Sighişoara, amorul meu amar

Iata cateva impresii de la plimbarea mea de duminica trecuta pe Platoul Breite, binecunoscuta rezervatie de stejari multiseculari de langa Sighisoara.

SANYO DIGITAL CAMERA
Punctul de pornire: Orasul de Jos al Sighisoarei – cu vestita panorama a Orasului de sus, zis si “Cetatea” Sighisoara. Toate bune si frumoase…

SANYO DIGITAL CAMERA
…pana ce nu fotografiezi frumusetiile Sighisoarei cu un superangular – astfel incat impresia generala devine, subit, cu totul alta…  In dreapta imaginii: monumentul “isteric” al “Casei CEC” + panourile unui santier ilegal, abandonat, patronat, pana nu demult, de Primarul Sighisoarei. Si toate astea in plin centru istoric.

SANYO DIGITAL CAMERA

Privind inapoi, de “Pe Groape”, catre periferia Orasului de Jos si asupra partii dosnice a Dealului cetatii.

SANYO DIGITAL CAMERA

Sighisoara rurala a gardurilor, cotetelor si microfermelor improvizate (Pe Groape) 

SANYO DIGITAL CAMERA

Inceputul cararii, prin padure, de Pe Groape spre Breite

SANYO DIGITAL CAMERA

Dupa un urcus de aprox. 20 de minute se ajunge in varful dealului unde se continua circa 5-10 minute pe poteca, inainte sa se iasa pe Platoul Breite, cu stejarii. 

SANYO DIGITAL CAMERA

Iar in drum ai sanse se te intalnesti cu catzelul de paza, infomatat si docil, al gardienilor Platoului…

SANYO DIGITAL CAMERA

Misterios: Panou de informare fara informatii. Sau o fi vreun touchscreen model mai ‘eco’? Nu m-am prins…

SANYO DIGITAL CAMERA

Inca un “touchscreen”, de data asta varat in santzul de langa drumul ce trece de-a lungul Platoului. Or fi fi deja atat de informati sighisorenii incat au perceput prezenta panoului ca pe o sfidare la adresa cunostintelor lor profunde  despre biodiversitatea de pe Breite? Tot ce se poate!

SANYO DIGITAL CAMERA

Pana la al II-lea Razboi Mondial Breite fusese folosit, timp de secole(!) ca si pasune pentru vite si …porci, cei din urma fiind hraniti cu ghinda stejarilor… Prin acest tip de interactiune om-natura s-au format, in toata zona de sud/saseasca a Transilvaniei, mai multe zeci de asemenea pajisti ‘forestiere’ – Breitele fiind poate exemplul cel mai cunoscut. 

SANYO DIGITAL CAMERA

Ca tot aminteam de al II-lea Razboi Mondial: Legenda spune ca armata germana intentionase sa construiasca aici o pista subterana de aterizare, insa, pana la urma, sovieticii aveau sa fie cei care au tras ceva foloase de pe urma Platoului, taiand numerosi arbori pentru a-i transporta sub forma de scanduri in URSS.

SANYO DIGITAL CAMERA

Comunistii au incercat aici (in zadar) sa cultive porumb, in schimb au construit in liziera Platoului un depozit de munitii ceea ce transformase Breitele pentru multi ani intr-o zona cu anumite restrictii de acces. Ah, da: Si cleptodemocratii de dupa 1989 au incercat la randul lor sa fericeasca Sighisoara – cu mult hulitul parc tematic Draculpark, proiect esuat glorios, in faza de planificare, prin 2003. 

SANYO DIGITAL CAMERA

Se pare insa ca Breitele atrage si in prezent multe – prea multe? – energii negative…

SANYO DIGITAL CAMERA

Multi dintre stejarii vechi de secole fiind incendiati in mod deja “traditional”  de cativa ani incoace. Pentru cresterea eficientei distrugerii, piromanii au pus-o in primavara anului 2012 de un incendiu de proportii caruia i-au cazut vitime nu doar arbori ci si flora si fauna din imediata apropiere…

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

fara cuvinte

SANYO DIGITAL CAMERA

Multi stejari ce cresteau, in urma cu cateva decenii, la marginea Platoului, au fost deja invadati si de-a dreptul sufocati de padurea de carpen si fag ce avanseaza rapid catre centrul Platoului. 

SANYO DIGITAL CAMERA

Cand, intr-un final, arborii “gigantici” se prabusesc sub propria lor greutate, raman in urma trunchiurile cu diametre impresionante ce amintesc de un cimitor al elefantilor…

SANYO DIGITAL CAMERA

…in ale caror ‘cadavre’ misuna deja viata sub forma de viermi, omide si insecte ce vor urma sa hraneasca, la randul lor, pasarile ce traiesc/cuibaresc in apropiere,

SANYO DIGITAL CAMERA

Administratorii Platoului au plantat, in anii trecuti, impreuna cu elevi de scoala, numerosi puieti de stejar. 

SANYO DIGITAL CAMERA

Dupa cum se vede insa, gardurile de imprejmuire sunt de foarte multe ori deteriorate sau chiar distruse, astfel incat se pericliteaza succesul actiunilor de plantare.

SANYO DIGITAL CAMERA

O pata de culoare – si un strop de optimism – in plina iarna: doi arbusti de macese langa un ‘schelet’ de stejar ars…

SANYO DIGITAL CAMERA

 

 

Posted by at 14/01/2013
Filed in category: Natur & Schutz, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4