Yemenitii – urmatorii imigranti in masa in UE?

Ieri, pe o pagina de limba maghiara, am citit un articol despre un …articol aparut in The Nation, conform caruia, Yemenul, stat (esuat) din sudestul Peninsulei Arabe, cu peste 20 de milioane de locuitori, s-ar afla in pragul unei catastrofe umanitare de proportii, dupa ce, din primavara acestui an, s-au incaierat in respectiva tara trupe, clanuri si puteri externe rivale. Yemenitii, fiind dependenti, in masura de 80(!)%, de importuri de hrana si combustibil, pur si simplu nu se mai pot hrani; scolile s-au inchis, infrastructura a fost in parte distrusa. Scenariul acesta sumbru este pe deplin confirmat de rapoartele ONU.

Drept urmare, a si inceput emigrarea spre Somalia(!), Djibouti, Sudan, Oman si Egipt. Din Egipt si pana in Libia sau pe una din insulele grecesti (sau pe una dintre navele FRONTEX) nu mai sint decat vreo 1000-2000 km. Poate nu vor incerca sa treaca spre Europa acuma, la inceput de sezon rece, dar peste vreo sase luni ar putea aparea primele grupuri mai mari la granitele noastre.

Elementul “push” care-i “impinge” pe yemeniti in afara tarii si, pe o parte dintre ei, eventual spre Europa, va fi in continuare interventia armata a unei coalitii armate conduse de Arabia Saudita. In eventualitatea in care A.S. sau alte puteri hotarasc sa creeze probleme Europe, asa cum a decis in vara acestui an premierul turc Erdogan, tolerand/stimuland plecarea sirienilor din taberele din Turcia spre Europa, vom deveni in curand martorii unui nou episod al dramei refugiatilor…

CITAT:Thousands are leaving every week, taking passage in cargo ships across the Red Sea to Djibouti and Somalia in the Horn of Africa, and then some are making their way north to places like Egypt. The only limiting factor so far has been the high cost of passage, but human traffickers are likely to set up shop on the Yemen coast if they smell money. The chaos in Libya makes it a favored launching place for Afro-Asian refugees attempting to get to Europe, and a stream of Yemenis could make their way to the Mediterranean coast.
Sursa: The Nation, 9 Septembrie 2015

jemen2

Posted by at 26/09/2015
Filed in category: Kultur & Gut, Politik & Wirtschaft, and tagged with:

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4