Viitorul oamenilor si al naturii în sudul Transilvaniei (studiu stiintific)
(Fragment din publicatie)
Rezumat
“Multe s-au schimbat în sudul Transilvaniei în decursul ultimilor 30 de ani: comunismul a luat sfârit, aproape toti sasii au parasit tara, România este acum membra a Uniunii Europene si oamenii folosesc în mod curent telefoane mobile si calculatoare. Cu ajutorul acestei brosuri dorim sa invitam cititorii sa se gândeasca si sa discute despre ce s-ar putea întâmpla în sudul Transilvaniei, în urmatorii 30 de ani. Cum vor functiona comunitatile în 2043, cum va arata peisajul, ce se va întâmpla cu natura pe parcursul celor 30 de ani?
Nimeni nu poate sa prezica cu certitudine ce va aduce viitorul. Cu toate acestea, merita sa ne gândim la ce s-ar putea întâmpla pentru a fi bine pregati si pentru viitor si pentru neprevazut. În procesul de colaborare cu o gama larga de organizatii regionale si câtiva experi locali, am aplicat o metodologie numita „planicarea de scenarii” (scenario planning), pentru a putea reflecta într-o maniera sistematica asupra viitorului în sudul Transilvaniei.
Scopul nostru a fost sa evaluam un spectru cât mai larg de schimbari care s-ar putea produce. Am rezumat aceste modificari posibile în asa numite scenarii, ce descriu cai alternative de evolutie a viitorului.
Scenariile noastre sunt de fapt scurte povestiri despre cum ar putea sa arate viitorul, si sunt bazate pe „înelegerea sistemica” a modului în care o schimbare cauzeaza o alta schimbare, care poate duce la o alta schimbare, s. a.m.d. În cadrul scenariilor noastre, doua mari surse de incertitudini sunt legate de actiunea factorilor externi versus actiunea factorilor interni. (…)”
Studiul complet, in limbile romana si maghiara, poate fi descarcat aici >>>