Erdogan, suspectul principal în declanșarea “scandalului” arbitrilor români
Rar am vazut atata nonsens si naivitate in articolele de presa, cat am vazut in cele scrise despre asazisul “scandal rasist” declansat in urma intreruperii meciului de fotbal PSG – Başakşehir Istanbul, pe 8 decembrie 2020. (Cu exceptia unor temerari, pe contrasens cu acel tsunami al indignarii antirasiste ce tocmai facea inconjurul lumii…) Nu intamplator am scris mai sus “declansat in urma intreruperii meciului”, pentru ca, evident, intreruperea meciului declansase acest scandal mediatic de dimensiuni globale si NU folosirea cuvantului “negru” de catre arbitrul Sebastian Coltescu, cu scopul de-al identifica pe antrenorul secund al echipei turcesti (Webo), cel care tocmai incalcase atat de grav regulamentul sportiv, incat urma sa primeasca un cartonas rosu. Sa ne reamintim ca, din ceea ce se stie pana acuma din presa, dupa un prim schimb de replici vocale dintre fotbalisti/echipe si arbitrii, conflictul se aplanase initial, – conflict bazat pe confuzia dintre “negru” in romana (termen in sine neutru si folosit fara conotatii rasiste de arbitru) si acel “negro” din engleza sau alte limbi, incarcat cu intelesuri discriminatorii si considerat, pe buna dreptate, ofensator si rasist.
Din franturile de informatii ce razbat mai ales in presa din Romania, incepe sa se contureze, pas cu pas, o reconstituire, chiar daca incompleta, a unui scenariu mai complex, in care decidentii cheie vor fi cu totul altii, decat cei prezentati si mediatizati pana acuma. Revenind insa la intreruperea, ma refer la refuzul/boicotarea continuarii meciului: Pana acuma s-a vehiculat povestioara ca jucatorii celor doua echipe ar fi hotarat de comun acord sa nu continue jocul, tocmai pentru a lansa un semnal puternic impotriva rasismului din fotbal. Doar ca lucrurile nu stau chiar atat de simplu, pentru ca nu au cum… De ce? Pentru ca e de presupus ca in regulamentele sportive ale UEFA si nu numai, acest aspect (conditiile intreruperii unui meci) sunt clar reglementatate.
Nu stiu in ce aliniat al carui articol al carui act normativ ar trebui cautate – dar ma risc “orbeste” sa spun ca acele prevederi exista undeva in forma scrisa si la fel de “orbeste” ma incumat sa spun ca o asemenea decizie NU e lasata pe seama jucatorilor, ci, mai degraba a staff-ului UEFA, in urma unor consultari cu factori de decizie relevanti ai echipelor. (OK, din curiozitate si reponsabilitate pentru acuratetea informatiei, am verificat totusi pe un (singur) site – si acolo se spune, surpriza!, ca ARBITRUL decide asupra intreruperii definitive a jocului. Deci jucatorii celor doua echipe, daca ar fi decis ei, “arbitrar” (ce ironie de vocabular!), sa boicoteze jocul, atunci probabil vor fi incalcat (destul de grav, zic eu), regulamentul sportiv. (Si ar trebui sanctionati pe masura, daca UEFA are acele organe pe care fotbalistii le apara cu mana la loviturile de pedeapsa…)
Iata deci ca in presa sportiva de ieri au aparut cel putin doua articole care indica clar o schimbare de macaz in legenda despre “eroicul” boicot al meciului de catre jucatori. DIGI Sport titreaza pe 14. 12. 2020, aproape de miezul noptii, ca “Webo și Demba Ba se contrazic între ei: Colțescu, boicotat de sus. Cine e omul influent care le-a zis turcilor să NU mai joace“. Spre amintire: Webo este acel antrenor secund din Camerun al echipei turcesti care fusese identificat ca “cel negru“, pentru a primi cartonasul rosu dupa ce comisese o incalcare de regulament (despre care inca nu stim nimic dar care, daca se vor afla mai multe, ar putea rasturna inca o data situatia!). Iar Demba Ba este deasemenea membru al echipei de antrenori ai Başakşehir, originar din Franta, parintii fiind senegalezi – Demba Ba fiind si cel care escaladase conflictul cu arbitrii romani, cu aserituni gratuite si insinuari pur speculative la adresa lor si caruia i se atribuie pana acuma rolul determinant in intreruperea definitiva a jocului. Doar ca, surpriza!, dupa cum spune DIGI Sport, Webo si Demba Ba “se contrazic” si, aparent, exista un “om influent” care ar fi luat, de fapt decizia.
Ca sa n-o lungesc prea mult: “Omul influent” ar fi, conform DIGI Sport, presedintele clubului din Istanbul, dl. Göksel Gümüşdağ. Despre dl. GG, ca de altfel si despre clubul Başakşehir, in presa se scrie ca ar fi apropiati ai presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Iar insasi Webo, cel de la care incepuse scandalul pe teren, le-a multumit ambilor presedinti – de club si de tara – pentru sustinerea neconditionata in acele grele clipe. La cat de extrema si agresiva este politica numitului RTE, indiciul privind “apropierea” dintre club si presedintele tarii ar trebui sa dea de gandit – resp. sa trezeasca banala curiozitate jurnalistica sau eventual si instinctul investigativ nu doar al unuia ca mine, ci cam a tuturor jurnalistilor din Romania, tara diversiunilor, masinatiunilor si intruziunilor politice de tot felul si in toate domeniile – de la “evenimentele” (inca nesanctionate) din decembrie 1989, martie si iunie 1990 si pana la diversiunile etniciste gen “scandalul Kaufland Odorhei” si “Valea Uzului” din 2017 si 2019. Deci daca exista o societate cu vasta experienta de …viata intr-ale diversiunii, atunci a noastra. Motiv pentru care propun sa ne repornim instinctul scepticist si sa dam un simplu sarci pe Goagal, vorba-ceea!
O cautare dupa combinatia de nume “Göksel Gümüşdağ Erdogan” mi-a dat, evident, o serie de rezultate doar ca …in turca. Nu ma ajuta. Asadar incerc “Göksel Gümüşdağ Erdogan Deutsch” – pentru info in limba germana. Initial voiam sa incerc cu “English” dar ma gandeam ca relatiile bilaterale germano-turcesti sunt suficient de vechi, intense si mai nou tumultoase, incat sa gasesc ceva relevant pe o pagina germana. Si, DA, deja primul link deschis (Sportschau.de – emisiunea sportiva a programului 1 al televiziunii germane ARD) e o veritabila mina de aur! La fel si alte cateva din media mainstream, precum Deutsche Welle / DW, Sueddeutsche Zeitung, Focus s.a.
Si iata ce spune in massmedia din Germania despre relatia dintre cei doi sefi din Istanbul si Ankara – cat si despre relatia sefului de stat cu clubul in cauza si cu fotbalul in general:
1. Dl. Göksel Gümüşdağ (GG) este casatorit cu nepoata sotiei lui Erdogan. Deci sunt rude prin alianta – si asta intr-o tara in care relatiile de rudenie inca inseamna ceva!
CITAT: Der Vereinsboss Göksel Gümüsdag ist mit einer Nichte von Erdogans Frau verheiratet…
2. Dl. GG este “in mod firesc” membru al partidului AKP, condus/dominat/acaparat de RTE, iar sponsorul clubului (Medipol, o firma de servicii medicale) ar fi deasemenea in proprietatea unui prieten si om de afaceri apropiat lui RTE. Mai mult, acel prieten si om de afaceri ar fi chiar medicul personal al lui Erdogan. Mai multe detalii despre increngatura de interese economice si politice din jurul clubului gasiti aici (Focus.de).
CITAT: natürlich ist er AKP-Mitglied… Namensgeber ist neuerdings die Klinikkette Medipol, sie soll Erdogans Leibarzt Dr. Fahrettin Koca gehören. Wieviel Geld fließt, ist nicht bekannt. Fakt ist, dass der Club unmittelbar auf ein neugebautes Stadion zurückgreifen kann – auch durch Erdogans Mitwirken.
3. Clubul Başakşehir ar fi poreclit “FC Erdogan” si ar fi un club “de eprubeta“, adica conceput artificial, ca sa spunem asa. Initial fusese gandit ca un club al administratiei publice din Istanbul, numit la inceput Istanbul Büyükşehir Belediyespor (aprox. Sportul Municipal Istanbul). Auzind de “administratia publica a Istanbulului” imi amintesc vag de subiectul principal al campaniei la alegerile locale din Istanbul de anul trecut: devalizarea visteriei locale de catre Erdogan si anturajul lui in favoarea unor clienti, prieteni, afaceristi si organizatii conservatoare si religioase – plus implicarea familiei Erdogan in afaceri corupte de ordinul zecilor de milioane de Euro.
CITAT: Ursprünglich war Başakşehir mal als Betriebsmannschaft der Istanbuler Stadtverwaltung gegründet worden
4. RTE a jucat chiar si a inscris / fost lasat sa inscrie(?) in meciul de inaugurare al stadionului clubului “sau”, in 2014; a fost adulat de presa sportiva si comparat cu …Lionel Messi(!). Pe un perete din clubul “sau” se gaseste la loc vizibil un portret de-al lui, iar la castigarea campionatului 2019/20, RTE ar fi trimis felicitari prin Twitter la doar cateva minute dupa finalul partidei. RTE stie, ce putere inseamna fotbalul si stie sa se foloseasca de aceasta.
CITAT: Und im Eingangsbereich des Vereinsgeländes hängt ein Porträt von ihm, es ist kaum zu übersehen. Als an einem Tag im Juli 2014 das neue Stadion von Basaksehir eingeweiht wurde, traten zwei Teams gegeneinander an, von denen das eine in Orange spielte und mit Erdogan. Drei Tore erzielte er, eines mit einem feinen Außenristschuss gegen Volkan Babacan, damals Nationaltorhüter der Türkei. Im Stadion und vor den Fernsehern staunten die Menschen über einen Politiker, der nun auch noch schöne Tore erzielte. Und die Zeitung “Daily Sabah” verglich Erdogan gar mit Lionel Messi. Kurz darauf wurde Erdogan vom Premierminister zum Präsidenten gewählt. Erdogan weiß, welche Macht der Fußall hat, und er weiß das zu nutzen. Der Gewinn der Meisterschaft stand erst wenige Minuten fest, da twitterte Erdogan schon: “Ich gratuliere dem Meister 2019/20 Basaksehir FK und seinen Unterstützern von Herzen.”
5. Unele jocuri ale clubului ar semana cu inscenari ale unor evenimente de stat. Din lipsa de sustinatori, se aduc(eau) uneori suporteri ale altor cluburi locale, carora li se dau/dadeau fulare si alte articole de suporteri cu ajutorul unor …”tiruri de tun de tricouri“(!)
CITAT: Was sich bei Heimspielen abspielt, erinnert an staatliche Inszenierung. Beim Europa-League-Spiel gegen AZ Alkmaar etwa lotstet der Club junge Fans von Galatasaray, Besiktas und Fenerbahce in die Arena, in der Halbzeitpause wurden mit einer T-Shirt-Kanone Schals und Trikots von Basaksehir auf die Tribüne geschossen.
6. La meciurile clubului ar pluti in continuu un “aer autoritar” deasupra evenimentului, cu jucatori care saluta militareste.
CITAT: Permanent schwingt aber auch ein Hauch Autokratie durch die Luft.
7. In timp ce scandarile politice in stadioane sunt pedepsite, RTE ar interveni masiv in fotbal, prin clubul “sau” si ar da semne de “autoinscenare”, iar prin fotbal subliniaza ceea ce urmareste sa realizeze si pe plan politic: un regim prezidential-autoritar.
CITAT: In Zeiten, in denen politische Sprechchöre im Stadion laut “11Freunde” unter Strafe gestellt sind, greift Erdogan über Basaksehir maßgeblich in den Fußball ein. Er zeigt seinen Hang nach Selbstinszenierung. Und er bekräftigt über den Fußball sein Streben nach dem, was Europa fürchtet: ein autoritär-präsidentielles System in der Türkei.
8. In 2019, RTE a lansat acuzatii dure spre isterice tocmai la adresa …UEFA(!), acuzand organizatia de …DISCRIMINARE (da, ati citit bine!) – asta, pentru ca UEFA deschisese o ancheta in urma prezentarii unui salut militar de catre membrii echipei nationale a Turciei, in semn de “respect” pentru soldatii acestei tari care …invadasera nordul Siriei. Iar pe sportivii de origine turca din strainatate ii vede expusi unor campanii de “LINSAJ” (da, din nou ati citit bine!) De unde rezulta ca Erdogan pare sa mai aiba “de reglat niste conturi” cu UEFA – careia ii ceruse sa-l sanctioneze exemplar pe arbitrul Sebastian Coltescu.
CITAT: Der türkische Staatspräsident Recep Tayyip Erdoğan sieht in den Ermittlungen der Europäischen Fußball-Union (Uefa) in Folge des Salut-Jubels der türkischen Nationalmannschaft einen diskriminierenden Akt. “Wir weisen die diskriminierende, ungerechte und politische Einstellung der Uefa gegenüber unserer Nationalmannschaft und den Klubs zurück”, sagte Erdoğan am Donnerstag bei einer Pressekonferenz in Ankara.
Türkische Sportler, die im Ausland leben, seien seitdem “Objekt einer Lynch-Kampagne”.
9. Clubul Başakşehir ar simboliza insasi transformarea Turciei intr-un fief monoton al lui Erdogan – lucru criticat si in Turcia, afirma cunoscutul politician al Verzilor (Die Gruenen) din Germania, originar din Turcia, Cem Özdemir.
CITAT: Nicht allen in der Türkei gefällt diese Entwicklung, auch aus Deutschland kommt Kritik. “Basaksehir ist ein Retortenverein, er steht bildlich für den Umbau der Türkei zu einer gleichförmigen Gesellschaft, die um den Präsidenten Erdogan herum gebaut wird”, sagte der Grünen-Politiker Cem Özdemir im Oktober der Zeitung “Welt am Sonntag”.
…………………………….
La toate acestea se adauga si locurile deja comune pe care le cunoastem despre politicile si atitudinile manifeste ale presedintelui “partenerului nostru” din NATO – care vin sa sustina presupunerea ca RTE a avut obligatoriu un rol important in evolutia/declansarea/escaladarea “scandalului” arbitrilor de pe 8 decembrie a.c.. Sa enumeram cateva dintre aceste locuri comune:
1. Santajarea Europei si atacarea frontierelor Greciei/UE prin instrumentalizarea unor mase de migranti din Orientul Miijlociu si tolerarea sau facilitarea traficarii acestora spre Europa, incepand cu aprox, 2015
2. Incriminarea si sfidarea sistematica a Europei cu afirmatii jignitoare din categoria “europenii sunt fascisti”
3. Politizarea, instrumentalizarea si mobilizarea ideologica nationalist-conservatoare si religioasa a unui numar mare de etnici emigranti turci, multi dintre ei fiind si cetateni UE (de ex. germani, olandezi), aceasta avand ca efect cresterea disensiunilor dintre populatiile locale si imigranti resp. urmasii acestora
4. Sfidarea si incalcarea repetata a suveranitatii unor tari vecine, incalcarea unor norme si tratate internationale (Irak, Siria, Iran, estul Marii Mediterane/Cipru, Grecia, Libia)
5. Punerea sub semnul intrebarii, in discursuri publice, a actualelor frontiere ale Turciei – asazisa politica “neootomana”
6. Dependenta politica a lui RTE de grupuri politice nationaliste (MHP), intrepatrunse cu crima organizata si statul profund – asazisii Lupi Gri / Bozkurtlar.
7. Amputarea democratiei si calcarea in picioare a drepturilor omului in Turcia – de la destituiri, incarcerari, intimidari, procese politice impotriva unor prezumtivi oponenti politici si omoruri la adresa unor manifestanti, crime de razboi si masacre cu caracter genocidal (impotriva kurzilor din tara si din Siria),
Modul cat se poate de ostil in care RTE si Turcia condusa de el au ales sa se raporteze la Europa (si nu numai) indica o intentie EXPLICITA de SUPUNERE si SUBORDONARE psihologica, mentala, emotionala si, nu in ultimul rand, ideologica, religioasa si politica a locuitorilor Europei (si a altor teritorii vizate). (Nu comentez eventualele motive pentru care o face, concluzionez doar – si amintesc ca Turcia este oficial tara “candidat” pentru integrarea in Uniunea Europeana…)
BONUS: In ceea ce-l priveste pe Demba Ba, acesta este cunoscut pentru activismul sau in favoarea imigrantilor africani si musulmani in Europa (lucru in sine onorabil si legitim) – cat si pentru sustinerea, prin intermediul unor mesaje Twitter, a unor puncte de vedere ale lui RTE, considerate provocatoare si inacceptabile in Europa: ca de ex. negarea/minimizarea genocidului impotriva armenilor si polemizarea dezbaterii in jurul decapitarii invatatorului Samuel Paty in Franta.
Ah, da: Intre timp, Demba Ba ar fi vorbit la telefon si s-ar fi inteles foarte bine cu Sebastian Coltescu, spunand ca nu ar (mai) considera ca vocabularul celui din urma ar fi fost “rasist”, ci doar “nepotrivit” – informeaza DIGI Sport. Se vede cu ochiul liber, ca cineva bate puternic in retragere si DEESCALADEAZA conflictul – si nu oricine, ci insusi cel care acum o saptamana escaladase si scandalizase sistematic un …nonconflict.
CONCLUZIE: Pornind de la cele enumerate mai sus, consider cat se poate de verosimil ca RTE a avut un important cuvant de spus sau chiar un rol determinant in decizia presedintelui clubului Başakşehir (reamintesc: o ruda apropiata a lui RTE) de a refuza continuarea meciului cu PSG in 8 decembrie a.c.
Sau altfel spus: Daca RTE ar fi dorit sa evite scandalul mediatic, in calitate de cel mai puternic oficial al Turciei si mentor al clubului, ar fi avut posibilitatea, autoritatea si puterea s-o faca. Faptul ca acel scandal totusi a izbucnit, in urma boicotarii jocului la “initiativa” presedintelui clubului, este un indiciu puternic sau chiar argument imbatabil, ca RTE a fost de acord cu asta. Mai mult, mesajul lui Erdogan de sustinere a boicotului, prin Twitter, din 8 decembrie, nu lasa urma de dubiu ca acesta a fost implicat in decizia boicotului resp. ca si-a dat girul final.
Tinand cont de impactul psihologic si mediatic imens si totodata disruptiv al acestei decizii, susceptibila de diversiune, incitare la ura rasiala / interetnica, tulburarea ordinii publice si afectarea relatiilor de buna vecinatate cu alte tari, persoanele cheie, precum RTE, pot fi considerati potentiali infractori. De aceea, in lumina probelor si a informatiilor privind circumstantele producerii “evenimentului” din 08. 12. 2020, personal il consider pe
Recep Tayyip Erdogan suspectul principal al declansarii respectivelor evenimente.
SURSE CITATE:
1. DIGI Sport: Webo și Demba Ba se contrazic între ei: Colțescu, boicotat de sus. Cine e omul influent care le-a zis turcilor să NU mai joace, din 14. 12. 2020, accesat in 15. 12. 2020
2. DIGI Sport: Demba Ba l-a sunat pe Sebastian Colțescu, după ce l-a acuzat de rasism la Paris. Cum a decurs discuția și concluzia celor doi, din 14. 12. 2020, accesat in 15. 12. 2020
3. Tim Beyer: Istanbul Basaksehir – die Zwölf ist für Erdogan reserviert, din 04. 11. 2020, accesat in 15. 12. 2020
4. DW: Der Kampf um die Stadtkasse von Istanbul, din 13. 06. 2019, accesat in 15. 12. 2020
5. DW: Basaksehir: Champions League newcomers with strong Erdogan links, din 03. 11. 2020, accesat in 15. 12. 2020
6. DIGI SPORT: Controversele din jurul lui Demba Ba. Postări provocatoare pe Twitter și mesajul războinic despre Occident scris în aprilie, din 10. 12. 2020, accesat in 15. 12. 2020
7. EvZ: Franța interzice gruparea ultranaționalistă din Turcia „Lupii gri”, din 02. 11. 2020, accesat in 15. 12. 2020
8. Peter Muehlbauer: Frankreich verbietet Graue Wölfe, din 02. 11. 2020, accesat in 15. 12. 2020
9. Fussball.de. SPIELABBRUCH – UND DANN?, din 26. 09. 2026, accesat in 15. 12. 2020
10. Focus.de: Wie der türkische Präsident durch Basaksehir FK in den Fußball eingreift, din 30. 12. 2016, accesat in 15. 12. 2020
11. Sueddeutsche Zeitung: Erdoğan bezichtigt Uefa der Diskriminierung, din 07. 11. 2019, accesat in 15. 12. 2020
Hans Hedrich, politolog
15. 12. 2020
Recep Tayyip Erdogan in calitate de jucator la meciul inaugural al stadionului Başakşehir Istanbul, iulie 2014
Sursa foto: NTV.de, 2014
Culmea e ca un rasist (a se vedea nerecunoașterea masacrului armenienilor sau politica lui fata de kurzi) si dictator ca Erdogan a creat doar un fals scandal rasist pentru a da el o lecție despre rasism.
RTE e culmea cinismului!
problema este ca unul ca el contamineaza toata regiunea si o destabilizeaza – si nu da semne ca ar vrea sa se si opreasca la un moment dat.
Da, așa este, Erdogan a devenit model pentru mici despoți ca Orban Viktor și alții. La fel nu degeaba Borisov (alt mafiot) se înțelege așa de bine cu el. Si Erdogan tocmai a destabilizat regiunea prin conflictul din Nagorno karabakh.
Rangul si functia, dle Alexa?