SCHWEIGHOFER: Conflict de interese la firma care a emis certificatul PEFC CoC

In legatura cu declaratiile s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., din 23. 06. 2015, conform carora reconfirmarea recenta a certificatului PEFC CoC pentru s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl (HS) ar dovedi inca o data integritatea si responsabilitatea firmei in cauza, iar acuzatiile aduse “de o organizatie” (Asociatia Neuer Weg) privind posibila incalcare a standardelor de certificare PEFC ar fi nefondate, transmitem urmatoarele:

1. Romania si tarile invecinate nu detin paduri certificate PEFC, cum se poate vedea chiar pa harta oficiala PEFC. Deci HS nu detine o certificare de “prima mana” de la PEFC. LINK >>>:

PEFC_map_Endorsed_NotEndorsed_2015_01_07-1-640x307
Sus: Harta oficiala PEFC. Romania si tarile vecine nu fac parte din sistem

2. Certificatul PEFC CoC este un fel de certificare “light”, “de mana a treia” si deci nu insemana nimic substantial pentru detinator. Certificatul se emite de o firma acreditata, nu direct de catre PEFC. PEFC CoC inseamna ca cel care a obtinut certificarea respecta standardul MINIM in gestiunea padurilor. LINK>>>
Fluturand acel certificat PEFC CoC in fata publicului mai putin informat, firma HS se lauda practic ca …respecta legile si un minim de bune practici in domeniu. Nu consideram insa ca simpla respectare a legilor este un motiv de mandrie – cel putin nu pentru persoane fizice si juridice pentru care respectarea legii este un lucru de la sine inteles. Fiind insa cunoscut faptul notoriu ca HS cumpara si proceseaza si lemn taiat ilegal, consideram ca pana si acest certificat light, PEFC CoC a fost emis/dobandit ilegal.

3. Afirmatia dlui. Schweighofer ca firma care i-a conferit certificatul, HOLZFORSCHUNG AUSTRIA HA), ar fi independenta, este un neadevar. Se pare ca dl. Schweighofer a speculat si in acest caz lipsa de informare a publicului, manipulandu-l in maniera-i bine cunoscuta inca de la izbucnirea scandalul in jurul firmei HS, in 26 aprilie 2015. Dovada lipsei de independenta al firmei HA il constituie faptul ca respectiva societate s-a aflat in trecut in relatii contractuale comerciale cu HS (comanda 723/2010/2) – vezi Anexa jos. Astfel, in 2010 HA a efectuat verificarea echipamentelor electronice de masurare a lemnului rotund ale HS la locatia Sebes – si nu avem motive sa credem ca a facut-o pro bono. Prin aceasta HA se gaseste intr-un conflict de interese evident, motiv pentru care avem serioase rezerve privind obiectivitatea si corectitudinea verificarilor HA la firma HS. De aceea, pana si asupra reconfirmarii certificatului PEFC CoC planeaza suspiciunea coruptiei si a traficului de influenta, ca asupra intregii activitatii HS in Romania.

Hans Hedrich,
Asociatia Neuer Weg

ANEXA: Jos: Antet comanda contract  incheiat in 2010 intre s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER si HOLZFORSCHUNG AUSTRIA (fragment)

contract HA-HS-2010

pinocchio
Sus: Patronul s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. la conferinta de presa privind reconfirmarea si importanta certificarii PEFC CoC.

Posted by at 23/06/2015
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4