Brânza, centenarul și sighișorenii. O farsă româno-maghiară într-un oraș săsesc

 

 

Propun ca la Sighișoara centenarul sa fie sarbatorit la sectia de branzeturi a pietei agroalimentare. De patru ani administratoarea pietei nu e in stare sa asigure caldura in spatiul in care stau vanzatoarele …de etnie maghiara. In partea unde stau vanzatoarele romance, incalzirea …functioneaza – normal. Anul trecut am depus cerere pt remedierea problemei (evident, fara vreo conotare etnica, cu toate ca vanzatoarele maghiare imi spuneau ca “sefa” i-ar “ura” pe unguri. Nem tudom, numa’ zic…).

Succes! Soba nou instalata a si functionat apoi – un singur sezon. Acum, stand de vorba cu dansa, doamna administratoare invoca, de-a valma, cand costurile ridicate pt gaz, cand lipsa unui instalator, cand faptul ca unguroaicele ar face bine sa se mute in partea unde stau romancele. Uguroaicele nu vor sa se mute, pentru ca isi au locurile “de bastina” in acea parte a incaperii – si clientii le cauta si le gasesc acolo. Au marfa foarte buna, va spun! Platesc aceleasi taxe ca si vanzatoarele de la “coltul” romanesc. Doar ca la unii e caldura, la altii nu. Totusi, doamna administrator mi-a promis, spontan (si vag), oare ca sa scape de mine?, ca pana miercuri aduce pe cineva care sa “repare” soba. Sa vedem… Acum un an s-a remediat problema. Sper ca si anul acesta – si in urmatorii 1-2-10 ani.

Nota bene 1: In biroul doamnei administrator duduie soba (acelasi model ca la branzeturi), la temperaturi de 20+ grade C.  Parca ea zicea ca e scump gazul!
Nota bene 2: Viceprimarul Sighișoarei e un tip relativ tanar si talentat de la RMDSz. Conform art. 70(1) si art. 68 L. 215/2001, viceprimarul “exercită controlul asupra activităţilor din târguri, pieţe, oboare, locuri şi parcuri de distracţii şi ia măsuri pentru buna funcţionare a acestora“. 

Solutii posibile:
1. Aprinderea focului in soba care, presupun, nu e defecta, ci pare chiar noua. Costuri: 0,01 Lei – pretul unui chibrit.

2. Repararea urgenta a sobei sau inlocuirea ei. Costuri: 100-200-400 Lei.

3. Scoaterea sobei si inlocuirea ei cu un postament pentru steagul Romaniei, UE si NATO – pentru a transa problema separatismului unguresc “odata pentru totdeauna” si la sectia de branzeturi a pietei agroalimentare Sighișoara. Costuri: 18.569 RON – contract cu atribuire directa catre o firma de casa a PSD Sighisoara.

4. Depunerea unei plangeri de catre UDMR la CNCD, Consiliul Europei, Inaltul Comisariat pentru Drepturile Omului la ONU. Costuri: Onorariul avocatului, finantat de Departamentul pentru Minoritati a Ministerului de Interne, cu cofinantare din partea Guvernului Ungariei

5. Scrierea unui proiect de finantare pe fonduri structurale sau din fonduri norvegiene pentru reabilitarea termica a sectiei de branzeturi, ca masura de combatere a schimbarilor climatice, prin instalarea unor sisteme de incalzire ultraperformante, conectate la Internet. Costuri: 1.7506.891,43 EUR + TVA

6. Efectuarea unui vast proiect de cercetare international, interdisciplinar, pe tema rezilientei si adaptabilitatii corpului uman la persoane de sex feminin, de etnie maghiara, active in comercializarea produselor lactate, la variabilitati ale temperaturii ambientale in spatii de desfacere gestionate de persoane de sex feminin de etnie romana, in contextul integrarii europene si a provocarilor globalizarii pentru micii producatori de branza, telemea, turó, cas si tejföl din centrul Romaniei, in comparatie cu situatia micilor producatori si comercianti de lapte si lactate din regiunile pluritribale din Kenya si Tanzania. Costuri 7.500.000 USD, finantate de World Food Program al ONU.

7. Alertarea lui Dan Tanasa pentru a expune “EXCLUSIV”, pe blog, pe Antena 3, B1, Realitatea TV si a ataca in instanta aceasta noua sfidare separatista ungureasca, “chiar in inima Romaniei”, tolerata de PSD-UDMR si fara ca SRI sau Armata sa intervina pentru combaterea acestui peericol la adresa suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a tarii.

Solutia mea preferata: Nr. 6

branzetru sigh
(Foto: Spatiul cu pricina, resp. obiectul de studiu)

Posted by at 17/11/2018
Filed in category: Uncategorized,

6 Responses to Brânza, centenarul și sighișorenii. O farsă româno-maghiară într-un oraș săsesc

 1. Valeu says:

  Asta e ca aia cu micii din Odorheiul Secuies dar invers, insinuati ca aceasta problema ar fi legata de etnia vanzatoarelor. Hai sa fim seriosi, exista probleme de rasism real intre romani si maghiari, de ambele parti iar dvs inventati aici rasism. Nu neg insa ca ati facut bine sa sesizati problema si sa sugerati solutii, dar fara manipulari, daca se poate.

  • hans says:

   buna seara,

   nu inteleg legatura cu cazul kaufland odorhei. acela a fost un caz de manipulare crasa a celui care a realizat video-ul, si nimic altceva. ungurii/secuii de la fata locului nu au gresit cu absolut nimic, ci l-au tratat pe provocator (prea) corect.

   in postaera de mai sus eu am redat fidel ceea ce mi-au spus vanzatoarele inca anul trecut – si am mentionat ca NU STIU (“nem tudom”) daca si in ce masura e relevant/adevarat acel aspect. eschivarile sefei mi s-au parut suspecte, argumentele trase de par samd. – deci e posibil sa aiba o problema cu acele vanzatoare cu conotatii etnice.

   intre nationalitati exista probeleme de NATIONALISM, nu de “rasism”. intre rase exista probleme de rasism.

   cazul de fata este un fleac – si tocmai pentru ca e un fleac, NU ar trebui sa fie un caz, pt ca fleacul se rezolva de mult. sefa pietei insa NU e in stare sau NU doreste sa asigure caldura acolo unde stau vanzatoarele unguroaice. daca ar fi fost un caz similar in secuime, cu un sef de piata ungur si vanzatori romani care stau in frig in timp ce vanzatorii unguri stau la caldura – vaaaiii ce cotocodaceala si scandalizare incepea pe blogul lui Dan Tanasa, vaaaiii, ce tocsouri sse mai tineau pe Latrina 3, Blabla 1 si pe Irealitatea TV! Corect? Corect!

   cu stima

 2. Terente says:

  Nimic nou sub soarele mioritic, doar sicanele nationaliste cotidiene.
  Dl. Hans are dreptate, banuiesc ca si vanzatoarele de etnie maghiara au motive intemeiate sa nu doreasca sa se mute. Banuiesc ca nu doar de dragul “separatismului”.

 3. gata cu minciunile says:

  Tocmai am descoperit pe youtube videouri despre cetatile din Bazinul Carpatic, aratate in forma di perioada lor de glorie (secolele XIII-XVII), cu ajutorul animatiilor foarte reusite ale unor amatori. Pentru ca aici nu se pot pune linkuri, dau numele celui mai bun dintre acestia, care a pus pe siteul sau youtube animatiile a foarte multor cetati: Zsolt Fodor.
  De remarcat ca in titlul videourilor, daca e vorba de o cetate din transilvania, Slovacia sau Burgenland, le mentioneaza si numele in limba oficiala a tarii respective. Lucru pe care degeaba l-am astepta de la romani, daca ar face asemenea videouri, dar ei nu fac. Acest exclusivism orb este atributul lor.
  Totusi as fi vrut sa vad animatii facute aici despre orase si cetati saseti, aratandu-e in forma lor din evul mediu.
  Sigisoara, Sibiul, Brasovul, Mediasul, etc., ar fi foarte interesant de vazut cum aratau prin secolele XIV-XVII. Dar nu e nimeni sa le faca…
  Avem doar injuraaturi, nationalism si ura… Centenar! Steaguri romanesti cu duiumul. Dar creatie ba!

  • Valeu says:

   “Lucru pe care degeaba l-am astepta de la romani, daca ar face asemenea videouri, dar ei nu fac. Acest exclusivism orb este atributul lor.”. Iata cum un Maghiar ne explica cum se comporta toti Romanii. Mai usor cu pianul pe scari, inteleg ca nu va plac TOTI Romanii, dar acest forum este despre o relatie echilibrata intre Romani si Maghiari, nu despre ura.
   Cat despre videouri despre cetati sasesti, inclusivi animatii, gasiti cu sutele facute de catre romani pe youtube, e suficient sa cautati. Nu pot pune linkuri vad.

Counter created by lite 1.4