Defileul Jiului și 150 de milioane de euro, bani publici, duși pe apa Sâmbetei. Sau nu…

 

 

In urma unui proces in instanta, demarat de asociatiile BANKWATCH ROMANIA si NEUER WEG, in 14. 12. 2017 Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv autorizatia de construire pentru amenajarea unor “micro”hidrocentrale pe Valea Jiului, lucrari devenite ilegale inca in urma cu …12 ani, dupa infiintarea Parcului National Defileul Valea Jiului. Din pacate, “răul de pe râu” s-a produs de DOUA ORI, INAINTE de decizia (de altfel corecta) a instantei: 1. prin distrugerea cursului apei si 2. prin investirea unei sume atat de mari de bani PUBLICI (150 milioane EUR) incat, personal, ma depaseste…

Ca reprezentant al uneia dintre asociatii doresc sa adaug, in nume personal, urmatoarele:

1. Microhidrocentralele construite ilegal si cu urmari foarte destructive in numeroase arii naturale protejate si zone turistice emblematice (de ex. raul Capra, pe Transfagarasan), reprezinta un fel de proiect “Rosia Montana” pentru apele curgatoare din Romania. Asemenea investitii trebuiau interzise de la bun inceput, nu demarate ilegal, speculand indiferenta sau reticenta ONGurilor si instantelor de a se opune. Iata ca in cazul Jiului, ONGurile au mers pana la capat (ca si pe Raul Alb, in judetul Hunedoara) si instanta a luat decizia corecta – cu daune colaterale majore pentru investitori, daune ce NU ne pot fi imputate noua, ecologistilor.

2. Marile fabrici de debitare si prelucrare a lemnului, gen HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, EGGER, KRONOSPAN, KASTAMONOU sunt proiectul “Rosia Montana” pentru paduri. Din pacate, de peste 4 ani ne luptam in instanta pentru oprirea uneia dintre cele 3 mari fabrici ale HS, construita ilegal la Reci/Covasna, cu urmari destructive pentru mediu, micile afaceri si societate, in zona de impact. Ar fi de dorit ca instantele sa ia, in sfarsit, o decizie corecta si in aceste spete, tergiversate parca intentionat. Daunele colaterale ar fi si in acest caz pierderi de cateva zeci de milioane de euro, pentru investitor – investitie pe care si-a recuperat-o partial cu prelucrarea de lemn taiat ilegal/nesustenabil.

3. Prospectiunile de gaze de sist au fost/sunt proiectul “Rosia Montana” pentru sol. Din pacate, instantele inca nu au sesizat impactul major si pericolul aferent acestor lucrari cat si unor eventuale viitoare explorari sau exploatari de gaze, prin fracturare hidraulica. Ar fi de dorit sa nu se ajunga in acea situatie – pentru ca se vor gasi, in mod sigur, ONGuri care vor ataca in instanta lucrarile (ilegale si destructive). Din dorinta de a NU produce daune financiare nimanui ci de a prezerva cat mai avem valoros sau aproape neatins din mediul inconjurator, ar fi bine ca asemenea proiecte sa NU se mai demareze ilegal.

Trecand de la cazurile concrete la planul mai general, doresc sa reatrag atentia asupra chestiunii mai profunde ce sta in spatele problemelor enumerate/descrise mai sus: Rolul ingrat al Romaniei in sistemul economic international, de furnizor de materie prima sau putin procesata si de energie – cu costuri economice, sociale si de mediu INACCEPTABIL de mari. Acest rol ingrat se datoreaza probabil mai multor factori, cum ar fi “greaua mostenire” din regimul socialist, concurenta tot mai acerba in economia globalizata, dar si unei conceptii politice si economice anacronice a decidentilor ce autorizeaza/tolereaza investitii de acest gen.
Marile investitii, parca inspirate de idealurile moderniste prea optimiste ale anilor 60-70 (potentate de politicianismul si coruptia post-decembriste), NU aduc in prezent acele beneficii majore pe care eventual le aveau in trecut. In prezent si in viitor, economiile “castigaotare” sunt cele inovative, creative, minimalinvazive fata de mediul inconjurator, poate chiar inspirate de natura (biodesign), flexibile si adaptabile – toate acestea aducand o mai mare plusvaloare produselor/serviciilor, creand astfel locuri de munca atractive ce ii vor “tine acasa” pe tinerii care astazi spera intr-un viitor mai bun in strainatate.

Personal imi doresc ca Defileul Jiului si viitorul sau (natural) sa serveasca ca un precedent si punct de reper pentru schimbarile necesare de paradigma economica in Romania. Ca membri ai UE vom urma, vrand-nevrand, tendintele din acest spatiu economic si cultural-civilizatoriu. Renuntarea la proiectele de amenajare de pe Defileul Jiului, oprirea si desfiintarea unor fabrici gen “Schweighofer” sau renuntarea la extragerea gazelor de sist ne vor racorda si sincroniza si mai mult la Europa (viitorului). In aceasta perspectiva, investitia ‘pierduta’ de 150 de milioane de Euro de pe Defileul Jiului nu va fi chiar …pierduta. …Asta si ca raspuns la afirmatiile penibile ale unui oficial, sustinator al proiectului, conform carora, ONGuirle ar fi niste entitati ce NU ar dori binele sau dezvoltarea tarii… Din contra! Doar ca ne-o imaginam eventual altfel decat domniile voastre: sustenabila, performanta, creativa, legala, respectuoasa fata de mediu si societate.

cu optimism …realist
Hans Hedrich, Asociatia NW
12. 01. 2017

LINK: http://mobile.hotnews.ro/stire/22222124

rafting-salvati-jiul
Sursa foto: Gazeta de Sud, 06. 11. 2017

Posted by at 12/01/2018
Filed in category: Natur & Schutz,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4