Scrisoare deschisa participantilor la evenimentul “Kulturwoche Haferland”, din satul Crit, jud. Brasov

Asociatia Neuer Weg
P-ța Republicii 16
505200 Făgăraș/Fogarasch
Fagaras, la 23 iunie 2013

Scrisoare deschisa

catre
Fundatia Peter Maffay Stiftung
Mihai Eminescu Trust
Primaria comunei Bunesti, jud. Brasov
Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania / Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland e.V.
Asociatia Meschendorf / H.O.G. Meschendorf
Episcopia Bisericii evanghelice C. A. din Romania / Bischofsamt der Evangelischen Kirche A.B. in Rumänien
toti participantii la evenimentul “Saptamana culturala Tara Ovazului” / “Kulturwoche Haferland”

 

Doamnelor si domnilor,

cum am aflat, aveti intentia sa participati la evenimentul “Kulturwoche Haferland” din zona Crit-Mesendorf-Viscri, incepand cu 27. 07. 2013. Privit din exterior, evenimentul pare a urmari exclusiv scopuri culturale, anume de a pune in valoare aceasta zona prea putin cunoscuta dintre Rupea si Sighisoara – ceea ce, in sine, ar fi un lucru laudabil. La o privire mai atenta trebuie sa constatam insa ca prin organizarea acestei serii de activitati culturale se urmareste, in primul si in primul rand, reabilitarea, cu metode manipulatorii, a imaginii Fundatiei Michael Schmidt, responsabila de demolarea ilegala a casei parohiale evanghelice din Crit, parte a ansamblului monument istoric al bisericii evanghelice.

Amintim aici ca in anul 2011 fundatia cumparase de la Consistoriul districtual Brasov al Bisericii evanghelice casa parohiala evanghelica de langa incinta bisericii fortificate din satul Crit, com. Bunesti, cu intentia declarata de a o renova si a o pune in valoarea in scop cultural. In 23 august 2012 insa casa parohiala a fost demolata intentionat, cu un excavator, aparent in urma “prabusirii” unor ziduri de sprijin, disparand astfel o bijuterie arhitectonica a patrimoniului cultural sasesc.

In urma unor controale ale autoritatilor statului s-au oprit lucrarile de construire a unui nou imobil in acea locatie, ce incepusera dupa demolare. Membrii Asociatiei Neuer Weg au depus plangeri penale si reclamatii la Politie si DNA in vederea elucidarii acestui caz si a pedepsirii faptasilor, insa am putut observa deja tendinte de “masluire” a acestui scandal, de catre Politia Brasov. Acuma constatam ca Fundatia Michael Schmidt incearca sa-si reconstruiasca imaginea deteriorata, in timp ce laboreaza, in paralel, la “musamalizarea” cazului.

Dorim sa precizam deasemenea ca renovarea, prin intermediul fundatiei Michael Schmidt, a orgii bisericii evanghelice Crit, orga ce urmeaza a fi inaugurata cu ocazia saptamanii culturale, NU reprezinta o sponsorizare din partea fundatiei, stiut fiind faptul ca pretul de achizitie al casei parohiale fusese diminuat cu cuantumul reprezentand cheltuielile aferente restaurarii orgii (aprox. 50.000 Euro).

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam faptul ca, in urma descoperirii scandalului privind demolarea casei parohiale, Consistoriul Superior al Bisericii evanghelice hotarase ca va returna Fundatiei Michael Schmidt autoturismul BMW X5 pe care-l primise spre utilizare, cu titlu gratuit, astfel incat conducerea bisericii sa nu devina susceptibila de coruptie. Cu dezamagire am constatat insa ca acel autoturism nu a fost returnat conform deciziei forului bisericesc, ci este folosit in continuare.

Fiind convinsi ca cele de mai sus arata adevaratele intentii ale Fundatiei Michael Schmidt cu privire la organizarea evenimentului “Kulturwoche Haferland”, am considerat necesar a va comunica aceste aspecte, astfel incat sa puteti decide in cunostinta de cauza daca doriti sa va asociati numele si prestigiul personal cu exercitiul de imagine al unei fundatii controversate.

Cu cele mai bune ganduri,
Dr. Johannes Klein                                                    Hans Hedrich
(presedinte)                                                             (vicepresedinte)

dk1
Casa parohiala Crit, inainte de demolare (aprox. in 2010)

dk2
Casa parohiala Crit, dupa demolare, in august 2012

Posted by at 23/06/2013
Filed in category: Kultur & Gut, and tagged with: , , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4