Cine nu vrea imigranti in Romania poate invoca tratatele internationale privind minoritatile nationale!

Ironia sortii? Iata o sansa de reconciliere a nationalistilor romani si maghiari (uniti in gand si fapta in aversiunea lor impotriva “celuilalt” de orice provenienta)! Tema repartizarii imigrantilor la scara UE starneste o nemultumire galagioasa atat in Ungaria cat si in Romania. In mediile de socializare respingerea strainilor din orient si din sud pare cuasi-generala.

Nu comentez aici atitudinile/argumentele pro sau contra imigranti (multe dintre ele valide si legitime, multe dintre ele vulgare, violente, de natura penala chiar), ci vreau sa atrag atentia asupra urmatoarelor aspecte: Constitutia Romaniei contine un articol inedit ce interzice colonizarea teritoriului tarii cu populatii straine (articol ce tintea, la vremea aceea, cred, fostii emigranti germani, maghiari, evrei etc. care eventual ar fi dorit sa se reintoarca in tara de bastina). Acest articol a fost invocat de deputatul nationalist Bogdan Diaconu (pe care imi place sa-l critic pentru atitudinile sale instigatoare si manipulatoare la adresa maghiarilor din Romania) impotriva acceptarii unor cote de refugiati sirieni s.a. pe teritoriul Romaniei.

Si mai dragutz este faptul ca in Conventia Cadru pentru protectia minoritatilor nationale (a Cosiliului Europei) pot fi identificate cel putin doua prevederi care, coroborate, se pot invoca (populist) impotriva primirii de “refugiati” repartizati de UE. Este vorba despre art. 16 care interzice modificarea compozitiei etno-demografice a zonelor locuite de “minoritari” si art. 5.1. privind dreptul la pastrarea identitatii culturale, in sensul larg, a membrilor “minoritatilor”. Argumentul (repet: populist, dar just, cred eu, din pdv. juridic) ar fi acela ca primirea de imigranti din orient in zonele locuite si de populatie “minoritara” (adica aproape peste tot in Ardeal, Banat, Crisana, Maramures) ar PUTEA periclita mentinerea si dezvoltarea culturii/identitatii respectivelor comunitati.

Cele de mai sus sint un simplu joc de glezne retoric, o constructie de argumente (surpinzatoare), dar acest joc merita jucat tocmai pentru a le arata implicit si unor maghiari si romani nationalisti ca:
1. nationalitatile de pe teritoriul tarii lor sunt populatii istorice, adica au alt statut decat imigrantii proaspat veniti;
2. nationalitatile, denumite generic “minoritati etnice” beneficiaza, cel putin pe hartie, de un sistem destul de complex de protectie a identitatii lor in cel mai larg sens – sistem ce constituie totodata un set de obligatii pentru stat si pentru “majoritatea etnica”;
3. indiferent de ponderea numerica a populatiilor istorice de pe teritoriul unei tari/regiuni, acestea au un set de interese comune, impuse de simplul fapt ca coexista pe un spatiu relativ restrans – interese ce trebuie negociate iar solutiile implementate cu buna credinta si competenta…

In cazul de fata nationalistii romani profesionisti, precum deputatul Bogdan Diaconu, ar putea insista pe implementarea in litera si spirit a generoaselor drepturi ce li se cuvin minoritatilor etnice din Ardeal sau Dobrogea pentru a impiedica astfel colonizarea unor regiuni din Romania cu ce numeste el “teroristi si violatori musulmani“.

PS: In ceea ce priveste chestiunea imigrantilor, cred ca ar trebui abordata pragmatic, neideologic, fara iluzii si fara fobii. Imigrantii pur si simplu …vin in directia noastra, pentru ca unele state occidentale si nu numai le-au facut tarile de origine praf si pulbere, declansand o noua migratie a popoarelor ce va intra in istorie, fara dubiu. In mod inevitabil, printre acesti imigranti se afla si persoane fanatizate sau ca intentii criminale. Si totusi: acesti oameni vin in mase mari in tarile UE, indiferent ca ne place sau nu. In fata unui asemenea fenomen nu ajuta nici idealismul naiv dar nici fobia si ura oarba fata de toti imigrantii, printre care si multe femei, copii, varstnici…

…………………………………………………………

SURSE:

ART. 5 CCPMN
1. Partile se angajeaza sa promoveze conditiile de natura sa permita persoanelor apartinind minoritatilor nationale sa-si mentina si sa-si dezvolte cultura, precum si sa-si pastreze elementele esentiale ale identitatii lor, respectiv religia, limba, traditiile si patrimoniul lor cultural.

ART. 16
Partile se vor abtine sa ia masuri care, modificind proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinind minoritatilor nationale, sint indreptate impotriva drepturilor si libertatilor decurgind din principiile inscrise in prezenta conventie-cadru.

………………………………………………………………

budapesta41

Posted by at 06/02/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Politik & Wirtschaft,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4