Schiefergas: Offener Brief an die Firma s.c. PROSPECTIUNI S.A., bezueglich ihrer illegalen Taetigkeit im Sachsenland

Offener Brief des Vereins Neuer Weg an die Erkundungsfirma s.c. PROSPECTIUNI S.A., die auf der Suche nach Schiefergas gerade in Suedsiebenbuergen wuetet. Hausfriendensbruch, Zerstoerung, Bedrohung, Beleidigung, Bespucken, Koerperverletzung usw. gehoeren zu den Stadardmethoden dieser Firma.

Lade euch ein, den Text weiter unten zu kopieren und im eigenen Namen (evtl. abgeaendert oder ergaenzt) an folgende Firmenadressen zu schicken: office@prospectiuni.ro , resurseumane@prospectiuni.ro , recrutare@prospectiuni.ro

Hans Hedrich,
Stellvertretender Vorsitzender NW

…………………………………………………………….

 

către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor
s.c. Prospecțiuni S.A.
Strada Caransebeş nr. 1
012271 Bucureşti, România
Telefon: +40 21 319 66 60
Fax: +40 21 319 66 56
Email: office@prospectiuni.ro , resurseumane@prospectiuni.ro , recrutare@prospectiuni.ro

Subiect: Activități ilegale și destructive ale s.c. Prospecțiuni S.A în unele comune din sudul Transilvaniei, în timpul explorării unor zăcăminte de gaz de șist.

SCRISOARE DESCHISĂ

12 august 2013
Stimată doamnă, stimate domn,

În contextul întrunirii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor s.c. Prospecțiuni S.A., din data de 12.08. 2013, dorim să vă transmitem un mesaj “din realitate” – un mesaj al celor afectați direct sau indirect de activitațile de explorare a gazelor de șist desfășurate de compania Dvs. în zona Sighișoara – Biertan – Moșna – Mediaș – Cund.

În urma unor investigații pe teren am documentat o serie de nereguli și ilegalități pe care vi le aducem la cunoștință pe aceasta cale – în propriul Dvs. interes. Ca o constatare generală, foarte multi angajați ai s.c. Prospecțiuni S.A. se comportă pe teren nu ca o echipă profesionistă a unei firme responsabile ci deseori asemeni unei “găști” de persoane imature și iresponsabile care sfidează și abuzează localnicii cu premeditare și într-un mod sistematic, cu totul inacceptabil pentru un stat de drept membru al Uniunii Europene.
Mai precis, din informațiile pe care le-am obținut atât de la lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. cât și în baza propriilor constatări și a numeroase mărturii, am ajuns la concluzia că firma Dvs. își desfășoară lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist) în perimetrul RG 03 Transilvania Sud cu comiterea a numeroase ilegalități. Enumerăm, in cele ce urmează, cateva dintre ele:

1. S.c. Prospecțiuni S.A. execută împușcări, cu toate că decizia etapei de încadrare a proiectului de explorare de care APM Sibiu (doc. nr. 56/05. 04. 2013) nu prevede utilizarea acestei tehnologii. Astfel se încalcă legislația de mediu cât și regimul armelor și munițiilor.

2. Conform informațiilor noastre, s.c. Prospecțiuni S.A. nu a încheiat contracte sau acorduri cu Consiliile locale pe ale căror teritoriu administrativ activează. În concluzie, lucrările de explorare, pe terenurile proprietate publică, se desfășoară ilegal.

3. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. intră fără acordul proprietarilor în grădinile și pe câmpurile acestora pentru efectuarea de lucrări (com. Moșna, com. Malancrav, com. Valchid). Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

4. Utilajele și lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

5. Vibrațiile utilajelor s.c. Prospecțiuni S.A. produc daune (crăpături) la structura de rezistență a clădirilor istorice, preponderent la fațade și bolți. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptăși de răspunderea penală. (Exemple: sat Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu; aprox. în 09. 08. 13).

6. In 09. 08. 2013, lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO(!) de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației.

7. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au intrat, în 09. 09. 2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei s.c. Prospecțiuni S.A. pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului.

8. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (Exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09. 08. 2013).

9. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. lasă în urmă cabluri, folie de plastic, țăruși și alte deșeuri, ceea ce contravine condițiilor de realizare a prospecțiunilor, impuse de APM Sibiu.

10. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. îi amenință, îi înjură și îi scuipă pe cei care li se opun (în repetate rânduri, în 10. 08. 2013, la Mălancrav). S-a consemnat un caz în care lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. au trimis bătăuși, printr-o firmă de pază, ca să-i bată pe cei care se opun activităților lor ilegale (Exemplu: Localnic bătut în zona Moșna, jud. Sibiu).

11. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. mint și induc în eroare localnicii, negând că ar căuta gaze de șist. La Biertan, un lucrător a afirmat față de o jurnalistă(!) că ei doar fac curat în sat pentru că urmează să vină președintele Băsescu în vizită!

12. Când li se cer explicații de către localnici pentru lipsa lor de respect față de dreptul la proprietate, lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. afirmă cu maximă seriozitate că ‘pe timpul lui Ceaușescu’ s-ar fi procedat la fel, doar că atunci localnicii nu ar fi primit nici măcar despăgubiri, dand de ințeles că s.c. Prospecțiuni S.A. ar proceda legal, corect si ‘generos’ față de localnicii afectați.

13. Tinand cont de faptul ca s.c. Prospectiuni S.A. isi desfasoara activitatea in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., companie de stat, rezulta ca firma Dvs. obtine profituri din sfidarea celor care le asigura veniturile: platitorii de taxe, accize si impozite. Consideram ca acest aspect constituie culmea umilirii la care s.c. Prospectiuni S.A. ii supune pe cetatenii Romaniei.

Concluzii
1. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. încalcă, în timpul activității lor din zona menționată, cu premeditare și în mod repetat, nenumarate norme legale, printre care și Codul Penal.

2. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. sfidează în mod vădit chiar angajamentele HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) ale s.c. Prospecțiuni S.A. cât și fișa postului și contractul de muncă încheiat cu angajatorul – creând astfel daune materiale și de imagine lui s.c. Prospecțiuni S.A.

3. În baza constatărilor și concluziilor de mai sus vom depune denunț penal/plângere penală împotriva s.c. Prospecțiuni S.A., împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender, împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz, cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate.

Solicitări
1. Către s.c. Prospecțiuni S.A.:
Sistarea imediată și deplină a lucrărilor de explorare, ilegale și destructive, din perimetrul menționat si continuarea lor doar după efectuarea unui studiu de impact asupra mediului și avizarea favorabilă a acestuia.

2. Către s.c. Prospecțiuni S.A., Inspecția Muncii, Garda de Mediu, APM Sibiu, Corpul de Control al Guvernului, Corpul de Control al Ministerului Industriilor, IPJ Sibiu, IPJ Mureș:
Cercetarea și sancționarea disciplinară, administrativă și penală a activității lucrătorilor s.c. Prospecțiuni S.A. în perimetrul menționat; retragerea/anularea deciziei de incadrare a APM Sibiu.

3. Către s.c. Prospecțiuni S.A. și instituțiile statului:
Comunicarea, în timp util, a măsurilor întreprinse

…………………………………………….

ANEXA: Fotografii

whuett12
Cabluri si senzori instalate ilegal, fara acordul proprietarior, pe terenurile localnicilor. Deseori s-au produs si pagube la recolte. (Foto: 10. 08. 2013, intre Copsa Mare si Valchid)

whuett11
Casa istorica in satul Valchid/Waldhuetten, com. Hoghilag, jud. Sibiu, cu fatada crapata, in urma vibratiilor produse de utilajele de proespectiune ale firmei. Daunele s-au produs aprox. in 09. 08. 2013.

malancrav 13
Tupeu maxim sau culmea inconstientei?: Lucratori ai s.c. PROSPECTIUNI S.A. au intrat si executat lucrari chiar si in gradina conacului Printului Charles de Wales, din Malancrav, aprox. in 09. 08. 2013.

malancrav 12
Ameninta, insulta, scuipa: Lucratori ai s.c. Prospectiuni S.A. – in 10. 08. 2013, la Malancrav (al 4-lea din stanga, cel cu sapca verde, m-a insultat in mod repetat si m-a amenintat; iar al 6-lea din stanga, cel cu tricou alb, m-a scuipat pe mine cand a scuipat in directia persoanei care ma insotea si care incercase sa faca o fotografie cu lucratorii firmei)

Posted by at 12/08/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4