“Dedovşciînă” si droguri in sicrie de zinc. Tineri basarabeni in razboiul din Afghanistan (1979-1989)

RO: Experientele traumatizante si de o violenta cruda prin care au trecut soldatii basarabeni – cot la cot cu cei rusi, ucrainieni samd. – in timpul razboiului sovietic din Afghanistan ne ajuta poate sa intelegem mai bine psihicul actualilor insurgenti din estul Ucrainei, printre care se gasesc si fosti combatanti din Cecenia si Afghanistan.
DE: Die traumatischen und extrem gewaltvollen Erlebnisse der moldawischen (russischen, ukrainischen, …) Soldaten waehrend des Afghanistankrieges in den 1980er Jahren koennten uns helfen, die Psyche mancher Fuehrer des gegenwaertigen ostukrainischen Aufstandes besser zu verstehen…
EN: The traumatizing and utterly violent experiences of Moldawian (Russian, Ukrainian) soldiers during the Afghanistan war in the 1980’s may help us to better understand the psychology of today’s leaders of the Eastern Ukrainian sepparatist movement who also participated in the soviet and post-soviet wars…

…………………………………….

saw1
Tineri soldati sovietici in Afghanistan. Sursa foto: militaryphotos.net

Daca tot si-a reamintit Rusia post-sovietica de trecutul glorios al armatei sale, speculand un reenactment expansionist-interventionist dincolo de granitele imperiului cu ajutorul unor fosti combatanti din Afghanistan si Cecenia, este util sa cunoastem putin mai bine realitatea si, poate si traditia si cultura militara rusa. Mai mult din intamplare am dat in paginile virtuale al Anuarului de Istorie Orala a Universitatii Babes-Bolyai de o serie de articole privind realitatea razboiului din Afghanistan, asa cum au trait-o, pe langa circa 60.000 de soldati sovietici de diverse etnii si cateva mii de soldati basarabeni, romani.

Articolele aparute in urma cu cativa ani sub semnatura lui Ion Xenofontov, un tanar istoric basarabean, trateaza mai multe subiecte, cum ar fi perceptia dusmanului, viata cotidiana a combatantilor, raporturi ierarhice dintre combatanti, furtul de armament, munitie si benzina din inventarul armatei, contrabanda cu droguri, viciile soldatilor samd. – toate acestea din perspectiva subiectiva a aprox. 10-15 fosti soldati basarabeni, participanti la campania militara sovietica din Hindukush.

Cititorul se confrunta cu adevarate abisuri ale decaderii morale din interiorul armatei sovietice, cum ar fi in capitolele care trateaza fenomenul de “dedovscina” – “regimul bunicilor”, adica teroarea psihica si abuzul fizic crud exercitate de soldatii “batrani”/”veterani” asupra tinerilor recruti (‘bibanii’, in terminologie romaneasca) – si schemele de contrabanda cu droguri, organizate de stab-ul militar(!), cu marfa ambalata in sicriele etanse ale unor soldati declarati morti dar inca vii – pana la momentul livrarii marfii. Au existat cazuri in care soldatii au fost chiar impuscati ulterior livrarii marfii – ei trebuind sa acompanieze sicriul pana la destinatie -, dupa care erau pusi in sicriu in locul acelor droguri si trimisi in localitatea de origine pentru a fi ingropati.

Morbidul care te acompaniaza in timpul lecturii este compensat, uneori, de vitalismul anarhic pe care-l manifesta “afganetz“-ii in timpul activitatilor sportive improvizate, al betiilor si al vizitelor la camaradele de sex feminin.

Textele nu necesita mai multe explicatii – ele ne ajuta insa sa intelegem mai bine psihologia acelor combatanti rusi/rusofoni din Ucraina de est care conduc, in 2014, miscarea separatista – multi dintre ei avand in ‘palmaresul’ profesional si experienta de lupta in Afghanistan (si Cecenia).

TEXTE (Autor: Ion Xenofontov)
1. Razboiul din Afghanistan-19791989-memorie locala-Basarabia
2. Viata cotidiana a combatantilor basarabeni in razboiul sovieto-afghan
3. Viciile combatantilor in Afghanistan
4. Raporturile ierarhice dintre combatanti in Afghanistan
5. Imaginea adversarului in razboiul din Afghanistan

Posted by at 05/08/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft, Wissenschaft & Forschung, and tagged with: , ,

3 Responses to “Dedovşciînă” si droguri in sicrie de zinc. Tineri basarabeni in razboiul din Afghanistan (1979-1989)

    • hans says:

      buna ziua, dle. xenofontov! ma bucura si ma onoreaza raspunsul dvs.! va doresc succes in continuare si voi citi (si scrie ) cu interes despre lucrarile dvs.!
      hans hedrich

  1. Domnule Hans Hedrich,
    Va multumesc frumos pentru promovare.
    Bafta!
    I.X.

Counter created by lite 1.4