Ungaria a reamenajat recent peste 400 de morminte de soldați români, căzuți in Primul Război Mondial în Ungaria

 

 

Cinismul diversiunii etniciste puse in scena la 6 iunie 2019 in Valea Uzului/Harghita prin intermediul Jandarmeriei Romane si a unor grupuri de ultrasi, dacofani si clericalfascisti, devine si mai evident, citind un interviu cu istoricul militar Dr. Kovács Vilmos, directorul Institutului si Muzeului de Istorie Militara a Ungariei (Hadtörténeti Intézet és Muzéum) – institutie in a carei sarcina intra intretinerea mormintelor de soldati maghiari din strainatate, adica echivalentul si totodata partenerul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) din Romania. In interviul acordat revistei maghiare (traditionalist-nationaliste) Demokrata, istoricul explica cadrul legal international si bilateral privind regimul mormintelor soldatilor si modul de ingrijire ale acestora, respectiv procedurile de urmat in cazul unor interventii in cimitire. Din declaratiile lui Kovács Vilmos rezulta cateva aspecte deosebit de interesante care ne ajuta sa intelegem mai bine “ce si cum” e cu acel cimitir din Valea Uzului – si unde nu s-a procedat cum trebuie.

Cele mai interesane aspecte sunt, foarte pe scurt, urmatoarele:
1. ONCE pare sa NU comunice / colaboreze mai deloc cu partenerii ungari – nici macar prin atasatul militar al Ambasadei Romane -, ingreunand sau chiar impiedicand lucrari necesare in mai multe cimitire din Romania, existand de cativa ani situatii in care oseminte de soldati maghiari deshumate nu pot fi reinhumate (93 de oseminte, langa Cluj)
2. ONCE ar fi ignorat oferta partii ungare de a face sondaje in cimitirul din Valea Uzului, pe parcelele in care au fost amplasate controversatele cruci de beton de catre Primaria Darmanesti, pentru a identifica fara dubiu apartenenta soldatilor ingropati acolo pe baza cataramei si a altor elemente din echipament/uniforma.
3. Conducerea ONCE s-ar schimba aproximativ anual – ceea ce explica poate dificultatile de colaborare.
4. ONCE ar fi trebuit, conform tratatelor, sa instiinteze si sa consulte partenerul ungar cu privire la planuita amplasare a crucilor de beton in cimitirul din Valea Uzului, lucru pe care l-a fi omis.

5. Privitor la amplasamentul presupusilor soldati romani, inhumati in acel cimitir, pare sa existe documente oficiale, insa partea romana ar fi omis sa le puna la dispozitie partii ungare, la cerere, asa cum prevad tratatele internationale si bilaterale (din 2008).
6. Orice cimitir de soldati are, de regula, un element “dominant” – in cazul Vaii Uzului dominand soldati austro-ungari si germani – printre cei ungari putand fi si soldati de etnie romana din Ungaria/Transilvania acelei perioade. Pare sa existe si osemintele unui (singur) soldat al Regatului Romaniei din Primul Razboi Mondial, posibil un fost prizonier de razboi, decedat intr-un lazaret austro-ungar.
7. Dr. Kovács Vilmos si-ar dori sa se intalneasca cu omologul sau de la ONCE si sa iasa impreuna pe teren, cu documente, facand si sondari pe teren. Directorul institutului isi exprima totodata nedumerirea ca in Europa a putut izbucni un asemena scandal in jurul unei chestiuni bine reglementate pe plan international si bilateral.

8. Cea mai surprinzatoare noutate – mai ales in contextul scandalizarii si politizarii situatiei din Valea Uzului – mi se pare insa aceea ca, recent, in Ungaria, s-ar fi amenajat – in baza tratatelor internationale si bilaterale deja amintite – peste patru sute de morminte ale unor soldati romani, in circa 20 de locatii din tara, cazuti in Primul Razboi Mondial pe teritoriul Ungariei de astazi. Presupun ca de fapt au cazut DUPA razboi, adica dupa incheierea armistitiului/Conventiei militare de la Belgrad (13. 11. 1918), armistitiu incalcat in mod sistematic de catre armata romana, la indemnul si sub coordonarea Frantei. Asadar, in ciuda contextului psihologic eventual dificil (armata romana actionand ca armata de ocupatie pe teritoriul Ungariei, dincolo de liniile de demarcatie, pradarea si spolierea Budapestei si a altor zone, in 1919, devenind notorii si bine documentate), – asadar, in ciuda unor eventuale sensibilitati istorice, Ungaria isi respecta angajamentele fata de Romania (si) in aceasta chestiune – lucru dealtfel normal, tinand cont ca este vorba de gestionarea de catre doua state partenere, membre UE/NATO, a urmarilor unor evenimente petrecute in urma cu 100 de ani.

Din cele spuse de istoric se poate intelege ca de partea ungara, in chestiunea mormintelor soldatilor, prevaleaza dreptul, angajamentele internationale si nu politicul. Dr. Kovács Vilmos insista ca militarii nu trebuie sa faca politica, adaugand ca Guvernul Romaniei este in cunostinta de cauza cu privire la amenajarea celor peste 400 de morminte romanesti de catre Ungaria, exprimandu-si nedumerirea ca, “la schimb”, Ungaria ar fi “primit” doar scandalul cu iz politic din Valea Uzului.
(Interviul a fost publicat in 4 iunie, deci inainte de escaladarea conflictului. Cat despre des insinuata ‘obsesie’ a maghiarilor vizavi de tratatul de pace de la Trianon: In ciuda faptului ca interviul a fost realizat in preajma zilei “Trianon”, la 4 iunie, in interviu nici macar nu se mentioneaza tratatul…).

SURSA: https://demokrata.hu/magyarorszag/akik-a-keresztek-alatt-nyugszanak-134226/

kovacsvilmostszanto
Dr. Kovács Vilmos. Foto: T. Szántó
SURSA: demokrata.hu

Posted by at 09/06/2019
Filed in category: Uncategorized,

88 Responses to Ungaria a reamenajat recent peste 400 de morminte de soldați români, căzuți in Primul Război Mondial în Ungaria

 1. Calabrese says:

  Da, si asa se poate.
  Din pacate, exemplul nu va fi urmat niciodata de Romania.

 2. Un gest frumos says:

  Un gest frumos al Muzeului de Istorie Militara a Ungariei, care ar trebui urmat si in Romania. Pacat insa ca in Ungaria se profaneaza in mod regulat zeci de morminte evreiesti. Aceasta este din pacate realitatea de zi cu zi din Ungaria: “More than 50 gravestones were vandalized in a Jewish cemetery in northeast Hungary. Gravestones in the cemetery in Szikszo were smashed or toppled, Jeno Freund, the president of the Autonomous Orthodox Israelite Community of Miskolc, told the Hungarian MTI news agency.”

  • unul says:

   “Pacat insa ca in Ungaria se profaneaza in mod regulat zeci de morminte evreiesti.”

   Din păcate și acolo sunt extremiști cea ce nu este bine. În schimb vestea bună este că sunt puțini și au pierdut din putere pe plan politic în ultima vreme, mă refer la partidul Jobbik. Exemplul dat de dvs. este din orașul Miskolc, unde trăiesc peste 155000 de locuitori din care 5 441 țigani, 912 nemți, 420 slovaci, 208 români, 191 ruși, restul sunt maghiari. În acest oraș să presupunem că există 100 (pot fi mai mulți, nu știu, numai presupun) de extrmiști maghiari față de majoritate par puțini dar acești 100 de persoane pot face ravagii întrun cimitir dacă vor și dacă au acces.

   În schim premierul Viktor Orban(nu sunt un fan înrăit al lui) în ultima vreme a înbunătățit relațiile cu comunitatea evreiească pe plan intern și extern.

   Un exemplu:
   Guvernul maghiar va construi un centru sportiv pt. evrei (sursa in lb. maghiară:

   https://444.hu/2019/06/07/deutsch-zsido-sportkozpontot-epit-a-kormany?fbclid=IwAR2SbBBUhENSqTxyBVYGFRrmwLyrvf31p18XStlPreK0QvM-7u1EobZx9eg )

   + guvernul maghiar anual alocă 61 milioane de euro comunității evreiești (https://alfahir.hu/2017/05/10/zsido_antiszemita_emmi_soltesz_miklos)

   • Harababura says:

    Da, este incurajator ca guvernul Orban incearca sa imbunateteasca relatiile cu comunitatea maghiara, insa vor avea mult de munca mai ales ca Orban a folosit imaginea lui Soros (evreu) drept sursa a tuturor relelor (amintind de perioada nazista). La fel de grav este faptul ca András Levente Gál numit de catre Orban ca director al memorialui holocaustului, a vrut sa schimbe istoria, eliminand mentionarea faptului ca Miklós Horthy sa aliat cu Hitler si a trimis la moarte sute de mii de evrei in Ungaria si teritoriile ocupate. Este foarte similar cu ce facea Ceausescu in anii ’80 care rescria istoria dupa cum era mai favorabil.
    Un citat din Politico (un ziar foarte bine informat) pe tema aceasta:
    When U.S. President Donald Trump hosts Hungarian Prime Minister Viktor Orbán Monday in Washington, he should realize that he is welcoming a leader who deals in hateful anti-Semitic tropes. Orbán will tell him otherwise. The Hungarian leader will insist that he’s the best friend of Hungarian Jews. He’s anything but.
    Not long ago, at an event dedicated to fighting anti-Semitism in the European Parliament, Hungarian State Secretary Takács Szabolcs defended his boss by telling me how Orbán’s Fidesz party is funding an institute to research anti-Semitism and combat anti-Israel sentiments among radical leftist and Islamic circles.
    He argued vociferously — and truthfully from what I have heard — that Orbán is not personally hostile to Jews and pointed to Budapest’s close relations with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu.
    What about the attacks against billionaire Jewish philanthropist George Soros, I asked. In the 2017 parliamentary election, Orbán promoted anti-Semitic imagery of powerful Jewish financiers scheming to control the world. Thousands of posters of a grinning Soros with the slogan “Let’s not allow Soros to have the last laugh!” were posted around the country on billboards, on the metro, and on the floors of Budapest’s trams. Just this year, a new media campaign featured Soros and European Commission President Jean-Claude Juncker with the caption: “You also have the right to know what Brussels is preparing for!”
    After Orbán came to power in 2010, he appointed András Levente Gál to direct the Holocaust Memorial and Documentation Center in Budapest. According to Paul Shapiro of the U.S. Holocaust Memorial Museum, “Gal’s first proposal was to eliminate mention of [wartime Hungarian leader] Miklós Horthy’s alliance with Adolf Hitler and participation in the dismemberment of three neighboring states — Czechoslovakia, Romania and Yugoslavia — as ‘irrelevant’ to the Holocaust.”
    Gal’s second proposal, Shapiro recounted, “was to sanitize the record of Hungarian participation in the ghettoization and deportation of the country’s Jews and place full blame for the destruction of Hungarian Jewry on Germany.

   • Un gest frumos says:

    Multumesc pentru explicatii

  • Terry says:

   Din pacate pt tine, @gest frumos, dar din fericire pt comunitatea evreieasca, in Ungaria nu se profaneaza “regulat” morminte evreiesti.
   “Stirea” pe care o dai e cam barboasa, e din 2014:
   https://index.hu/belfold/2014/05/08/sirokat_rongaltak_a_szikszoi_zsido_temetoben/

   O fata de 21 si un baiat de 22 ani in octombrie 2014 deja au fost in custodia politiei:
   https://index.hu/belfold/2014/10/13/elfogtak_a_szikszoi_zsido_temeto_sirrongaloit/

   Uite, ceva mai nou, anul acesta la Husi:
   https://www.cotidianul.ro/imagini-revoltatoare-cu-cimitirul-evreiesc-vandalizat/
   Daca vrei ceva si mai nou, vezi cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului.
   Autorii vor scapa toti basma curata, pe pariu?

  • Precizare says:

   Fals, in Ungaria nu se “profaneaza in mod regulat” (sic!) cimitire evreiesti.
   La ce te referi (si incerci sa ne vinzi) s-a intamplat cu 5 ani in urma, in 2014, iar autorii, doi tineri de 21 si 22 ani dupa cateva luni au si fost trasi la raspundere.
   In momentul de fata Ungaria este, probabil, cea mai sigura tara din Europa pt comunitatile evreiesti, spre deosebire de Franta, Germania, Anglia, tarile scandinave etc., fapt confirmat si de catre Israel.
   Tara, care nu spune acelasi lucru despre Romania, unde , doar in acest an, autori care nu vor fi identificati, au vandalizat cimitirul evreiesc din Husi, sau, acum, pe cel din Valea Uzului.

   • Mai informați-va says:

    Afirmațiile cum ca Ungaria ar fi o țara sigura pentru comunitatea evreiasca vin din partea guvernului Ungariei, asociațiile evreiești din Ungaria scriu ca numărul evreilor care emigrează in fiecare an este in creștere din cauza antisemitismului din ce in ce mai prezent in societatea maghiara. Citiți presa internațională și rapoartele Consiliului Europei.

    • gata cu minciunile says:

     Cred ca confundati Ungaria cu Franta, Suedia, Germania, Olanda, unde intr-adevar evreii fug, fiind atacati de musulmani.

     https://www.dw.com/en/france-jews-are-fleeing-anti-semitism/av-47698595

     Si Benyamin Netanyahu a declarat ca Ungaria este una dintre cele mai sigure tari pentru evrei din Europa.

     • Mai informați-va says:

      Fals, maghiarilor le place sa citeze din raportul Consiliului Europei (ECRI) cand vine vorba despre Romania. Dar raportul ECRI in ceea ce priveste minoritatile nationale din Ungaria e mult mai dur. Deci ce spune un politician ca Netanyahu este irelevant. Acest raport al ECRI vine cu fapte de pe teren din Ungaria, cu analize exacte despre icitare la ura rasiala, violente fizice, rasism generalizat etc. V-am pus in fata o analiza serioasa si dvs veniti cu afirmatiile unui politician corupt.

     • hans says:

      O sursa, un link, ceva?
      Ah, nu va merge azi Goagalu? Am inteles!

     • Mai informați-va says:

      Faceam referire la raportul ECRI despre Ungari, care est catastrofal. Consiliul Europei vorbeste despre discursuri ale urii impotriva minoritatilor, generalizate la nivelul intregii societati, ajungand pana la violenta fizica. Despre nerespectarea legilor care sunt doar pe hartie etc. Si apoi socieatatea maghiara da lectii de toleranta Ardelenilor.
      Cateva citate: “The application of criminal law provisions on incitement to hatred remains extremely
      limited. A radical right-wing populist party openly engages in anti-Roma, antisemitic, homophobic and xenophobic hate speech. However, hate speech is not restricted to
      extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some
      occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum
      seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.
      Some media publish or broadcast blatantly racist material. Cyberhate poses a
      particular challenge and Hungary has still not ratified the Additional Protocol to the
      Convention on Cybercrime.
      Racist violence against Roma is one of the most important problems in Hungary.
      Paramilitary groups have been marching and organising demonstrations and illegal patrols in villages, harassing and intimidating the Roma community in their own
      neighbourhoods. “

    • Anti-troll says:

     Evreii din Ungaria nu emigreaza, ci evrei imigreaza in Ungaria.
     Atat de rea e viata lor acolo ca tocmai acum se tin Jocurile Europene Maccabi cu participarea peste 3 mii de sportivi. 🙂

   • hans says:

    Ar trebui citite rapoartele pe tara ale ECRI

    • Mai informați-va says:

     Exact la rapoartele ECRI am facut referinta in ceea ce priveste Ungaria, raportul e mai dur decat cel al Romaniei:
     “The application of criminal law provisions on incitement to hatred remains extremely
     limited. A radical right-wing populist party openly engages in anti-Roma, antisemitic,
     homophobic and xenophobic hate speech. However, hate speech is not restricted to
     extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some
     occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum
     seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.
     Some media publish or broadcast blatantly racist material. Cyberhate poses a
     particular challenge and Hungary has still not ratified the Additional Protocol to the
     Convention on Cybercrime.
     Racist violence against Roma is one of the most important problems in Hungary.
     Paramilitary groups have been marching and organising demonstrations and illegal
     patrols in villages, harassing and intimidating the Roma community in their own
     neighbourhoods. “

     • gata cu minciunile says:

      Veniti cu exemple domnule din ultimii 10, ani. Degeaba veniti cu chestii din astea citate si citate despre situatia de acum 10-15 ani.
      Aduceti aici stiri care sa dovedeasca ca atacurile la care se refera aceasta organizatie partinitoare, sunt adevarate.
      Ca daca s-au intamplat, trebuie sa se scrie despre ele, nu?
      Veniti deci cu date de genul:
      – 2017.10. 12 – O sinagoga din Ungaria a fost arsa,
      – 2019.05.23 – 10 rromi au fost mitralierati in orasul Eger.
      – 2019.06 11 – Doi evrei au fost atacati si batuti de skinheads maghiari la Salgótarján, etc.
      Daca nu reusiti sa aduceti astfel de exemple, atunci mai lasati-ne in pace…
      Si nu veti putea aduce astfel de exemple, pentru ca ele nu exista.
      Deci lasati-ma cu minciunile ECRI.

     • Abracadabra says:

      Pt informatia dvs aceste informatii nu sunt de acum 10-15 ci sunt citate din raportul de anul trecut al ECRI.
      Daca Consiliul Europei este o organizatie partinitoare: inseamna ca si ceea ce scrie despre situatia minoritatilor nationale in Romania este falsa. Deci totul e roz si in Romania, multumesc.

     • Gata cu minciunile says:

      Domnule, unde sunt dovezile? Unde sunt atacurile? Veniti cu stiri care prezinta atacuri in Ungaria, impotriva evreilor sau rromilor! Suntem in epoca internetului. Totul se poate gasi pe internet. Eu pot veni pot veni cu sute de exemple din vestul Europei. Deci cautati-mi pe internet, sau unde vreti dv., atacurile asupra evreilor, rromilor, romanilor, slovacilor, sarbilir, etc. care s-au intamplat in ultimii ani in Ungaria. Lasati ceea ce mint aia de la ECRI. Chiar faptul ca nu pot dovedi cu exemple aceste atacuri sau discriminari, arata ca mint.

 3. Harababura says:

  Din lectura articolului reiese ca autoritatile statului vecin nu stiu cine si unde este ingropat acolo, ceea ce arata ca afirmatia aparuta in presa maghiara ca nu ar exista romani inhumati acolo nu are acoperire.
  Scrie in articol ca Dl Kovács Vilmos nu are acces la documentele oficiale despre soldatii ingropati acolo, deci aceste documente trebuie facute publice ca sa fie clara situatia.

  • Terry says:

   Fals.
   In momentul atacului romanesc, maghiarii care formasera lantul viu, tineau in sus o pancarta mare si lata: harta romaneasca a cimitirului, intocmita in 1927. Pe acea harta sunt 5 parcele maghiare, una austriaca si una germana. Atat!
   Se spune ca ar exista, totusi, inhumat si un ofiter roman, al carui mormant a fost la fel de bine ingrijit de maghiari.
   Insa la doar 10 km distanta, inspre Moldova, in Poiana Uzului exista un cimitir militar romanesc in paragina, de care, tipic, nu se ocupa nimeni.
   Doar acum, dupa 100 de ani s-au trezit cativa patrihoti extremisti sa-si caute “eroii”, acolo unde nu exista.
   Eu p’astia ii compar cu cucii, pasarea care-si pune ouale in cuibul altora, iar puii de cuci eclozati, drept rasplata, omoara puii gazdei, aruncandu-i din cuib.

 4. Abracadabra says:

  Tara vecina si prietena tocmai a mai pus paie pe foc. Abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a publicat o harta reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania. Asta deci se face la nivelul sefului statului in Ungaria. Pentru cine mai avea dubii asupra dorintelor “prietenesti” ale statului vecin.

  • hans says:

   Este alt subiect, chiar daca e conex.
   Nu intru in subiect PT ca e interminabil – dar apropo: guvernul Romaniei a folosit si el, in 2018, harta Romaniei Mari, la evenimente oficiale. Si NU s-a scandalizat AAABSOLUUUT nimeni. Relax!

  • Gata cu minciunile says:

   Domnule, Ungaria Mare este o parye a istoriei. La fel ca si Romania mare, care cuprindea Republica Moldova de azi, parti din Ucraina si Bulgaria de azi. Am vazut de nenumarate ori acestbsteag pus pretutindeni, aratat la televizor, ziare, sau amintit de politicieni romani. Politicieni romani din parlament vorbesc azi de unirea cu Moldova. Nu trece o zi ca Basescu sau altii sa nu spuna asta. Nu credeti ca acest lucru este to punere de paie pe foc din partea Romaniei, si sfidatea a trei state actuale? A vorbi despre situatia istorica din perioade vechi, si a arata harti din acele timpuri, nu este punere de paie pe foc. Este istorie, si fiecare popor trebuie sa respecte istoria celuilalt. Va place sau nu, pentru maghiari este o durere pierderea a mai mult de 2/3 din teritoriile statului, si au dreptul sa exprime asta. Si cum am vazut si in ultimele zile, Romania nu incearca sa faca uitata aceasta durere, ci intoarce cutitul in rana. Asa cum nici Ungaria nu protesteaza daca romanilor le provoaca durere dictatul de la Viena, nici Romania sa nu protesteze pentru durerile istorice ale Ungariei. Doar nu isi va sterge Ungaria istoria de dragul Romaniei…

   • Valeu says:

    Exista o diferenta enorma intre afirmatiile oeamenilor politici din Ungaria si Romania.
    In Romania se vorbeste despre unirea cu Moldova (deci este unirea a doua state, nu anexarea unui teritoriu al altui stat – un fel de reunifacare a Germaniei). Moldova este o tara unde etnicii romani reprezinta peste 70% din populatie (nimeni nu vorbeste despre schimbarea granitelor cu Ucraina si Bulgaria). In schimb la Budapesta se discuta despre anexarea unei regiuni – Transilvania desi populatia maghiara reprezinta doar 18% din populatia acelei regiuni.

    • gata cu minciunile says:

     Si unde ati vazut in postarea aceea ca Ungaria ar vrea sa ia Transilvania de la Romania? Acea harta exprima nedreptatea cu care s-a hotarat soarta granitelor Ungariei, fara a se invita partea maghiara. Doar dupa ce granitele au fost trase, a fost invitata partea maghiara, ca sa semneze. Astfel au fost rupte de Ungaria teritorii cu populatie majoritar maghiara, precum zona de nord vest a Romaniei de astazi, sudul slovaciei de astazi si nordul Voivodinei. Orase cu populatie maghiara de aproape 100 %, Satu Mare, Oradea, Szabadka, Komárom, Munkács, etc., in tot acest timp, ca urmare a puterniceii politici asimilationiste, si de stabilire a etnicilor majoritari, si-au pierdut specificul etnic, iar azi de exemplu maghiarilor din Oradea nu le este ingaduit sa puna in centrul orasului, statuia intemeietorului acelui oras, regele László I. cel Sfant, umplandu-se centrul orasului cu o duzina de statui reprezentand personaje romanesti. dar loc nu este nici pentru 1 singur personaj maghiar, nici daca este intemeietorul orasului…
     La fel, pentru teritorii cu populatie cu mare majoritate maghiara, precum era Secuimea, ar fi fost drept ca sa se dea cel putin o autonomie puternica, pe baza, of course a principiilor wilsoniene… Si nici un statut de stat independent pentru zona secuiasca, nu ar fi fost ceva inimaginabil. Exista si astazi state care se afla inconjurate de alte state: Lesotho, San Marino, Vatican, etc.
     Astfel Ungaria are tot dreptul sa deplanga tratatul acela de tip dictat. Pentru ca asta a fost. Fara a invita una dintre parti la un proces, neacordandu-i sansa sa isi apere pozitia, invitandu-l doar la pronuntarea sentintei

    • gata cu minciunile says:

     Si daca Romaniei nu ii place ca Ungaria numeste acel tratat ca incorect, e treaba ei.

     Nu va minti Ungaria, din cauza sensibilitatii prefacute a Romaniei, ca tratatul acela a fost un tratat drept, care respecta situatia etnica a tuturor tarilor semnatare…

     • Abracadabra says:

      Nu faceti decat sa confirmati ca doriti retrasarea frontierelor pentru ca acum 100 de ani nu au fost trasate corect conform doleantelor maghiare. Inca o data 18% din populatie nu poate justifica anexarea Transilvaniei. Sunt destul de multi fani extremisti vad al Dl Hedrich pe acest site.
      Cazul Oradea, pe care il cunosc bine: mi se pare incredibil ca nu vi se pare ok ca statuia Sf Ladislau nu este bine asezata in fata catedralei romano-catolic

     • Gata cu minciunile says:

      Deci a vorbi despre istorie, inseamna ca vrei inapoi Transilvania. Deci ati vrea ca Ungaria sa isi uite istoria de dragul dv? Dar dv. nu trebuie sa va uitati istoria? Doar noi? Ce, va credeti o rasa superioara, ca aveti mai multe drepturi decat noi sau Ungaria? Daca va deranjeaza istoria maghiara, si pe mine deranjeaza cateva lucruri din istoria romana, asa cum ea este invatata si propagata aici. De exemplu statuile lui Avram Iancu care umple toate orasele romanesti. Acest “domn” si gloata lui, a macelarit 10 000 de civili maghiari si evrei, incepand de la bebelusii in fasa, pana la batranii de 100 de ani, de la femei la barbati, in anii 1848-1849 la Aiud, Alba Iulia, Iara de Jos, Abrud, Zlatna, Ocna Mures, Sacele, etc. Ce ar fi sa li se darame statuile din Romania, scolile, aeropoartele, strazile care ii poarta numele sa fie redenumite? Si ce ar fi ca Romania sa scoata dintre eroii oficiali nationali pe Avram Iancu? In alte tari o astfel de persoana e numita criminal de razboi. Aceste statui si nume de strazi si institutii ii jignesc pe maghiarii de aici, care multi dintre ei au victime cauzate de Avram Iancu, si trebuie sa vada zi de zi statuile sale, si sa ii citeasca numele peste tot. Deci Romania in loc sa ceara de la o tara straina sa nu o jigneasca, ar fi mai bine sa nu isi jigneasca proprii cetateni de nationalitate maghiara cu aceste statui, strazi si institutii, faxute sau denumite dupa Avram Iancu. Inainte de a cere de la altii sa isi curete curtea, prima data curatati-o pe a ta.

     • Abracadabra says:

      Nu cere nimeni nimanui sa iute ceea ce s-a intamplat. Dar sa faci din trecut (care nu a fost tocmai roz) un motto pentru convietuirea interetnica nu cred ca e un lucru bun. Ungaria are manuale de istorie pline de propaganda. Nu se face istorie ci propaganda. Uitati aici un citat recent aici (puteti da google translate):
      “Le livre fait notamment une large place à un discours qu’il a tenu devant le Parlement européen il y a un an, où il opposait l'”homogénéité de culture” en Hongrie à l’immigration de “masse” dans les pays d’Europe au passé “colonial”.
      Pour Laszlo Miklos, président de l’Association des professeurs d’histoire TTE, cet ouvrage n’aurait “jamais dû se retrouver entre les mains des enfants”.
      “La question des migrations est importante, il faut en discuter en classe, mais citer un discours politique si récent, hors contexte, est professionnellement inacceptable”, a-t-il réagi auprès du site d’information Index.hu.
      “Cette pratique remonte à l’ancien régime: les élèves doivent, pour avoir une bonne note, argumenter selon les propos du Premier ministre actuel. Cela fait penser à Rakosi (le dictateur stalinien hongrois des années 1950, ndlr)”, a-t-il ajouté.
      “Orban a également supprimé des programmes académiques qui ne correspondaient pas à ses valeurs conservatrices, obligeant ainsi l’une des principales universités hongroises à transférer ses cours à l’étranger.”

    • Abracadabra says:

     In Ungaria situatia este catastrofala (cititi presa internationala si raporturile institutiilor internationale): rasism ridicat la nivel de politica de stat (rapoarte ONU, Consiliul Europei, Comisia Europeana) Ungaria nu mai este considerat stat de drept: cititi rezolutiile Parlamentului European. (ceea ce Romania inca este – condamnarea lui Dragnea). Cand o sa fie condamnat Viktor Orban pentru furturile pe care le-a facut? Etc. etc. Deci pana nu iti reglezi propriile probleme cu minoritatile nationale si cu statul de drept nu poti sa dai lectii statului vecin.

     • Anti-troll says:

      Trolling mioritic. 🙂

     • hans says:

      Sunteti paralel si de rea credinta.
      Postarea este despre respectul incontestabil aratat de Ungaria unor soldati romani, ajunsi acolo ca …PRADATORI, impinsi de la spate de Franta, iar in Romania autoritatile de azi trag tzepe dupa tzepe ungurilor si inventeaza scandaluri prin cimitirele lor.

      Fapte evidente PT orice copil de clasa a 2a cu inteligenta medie, dar imposibil de admis de catre un adult abracadabrist… o fi faimoasa MENINGITA MORALA, diagnosticata de octavian goga la conationalii sai prea-guralivi?
      Numa intreb, ca doar nu-i interzis, sau?

      https://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/meningita-morala

     • Abracadabra says:

      Am inteles, oricine va arata rapoarte ale ECRI si va arata ca Ungaria nu este un model (din contra, un contra model) in ceea ce priveste politica minoritatilor nationale este de rea credinta.
      Ati cerut mai sus citate din raportul ECRI, pofti va rog, din raportul de anul trecut. Ce vreti mai mult, va pun sub nas concluziile raportului facut de experti, pe teren :
      “The application of criminal law provisions on incitement to hatred remains extremely
      limited. A radical right-wing populist party openly engages in anti-Roma, antisemitic,
      homophobic and xenophobic hate speech. However, hate speech is not restricted to
      extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some
      occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum
      seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.
      Some media publish or broadcast blatantly racist material. Cyberhate poses a
      particular challenge and Hungary has still not ratified the Additional Protocol to the
      Convention on Cybercrime.
      Racist violence against Roma is one of the most important problems in Hungary.
      Paramilitary groups have been marching and organising demonstrations and illegal
      patrols in villages, harassing and intimidating the Roma community in their own
      neighbourhoods.”

     • Bakk Dávid László says:

      Cântă cucu pe fântână!

     • Gata cu minciunile says:

      Lasati-ne cu ECRI-ul dv. Veniti cu stiri despre ataxuri concrete, cu loc, timp, fotografii, descrierea evenimentului, in orice limba vreti. Dar sa vedem cazul concret. Unde, cand s-a intamplat? Cine a fost victima? Cine a fost atacatorul? Aceste rapoarte ECRI, si altele, se fac deobicei, ca acesti “experti”, care sunt, de obicei, de o anumita coloratura politica (neoliberali) se duc la organizatii de aceeasi coloratura politica din tara pe care vor sa o evalueze, le asculta, fara insa a si intreba si alte organizatii de alte coloraturi politice, si cele guvernamentale, si scriu in raport doar ce spun tovarasii lor. Deci nici vorba de respectarea echidistantei, si de a da loc si pentru parerea celuilalt. Daca se intampla ca guvernul tarii in care se duc, are aceleasi convingeri politice precum ei, sau aplica o politica conforma ideologiei lor (neoliberalismul) atunci ei scriu rapoarte laudatoare despre acel stat. Insa daca guvernul acelei tari nu aplica politica pe care o doresc ei, atunci scriu despre ea, toate minciunile pe care le-au inventat tovarasii lor din tara respectiva.

     • hans says:

      Gata cu Minciunile
      Scuze, dar tocmai ati scris un mare nonsens.
      Rapoartele ECRI se bazeaza pe cazuri concrete – vezi rapoartele pe RO

     • Abracadabra says:

      Va raspuns si hans mai jos ca ceea ce scrieti este un non sens. V-am repetat si eu acelasi lucru: rapoartele ECRI se bazeaza pe cazuri concrete. Deci nu va mai faceti de ras.

     • hans says:

      1. Multumesc ca in sfarsit veniti cu citate

      2. Ele sunt credibile, ca si in cazul rapoartelor pe Romania

      3. Eu am precizat ca in HU exista probleme in relatia cu romi si evrei, migranti. (La fel, si membri ale acestor grupuri au creeat probleme).

      4. Tema discutiei/postarii originale e alta.
      Ridicol cum instrumentalizati evrei si romi PT a lovi in Ungaria care se sforteaza f corect fata de Romania si romani.

      5. In rapoartele ECRI pe Ungaria nu veti gasi nimic nasol comis impotriva romanilor, slovacilor, sarbilor. In rapoartele pe Romania apare In schimb ura impotriva maghiarilor, evreilor si tiganilor. Asta e diferenta intre cele 2 tari pe care dvs o escamotati diversionist, in loc sa aveti un minim de decenta si barbatie, pana la urma, sa le admiteti, din moment ce scrie negru pe alb in ultimul raport ECRI pe RO, publicat in 5 iunie a.c., fix cu o zi inainte ca jandarmeria si moburile nationalisto-fotbalisto-sutaniste s-o comita in Valea Uzului.

      PS: Romanen la diagnosticul lui Goga?

     • Abracadabra says:

      Imi place ca aveti simtul umorului.
      Am pus citate din raportul ECRI inca de la primele postari, insa le-ati citit dvs doar acum (puteti urma firul postarilor), asa ca le-am pus din nou.
      Este adevarat ca nu gasesti nimic negativ despre situatia romanilor din Ungaria in raportul ECRI, insa acestia sunt intre 30 000-40 000 de persoane, majoritatea, din pacate, nu mai vorbesc limba romana. Bineinteles ca pentru regimul Orban ei nu reprezinta niciun pericol. Acelasi lucru este valaibil si pentru slovaci. Acolo unde exista inca minoritati numeroase/influente adica evreii si romii, acolo Ungaria desfasoara o politica de ura cu scopul de ai face sa plece sau sa nu se simta in siguranta. Asta o spune raportul ECRI.
      Ideea autodeterminarii romanilor, slovacilor etc. si a autonomiei culturale este doar PR-ul lui Viktor Orban, pentru ca in spate nu se afla mai nimica bun. Ceea ce Ungaria numeste autonomie culturala a Romanilor din Ungaria este in primul rand acordarea unei sume de bani (mult mai mica decat ceea ce primeste UDMR-ul de la Statul Roman) pe care organizatiile romanesti (alese de guvernul Orban pentru a fi apropiate de FIDESZ) sa le cheltuie pe diferite programe, inclusiv culturale. De multe ori guvernul Orban impune ca firmele din domeniul serviciilor sau cele care executa lucrari sa fie cele pe care le propune guvernul. Deci o spalare de bani. Si dvs spuneti ca autonomiile culturale din Ungaria sunt un exemplu de urmat in Romania. Va rog sa va informati inainte de a posta, nu o spun cu rautate. Insa sunteti dogmatic. Analizati lucrurile in mod obiectiv, informati-va.
      Asta nu justifica in niciun fel faptul ca in Romania s-a comis un abuz (de ex. la Valea Uzului) dar sa vii si sa dai Ungaria numai ca exemplu pozitiv cand per total Ungaria este un contra- exemplu de politica la nivelul minoritatilor nationale, inseamna sa dezinformezi indirect. Ungaria trebuie in primul rand aratata cu degetul, daca vrem ca politica de intoleranta si ura impotriva celorlalte etnii sa inceteze.

     • gata cu minciunile says:

      Va spun eu de ce sunt multi romani in Ungaria, care nu stiu maghiara.
      Fiindca nu sunt acolo nationalisti ca dv., care sa ii atace incontinuu, sa le vaneze simbolurile nationale, steagurile, inscriptiile bilingve, sa le fure cimitirele, sa ii atace si sa ii bata fiindca sunt romani, asa cum fac romanii din Romania contra maghiarilor. Televiziunile, ziarele, politicienii nu ii denigreaza si injura incontinuu, asa cum fac cei din Romania contra maghiarilor.
      Din aceasta cauza romanii de acolo o duc bine, nu au de ce sa se simta atacati si jigniti in nationalitatea si demnitatea lor etnica, de aceea se asimileaza mai usor.
      In Transilvania insa chiar nationalistii, ca dv., ii impiedica pe maghiari sa se asimileze. Cum pot eu sa ii iubesc pe romani cand ma injura incontinuu.
      Este un proverb: sub presiune creste palmierul. Daca nu pui presiune, pietre la radacina sa, devine slab, si moare.
      Ura asta nationalsita pe care o vedem noi maghiarii, zi de zi, oriunde ne uitam contra noastra, ne incapataneaza sa ramanem maghiari, si sa nu ne asimilam. Am putea sa multumim pentru asta fascistilor ca dv…
      SI DIN NOU REPET! UNDE SUNT DOVEZILE DESPRE ATACURILE MEGHIARE IMPOTRIVA EVREILOR, RROMILOR? UNDE SUNT ARTICOLELE DE ZIAR, CARE PREZINTA CAZURILE CONCRETE?
      VENITI ODATA CU DOVEZI! FOARA DOVEZI PUTETI SA COTCODACITI CAT VRETI. VA FACETI DE RAS, DOVEDIND DOAR CAT DE NATIONALIST SI URATOR DE MAGHIARI SUNTETI.

     • Abracadabra says:

      @ gata cu minciunile. Eu critic toti nationalistii sau fascistii cum ii numiti dvs, fie ei din Romania sau din Ungaria. Eu ce va spun este ca exista nationalism exacerbat in Ungaria, mai rau ca in Romania. Aici macar nu sunt prigoniti evreii si nu exista militii care sa ucida romii.
      Imi pare rau ca dvs va simtiti atacat. Spuneti, sunt curios, ce anume considerati dvs ura iteretnica zilnica. Va spun ca la Timisoara eu nu am vazut, iar la Oradea, am vazut dar extrem de limitat. Asa ca va rog sa-mi explicati ce vi s-a intamplat.
      Cat despre ultimul mesaj, ati luat-o rau pe aratura. V-am explicat ca nu exista defapt autonomie cultrala in Ungaria ci doar o suma de bani acordata de guvern asociatiilor de romani, si asta este marea autonomie.

     • gata cu minciunile says:

      Noi, maghiarii din Romania suntem cei care suferim din cauza nationalismului, si nu romanii, evreii, sau alte nationalitati din Ungaria.
      Ati esuat in a aduce dovezi clare despre atacuri impotriva acestor nationalitati din ultimii 9 ani.
      Repetati ECRI-ul ala de o mie de ori, ca am impresia ca sunteti greierele din Balada unui greier mic de George Toparceanu:

      ”- Cri-cri-cri,
      Toamnă gri,
      Nu credeam c-o să mai vii

      Cri-cri-cri,
      Toamnă gri,
      Tare-s mic şi necăjit!”

     • sereistu 'ndegeratu says:

      Alo! Alo! Alo, tov. abracadabramburica!
      Tot ce scrieti aici o faceti din pura convingere, benevol sau intra in fisa postului?

     • Abracadabra says:

      oricine nu este indoctrinat este din start securist. Persoane ca “sereistu ‘ndegeratu” sau “gata cu minciunile” sunt persoane indoctrinate cu care nu se poate avea niciun dialog: pentru ca ridica in slavi Orbanismul, sistemul oligarhic etc.

     • hans says:

      No, ati luat-o razna.
      Atacuri cat de cat recente asupra romilor sau evreilor NU exista.
      Au fost crime intre romi si maghiari, de ambele parti, ca si la Hadareni si Plaiesii de Sus, cu multi ani in urma.

      Repet, ECRI critica discursul urii in Ungaria, impotriva acelor grupuri, nu mentioneaza atacuri. In RO avem discursul urii si cele enumerate mai sus si prezente tot mai des pe lista problemelor: refuz restituiri, reexproprieri, vanatoare de steaguri, simboluri, tablite ale unei comunitati AUTOHTONE si CONSTITUTIVE istoric a Transilvaniei.
      Deci dc Ungaria e nationalista, atunci Romania cum s-o numim?

      Ref la autoguvernari: insasi existenta lor arata ca HU e cu 1-2-3 clase peste RO, pt ca termenul indica existenta unor drepturi COLECTIVE, pe care RO le diabolizeaza.

     • Abracadabra says:

      @hans
      “Ref la autoguvernari: insasi existenta lor arata ca HU e cu 1-2-3 clase peste RO, pt ca termenul indica existenta unor drepturi COLECTIVE, pe care RO le diabolizeaza”.
      Ceea ce numeste Ungaria autoguvernari, Romania a oferit minorittatilor nationale in anii ’90 (bani dati comuniatilor pentru diferite chestiuni). Propun deci sa rebotezam asta in autoguvernare.

     • Coriolis says:

      Habar nu aveti ce inseamna autoguvernarile in Ungaria.

     • gata cu minciunile says:

      Si de unde va documentati legat de autonomia romanilor? Ia sa vedem: Romania de aceea ia bani de la maghiarii din Transilvania, ca sa nu spele banii, nu? Ce cretinisme mai puteti scrie aici?
      De aceea nu ne dati autonomie ca sa nu ne furati banii? De aceea ni-i furati si fara a ne da autonomie? De aceea nu ne dati inapoi, iar daca i-ati dat, le furati inapoi pamanturile, scolile, proprietatile bisericilor si a vechilor familii nobiliare, nu? De aceea umpleti biserica ortodoxa cu paduri si imobile in Secuime, nu?
      Da-ti-ne acea autonomie pe care le-o da romanilor Ungaria, si nu veniti cu astfel de minciuni penibile.
      E tragicomic cand un roman vine cu raspunsul ca acea autonomie de care vorbesti tu, si pe care o ai, este rea, cand el nu da iciun fel de autonomie, mai mult, vaneaza insemnele etnice, nationale, inscriptiile bilingve, steagurile, fura cimitirele, si el zice ca autonomie romanilor din Ungaria nu e buna.
      NU VA E RUSINE, DOMNULE?
      DOAR ATUNCI SA VORBITI, CAND PUTETI ARATA CU DOVEZI CA ROMANIA RESPECTA IN MAI BUNA MASURA MAGHIARII, DECAT UNGARIA!
      ATUNCI SA VENITI, CAND PUTETI ARATA CA NU VANATI STEAGURILE SECUIESTI SI MAGHIARE, INSCRIPTIILE BILINGVE, NU FURATI CIMITIRELE MAGHIARE. SI NU INJURATI ZI SI NOAPTE IN MASS MEDIA SI IN POLITICA COMUNITATEA MAGHIARA, ASA CUM FACETI DV!
      ACEASTA NERUSINARE ORDINARA CU CARE CONTINUATI SA SCRIETI MINCIUNI AICI, ESTE REVOLTATOARE.

     • Gata cu minciunile says:

      Astea sunt minciuni. Ungaria nu e iubita de ONU, conducerea UE, si alte astfel de organizatii, fiindca nu vrea sa accepte repartizarea milioanelor de migranti din alte continente, declarand ca vrea sa pastreze Ungaria ca o tara crestina. Ungaria nu a semnat declaratia ONU referitor la faptul ca migrantii care vin din zone fara conflicte mitare, neavand documente personale (carti de identitate, sau pasapoarte sau certificate de nastere) care sa demonstreze de unde vin si ce vor (nu sunt oare islamisti sau teroristi) sa aiba dreptul sa intre in tara si sa ceara azil, fara ca ei sa fie obligati sa dovedeasca ca ei sunt intr-adevar refugiati, urmariti in tara lor din cauza limbii, religiei sau convingerilor lor politice. Ungaria a avut curajul sa iasa in evidenta, si sa spuna ca nu vrea sa sembeze aceasta declaratie. La fel ca si Izraelul care este atacat in aceeasi masura de aceste organizatii. Interesant e ca aceste organizatii, in loc sa spuna adevarul: nu ne place Ungaria fiindca nu a semnat declaratia ca va primi orice migrant, oricat de periculos ar fi el (Un bun exemplu este prinderea in Ungaria, a calaului decapitator al Statului Islamic, care se plimba liber prin tarile UE, avand in buzunar carduri de credit primite de la UE, cu bani platiti de cetatenii Europei pentru migranti. Doar Ungaria l-a prins, pentru ca a controlat identitatea sa), ei incep sa vina cu minciuni despre starea de democratie din tara. Interesant e ca nu ii intereseaza genocidul impotriva boerilor din Africa de Sud. Dar spun minciuni pe care nu le pot dovedi, despre Ungaria si alte tari, care nu vor sa accepte migratia fortata, pe care ei vor sa o impuna.

     • Abracadabra says:

      Cata spalare pe creier. Raportul ECRI este facut de experti pe teren si este un raport care nu e bun nici pentru Romania, insa cel pe Ungaria este catastrofal. Deci logica dvs spune ca raportul ECRI e corect in tot ceea ce scrie despre Romania si alte tari, insa numai in privinta Ungariei ar fi o problema.
      Asa pot sa scriu si eu ca tot ceea ce se scrie negativ despre Romania in presa internationala (se scrie mult mai putin decat in cazul Ungariei) este defapt o razbunare pentru faptul ca Liviu Dragnea l-a vorbit de rau pe Soros si pentru ca a zis ca s-a saturat de multinationale. Sunteti ridicol.

     • gata cu minciunile says:

      1. Credeti ca minoritatea romana este supusa atacurilor in mass media si politicieni?
      – Veniti cu dovezi despre atacuri in ziare sau politicieni maghiari impotriva lor!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE ATACURILE IMPOTRIVA NOASTRA, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      2. Credeti ca simbolurile, steagurile, inscriptiile, romanesti sunt vanate in Ungaria?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE INSCRIPTIILE, STEAGURILE, INSEMNELE NOASTRE ATACATE IN INSTANTA, MAI APOI EDILII NOSTRI FIIND FORTATI DE CATRE JUDECATORII SI CURTI DE APEL ROMANESTI, SA PLATEASCA AMENDA PENTRU FOLOSIREA LOR, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      3. Credeti ca minoritatea romana din Ungaria este atacata fizic, batuta, maltratata?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE ATACURILE FIZICE IMPOTRIVA NOASTRA, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      4. Credeti ca monumentele, cimitirele militare sau nemilitare ale romanilor sunt atacate in Ungaria?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE ATACURILE IMPOTRIVA CIMITIRELOR, MONUMENTELOR NOASTRE, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      5. Credeti ca inscriptiile bilingve de la intrarea localitatilor cu populatie romaneasca din Ungaria sunt distruse de catre maghiari necunoscuti?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE DISTRUGERILE MAGHIARE BILINGVE DE LA INTRAREA LOCALITATILOR, ALE CAROR FAPTASI NICIODATA NU AU FOST GASITI, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      6. Credeti ca pe youtube, facebook, pe siteurile ziarelor, blogurilor, televiziunilor din Ungaria, se scrie ca romanii trebuie alungati din Ungaria, exterminati, si alte injuraturi ca acestea, care nu se mai sfarsesc?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE ASTFEL DE INJURATURI SI AMENINTARI LA ADRESA MAGHIARILOR, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      7. Credeti ca in meciurile nationale si internationale ale echipelor din Ungaria si a echipei nationale, spectatorii scandeaza sloganuri calomniatoare la adresa romanilor, sau striga ca romanii sa paraseasca Ungaria?
      – Veniti cu dovezi!
      EU POT VENI CU DOVEZI DIN ROMANIA DESPRE ASTFEL DE ATACURI LA ADRESA MAGHIARILOR, CU CATE DORITI. SPUNETI-MI, CATE CAZURI CONCRETE VRETI, ATATEA VA ADUC!

      Stiu ca nu credeti ca in Ungaria s-a intamplat niciuna dintre aceste atacuri pe care le-am enumerat aici, INSA IN ROMANIA DA! SE INTAMPLA ZILNIC IMPOTRIVA NOASTRA!

     • hans says:

      Cam asa

      Abracadabra insista pe langa subiectul initial si practica WHATABOUTISMul. Adica pune in discutie noi subiecte PT a evita discutia pe subiectul incomod.

      Cat despre ECRI si rapoartele CE, acolo se mentioneaza cazurile concrete. In cazul HU nu se vorbeste de atacuri fizice asupra evrei , romi, ci discurs de ura, la fel ca in cazul RO. In RO se adauga discursul maghiarofob , iar Abracadabra isi autosubmineaza discursul pro ECRI insistand ca Ungaria ar treb sa isi faca intai temele de casa, inainte sa critice alte tari. Pai, dc pana si ECRI confirma existenta maghiarofobiei, dece ar avea statul “mama” interdictie sa critice aceeasi problema?, mai ales ca nu exista ura fata de romanii din Ungaria ca fenomen de masa.

      Bizar, ca in loc sa spui Bravo ca Ungaria a institutionalizat autoguvernarea nationalitatilor(! asta e termenul folosit, nu minoritati), sa zici ca totul e doar o farsa si frauda Orbanista. Ceva dovezi??

      Salutari de la Octavian Goga!

      PS: SPPul a umilit Papa si secuii in mod nepermis la Sumuleu Ciuc. Alti suferinzi de encefalita morala, nu doar dl. Abracadabra

     • Abracadabra says:

      @hans: Cans scrie”Cat despre ECRI si rapoartele CE, acolo se mentioneaza cazurile concrete. In cazul HU nu se vorbeste de atacuri fizice asupra evrei , romi, ci discurs de ura, la fel ca in cazul RO.”
      Fals: cititi va rog raportul de anul trecut care face referinta clar ca in HU sunt atucri fizice asupra minoritatilor nationale. Iata si citatul: “Racist violence against Roma is one of the most important problems in Hungary. Paramilitary groups have been marching and organising demonstrations and illegal patrols in villages, harassing and intimidating the Roma community in their own neighbourhoods”

     • Abracadabra says:

      @ nu am cum sa spun bravo Ungariei pentru asazisele autoguvernari, pentru ca ele nu exista in realitate ci este doar o frauda. Habar nu aveti ce se intampla acolo insa dati drept exemple pozitive in cazuri de frauda. Am citit o ancheta facuta pe aceasta tema. Puteti gasi un articol si in Adevarul pe aceasta. Iata si cateva citate din ancheta:
      “Fenomenul se numeşte etnobusiness – a face din etnicitate a afacere. Persoane care se declară români şi înfiinţează sedii AŢRU pentru o parte din miliardul de la Budapesta, iar partea ce ajunge într-adevăr la români a scăzut de la an la an. Fondurile se alocă prin proiecte înaintate de fiecare oficiu local AŢRU către ministerele de resort, în funcţie de destinaţia banilor. Fiecare dosar înaintat primeşte un punctaj dintr-un barem specificat, iar aşa se întâmplă că, uneori, localităţile cu număr ridicat de etnici români, cum ar fi Micherechi, primesc mai puţine fonduri decât localităţi în care funcţionează oficiile false. Totul ţine de felul în care este întocmit proiectul şi prezentat dosarul. Un fenomen care se poate observa în cadrul tuturor minorităţilor naţionale din Ungaria, nu doar în cea românească.”
      Concluzia: faimoasa autoguvernare sunt bani alocati unor persoane care se dau drept romani si nu servesc populatiei minoritare.

     • Corectare2 says:

      Cea ce spuneti cu etnobusinessul e valabil, si tipic doar in cazul comunitatii romanesti. Deoarece nu se inteleg asupra impartitirii banilor alocati de catre Guvern, suma, dealtfel crescanda an de la an, se imparte intre cele 2-3 organizatii romanesti, fiecare dintre ele se considera a fi cea reprezentativa. Da, etnobusiness rusinos, curat mioritic. 🙂 (Imbucurator ca sunteti revoltat de comportamentul coetnicilor dvs, dle amabracadabra…)
      Din fericire, restul autoguvernarilor (inclusiv rromii), vreo 10 la numar, nu se confrunta cu acest fenomen, alt comportament, alte moravuri.
      (Dealtfel statul nu are cum sa stea cu pusca in spatele fiecaruia sa-i verifice nationalitatea. Ungaria e tara libera, unde domneste legea, drept urmare fiecare-si asuma identitatea in mod liber si neingradit. Cum isi impart banii primit, ce fac cu banii primiti este responsabilitatea fiecarei etnii. Daca se paruiesc pa bani, treaba lor.)

     • Abracadabra says:

      Fals, iarasi mintiti: Este scris neru pe alb in ancheta ca etnobusinesul este facut de catre maghiari in numele minoritatilor nationale, si nu numai in cazul romanilor. Este deci o deturnare de fonduri. Cei care sunt deci hoti sunt maghiarii care se dau drept slovaci, germani, romani si altele ca sa deturneze fondurile: ” Un fenomen care se poate observa în cadrul tuturor minorităţilor naţionale din Ungaria, nu doar în cea românească.”

     • Corectare2 says:

      Fals, nu spuneti adevarul.
      Singurii care reclama etnobusinessul sunt insasi protagonistii parodiei, reprezentantii romanilor din Ungaria, care-si fac neamul de rusine.
      Nici nu e de mirare ca, pe langa tarile occidentale si in Ungaria romanii de rand isi neaga etnia.
      Ii doare fix in basca de certurile si mismasurile din banii publici ai liderilor, isi vad de viata lor, convietuiesc pasnic cu ceilalti: pt ei a fi roman nu inseamna neaparat o profesie, ei nu traiesc din asta.
      Credeti-ma, stiu ce vorbesc. 🙂

     • Corectare2 says:

      A, si inca ceva, nu exista nicio ancheta pe etnobusiness in Ungaria, doar in mintea dvs.. 🙂
      Imi place citatul din Dvs., in scurt timp o sa ajungeti mai faimos decat nationalistul ucrainean Eminovici.
      “Sunteti pi calea driapta…, cea Noua” (Citat din mine. 🙂

     • hans says:

      Cred ca se scrie mult mai mult (rau) despre Ungaria, decat despre Romania, de la Orban incoace. Motive: Ungaria e mai aproape de Vest, e mai cunoscuta, mai vizitata – si e luata in serios.
      RO e mai departe, mai complicata, exotica, necunoscuta, ignorata, neluata in serios cu circoteca ei politica. Deci se scrie mai putin. Iar Kövesi si Johannis si rezist au mai atras simpatii. Deci apar si stiri pozitive.

    • hans says:

     In mod sigur la Budapesta se discuta despre anexarea Transilvaniei:
     1. La cate o crajma de cartier
     2. Intre istorici/politologi-in cheie negativa (Adica: Domne feri sa capatam Ardealul dupa 100 de ani de gestionare Made in Romania!)

  • Gata cu minciunile says:

   Sa nu mai vorbim de amenintarile lui Basescu despre tancurile romanesti cu care vrea sa atace Budapesta, sau de invatia sa, si a altor politicieni romani, adresata maghiarilor din Transilvania, ca sa emigreze in Ungaria…

   • Abracadabra says:

    Nu agreez afirmatiile lui Basescu, facute oricum nu cand a fost presedinte al Romaniei. Insa si statul vecin face afirmatii de acelasi tip. Asta este problema: spirala amenintarilor si jignirilor reciproce. Politicienii ambelor tari arunca cu venin. Daca Ungaria doreste ca Romania sa se amelioreze trebuie sa o faca si ea. E simplu sa zici trebuie sa respectati minoritatile nationale, cand tu insusi nu o faci, dar nu te poti astepta si la rezultate. Atunci te decredibilizezi total. Daca Ungaria nu ar avea rapoarte catastrofice in ceea ce priveste situatia minoritatilor nationale din partea consiliului europei, atunci da, ai putea spune clar ca e rea credinta din partea Romaniei. Dar asa, intr-un mediu in care nimeni nu respecta nimic…

    • gata cu minciunile says:

     Raporte catastrofice sunt rapoarte mincinoase. Eu nu inteleg ca persoane care citesc acest blog, cum nu cunosc de exemplu situatia romanilor din Ungaria?
     Ca ei au autonomie personala si culturala, steagurile lor flutura pe primarii, scoli, biserici, fara a fi vanate de institutiile statului maghiar si bloggeri gen Dan Tanasa, ca inscriptiile lor bilingve figureaza la intrarea localitatilor, ca inscriptiile lor de multe ori sunt peste cele maghiare, pe cand in Romania se vaneaza inscriptiile bilingve care au inscriptia maghiara peste cea romana, etc.
     Deci nu veniti cu acuzatii false, va rog. Daca maghiarii din Romania ar avea atatea drepturi, raportat la numarul lor, ca romanii din Ungaria, asta ar insemna ca ar avea mai multe drepturi decat suedezii din Finlanda.

     Nu veniti cu acuzatiile mincinoase ale UE si ONU, care acuza in mod mincinos Ungaria de antisemtism, cand insusi Natanyahu a spus, ca evreii din Ungaria au mult mai multe drepturi decat evreii din vestul Europei, si nu sunt atacati, omorati ca cei din Franta, Suedia, Marea Britanie, etc… Nu din Ungaria fug evreii, ci din tarile vest Europene. Nu in Ungaria le e frica sa poarte kipah pe cap, sutana sau sa isi creasca paies pe tampla, si sa se plimbe asa pe strazi, ci in vestul Europei. Nu in Ungaria sunt atacate sinagogi, scoli religioase evreiesti, magazine kuser, ci in vestul Europei. Si cu toate acestea UE si ONU tac precum mormantul fata de in ce situatie traiesc evreii in vestul Europei. Sa nu mai vorbim de albii din Africa de Sud. Din nou ONU nu scoate o vorba legat de amenintarile, atacurile, si masacrele la care sunt supusi Boerii din Africa de Sud.
     Parerile a astfel de organizatii partinitoare nu au nicio valoare.

     • Abracadabra says:

      Am inteles deci Orban si Netanayahu cunosc adevarul absolut iar institutiile internationale (ONU, Consiliul Europei, UE), specialistii in domeniu si minoritatile nationale din Ungaria nu stiu nimic. Atunci sa nu mai tinem cont nici in Romania de raportul ONU si ECRI ca oricum scriu prostii.
      In Ungaria flutura steagul romanesc pe cladiri ale comunitatii romanesti dar intodeauna lange cel al Ungariei. In Romania, in orice biserica a comunitatii maghiare intri vezi numai si numai steagul Ungariei, fara cel al Romaniei langa el. Uneori mai vezi si o harta a Ungariei mari, ceea ce n-ai sa vezi niciodata in Ungaira. Asta este diferenta. Romanii din Ungaria dau dovada de respect fata de Statul in care traiesc.

    • larics manipulatorul says:

     Nu exista niciun raport catastrofic cu privire la Ungaria.
     Insa exista un articol bine documentat, care scoate in evidenta niste aspecte nu tocmai placute romanilor.
     Pt a combate acest lucru se apeleaza la trolling, in cazul nostru un trolling transparent si nu prea inteligent: devierea de la subiect, adica de la atitudinea de bun simt a Ungariei, la afirmatiile negative sau acuze la adresa ei. Si asa discutia si atentia se indreapta in alta directie, incercandu-se prin aceasta metoda de manipulare stergerea si minimalizarea magariilor mioritice aratand inspre altcineva.
     🙂

     • Abracadabra says:

      Fals! Exista rapoarte catastrofice ale ECRI in privinta politicilor Ungariei. In fiecare an de cand este Orban la putere: https://www.coe.int/en/web/european-commission-against-racism-and-intolerance/hungary

     • hans says:

      Raportul/Concluziile din link sunt despre situatia migrantilor, nu a minoritatilor autohtone.
      Nu sunt de acord cu tratarea inumana a nimanui – dar inca o data: aici discutam despre atitudinea mai mult decat corecta a Ungariei fata de o Romanie care se sforteaza tot mai des sa ii trateze pe ungurii din tara ca pe niste alogeni naravasi ce trebuie dresati ca sa accepte stapanul in persoana colectivitatii romanesti

     • Abracadabra says:

      Cititi raportul ECRI pana la capat, nu este vorba numai despre migranti ci si despre minoritatile nationale. Cititi!

    • hans says:

     Mega Nonsens
     In HU minoritatile au autonomie culturala, steaguri, inscriptii in limba materna deasupra celei in maghiara.
     Au fost/sunt probleme in relatia cu romi, partial evrei, dar per total au mai multe drepturi decat in RO, fara sa se isterizete majoritatea maghiara cum ca romanii ar avea “prea multe drepturi”, cum se face in RO fata de maghiari.

     • Abracadabra says:

      Cititi raportul ECRI despre minoritati inainte de a scrie prostii.

     • hans says:

      Abracadabra, dati un CITAT concludent din raportul ECRI care sa va sustina pozitia.

      Si eventual cautati MECHERECHI sau asa, pe Google, sau Liceu romanesc Jula, sau AUTOGUVERNARE romaneasca Ungaria – si in mintea si sufletul dvs instantaneu se va aprinde o lumina

     • Abracadabra says:

      Mai usor cu modelul maghiar in ceea ce priveste minoritatile nationale. Asa cum arata raportul ECRI (v-am dat mai jos niste citate din raportul de anul trecut) Ungaria este un contra exemplu de bune practici.
      Asazisele autonomii culturale sunt autonomii numai cu numele si reprezinta de fapt o suma de bani – extrem de mica fata de ce primeste UDMR-ul de la Statul Roman – pe care minoritatile nationale trebuie sa le plateasca numai organizatiilor apropiate FIDESZ. Halal autonomie culturala. Si un citat din raportul ECRI de anul trecut: “However, hate speech is not restricted to
      extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some
      occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum
      seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.
      Some media publish or broadcast blatantly racist material. Cyberhate poses a
      particular challenge and Hungary has still not ratified the Additional Protocol to the
      Convention on Cybercrime.
      Racist violence against Roma is one of the most important problems in Hungary.
      Paramilitary groups have been marching and organising demonstrations and illegal
      patrols in villages, harassing and intimidating the Roma community in their own
      neighbourhoods”

     • Gata cu minciunile says:

      Dovezi domnule Abracadabra, dovezi. Veniti cu cazuri concrete. Nu minciuni. Suntem 8n epoca internetului. Nu repetati aici ca un papagal, ci veniti cu stiri despre intamplari concrete. Pentru ca daca nu, tot ceea ce scrieti aici nu e altceva decat o abracadabra.

  • Gata cu minciunile says:

   Daca vrei curatenie, inainte incepe in ograda proprie.

 5. Gata cu minciunile says:

  E FOARTE INTERESANT SA VEZI CAND APAR SCRIERI POZITIVE LEGATE DE UNGARIA SAU MAGHIARI, IMEDIAT NATIONALISTII DE SERVICIU INCEP SA SCRIE TOTALMENTE DESPRE ALTE LUCRURI DECAT DESPRE CE ERA VORBA! APARE UN ARTICOL IN CARE SCRIE CA UNGARIA A AMENAJAT 400 DE MORMINTE ROMANEST, PE CAND ROMANIA FURA MORMINTELE MAGHIARE, SI IMEDIAT TRICOLORII INCEP A SCRIE CA IN UNGARIA AR FI O DICTATURA. CE TREABA ARE ASTA CU AMENAJAREABMORMINTELOR ROMANESTI DE CATRE UNGARIA, SI FURTUL MORMINTELOR ROMANESTI DE CATRE ROMANIA? VAVPRICEPETI MULT LA DERAIEREA AYENTIEI DE LA LUCRURILE CE NU VA PLAC, DOMNILOR…

 6. Abracadabra says:

  Non sens, v-am spus ca ce conteaza cu adevarat sunt studiile de pe teren facute de institutiile internationale, nu ce cred sau mint Viktor Orban sau Netaniahu. Nu exista niciun dubiu, intrucat rapoartele Consiliului Europei – ECRI au documentat rasismul ridicat la rang de politica de stat in Ungaria cu lux de amanunte.

 7. Ma stergeti? says:

  D-le Hans,
  doresc sa prezint cateva constatari recente, de azi, cu privire la incalcarile dreptului maghiarilor la libera miscare si exprimare. In cazul de fata vorbim, din nou, de odiosul SPP, institutie aflata sub inalt patronajul si controlul (?) Presedentiei.
  Precum stiti, cu ocazia vizitei papale, cazula papala de la Sumuleu Ciuc a fost cenzurata de catre SPP, inlataranduse cu forta logoul in lb-a maghiara.
  Dar putin stiu, ca oficialitati si demnitari autohtoni si straini invitati in sectorul VIP de la Sumuleu Ciuc, au fost impiedicati de tot acel odios SPP cu apucaturi stramosesti-ceausiste sa acceada in zona respectiva cu 30-60 minute inainte inceperii Liturghiei! Toti detineau cartela de acces.
  (Dealtfel, inregistrarea, luarea in evidenta a participantilor la liturghie de catre autoritati s-a facut doar la Sumuleu Ciuc, pt zonele romanesti nu s-a impus asa ceva !)
  Da, ati inteles f. bine: s-a intamplat doar cu cateva zile in urma in tara europeana model, de care vorbesc abracadabristii de mai sus.
  Pt ca aceasta postare sa nu fie considerata trolling, eventual inlaturata, o lista cu cateva persoane afectate de catre proverbiala toleranta si antirasism dambotvitean:
  1. Episcopul Reformat Kato Bela
  2. Brendus Reka, secretar de stat din Ungaria
  3. Pasztor Sandor, presedinte CJ Bihor, dupa discutii de 20 de minute cu SPP a fost lasat sa-si ocupe locul in sectorul desemnat la interventia unui oficial ungar
  4. Kozma Monika, pres. Fundatia Pro Economica, Ungaria, tinuta si ea la poarta. Povesteste cum doamne imbracate in catrinte romanesti, cu steag romanesc, dupa ce si-au aratat legitimatiile au fost ghidate direct in sectorul VIP, sa fie in fata camerelor de televiziune. (Sector VIP dealtfel surprinzator de gol in momentul transmisiei Tv in direct.)
  5. Peter Ferenc, presedinte CJ Mures impiedicat si el sa participe la slujba.

  Revenind la cimitir, presedintele Partidului Popular Maghiar (MPP) a depus o plangere penala (cu dovezile aferente) in legatura cu savarsirea a opt infractiuni. Cei vizati sunt: organizatiile clericofasciste legionare Calea Neamului si Noua Dreapta, Cosmin Toma sheriff local de Darmanesthti, Jean Andrei, prefect de Harghita, Carmen Dan, ministru de Interne.
  Sa speram ca lista va cuprinde cat de curand si alte nume sonore.

  (O observatie: consider ca, printre altii, huliganii batausi (ultrasii), respectiv formatiunile paramilitare extremiste, neolegionare de fapt sunt bratul intins al autoritatilor statului roman cand vine vorba de maltratarea comunitatii maghiare.)

 8. hans says:

  Rog incepeti rubrici noi de comentarii, acolo unde cele vechi devin prea inguste!
  Si keep calm! Bagati argumente, surse, citate, nu emotii!

  PS: De fapt e imbucurator ca avem aici atat de putini antimaghiari la discutii. Lumea buna citeste – si gandeste.

 9. Garry says:

  M-am uitat si eu peste acel raport, si am observat ceva. Retorica antiroma si antisemita se leaga de un anume partid, partidul nationalist Jobbik. In niciun caz nu putem vorbi de actiuni ale statului impotriva unei minoritati.
  Spre deosebire de Romania, unde aceste actiuni sunt concepute si dirijate de institutiile statului.
  De peste 100 de ani.

  • Abracadabra says:

   @Garry, fals raportul ECRI spune tocmai ca din pacate, in Ungaria, discursul de ura etnica este prezent la majoritatea partidelor politice din Ungaria (inclusiv FIDESZ) si nu este numai apanajul Jobbik. Iata si un citat, printre altele: “However, hate speech is not restricted to
   extremist parties and groups but occurs across the political spectrum. On some occasions calling for counter speech the authorities have remained silent. As a result of the climate of impunity, derogatory remarks about Roma, Jews, LGBT persons, asylum seekers and refugees have become commonplace in the public sphere.”
   Asa ca cititi cu adevarat raportul, nu mai mintiti ca in Ungaria retorica antiroma si antisemita se leaga doar de Jobbik, ca nu e cazul.

 10. Corectare says:

  Cea ce spuneti cu etnobusinessul e valabil, si tipic doar in cazul comunitatii romanesti. Deoarece nu se inteleg asupra impartitirii banilor alocati de catre Guvern, suma dealtfel crescanda an de la an se imparte intre cele 2-3 organizatii romanesti, fiecare dintre ele se considera a fi cea reprezentativa. Da, etnobusiness rusinos, curat mioritic. 🙂 (Imbucurator ca sunteti revoltat de comportamentul coetnicilor dvs, dle amabracadabra…)
  Din fericire, restul autoguvernarilor, vreo 10 la numar, nu se confrunta cu acest fenomen, alt comportament, alte moravuri.
  (Dealtfel statul nu are cum sa stea cu pusca in spatele fiecaruia sa-i verifice nationalitatea. Ungaria e tara libera, unde domneste legea, drept urmare fiecare-si asuma identitatea in mod liber si neingradit. Cum isi impart banii primit, ce fac cu banii primiti este responsabilitatea fiecarei etnii. daca se paruiesc pa bani, treaba lor.)

 11. Corectare2 says:

  A, si inca ceva, nu exista nicio ancheta pe etnobusiness in Ungaria. 🙂
  Imi place citatul din Dvs., in scurt timp o sa ajungeti mai faimos decat nationalistul Eminovici.
  “Sunteti pi calea driapta…, cea Noua” (Citat din mine. 🙂

 12. Abracadabra says:

  Fals, mintiti cu nerusinare, veniti cu probe. Eu v-am citat dintr-o ancheta care arata clar ca cei care deturneaza fondurile sunt maghiarii in cardasie cu Statul si o fac in ceea ce priveste toate minoritatile nationale (romani, slovaci, germani), cautati si pe google e si un articol din Adevarul pe tema asta.

Counter created by lite 1.4