“Vezi tu ca padurea ta i-o dat-o la Gligor Valer!” Sau: Cum a pagubit RMGC o familie, cu zeci de mii de Euro

Interviu cu dna. Vasinca, fosta locuitoare din Valea Cornei, Rosia Montana, despre cum a fost pagubita de RMGC, cu mai multe zeci de mii de Euro, la vanzarea proprietatilor, fara ca autoritatile sau firma sa fi incercat sa remedieze aceasta nedreptate…

…………………….

TRANSCRIERE

Doamna Vasinca, sunteti o fosta locuitoare din Valea Cornei, Rosia Montana si ati vandut niste terenuri Rmgc-ului. Cu ce probleme v-ati confruntat?
Vedeti acest teren, cu numar CF 643. Pe primul numar topografic erau trecuti 18133 metri patrati, din care mie nu mi s-o platit [de catre firma] decat 12900 mp.

Ce s-a intamplat cu restul?
Pe restul, dupa 6 luni de zile mi s-au plantat pomi… pruni, 150 de pruni [pt. a se creste pretul terenului].

De catre cine?
Asta nu se stie… Cred ca Cenusa Anghel [un locuitor din zona], pe care [RMGC] l-au facut proprietar…Or facut lot din terenul ala [al meu], care figureaza si pe actele mele.

Cine le-a facut lot pe terenul dumneavoastra?
Rosia Montana Gold Corporation. Firma.

Si cum?
Pai, cu acte false, ca [altfel] n-or avut cum. Fiind eu proprietara, cota 1:1, n-au avut cum. Si i-au facut [acte] si lui Grec Laura care n-avea nici un drept [asupra terenului meu]. Dupa aia, la restul de numere topografice: Am avut acolo gradina de 1395 mp, curte de 558 mp, am avut doua cocini, cuptor de paine, stupina de 8m pe 4m, bazine de apa si alte constructii, care nu mi s-au platit deloc.

Cam ce valoare au acele imobile?
Spre exemplu gradina – la pretul care mi s-a platit in 2007 [pentru alte proprietai] – si curtea ar fi fost undeva la 39000 de Euro, si curtea la fel.

Cat ati primit?
Nu mi s-a platit un hectar – adica 10142 mp fanat, adica vreo 69 milioane si nu mi s-au platit curtea, gradina… [Cei de la RMGC] nici nu au vrut sa iasa sa-mi faca o evaluare. Pana in ziua de azi eu nu am expertiza (evaluare).

Cat ati primit efectiv pe acele terenuri?
Pe acel teren, prima data, am primit 156.000 RON, pentru ca aveam 1035 pomi plantati demult, de catre noi. Si restul nu mi s-o platit…

Spuneati ca ati primit peste 150.000 RON, ceea ce inseamna aprox …
…47265 Euro

Si vi s-ar cuveni inca aprox. 37-40000 de Euro in plus? Practic, ati primit doar jumatate din banii care vi se cuvin?
…Aveti inca un extras CF, despre ce este vorba?

CF-ul 833 care are 3 numere topografice, doua  fiind fanat si unul padure.

Ce suprafete aveti acolo?
Padurea e 1 hectar si 9405 mp si fanatul e de 2,159 hectare, din care mie mi s-o platit numai fanatul iar padurea s-o platit la altcineva, la Gligor Valer, care nu avea nici un drept [asupra terenului].

Dar cum se face asta?
[RMGC] Au facut departajare. Nu stiu ce au facut. Fals si uz de fals in acte. Asta au facut. Mi s-o spus cand l-or trimis pe Gligor, sa-mi spuie ca daca vreau sa dau terenul [RMGC-ului], nu poate sa-l cumpere [direct] de la mine numai daca-l instrainez la altcineva pt. ca doar asa se poate cumpara. Nu am afost de acord si pana la urma tot o venit [RMGC] ca sa cumpere, dar in schimb sa le dau 100 milioane ciubuc, mita [angajatilor RMGC]…

Cui?
La negociatorii [RMGC] care l-or trimis pe Gligor. M-am intalnit cu Gligor dupa ce am luat banii [de la RMGC] si i-am dat o plasa de bani – 100 de milioane [spaga pentru negociatorii RMGC].

Asta cand? In 2003, 2004?
In 2003.

Cine erau negociatorii?
Magda… Atata o stiu ca o chema Magda si mai erau altii cu ea… (…)

Alte persoane cu care ati avut a face cand ati incheiat contractul, consilieri juridici… Cine erau?
Scrie in contract. Numele lor nu le mai retin.

Ce s-a intamplat cu acea padure? Ce-ati aflat?
La catva timp, m-am intalnit cu o vecina si mi-o spus ca, ‘’Vezi tu ca padurea ta i-o dat-o la Gligor Valer; banii pe padurea ta”… Si m-am dus la ei [la RMGC] si mi-au spus ca Gligor o avut titlu de proprietate, dar eu nu stiu de unde. Pana in ziua de azi nu mi s-o platit nimic.

Pe cand dumneavoastra aveti intabulat terenul in CF.?
Da. [RMGC] au facut departajarea. Au facut acte false.

Cat ati primit pentru fanat?
Pentru fanatul acela am primit vreo 360 de milioane din care 100 de milioane i-am dat lui Gligor sa le duca la negociator [RMGC].

Si padurea cam cat ar valora?
Padurea era oricum atuncea mai scumpa. De 2, 3 ori mai scumpa decat fanata, nu mai retin cum erau preturile atunci, dar stiu ca era cu mult mai scumpa…

Am inteles ca aveati un al doilea teren, cu acela ce s-a intamplat?
CF-ul nr. 677. Il dobandisem [la randul meu] cu un contrat de vanzare-cumparare, cu martori, la notar, semnat.

In ce an?
In 1990, 1 martie. S-a facut si o expertiza grafologica [a semnaturilor].

Deci ati dobandit terenul in 1990. Si ati vandut acest teren catre RMGC?
Nu. Am mers la RMGC ca sa mi-l cumpere/plateasca, Si or spus ca nu se poate. Nu mi-or platit mie dar or platit la Cenusa Anghel, unu’ care nu avea nici un act [pe acel teren]. Deci, nu au vrut sa accepte acest contract al meu [de vanzare-cumparare] care se vede ca are stampila notarului, este timbrat, semnat de martori – totul in regula. N-or vrut sa mi-l accepte c-or zis ca nu am acte cum traba pe el si n-or vrut sa mi-l plateasca…

Ce ati facut ca sa obtineti banii care considerati ca vi se cuvin? Spuneati ca ati insistat de mai multe ori la firma…
Am insistat de mai multe ori si mi se raspundea de fiecare data sa astept pana incep platile, ca nu au bani si sunt stopate platile.

Cati ani ati fost amanata?
Din 2007 pana in momentul de fata. In 2009, am vazut ca n-or vrut sa-mi plateasca si am apelat la o televiziune. Auzind ca vreau sa ma duc cu televiziune sa-I le ieie interviu despre ceea ce-or facut. [RMGC] or spus ca sa nu le fac firma de rusine, ca ei o sa vina sa stea de vorba cu mine si sa negociem, sa-mi faca o oferta si sa mi se plateasca. Da. Intr-adevar au venit intr-o zi vreo patru persoane si am negociat cu ei. Mi-or spus ca in cateva zile vin cu oferta, precum or si venit, dar mi-au facut o oferta cu preturile din 2003 [mult mai mici decat in 2009].

Cu preturile din 2003…
Cu preturile din 2003, in 2009, cu care eu n-am putut sa fiu multumita. Mi s-a oferit foarte putin. Mi-au oferit 5555 euro cu care eu n-am fost multumita.

Vi i-au oferit sau vi i-au platit?
Nu mi i-au platit. Mi-au facut oferta.

Asta a fost doar oferta, nu plata?
Oferta. Si eu am refuzat asa ceva. Am aspus sa mi se dea ceva mai mult si n-au mai vrut sa dea nimic.

In aceasta oferta au fost incluse toate terenurile si bunurile sau nu?
Nu. Din CF-ul 643, le-am cerut si nu au vrut ca sa mi le plateasca. Vazand ca nu mi s-o platit i-am dat in judecata, sa judece instanta.

Ce hotarere a dat instanta de judecata?
Deocamdata n-am primit sentinta. Urmeaza. In 9 mai s-o terminat procesul si urmeaza sa primesc sentinta. [Sentinta: Faptele sunt prescrise.]

Spuneati totusi ca ati pornit si un alt proces civil pe care l-ati castigat.
Da, privind CF-ul 677. Am castigat procesul dar mi s-o platit decat 2 numere topografice si restul de inca 5 nu mi s-or platit.

La sfarsitul anului 2012 v-ati adresat Politiei…
Da. Am facut o plangere penala pentru fals si uz de fals si inselaciune.

Impotriva cui?
Impotriva Rosia Montana Gold Corporation, recunoscand chiar si acestia ca e ceva strigator la cer sa nu se faca o expertiza [evaluare], sa pretinda de la mine sa instrainez terenurile ca sa le poata ei cumpara, cu toate ca erau intabulate cota 1:1 [pe numele meu]. Nu inteleg care le-o fost motivul… Ca sa poata face departajari? Deci facand departajarea, ei mi-or luat padurea…

Si departajarea asta e ilegala inteleg…
E ilegala, bineinteles. Eu avand toate actele. CF-ul 833 figureaza cu 3 numere topografice: 2 fanat si 1 padure. Din care ei [RMGC] au departajat, iar padurea au scos-o si au dat-o lui Gligor Valer. El in continuu se lauda ca RMGC-il sint oamenii lui si ei asculta de el si fac fel si fel de avantaje lui…

Ce s-a intamplat cu plangerea penala depusa la Politie?
Am facut-o in noiembrie 2012. O fost la Parchet. Am vazut ca pana in ianuare 2013 nu o luat nimeni nici o masura.

Ati depus si o declaratie?
Am depus plangerea penala si hartia ce mi-o pregatit-o avocata. In schimb, am vazut ca au trecut aproape 2 luni si nu mi s-o dat nici un rezultat. M-am dus la Politie si m-am adresat lor. Mi-au spus ca l-a dansii nu-i plangerea. Sa ma duc la Politia locala. Acolo mi s-a spus ca s-ar putea sa fie la Parchet. Pana la urma o fost la Parchet in dosar, nici nu o trimisesera. In ianuarie, prin 7-8 ianuarie, mi-or spus ca ii la Politie. Si de atuncea nu o luat nimeni masuri. Am apelat de nu stiu cate ori si am sunat si am rugat frumos sa-mi ieie cazul si pana in data de azi n-or facut nimeni nimica. [RMGC] avand si oameni de-ai lor in Politie, ceva rudenii.

Ale cui?
Si a lui Gligor. El are un frate care-i in Politie in Alba Iulia. Nu stiu astialalti, oricum cred ca au si ei… Ii rog sa-mi ia si cazul meu in 5 luni… (…) Se vede ca-s ceva lucruri ascunse.

………………………………………………………

Multumim Elenei Rastei pentru transcriere!

Posted by at 26/05/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4