SESIZARE: SCHWEIGHOFER minte cu privire la capacitatea de productie a fabricii RECI/CV

Asociatia Neuer Weg
Pta. Republicii nr. 16
505200 Fagaras
Tel. 0752-616128
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro

Catre Ministerul Mediului
Corpul de Control
Bdul. Libertatii nr. 12
Bucuresti, sect. 5

Catre Garda de Mediu
Catre Inspectoratul de Stat in Constructii

Fagaras, la 29. 10. 2015

SESIZARE
privind inducerea in eroare a autoritatilor de catre s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV, jud. Covasna

Stimata doamna, stimate domn,
Dorim sa va aducem la cunostinta urmatoarele stari de fapt pe care le facusem publice deja in luna mai 2015, printr-un comunicat de presa, dar care nu si-au pierdut nimic din actualitate si importanta:

Conform unor articole de presa din Austria, coroborate cu declaratii ale unor specialisti in domeniul prelucrarii lemnului din Romania, capacitatea maxima de productie a fabricii HS de la Reci, jud. Covasna va fi de 2-2,2 milioane de metri cub/an si nu 800.000, cum sustine firma. Un portal de specialitate din Austria publica inca in 28. 03. 2013 urmatoarea declaratie a patronului firmei, dl. Gerald Schweighofer: “Linia de debitare [de la Reci] corespunde 1:1 celei de la [fabrica HS] Radauti.” („Die Sägelinie entspricht 1:1 der, die wir in Radauti laufen haben“) SURSA: www.steierischerwald.at

Or, capacitatea liniei de taiere a fabricii Radauti este, conform datelor oficiale ale firmei, de 1,4 milioane mc/an. Asadar, capacitatea reala a fabricii de la Reci este, conform afirmatiilor patronului, aproape dubla fata de cifrele declarate oficial de catre firma, cifre (false) ce apar totodata si in documentele unor autoritati publice. A se vedea decizia de incadrare nr. 76/12. 12. 2013 a APM Covasna, pag. 4. Sursa: Decizie-Incadrare-Proiect-HS-Reci-76, pag.4.

Mai mult, surse bine informate din industria prelucrarii lemnului sustin ca linia de debitare de la Reci (marca Linck, Germania), impreuna cu o linie de sortare suplimentara fata de cea deja instalata (marca Springer, Austria) pot creste capacitatea fabricii, in regim de lucru in trei schimburi, pana la 2-2,2 milioane metri cub/an. Aceste informatii se bazeaza pe faptul ca linia de productie a fost achizitionata de la firma KRONOSPAN care intentiona sa o instaleze initial la o fabrica de debitare si prelucrare a lemnului, la Stupini/Brasov, in 2009, avand capacitatea sus mentionata. Deoarece acea fabrica nu a mai fost realizata, utilajele deja cumparate de Kronospan au fost ulterior vandute firmei Holzindustrie Schweighofer care le-a instalat apoi (si pus in functiune, initial fara autorizatie de functionare) la Reci, in 2015.

Informatiile privind capacitatea reala mult mai mare a fabricii fata de cea declarata sunt sustinute si de lucratori pe santierul HS de la Reci cat si de faptul ca la amplasamentul de la Reci a fost instalata deja o a doua centrala de cogenerare, de 60 MW/h – unul dintre cele mai mari incineratoare din Romania. Acesta este un nou indiciu privind cantitatile uriase de lemn care ar urma sa fie prelucrate. Conform surselor noastre, datele false ar fi fost lansate de catre HS pentru ca altfel si-ar fi diminuat considerabil sansele de aprobare a proiectului.

Cele de mai sus se adauga la deja cunoscutele ilegalitati comise de firma HS dar si de autoritatile de specialitate in procesul de avizare si aprobare a constructiei fabricii de la Reci. Reamintim:
1.) inducerea in eroare si dezinformarea localnicilor cu privire la amploarea proiectului, obtinand prin aceasta un acord informal al unei parti a localnicilor, insa nu a majoritatii acestora

2.) adoptarea PUZ fara dezbateri publice reale si fara includerea tuturor factorilor interesati (de ex. A opozantilor proiectului)

3.) emiterea avizului APM pentru PUZ cu incalcarea legii si a normelor UE privind elaborarea SEA (proiectul fiind impartit in doua subproiecte, iar in studiul SEA s-au invocat aparente daune produse deja peisajului, prin aprobarea unui PUZ pentru un centru de logistica, lucru interzis de normele europene)

4.) emiterea deciziei de incadrare APM – fara obligativitate elaborare EIA – cu incalcarea legii, motiv pentru care aceasta a fost deja atacata in contencios administrativ de catre GREENPEACE ROMANIA

5.) emiterea autorizatiei de construire cu incalcarea legii, de natura penala (vezi expertiza-extrajudiciara-reci)

6.) incalcarea legislatiei romanesti si a normelor europene privind evaluarea impactului asupra mediului, directivele privind habitatele si speciile protejate s.a.

7.) Lipsa de competenta/expertiza a echipei de evaluatori ai APM Covasna, lucru confirmat de insasi directorul AMP, dl. Neag cat si de fostul ministru al mediului, Attila Korodi, intr-o dezbatere publica in noiembrie 2014, la Cluj.

8.) Procesarea, de catre HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER de cantitati imense de lemn procurat ilegal, lucru sesizat Parchetelor chiar de catre Ministerul Mediului.

Din aceste motive reiteram solicitarile noastre catre institutiile abilitate (ITRSV, Corpul de Control al Primului ministru, Ministerul mediului, Garda de mediu, ANAF, APM Covasna, Perfect judet Covasna, Primar comuna Reci):

1. Sa dispuna, formal, oprirea imediata a oricaror activitati de productie sau aferente, la fabrica s.c. Holzindustrie Schweighofer srl de la Reci, jud. Covasna, pana la elucidarea circumstantelor in care s-a avizat si aprobat construirea si s-a autorizat punerea in functiune a acesteia

2. Sa suspende, formal, autorizatia de functionare pentru fabrica de debitare pana la finalizarea proceselor in instanta initiate de Asociatia Bankwatch Romania si Asociatia Neuer Weg. Altfel, Ministerul Mediului isi va pierde credibilitatea in privinta combaterii taierilor ilegale de lemn, atata timp cat sesizarile la Parchet sunt dublate si ‘compensate’ de emiterea de autorizatii de functionare pentru fabricile firmei impotirva carora se indreapta sesizarile.

3. Sa refuze, formal, emiterea autorizatiei integrate de mediu pentru centrala de cogenerare de 60 MW/h de pe amplasamentul fabricii de debitare

cu stima,
Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg, Fagaras

rety-reci12

Posted by at 29/10/2015
Filed in category: Gerichtsbeschluss, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4