Facebook a șters pagina lui Dan Tănasă. Consiliul Europei îi desființează minciunile.

 

 

UPDATE 23. 03. 2018, ora 22.30: Pagina FB dantanasa.ro este din nou activa. Nu stiu daca are continuturi identice cu cea stearsa, inclusiv acele continuturi pentru care fusese stearsa, sau nu. Recomand sa raportati orice fel de incitare la ura, in cazul in care identificati asa ceva pe actuala pagina.

…………………

Un mit naționalist în prăbușire – si o zi “istorica” pentru oamenii normali din Romania! In urma unei banale sesizari, mult iubita si hulita platforma Facebook a facut “un pas fara precedent”, scotand din priza pagina lui Dan Tanasa (dantanasa.ro), blogger maghiarofob de trist renume, aparent imun la contraargumente, lege si bun simt. In ultima perioada, Facebook a ajuns sub presiune enorma din cauza diseminarii in masa a stirilor false si a mesajelor instigatoare la ura – de aceea se pare ca ia (si) masuri juste si drastice de redresare. Recomand sa facem uz cat mai multi si cat mai des de acest instrument de raportare a FB, la orice fel de postari si comentarii instigatoare – ale oricui, impotriva oricui, romani-maghiari-germani-tigani, fara discriminare!

screenshot DT-FB
Sesizarea a fost facuta de subsemnatul. Raspunsul a venit in 22. 03. 2018, la ora 18:07.
Motivul sesizarii NU l-a constituit vreo aversiune fata de persoana Dan Tanasa, NICI fata de romanul Dan Tanasa, NICI fata de “patriotul” Dan Tanasa, ci, banal, fata de continuturile instigatoare la ura interetnica, ale domniei sale.

Actuala decizie FB vine in contextul in care Curtea de Conturi Brasov a clasat, nu de mult, dosarul unei recente plangeri a lui Dan Tanasa impotriva construirii, din fonduri ungare, a unor locuinte pentru medici(!!!), la Sfintu Gheorghe/Sepsiszentgyorgy. Mai mult, ultimul Raport al Consiliului Europei (LINK: Opinion CoE Romania 2017), publicat in 16. 02. 2018, privind respectarea Conventiei cadru privind protejarea minoritatilor nationale, consemneaza in repetate randuri existenta unor atitudini maghiarofobe in spatiul public si in mass-media din Romania. Maghiarofobie la care a contribuit – si mai contribuie sistematic – si numitul Tanasa Dan.

Acelasi Consiliu al Europei a criticat in mai multe rapoarte – vezi raportul antidiscriminare ‘ECRI‘, din 2014 (LINK) – deciziile restrictiv-discriminatorii ale unor autoritati / instante romanesti (de ex. CNCD, ICCJ) in ceea ce priveste
1. folosirea limbii maghiare in administratia publica,
2. finantarea publica a unor ziare locale ce apar doar in limba maghiara,
3. utilizarea unor inscriptii bilingve oficiale,
4. arborarea de steaguri/simboluri regionale secuiesti/maghiare,
5. mediatizarea ostentativa de diversiuni etniciste gen “fetita cu bentita” – avandu-l ca autor insasi pe dl. Dan Tanasa
Cu alte cuvinte, C.E. critica de ani de zile APROAPE TOATE acele decizii oficiale din Romania pe care si-a cladit Dan Tanasa in ultimii ani retorica instigatoare.

Nu e de mirare ca DT sustine pe blogul sau ca, prin raportul ECRI, Consiliu al Europei, ar “incita maghiarii la secesionism etnic“. Interesant, pe de alta parte, ca despre ultimul raport al C.E., prolificul blogger NU a pierdut un cuvant – in schimb pluseaza cu acelasi tip de  decizii controversate ale unor institutii romanesti, pe care Consiliul Europei le desfiinteaza in mod repetat. Citind criticile sale acide la adresa UDMR, orice om rational este tentat sa acorde un minim de credit chiar si lui Dan Tanasa. “Luandu-se la tranta” insa chiar si cu onorabilul Consiliu al Europei – adica tocmai cu institutia care, inca in 1993, si-a deschis portile Romaniei iliescene(!), scotand-o astfel din izolatie si bajbaila diplomatica postcomunista -, DT se “arunca” singur si nesilit de nimeni in ‘ofsaid’ – un ofsaid atat de evident, incat NU mai poate fi negat nici de catre fanii si suporterii sai cei mai fideli. Jignind, din reflex, chiar si institutii benigne, cu reputatie, domnul Tanasa se plaseaza si se autoizoleaza in sfera urii si a resentimentarismului patologic.

Comedia caragialesca, in privinta maghiarofobiei institutionalizate din Romania consta in aceea ca, in 1993, adica acum un sfert de secol(!), tara “noastra” le-a pus in vedere minoritatilor etnice, in mod explicit, si autonomia teritoriala, ca masura de protectie, in conformitate cu Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei – dar fara sa fi comunicat acest generos angajament (vezi art. 5 si 10), populatiei majoritare romanesti. Tot cu aceeasi ocazie, Romania s-a angajat sa adopte cu celeritate o lege privind protejarea minoritatilor nationale – lucru pe care, “evident”, NU l-a facut. Proiectul de lege depus totusi la Parlament (…in urma cu multi ani) prevede in mod expres si autonomia culturala pentru minoritatile nationale, cat si statutul de element constitutiv al tarii – adica un fel de “autohtonism constitutional”. Cu atat este mai greu de inteles continuarea si alimentarea maghiarofobiei ca politica de stat, practica mass-media si atitudine publica – pe contrasens cu tot ce si-a asumat Romania, in mod laudabil, in materie de minoritati etnice, in ultimele decenii. Pe de alta parte, cum ar putea fi Romania o tara “model” (cum pretinde…) pentru convietuirea interetnica, cand inca NU este o tara cat de cat normala nici macar in convietuirea dintre romani si …romani, sau unguri si unguri? Atacurile legislative insistente la adresa statului de drept – cu complicitatea UDMR(!) – vorbeste de la sine…

Deciziile Facebook, ale Consiliului Europei si ale unor institutii romanesti NU sunt o “victorie” in “eternul meci” maghiari versus romani, ci mult asteptate semne de normalitate si europenitate in Transilvania si Romania – si o invitatie la adresa persoanelor cu vederi nationaliste, sa iasa din obositoarea si nejustificata atitudine de “lupta” impotriva “inamicului” de alta etnie si sa se deschida “celuilalt” ca om intre oameni, ca egal intre egali. Va urez un sincer bun venit!

Hans Hedrich, politolog
22. 03. 2018

dt1

Posted by at 23/03/2018
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft,

33 Responses to Facebook a șters pagina lui Dan Tănasă. Consiliul Europei îi desființează minciunile.

 1. Iulian says:

  Nu e o problema. O sa fim informati din alte surse despre sovinismul liderilor maghiari si actiunile lor sunversive. Cenzura asta ordinara se va sfarsi la un moment dat. Oricum, pana atunci, deja suntem pe Vk.

  Iredentismul nu isi are locul in Romania, iar drumul nostru este spre Unire.

  • Razz says:

   Libera exprimare nu inseamna ura si instigare la ura etnica. Mergeti pe VK-ul rusesc, acolo nu exista democratie, dar si mai bine, mergeti cu totul in Rusia

  • Doru says:

   Pe VK??? Asta spune tot :)))) Davai.

 2. Árus Zsolt says:

  Înseamnã cã am actionat simultan, fãrã sã ne consultãm sau coordonãm. 🙂
  Si eu am primit asearã acest mesaj.:
  http://szekler-monitor.sic.hu/2018/03/23/a-kind-of-good-news/

 3. az says:

  Din pacate mai are a pagina: https://www.facebook.com/dan.tanasa1

 4. Zimbru says:

  II faceti putin reclama Dl Tanasa, asa ca am citit si eu cateva articole de pe blogul lui, sa vad despre ce este vorba. Si am citit stiri de genul: “Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociației Civice pentu Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR al orașului Sovata pentru fapte de discriminare pe criterii etnice.”
  Sau “Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada februarie — mai 2016, Anna Horvath, în calitate de viceprimar, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.”
  Deci sa publici faptul ca primarii discrimineaza pe criterii etnice este incitare la ura rasiala? Sau faptul ca publica ca cineva a furat si merge la puscarie este incitare la ura rasiala?
  In fine, nu il cunosc si nu prea m-a interesat Dl Tanasa, dar cineva sa imi explice si mie de ce genul acesta de articole pot fi considerate ca incitari la ura rasiala (ca vad ca asta publica Dl Tanasa, sau poate mi-a scapat mie ceva), cand presa maghiara abunda de stiri similare?

  • tiberiu says:

   ai fost mai rapid decat mine! am cautat si eu despre dan tanase si asa am aflat si am vrut sa prezint cam aceleasi informatii.
   dar tiberii si zimbrii, cum ne fac galeria maghiara de aici, nu pricep ca discriminarea etnica este un subiect doar cand afectati sunt maghiarii!

  • Bizonul bolnav says:

   Da, va scapa ceva.
   Pagina FB si blogul sunt 2 lucruri diferite, chiar DC continutul se suprapune, partial. DOAR PARTIAL.
   Iar DC ati citit si inteles postarea mea, veti fi inteles ca C.E. critica PE toata linia tocmai acele decizii Ale CNCD sau de instante judecatoresti, similare celei privind ziarul local de la Sovata.
   Cazul lui HA a fost recent documentat in presa. Traducerea si transcrierea interceptarii ambientale e de rasul lumii, total neprofesionista, insa judecatoria a admis proba

   • Zimbru says:

    CNCD este acela care a considerat ca videoul de la Kaufland Odorheiul Secuiesc a fost un video menit sa provoace. Cand CNCD a luat acea decizie ati aplaudat decizia, acum insa vi se pare ca daca CNCD considera ca si administratiile conduse de maghiari discimineaza, atunci deciziile CNCD nu mai sunt corecte. Cum explicati aceast dublu standard al dvs? Consiliul Europei nu a criticat cazul Sovata.
    Cat despre cazul Anna Horvath (instrumentat de DNA) asta arata doar de ce vrea UDMR-ul sa distruga statul de drept din Romania, ca sa poata si ai lor in continuare sa fure nestingheriti. Asta este ca Bela Marko care a furat si apoi a zis ca este urmarit pe criterii etnice.

    • Vărul Minciună says:

     Stat de drept? Intr-un stat de drept justitia nu colaboreaza cu serviciile secrete in baza unor “protocoale” incheiate in afara unui cadru legal. Nu intra in atributiile serviciilor sa stranga probe pentru DNA.

     • Zimbru says:

      Servicile secrete nu pot strange probe pentru DNA dupa decizia de acum cativa ani a CCR, deci nu inteleg la ce va referiti.

  • Bizonul bolnav says:

   DT merita un maxim de reclama, sa vada cat mai multi ca nationalismul romanesc in Ardeal a incaput PE mana sociopatilor.

  • FERENTARI says:

   @zimbru
   Presa maghiara nu abunda de stiri similare ca ale individului dt.
   Mintiti.

   N-ati fi interesati sa aflati lista institutiilor si persoanelor care-l sprijina, eventual il finanteaza pe acest sociopat??? 🙂

 5. ade says:

  Culmea, am raportat si eu postari instigatoare la ura, dar nimic nu s-a intamplat. Ma intreb cum ati reusit, avand in vedere ca dl Dan Tanasa nu instiga la ura. Sunt tot mai dezamagita de facebook, dar si de media din tara asta. Oare o tara unde dreptul la opinie e incalcat se mai poate vorbi de democratie??

  • ade says:

   *Oare o tara unde dreptul la opinie e incalcat se mai poate numi democrata? (scuzati, frustrarea e de vina)

  • hans hedrich says:

   Este opinia dvs personala ca DT nu ar instiga la ura. Cred ca il jigniti, cand el instiga la ura in mod repetat, nevoalat, asumat.

   • Zimbru says:

    Va rog deci sa ne dati cateva exemple de postari care instiga la ura. Ca sa ne lamurim si noi. Inca o data daca iau blogul sau nu exista in postarile pe care le vad nicio instigare la ura. Exista puncte de vedere cu care poti sau nu sa fi de acord dar nu am vazut instigari la ura. Dati-ne mai multe exemple.

    • HZ says:

     Ratalmaceste si minte nerusinat, doar ca sa creeze o atmosfera impotriva maghiarimii.

  • gutu says:

   Ade dl DT nu a nu a instigat la ura,el a dat tonul la instigari.

 6. prisecaru says:

  am cautat si eu sa aflu cine este dan tanase si de unde satisfactia, exprimata atât de triumfal aici, că i s-a blocat pagina de facebook. păi d.t. este versiunea românească a neuer weg. şi el a caştigat procese, a semnalat abuzuri, a depus reclamaţii despre discriminarea românilor, s.a.m.d. (mai multe amănunte pe http://www.dantanase,ro).
  de unde se vede ca inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare adevărul tot undeva pe la mijloc este!

  • Zimbru says:

   Exact, Dan Tanasa este un fel de Neurweg.

   • hans says:

    Stiu ca in gand v-ati spus ca “Dan Tanasa este un fel de ‘Zimbru'”, doar ca agenda/fisa postului va cere sa scrieti ca “Dan Tanasa este un fel de Neurweg” (sic!). mno… fiecare cu obligatiile lui…

    PE FOND: OMITAND in mod sistematic ca retorica sa critica/acida/acuzatoare la adresa maghiarilor – prin care incrimineaza constant, facand uz de un vocabular insultator si calomnios si un ton inflamator la adresa acestui grup resp. a unor reprezentanti (“noaptea mintii”, “discriminare”, “extremism”, “secesionism”) – omitand deci sa spuna ca acea retorica se bazeaza in mare parte pe decizii oficiale romanesti criticate in mod CONSTANT de CE ca fiind in contradictie cu angajamentele semnate de romania, DT incita sistematic si tintit la ura impotriva maghiarilor, creeand impresia PROFUND GRESITA la cititori ca maghiarii ar comite grave ilegalitati sau ar “unelti” impotriva intereselor existentiale ale romaniei. cand colo, problema NU sunt maghiarii, ca grup, si nici ceea ce revendica ei (mai exact, o parte dintre ei), ci reactia defectuoasa spre defecta a unor autoritati de stat din RO fata de revendicarile/actiunile acestui grup autohton din Ardeal.

    sper ca acuma e clar. e simplu ca buna ziua – pentru cei care chiar vor sa inteleaga ca 1 + 1 = 2. pentru ceilalti, mai greu spre imposibil…

    • Zimbru says:

     In fine tot nu m-ati convins. Sa scrii “noaptea mintii”, “discriminare” (cand aceasta a fost dovedita in cazuri ca cel de la Sovata si care nu au fost acuzate de Consiliul Europei), “extremism” sau “secesionsim” (in cazul celor de la 64 de comitate si care chiar sunt o organizatie extremista care militeaza pentru Ungaria Mare) nu inseamna ca domnul a instigat la ura. Sa instigi inseamna conform dictionarului sa indemni, sa inciti la actiuni dusmanoase sau violente. Acest lucru nu il demonstrati. Deci atentie cum va formulati acuzatiile. Un vocabular acid gasim si pe blog-ul dvs. Ce ne aratati este eventual ca are pozitii discutabile si indirect ca este o mana pentru UDMR, PPMT si Partidul civic maghiar, care aveau nevoie de cineva ca el in lipsa a ceva cu adevarat extremist, caci in Romania lipseste vreun partid de extrema dreapta sau rasist cum a fost candva Partidul Romania Mare.

     • hans hedrich says:

      PCR, PRM, PUNR, PNG, PRU s-au reintors la matca, in PSD, PMP, chiar si PNL, secondati in blogosfera si pe facebook de ZTP, adica zimbrii, tiberii si prisecarii neamului.

     • Zimbru says:

      Toate aceste partide PRU PUNR etc. nici macar nu intra in parlament deci nu au succes. PSD nu are doctrina inafafara de a da liber la furat, PNL nu este partid extremist. Institutiile europene nu considera ca in parlamentul Romaniei exista partide extremiste contrar Ungariei unde Consiliul europei considera ca Jobbik e extremist si considera ca Fidesz este redponsabil de climatul de ura rasiala din Ungaria.

  • hans says:

   adevarul NU este din oficiu la “mijloc”, doar pentru ca asa spune o vorba din popor – pt. ca daca ar fi in mod real, obiectiv, palpabil, “undeva la mijloc”, atunci ar fi fost decretat demult principiu de drept si inclus in codurile de procedura civila/penala. ceva gen “IN MEDIO VERITAS!” – de unde ar rezulta ca judecatorii nu au decat sa identifice/masoare cu metode specifice “mijlocul” dintre doua afirmatii/interese/pozitii opuse si gata, am “facut dreptate”, in logica dlui “prisecaru”

   NU, adevarul este acolo unde este …adevarul – adica la opusul neadevarului/minciunii/falsului. si cum nimeni nu are abonament la adevar sau neadevar, adevarul se gaseste mai mult sau mai putin departe de afirmatiile pe care le facem, INDIVIDUAL (NU colectiv).

   per total, in materie de maghiari si secui, adevarul se gaseste cam la POLUL OPUS a ceea ce afirma DT. am detaliat in raspunsul de mai jos, pt dl. “zimbru” – vezi rapoartele CE care dau cu flit la deciziile unor instante/institute romanesti, aratand ca ele contravin angajamentelor semnate de RO.

   1+1=2.

 7. feritata says:

  Fratilor,voi nu puteti intelege in ruptul capului,ca nu sunteti voi neprihanitii planetei,iar toata lumea democrata este dusa cu pluta!! Voi ati luat de pe blogul acestui extremist sovin,doar ceea ce va convine si ne cereti exemple de instigari din scrierile lui!! Cititi TOATE postarile sale si daca va duce mintea,o sa gasiti si voi instigari la ura,iar ultimul pumn luat in barba a fost decizia Curtii de Conturi,care i-a desfiintat plangerea facuta pentru construirea unor locuinte pentru medici din bani primiti de la guvernul Ungariei!! Acum baiatul este turbat si nu mai stie unde sa se mai planga!! Asemenea specimene nu au ce cauta in spatiul public,fiindca incearca din rasputeri sa manipuleze lumea mai putin pregatita,pentru a-I distrage atentia de la problemele reale ale romanilor!! Individul asta a fost in stare sa conteste o lege votata de amicii sai parlamentari,doar pentru ca le garanta niste drepturi constitutionale etnicilor maghiari!!

  • Zimbru says:

   Deci il acuzati pe DT ca instiga la ura si nu aduceti niciun argument, nici macar unul, nici macar un exemplu? De aici trag concluzia ca nu aveti cum sa demonstrati ca instiga la ura. Din ce citesc pe blogul sau vad ca a castigat procese, a pierdut altele, a semnalat abuzuri, exact ceea ce face si Neurweg.
   Argumentul dvs despre DT merge in ambele sensuri, si Neurweg poate fi vazut ca un instrument care distrage atentia de la problemele reale ale romanilor: nivelul de trai scazut, atacurile asupra independentei justitiei etc.

   • hans says:

    OMITAND in mod sistematic ca retorica sa critica/acida/acuzatoare la adresa maghiarilor – prin care incrimineaza constant, facand uz de un vocabular insultator si incriminator la adresa acestui grup resp. a unor reprezentanti (“noapte amintii”, “extremism”, “secesionism”) – omitand deci sa spuna ca acea retorica se bazeaza in mare parte pe documente criticate in mod sistematic ca fiind in contradictie cu angajamentele semnate de romania, DT incita sistematic si tintit la ura impotriva maghiarilor, creeand impresia PROFUND GRESITA la cititori ca maghiarii ar comite grave ilegalitati sau ar “unelti” impotriva intereselor de baza ale romaniei.

    e simplu ca buna ziua – pentru cei care chiar vor sa inteleaga ca 1 + 1 = 2. pentru ceilalti, mai greu spre imposibil…

 8. hans says:

  Pagina FB dantanasa.ro este din nou activa (23. 03. 2018, 22.55). Nu stiu daca a sters sa nu continuturile instigatoare.

  Ramane valabil ce am scris pe blog si ce am zis astazi pe B1TV: Retorica maghiarofoba a lui DT care se bazeaza in mare parte pe decizii discutable sau gresite (poate unele si corecte) ale unor institutii/instante romanesti a fost contrazisa in mod repetat si fara echivoc prin rapoartele Consiliului Europei, lucru pe care DT il ascunde de publicul general, inventand prin aceasta “discriminari ale romanilor” si “grave incalcari ale legii” de catre maghiari sau autoritati in Tinutul Secuiesc.

  Mai mult, prin documentul intitulat Opinion 176/1993 al CE, Romania s-a angajat sa ia in calcul pentru minoritatile etnice si autonomia teritoriala si a promis adoptarea unei legi a protectiei minoritatilor nationale. Daca nu se eschiva timp de 25 de ani de la implementarea acestor angajamente internationale, DT nu ar fi azi pretexte sa instige sistematic la ura impotriva maghiarilor, prin actiunile si postarile sale.

  Evident, FB NU va putea si nu are dreptul sa faca o analiza amanuntita pe text a postarilor – asta ar fi cenzura. Daca se constata insa (pe orice pagina FB) continuturi instigatoare, de natura penala, usor de identificat ca atare (postate de oricine), atunci sunt sanse reale ca pagina sa fie stearsa/blocata din nou.

 9. Nobody says:

  Din pacate nu s-a schimbat nimic. Probabil i-a fost un pic pariata pagina, au fost sterse postarile si comentariile instigatoare la ura.
  Totusi mi se pare trist ca nicio comunitate romaneasca, fie ea civila sau religioasa nu se distanteaza de acest om. Individul si-a gasit o sursa de venit din care traieste binisor fara sa munceasca. A locuit in Spania, fiind o vreme conducatorul partidului conservator fondat de Dan Voiculescu, apoi in timpul crizei economice s-a transferat in Germania, si-a cautat de lucru prin Frankfurt, fara succes (ma cam intreb ce si-a trecut in CV?), apoi a venit acasa in Romania unde a infiintat un fel de ong si a scos o carte. Pe linga ong si drepturile de autor acest om traieste din interventiile la televiziulile de propaganda A3, Realitatea si B1TV.
  Personal tind sa cred ca acest om nici nu este un extremist, ci un tip istet care reuseste sa exploateze la maxim nationalismul si sa traiasca bine din acest lucru.
  El este o fiinta utila atit pentru romani cit si pentru udmr, al carui dusman este. Practic pentru costuri nesemnificateve pentru o televiziune sau o organizate, el garanteaza un subiect tot timpul actual: pe de o parte inamicul de moarte al romanilor, adica ungurii – pentru romani, pe de alta parte extremistul care nu ne lasa sa ne folosim simbolurile si obiceiurile – pentru maghiari.
  Lumea ar putea fi mai fericita in lipsa unui asemenea personaj, insa cum am mai scris, acest lucru nu este de dorit de ncio parte. Costurile sunt minime, iar cistigul e tot timpul garantat: audienta maxima la interventiile lui in spatiul public, la televiziune si capital electoral pe partea cealalta, la maghiari.

 10. HZS says:

  Multumiri pentru efortul enorm si munca dvs. depusa pentru recladirea democratiei si tolerantei etnice in Ardeal!!!

 11. tiberiu says:

  multumirile ar fi dublate daca neuerweg ar manifesta aceeasiatentie si intransigenta si in cazul exceselor romanofobe. in acest caz, dan tanase n-ar mai avea obeictul muncii. asa, este nevoie de si de nw, si de dt!

Counter created by lite 1.4