Ce-mi doresc eu mie, dulce Românie…

 

 

Bani pentru avocati! Asta imi doresc! Vreo 1000-2000 de euro – in contul meu privat RO14OTPV320000135876RO01. Pentru ca contul asociatiei mele a fost deja poprit.
Am innebunit la cap? Nu! Au innebunit “ei” la cap! Care ei? Pai, ei – cei din “sistem”…

Sa va explic! Ieri am ajuns la 48 de ani, fara multe griji dar si fara bani. Din cei 48, ultimii 14 i-am ars intens, cu o gramada de activism civic si de mediu. Fara salariu fix, fara asigurari de sanatate si de pensie. Nu regret nimic. Ba din contra, au fost 14 ani plini de viata si cu de toate. Viata e acum, nu maine sau raspoimaine. De aceea am facut ceea ce am facut si cum am facut. Si cam tot asa voi continua si pe viitor, eventual mai organizat.
1. Monumente istorice, 2. paduri, 3. ape, 4. integritate academica, 5. convietuire interetnica – cam astea au fost cele cinci teme majore, in care am ajuns sa ma implic. Asta dupa ce, initial, prin 2005, voiam doar sa fac proiecte de turism cultural si alternativ in Sighisoara mea natala. Vazand insa ca turismul cultural si alternativ nu vor avea nicio sansa daca “sistemul” ne distruge natura si cultura, m-am aruncat cu capul inainte in lupta cu Domnia Sa, “sistemul”. Daca nu lupti, Domnia Sa, sistemul, face kk pe tine si pe cetateni. Sau KK, cu majuscule, in functie de miza unei chestiuni si raporturile de putere. Cu cat e mai mare miza, cu atat mai mare si treaba facuta de “sistem” si cei din sistem, pe cetateni si cetatene. Legea? E facultativa pentru cei din sistem. In schimb fuck you a devenit legea sistemului.
Asta e amara Romanie care ne dispera si pe care n-o vrem, nu-i asa?

Asa ca m-am aruncat cu capul inainte in procese in instanta, in plangeri si denunturi penale, incepand cu 2007. Motto: Acum ori niciodata! Cine daca nu noi, cine daca nu acum? …Acum, cand beneficiem de maximul de democratie  trait vreodata in aceasta parte a Europei! Impreuna cu colegi ONGisti, avocati dedicati si inimosi si multi alti sustinatori, asociatia la care activez (Neuer Weg, cu sediul in Fagaras) s-a luat la tranta, din 2013, cu urmatorii balauri care ne devora natura, drepturile, normalitatea:
1. Cu Holzindustrie Schweighofer, termita padurilor, din cauza fabricii ilegale si destructive de la Reci.
2. Cu Prospectiuni S.A., din cauza prospectiunilor ilegale si destructive de gaze in Transilvania.
3. Cu Hidroelectrica S.A., din cauza hidrocentralelor ilegale si destructive din Parcul National Valea Jiului.
4. Cu politicieni si profesori universitari plagiatori in Germania si Cluj.
5. Cu incitatori la ura interetnica care nu “stiu” sa cumpere niste mici la Kaufland Odorhei, fara scandal.
6. Cu demolatori de monumente istorice care se prefac ca le renoveaza.

Romani, maghiari, germani, sasi, secui, austrieci – m-am luat la tranta cu impostori si naspeti din toate gastile etnice, am dat suturi in fund, nediferentiat si fara sa discriminez. Pentru ca indivizii respectivi erau acei “ei”, parte din “sistem” – acea Romanie amara care ne dispera si pe care n-o vrem. Am facut ceea ce am facut cu respectarea legilor in vigoare. Pentru ca altfel nu pot cere la randul meu respectarea legii de catre “ei”. Stiu, la fel afirma si ei: Am respectat si respectam toate legile in vigoare! Suntem inocenti, ingeri, baieti gigea! Vrem doar binele vostru, urmarind cu maxim egoism binele nostru! Etc. etc. Singura problema: Unul dintre noi minte, clar: ori eu, ori ei. Hotarati singuri.

De castigat din toate astea am castigat multa, multa …EXPERIENTA. Procese am castigat mai putin spre deloc. (Cu una-doua-trei exceptii.) Pentru ca sistemul face kk pe cetateni si cetatene chiar si atunci cand se implica. Sau KK cu majuscule, in functie de miza chestiunii si raporturile de putere. Legea? Vezi sus. Cand am castigat totusi un proces – de ex. impotriva Hidroelectrica S.A., in Valea Jiului – atunci din simplul motiv ca firma si autoritatile icalcasera grav directive europene. Deci raportul de forte era favorabil noua, ONG-urilor (Asociatia Neuer Weg si Asociatia Bankwatch Romania). Pentru ca in materie de protectia mediului, instantele reactioneaza mai sensibil la incalcarea normelor europene – mai putin insa la incalcarea legilor romanesti. Majoritatea proceselor le-am pierdut insa aproape toate, ca pe banda rulanta. Explicatia: Neincalcandu-se norme internationale, raportul de forte ne era defavorabil, iar miza spetelor era totusi maricica:
1. Procesele impotriva Holzindustrie Schweighofer (2015-2017): salvarea unei investitii de circa 130 milioane de euro si a reputatiei presedintelui Consiliului Judetean Covasna.
2. Procesul impotriva Prospectiuni S.A. (2014): salvarea unui contract cu ROMGAZ, de zeci de milioane de euro.
3. Procesul plagiatului (2019): salvarea reputatiei si carierei unui prorector UBB Cluj.
4. Dosarul Kaufland Odorhei (2018-2019): ascunderea unei diversiuni antimaghiare majore, comise inclusiv de mari institutii mass-media.
5. Dosarul Casa parohiala Crit (2013): salvarea reputatiei unui bogatan sas si a episcopului bisericii evanghelice sasesti

Iata insa ce ti se intampla, dincolo de toate astea, daca “te pui” cu ei, cu sistemul:
Masina incendiata

Ca raspuns, probabil, la “galagia” pe care am facut-o, cum doi ani jumatate a fost incendiata la Sighisoara masina cu care mergeam pe teren, la investigatii. Daune de peste 6000 de lei – recuperate DOAR cu ajutorul multor donatori generosi, care au raspuns apelului meu cam disperat. Va multumesc din nou, din inima, cu aceasta ocazie!

Schweighofer se razbuna
Tot ca raspuns la “galagia” pe care am facut-o, eu si colegul meu de asociatie, Johannes Klein, am fost actionati in judecata de Holzindustrie Schweighofer, cerandu-ni-se daune materiale de zeci de mii de lei in urma proceselor inintiate de asociatia pe care o cunducem, impotriva firmei. Asta dupa ce in 2016 firma ne actionase in judecata si in Austria… Adica suntem tarati prin instante pentru ca asociatia noastra a “indraznit” sa ceara altor instante sa verifice daca fabrica Schweighofer de la Reci a fost sau nu construita legal. Am pierdut majoritatea acelor procese – si Schweighofer a blocat deja contul Asociatiei Neuer Weg. Acuma incearca sa ne ruineze si personal. Asta da investitor strain si responsabil! Danke, Schweighofer!
Procesele incepute de Schweighofer impotriva noastra sunt inca pe rol si ne costa cateva mii bune de lei – pe mine, pentru inceputul inceputului vreo 1200. Colegul meu isi plateste singur avocatul. Sper sa castigam toate cele patru procese si sa recuperam banii – dar intai trebuie sa platim avocatii…

Profesorul (auto)plagiator contraataca
Si tot ca raspuns la “galagia” pe care am facut-o in materie de plagiate si impostura in mediul universitar, am fost actionat in instanta de profesorul Ioan Bolovan, decanul Facultatii de Istorie a UBB Cluj. Proces pierdut pe 15 iulie a.c. in prima instanta. Onorariu de avocat inca neplatit: 2000 de lei.

Micii de la Kaufland vor ajunge la …Strassbourg
Parchetul Tg Mures si Judecatoria Odorhei au decis sa tranteasca denuntul penal formulat de mine si asociatie, in ciuda evidentelor care atestau incitarea la ura interetnica – astfel incat luam in considerare sa mergem la CEDO Strassbourg. Alti bani, alta distractie

Activitatile si procesele initiate de asociatia noastra au fost finantate in trecut din sponsorizarile altor fundatii cat si din donatii private. Cum nu luasem in calcul ca vom fi hartuiti personal in instante de catre cei care nu suporta adevarul incomod, NU am strans bani pentru asa ceva. Procesele impotriva mea si a colegului meu de asociatie au inceput cu multe luni in urma. Pana acuma NU am “cersit” bani pe internet, pentru ca crezusem ca ma voi descurca cumva. Dar am ajuns la limita posibilitatilor financiare si nu prea am de ales, din pacate. Mai ales ca imi si platesc impozitele si taxele – care ajung apoi si in sistemul nostru judiciar care produce apoi rezultate bizare si profund nedrepte… Asa ca… ma vad nevoit astazi sa va solicit (din nou) ajutorul! Cine poate si cat poate. Iar cine nu poate, poate cunoaste pe cineva care poate. V-as multumi mult daca retransmiteti acest apel si altor persoane… Iar eu voi cauta surse si in alte parti. O sa functioneze cumva. Si va voi tine la curent cu evolutia proceselor noastre.

Iar in schimbul sprijinului vostru, dragi concetateni, prieteni si sustinatori cunoscuti sau necunoscuti, va ofer deja in “avans” ceva din experienta asta (neplacuta dar totusi valoroasa) cu “sistemul” si cu “ei”, cei din sistem. Optimist fiind, incerc sa transform si experientele negative in ceva pozitiv pentru viitor. Iata cateva sfaturi “parintesti” din partea mea:
1. NU renuntati la ceea ce credeti ca e drept, legitim, legal si care nu dauneaza drepturilor altora.
2. Insistati sa va folositi drepturile conferite de lege, Constitutie, tratate internationale!
3. Nu uitati de obligatiile pe care le avem cu totii, la pachet cu drepturile! Achitandu-va de obligatii, va legitimati moral si mai mult sustinerea drepturilor.
4. Implicati-va, cat puteti, unde puteti, pentru cei din jur, pentru societate, pentru ca binele comun nu se realizeaza daca ne interesam doar de soarta noastra individuala!
5. Si NU renuntati, chiar daca e greu sau pare sa nu aiba sens ceea ce incercati sa obtineti.
6. Comunicati, vorbiti despre, transmiteti experientele bune sau rele avute cu institutiile statului, cu “sistemul”, cu “ei”.

…Astfel ii ajutati si pe altii in munca si lupta lor pentru o viata, o societate mai buna si mai omeneasca. Pentru o societate si o tara din care nu vrei sa fugi (din cauza “sistemului”), ci in care vrei chiar sa te intorci candva… Pentru ca Romania, Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea, cu regiunile, zonele, orasele si satele lor raman o tara de DOR pentru noi toti…
Ce-mi doresc eu mie, dulce Romanie? Bani pentru avocati, asta imi doresc!

Hans Hedrich, activist de detoate
25. 07. 2019


Stadiul in care aduc “ei”, cei din “sistem”, Romania, mediul inconjurator, statul de drept, democratia, drepturile majoritatii si a minoritatilor etnice, ONG-urile, sperantele noastre, nervii nostri – si uneori si contul bancar.

Posted by at 25/07/2019
Filed in category: Uncategorized,

10 Responses to Ce-mi doresc eu mie, dulce Românie…

 1. Abramovici says:

  Multumim pentru ca ne tineti la curent cu ceea ce faceti si ati facut. Mult succes in continuare.
  E destul de trist de vazut cate procese ati pierdut, dar totusi Hidroelectrica e o victorie mare. La Crit, ce a facut nenea sasul cel bogat este o bataie de joc. Am fost de curand acolo si se vede practic cum a distrus vechea casa parohiala si a construit una noua in locul ei, si au mai pus si tigla industriala pe acoperis. Cand un sas is bate joc de patrimoniul sasilor. Nu vad sincer cum de a putut castiga procesul. Ne dati un pic mai multe detalii.
  Inteleg cum ati ajuns de la a face turism cultural la a lupta cu sistemul. Am trait un caz similar, dar cred ca il traim cu totii: am vrut sa cumpar o casa saseasca intr-un sat din jurul Sighisoarei, sa o restaurez ca la carte cu tigla traditionala, cu mortar de var etc. Insa mi-am dat seama ca daca vecinul isi pune balcon, termopane, tigla industriala etc. turismul alternativ pe care vreau sa-l fac eu se duce de rapa. Degeaba vreau sa fac agricultura bilogica daca vecinul is stropeste rosiile cu pesticide si imi infesteaza gradina. Mai grav e cand vezi ca primarul este cel care da examplul negativ demoland o veche casa din secolul 18 si inlocuind-o cu un monstru de beton.
  Si cu toate astea, pana la urma visul initial trebuie atins. Adica trebuie si un proiect concret pe teren (de ex. turism cultural si alternativ) si luat si la tranta cu sistemul in acelasi timp: si la nivel local si la nivel national. Dar e greu de pus in practica. E nevoie de timp, de bani, de energie, de nervi.
  Credeti ca veti mai face acel proiect de turism cultural si alternativ? Eu caut un sat unde vad ca exista deja o dinamica pozitiva si unde primarul sau alte persoane din sat par sa aiba aceleasi valori sau un loc in care patrimoniul construi nu a fost inca prea afectat: de ex. Cund, Daia, Sapartoc etc.
  Si mai e ceva, daca vrem sa schimbam sistemul trebuie sa iesim de fiecare data la vot, la toate alegerile. Pana la urma de ce ii lasam pe altii sa aleaga in locul nostru un primar borfas, niste deputati si senatori corupti etc?

 2. hans says:

  Multumesc pentru aprecieri!
  Procesul in cazul Crit l-am pierdut PT ca judecatoria Rupea a considerat ca nu am dreptul sa fac recurs la deciziile anterioare ale parchetului, nefiind parte vatamata.
  Da, va recomand Sárpatak/Sapartoc!

  Cu stima

 3. Zoli K says:

  La multi ani Hans ! Mult success in continuare si RESPECT HANS HEDRICH !

 4. Gata cu minciunile says:

  La multi ani Hans! Si multumim.

 5. prisecaru says:

  sok év!

  viele Jahre!

  la multi ani!

  • hans says:

   Multumesc mult!
   Danke sehr!
   Köszönöm szépen!

   …Si o vara placuta tuturor!

 6. Terry says:

  La multi ani si succes!

Counter created by lite 1.4