intelege ca ghimparul, cablul electric (‘reoforii’) si pichetul indica locatia unei gauri de sonda armata. In acest caz, sondele se gasesc la ca. 500m de capatul satului Mosna; multi copii din zona avand cunostinta de ele.

gaurasonda-deschisa 2
O gaura de sonda armata, complet descoperita, adanca de cativa metri, cu reoforii scosi la suprafata.

Alertata prin apel la 112, Politia din Medias s-a deplasat in cel mai scurt timp la fata locului, a delimitat zona [aprox. la ora 17, pe intuneric], a chemat serviciul de paza al firmei de prospectiuni, a predat acestora locatia, a incheiat apoi procesele verbale si a luat o declaratie ampla de la dl. Crasanoiu. Unul dintre cei doi agenti de Politie a confirmat inca la fata locului ca abandonarea nepazita a materialului exploziv constituie fapta penala. Dl. Crasanoiu a relatat la randul sau intamplari din propria-i cariera despre sonde, lasate fara paza, detonate de catre localnici din zonele de prospectiuni. Deci, pericolul pe care-l prezinta aceste gauri de sonde armate abandonate, este cat se poate de real.

SANYO DIGITAL CAMERA
Dl. George Crasanoiu, fost artificier al s.c. PROSPECTIUNI S.A., in prezent director al firmei Geo Seismic Consulting

SANYO DIGITAL CAMERA
Agentii Politiei Medias, sositi in cel mai scurt timp, delimiteaza zona. Agentul sef Stan Viorel (dreapta) s-a remarcat printr-un maxim de profesionalism.

In dimineata zilei de astazi s-au deplasat la fata locului echipe de la firma de explorare, urmand sa detoneze materialul exploziv. Initial era vorba sa vina un echipaj ISU (Inspectoratul pt. situatii de urgenta) din Sibiu pentru a derula operatiunea… In loc de incheiere as mai adauga doar ca acest episod nu va putea ramane fara consecinte serioase pentru firma. Care vor fi acelea vom afla in curand – sper.

Posted by at 21/11/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

5 Responses to Gafele penale ale s.c. PROSPECTIUNI S.A.(I): La Mosna, cel putin 21 de sonde nedetonate au fost lasate fara paza

  1. Adrian says:

    Stiti? ma gandeam,ca au venit americanii,,,dar ce ma frapat e ca se comporta ca acum cateva sute de ani cand au ocupat un teritoriu locuit si au nimicit populatia indigena si au inchis-o in tarcuri,,,,am impresia ca ne confunda cu indienii acelor ani de la ei.

    • Adrian says:

      Ma refer la cei ce fac,si pt cine fac prospectiuni,,,sa fie pt cei cowboy cu gazele shestuite??

  2. hans says:

    specificul explorarilor in ardeal este acela ca se fac in beneficil ROMGAZ, firma romaneasca de stat, de catre o firma neaos romaneasca. deci nu se pune treaba asta cu “strainii” versus “noi”…
    cu stima, hh

    • cora says:

      Firma “neaos” romaneasca Prospectiuni- apartine lui Ovidiu Tender, neaos roman de prin Banat, cu ceva dosare de spalare de bani…
      Intrati pe site Prospectiuni si vedeti cine este in CEO. Sunt date publice !!!

      • hans says:

        tender fiind roman, si firma lui, inregistrata in romania, este, logic, romaneasca. nu conteaza ca are un CEO american.

Counter created by lite 1.4