A bukaresti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) első támadása a Hargita megyei famaffia alapemberei ellen. Ki lesz a következő?

catuse-si-dolari-300x300

Tegnapelott reggel a bukaresti Korrupcióellenes Ügyészség , a speciális egységek segítségével letartóztatta a gyergyószentmiklósi főügyészt, a főügyész élettársát és még körülbelül hat rendőrt. Majeczky Izabelláról és társairól van szó. Az ellenük felhozott vád kenőpénz elfogadása, befolyással való üzérkedés, okirat-hamisítás stb. Gyergyói megbízható források bizonyítékokkal tudják alátámasztani, hogy MI a gyergyói ügyészséget, élettársával együtt saját kft-vé alakították át, az ügyeket különféle pénzösszegekért oldották meg, de elfogadták a borjút, karácsonyra a disznókat és más “erdélyi finomságokat” is.

MI egyike azoknak az embereknek, akik régebb tisztára mosták a megye famaffiájának nagyhatalmú segítőit, mint a Hargita Megyei Rendőr-főfelügyelőség egykori verőlegényét, mostani parancsnokát, Moldovan Radu Sandu-t és Mircea Dusa volt erdészt és kommunista pártaktivistát, jelenlegi honvédelmi minisztert. Mindkettőjükről évek óta gyanítják, hogy karrierjüket és vagyonukat többnyire a Hargita megyében, Maroshévíz környékén, Mircea Dusa származási helyén és „hűbérbirtokán”  elkövetett  ipari  nagyságú falopásnak köszönhetik.

Tudván azt, hogy Gyergyó kőrnyékéről származnak a famaffia legelszántabb ellenségei is, mind az erdészeti hatóság, mind a politika berkeiből, a tegnapi nyitányt úgy tekinthetjük, mint az első jó irányba tett lépést, ami ugyan történhetett volna korábban is. Egy olyan lépést, ami a probléma gyökeréig hatol, a hatóságok kemény magjáig, mint a rendőrség, ügyészség, bíróság, helyi rendőrség és a fejesek.

Ez egy kezdet és egy vészjelzés egyszerre, mert 2000-2008 között a Képviselőház alaposan kivizsgálta és megpróbálta megtenni a szükséges intézkedéseket a famaffia megállítására, többek között Gyergyó környékén is. Hargita megye volt az egyetlen hely az országban, ahol a maffia-ellenes vizsgálatok, és a terepszemlék sokkal jelentősebb számban voltak. A vizsgálatok mégis a gyanúsítottal szembeni büntetőeljárás megkezdése nélkül, vagy büntetés kiszabásának mellőzésével végződtek (M.I. segítségével). A parlament különbizottsága által összeállított vádiratok a kukában végezték (ebben az időben a Hargita megye északi részén található Gyergyóholló faluból származó Valer Dornean volt a képviselőház elnöke). Meglátjuk, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség folytatja-e a beavatkozásokat, vagy beérik ennyivel, miután tárgyalóasztalhoz ül az államelnök a PSD/USL fejesekkel.

További információk a szerdai letartóztatásokról az EVZ oldalon és a Bursa (Érdemes elolvasni!) oldalon, itt utalnak a cikkíró 2013 májusában, a Hargita megyei famaffiáról írt jelentésére is.

Hans Hedrich,
a Fenntartható Segesvár Egyesület és
a Neuer Weg Egyesület alelnöke

………………………………………

Egyenesek, európerek, jó erdélyiek, profik: íme a Hargita megyei famaffia főnökeinek galériája:

mrs11

1. Moldovan Radu Sandu a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség parancsnoka, volt csíkszeredai milicista, kínzással és gyilkossági kísérlettel vádolják és mily meglepő, most ő Románia legjobban fizetett rendőre.

Dusa_Mircea

2. Mircea Dusa volt erdész, az RKP pártaktivistája, volt maroshévizi polgármester, Hargita megyei képviselő, belügyminiszter és jelenleg honvédelmi miniszter, Moldovan Radu Sandu védelmezője és előléptetője. A politikai karrierje felívelésével egyidőben önkényes módon visszaszolgáltatott és eltüntetett több ezer hektár erdőt Hargita megyében, például az Ostor pataknál, Maroshéviztől délkeletre visszaszolgáltatott erdő. Rebesgették, hogy az erdők ára a PSD kampányaira ment el.
Traian Basescu szerint MD elbízta magát, mikor 2012 forró nyarán elvállalta a belügyminiszteri kinevezést. Miután Moldovant kapitánnyá léptették elő (MRS), a legjobban fizetett rendőr lett Romániában, MD szeretőjét Cristina Urzica kisasszonyt nevezte ki a belügyminisztérium ellenőrző testületének alelnökének, ez tökéletes pozíció arra, hogy megvédje MRS-t és a famaffiát a meglepetésszerű vizsgálatoktól.

PSD - CONGRES

3. Valer Dornean, volt kommunista ügyész, a képviselőház egykori elnöke, egykori ombudsman, jelenleg a Román Alkotmánybíróság tagja, Mircea Dusa diszkrét támogatója. Garda Dezső volt RMDSZ-képviselő szerint a VD gyámkodása miatt kerültek kukába a képviselőház korrupció-ellenes bizottságának anyagai.

Posted by at 09/11/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4