Voluntariat pentru salvarea bisericii medievale din Gârbova de Sus (AB)
COMUNICAT DE PRESĂ
28. 08. 2017
În intervalul 4 aprilie – 21 iulie 2017, după modelul „Ambulanței pentru monumente”, s-au desfășurat o serie de activități pentru salvarea ruinei bisericii medievale din Gârbova de Sus (zona Aiudului). Construcția, ridicată din piatră în cursul mai multor faze din secolele XV-XVIII, pe un deal din apropierea satului, a fost de mult timp abandonată în favoarea unui lăcaș nou, mai spațios, din cadrul așezării.
Activitățile acestei prime etape au vizat în primul rând salvarea altarului și s-au desfășurat după următorul calendar:
4 aprilie 2017: îndepărtarea vegetației pentru a fi posibilă relevarea și evaluarea stării generale de conservare; deviz și apel la donații.
5 aprilie-16 iulie 2017: studiu istoric; documentație pentru intervenție de urgență; avizări.
17-19 iulie 2017: execuție acoperiș cu structură din lemn și învelitoare de țiglă realizată manual (țiglăria de la Apoș, jud. Sibiu) pentru protecția altarului.
20-21 iulie 2017: cercetare de parament, curățarea suprafețelor parietale și analize pentru fragmentele de frescă păstrate în altar.
Studiile, proiectarea, verificările tehnice și lucrările din teren au fost realizate pro bono de specialiști și studenți, după cum urmează:
STUDIU ISTORIC: dr. Ileana Burnichioiu, dr. Călin Șuteu.
RELEVEE ȘI PROIECTARE GENERALĂ DE ARHITECTURĂ: Asociația Monumentum: arh. Eugen Vaida, arh. Veronica Vaida, arh. Ștefana Paul și dr. Călin Șuteu.
PROIECTARE STRUCTURI PORTANTE & EXPERTIZĂ TEHNICĂ: dr. ing. Dorottya Makay, ing. Zoltán Bárdi, ing. Szilárd Bartalis, ing. József Hari și SC Irod M, Cluj-Napoca; ing. István Beke și SC Benverex Tg. Mureș; Verificator proiecte: Desideriu Csákány Tg. Mureș.
CERCETARE PARAMENT/ANALIZE FRESCĂ/EVALUARE: Lóránd Kiss, Ruxandra Naste, Ferenc Márton, Alexandru Călin Filip (Atelierul „Monumenta Transsylvaniae”).
EXECUȚIE LUCRĂRI ACOPERIȘ: Asociația MONUMENTUM și voluntarii lect. univ. dr. Cristina Dăneasă (Sibiu), Claudiu Purdea, Alexandra Nuc, Sebastian Manolescu, Ştefan Borza și Iulian Florea (Alba Iulia), Dorian-Ştefan Maftei (Iași), Virgil Ioan Boancă (Alba Iulia), Radu Mihail Vlad (București), arh. Veronica Vaida, arh. Eugen Vaida (Alțâna – Sibiu), lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu (Alba Iulia), Andrei Buda (Sibiu).
Pentru obținerea avizelor necesare igienizării, cercetării și intervenției de urgență specialiștii au avut sprijinul Primăriei Municipiului Aiud, Consiliului Județean Alba, Parohiei Ortodoxe Gârbova de Sus și Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba. Cazarea voluntarilor în zilele 17-19 iulie a fost asigurată în sat de Nicolae Popa, iar masa de prânz de preotul paroh Vasile Șoit – Parohia ortodoxă din Gârbova de Sus.
Executarea lucrărilor de salvare a fost posibilă datorită donațiilor primite de la: ARTTA (Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture), Dan Sorin Mașca, Cluburile Rotary Alba Iulia și Lions Alba Iulia, Andrei Gurin, Ion Tudor Trestieni, Andreea Scarlat, Mircea Eneea Miheț și Marcel Marian Radu prin intermediul asociațiilor Monumentum, Neuer Weg și Monumenta Transsilvaniae. Suma – circa 5.000 lei – a fost utilizată exclusiv pentru achiziționarea materialelor (lemn, tiglă) și pentru transport. Echipamentul de lucru a fost asigurat de S.C. TEMAD S.A., sponsor al Ambulantei pentru monumente.
Voluntariatul pentru ruina Gârbovei de Sus a plecat de la inițiativa pictorului restaurator Loránd Kiss (Atelierul „Monumenta Transsylvaniae”, Târgu-Mureș) și sub coordonarea lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu (Universitatea din Alba Iulia/Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie). Ca urmare a apelului lor, pentru salvarea ruinei au venit în ajutor mai mulți specialiști (din domeniile inginerie, arhitectură, restaurare pictură), studenți și ONG-uri cu activități pro patrimoniu: Asociația Monumentum (reprezentată de arh. Eugen Vaida, coordonatorul proiectului: Ambulanța pentru http://ambulanta-pentru-monumente.ro/), Atelierul „Monumenta Transsylvaniae” (http://www.monumenta.ro), Asociația/Verein Neuer Weg și Asociația „Pro Gârbova de Sus”. Grupul format astfel și-a propus să atragă atenția comunității locale și autorităților asupra unui monument istoric în pericol de dispariție, lipsit de protecție din anul 1977 (anul desființării Direcției Monumentelor Istorice), să stimuleze din nou interesul localnicilor și al tinerilor în a-l păstra pentru viitor și să intervină de urgență pentru stoparea degradarea zidăriilor și a fragmentelor de pictură medievală vizibile încă în altar.
În continuare, ar fi necesară consolidarea zidăriei și realizarea unui proiect durabil pentru punerea sub protecție și a fragmentelor care se păstrează de la celelalte componente ale bisericii: naos, pronaos și turn-clopotniță.
Asociația Monumentum & Ileana Burnichioiu
………………………………
Mai jos, fotografii de pe santier, realizate de participanti.
Felicitari! Acestea sunt genul de actiuni care ma fac sa urmaresc si sa sustin activitatea Neurweg, si mai putin activitatile pe care eu le consider de ordin doctrinar si ideologic cum ar fi “lupta” dumneavoastra pentru autonomia Transilvaniei.