SUA “Deconstruiesc Siria”. Vor deconstrui refugiatii sirieni Europa?

Specializati pe creearea de generoase scenarii despre cum sa arate tari, regiuni ale lumii sau lumea intreaga, geostrategi americani recomanda – dupa megadezastrul produs in Siria printre altele si de catre Statele Unite – o dezmembrare a tarii si o reasamblare confederativa. Indiferent cat de (ne)realiste sunt, la ora actuala, orice fel de planuri de pace in acel punct nevralgic de pe mapamond, raman niste certitudini “certe” – anume plecarea, in masa, a locuitorilor respectivei tari. La care se adauga certitudinea plecarii in masa a locuitorilor din alte (foste) tari: Irac, Afghanistan, Somalia, Eritrea.

O buna parte din acestia, vor ajunge, etapizat, pe continentul european si pe teritoriul unor state membre UE. Germania estimase 800.000 de refugiati/imigranti pana la sfarsitul anului 2015. Astazi, conform unor documente secrete leak-uite (intentionat?), cifra oficiala a sarit la 1,5 milioane. La cele 1,5 milioane (fara a lua in calcul sutele de mii intrate in Germania si in alte tari UE in ultimii ani) se vor adauga cei care vor veni in 2016 (trend ascendent) si in anii urmatori plus membrii de familie a celor care au venit singuri. Autoritatile nemtesti vorbesc de un “factor 4-8” cu care ar putea creste numarul noilor veniti pe calea reintregirii familiilor. Diverse alte autoritati vorbesc de un rezervor de potentiali refugiati de 20-30 milioane in regiunile invecinate cu Europa.

Concluzia? Realitatea/normalitatea demografica, asa cum am cunoscut-o in Europa pana in prezent este pe cale de a se transforma profund, ceea ce ne pune si pe noi in situatia de a gandi scenarii de viitor si de a inventa solutii pentru respectivele scenarii. In Romania traiesc cateva mii de refugiati, in diverse centre sau integrati in viata cotidiana a oraselor. Ce vom face daca acest numar va creste la cateva zeci de mii sau chiar spre o suta de mii, in urmatorii 1-2-3 ani? Dar daca vor veni in decurs de 10-15 ani 1 milion la noi (si vreo 10-20-30 in celalalte tari UE)?

Ce-i de facut? Vor ‘deconstrui’ sirienii Europa? Nu prea cred, dar nu e vorba doar de sirieni (relativ/foarte educati, multietnici, multiconfesionali), ci si de alte nationalitati/etnii/culturi. Vor deconstrui ei Europa? Nu prea cred. Dar o/ne vor pune la incercare, prin simplul fapt ca sunt/vor fi aici. Vor schimba Europa si tarile sale componente, asta-i cert. In cnstitutia Romaniei exista inscris dreptul la identitate (mai mult sau mai putin respectat fata de locuitorii ne-romani). Acest drept la identitate va deveni relevant si pentru nationalitatea romana si va putea fi invocat in dezbaterea pe tema imigratiei.

Se pune insa intrebarea daca si in ce masura noii veniti (in masa) vor respecta acest drept la identitate al populatiilor autohtone. Posibil sa apara frecusuri, conflicte. …Conflicte ce pot fi rezolvate, cred/sper/zic si eu. Dar pentru asta e nevoie de interes si bunavointa din partea tuturor partilor.
Marea certitudine in toate incertitudinile astea este aceea ca au inceput proverbialele “vremuri interesante” pe care chinezii le doresc inamicilor lor… Eu unul cred si in solutiile interesante, prin care o problema poate fi transformata in solutie. Posibil chiar sa nu avem altceva de ales…

syria1
Refugiati sirieni in Irac(!). Sursa: ONU

Posted by at 05/10/2015
Filed in category: Gemeinschaft & Gesellschaft, Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

One Response to SUA “Deconstruiesc Siria”. Vor deconstrui refugiatii sirieni Europa?

  1. duff beer says:

    deocamdata rusia bombardeaza siria, si in loc sa dea in nebunii IS, da in opozitia normala anti assad (un fel de armata e cu noi impotriva lui ceasca)
    iar romania poate sa stea linistita, refugiatii vor pleca in vest, unde au plecat in ultimii 25 de ani si milioane de rusi si n-au resusit sa-l destabilizeze cu mafia si apucaturile lor, asa ca unii inca isi mai salveaza zilnic identitatea cu vodca

Counter created by lite 1.4