SCHWEIGHOFER importa si prelucreaza lemn din zona Cernobil

S.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. importa si prelucreaza, la fabrica de la Radauti, jud. Suceava, lemn de pin ce provine in buna parte din vecinatatea “zonei interzise” de la Cernobil. Dovada o constituie mai multe documente de insotire a marfii (vezi jos), asazise ‘scrisori de trasura’ emise de autoritatile ucrainiene, in care figureaza adresele expeditorului – de regula firme de stat de exploatare forestiera din zona mentionata.

In documentele care ne-au parvenit, datand aprox. de la sfarsitul lunii august 2015, am identificat patru localitati/zone ce se afla la circa 80-150-200km de “zona de interzisa/de excluziune” de la Cernobil – una dintre cele mai contaminate zone de pe pamant, evacuata dupa accidentul nuclear din 1986. In scrisorile de trasura figureaza localitatile CERNIGOV, BELOKOROVICI, GORODNITZA, KOSTOPOL. Localitatile pot fi usor identificate pe google maps.
Fotocopiile dupa documente pot fi descarcate aici (format  pdf): lemn-ucraina-HS. Sublinierile din document (rosu: expeditor; verde: destinatar, resp. firma Schweighofer) ne apartin.

Cu exceptia Cernigov (la E de Cernobil), toate celelalte localitati se afla, conform datelor Natiunilor Unite (vezi harta), intr-o arie mai larga contaminata cu izotopi de Cesiu 137, situata la SV de ‘zona de excluziune’ de la Cernobil. Pe de alta parte, padurile de la Cernigov se afla cel mai aproape (cca. 50km) de siturile puternic contaminate de la Cernobil/Prypiat si cele de la frontierele Belarus si Rusiei, ele fiind practic inconjurate, la o distanta de 100-150km de aceste teritorii contaminate. (Pentru detalii vezi hartile de mai jos.)

Documentul de transport ce ne-a parvenit in intregime (cel cu referire la BELOKOROVICI), cu inscrisuri in limbile ucraineana, rusa si germana, poarta totusi stampile ale institutiilor de control radiologic, ecologic si fitosanitar. Punctul de intrare a lemnului in Romania este trecerea de frontiera de la Vicsani/Dornesti, jud. Suceava, la circa 12 distanta de Radauti, locatia complexului de fabrici SCHWEIGHOFER – EGGER.

Hans Hedrich
postat in 19. 09. 2015

ContaminationMap_Cs_BeUkRu_Fig_VI
Sus: Harta radiatiei in zona Cernobil. Majoritatea localitatilor mentionate in articol se afla la SV de Cernobil, resp. la NV de orasul ZHITOMIR si NE de orasul ROVNO, in apropierea orasului KOROSTEN. CERNIGOV este situat la N de capitala KIEV.
Sursa foto: UN Scientific Committe on the effects of Atomic Radiation (datare: 2008)

 

 

Posted by at 19/09/2015
Filed in category: Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4