Premiera de film: “Rosia Montana – la margine de prapastie”

RO
Duminica, 30. 09. 2012,
a avut loc la Hamburg premiera germana a filmului documentar “Rosia Montana – Dorf am Abgrund” / “Rosia Montana – Town on the Brink” / “Rosia Montana – la margine de prapastie”, al regizorului german Fabian Daub (Bildfolge Filmproduction), in cadrul festivalului de film Filmfest Hamburg.

Filmul trateaza, cu metodele filmului documentar observational (fara naratiune; muzica cu caracter folcloric: trupa Zarada), problema controversatului proiect minier de la Rosia Montana, prezentandu-ne, inclusiv din zbor, zona Rosiei Montane, scene din viata de zi cu zi a localnicilor cat si punctele de vedere ale acestora cu privire la proiectul minier al RMGC. (La realizarea filmului a participat si Hans Hedrich, de la Asociatia Sighisoara Durabila, in calitate de set manager si interpret/traducator.)

Cele doua proiectii de la Hamburg s-au bucurat de un public numeros si interesat ce a dat dovada de o sensibilitate si intelegere ‘neasteptat’ de profunda pentru acest subiect – ceea ce confirma, inca odata, ca ceea ce se petrece la Rosia Montana si cu locuitorii sai ii preocupa si ii intereseaza pe cetateni din intreaga Europa. In plus, RM pare a fi si un simptom pentru o problema/boala mai generala, ce se manifesta tot mai des in tot mai multe regiuni ale lumii: asaltul investitorilor (de calitate dubioasa) asupra resurselor naturale ale planetei, incalcandu-se deseori legile in vigoare cat si interesele legitime ale localnicilor afectati. Poate ca si de aceea soarta ‘rosienilor’ nu le este straina nici locuitorilor altor tari, fie ele si “dezvoltate” si “democratice”.

Urmatoarele proiectii in Germania vor avea loc la Berlin, in 18. 10. si din nou dupa 25. 10., in trei cinematografe, fiind in pregatire si noi proiectii la Hamburg (11.11.), Koeln, Kassel (16. 11.) Leipzig, Muenchen (noiembrie), Viena (noiembrie/decembrie) etc. Program Germania aici>>>

Premiera internationala a filmului va avea loc in 19 octombrie a.c., ora 19, la ASTRA Film Fest Sibiu, in cadrul sectiunii EcocinematogrAFF. Dupa proiectie va urma o discutie in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor, cu membrii ai echipei de filmare, cu protagonisti si cu publicul interesat – probabil la o gustare cu bunatati locale din Apuseni si un pahar de palinca moteasca…

In viitorul apropiat vor avea loc proiectii si in alte localitati din Romania. In plus, filmul va fi disponibil pe DVD, impreuna cu materiale “bonus” ce nu au putut fi incluse in film. Pentru a raspunde, anticipat, la o intrebare des auzita: Filmul nu va fi disponibil pe youtube, vimeo samd., datorita politicii multor festivale de film resp. posturi TV┬á care refuza proiectia unor filme, chiar si noi, daca acestea sunt deja disponibile pe platforme online.

Mai multe informatii despre film puteti gasi pe pagina Facebook si pe site-ul web www.rosiamontana-thefilm.com.

Pentru informatii de presa sau daca doriti sa organizati proiectii de film in orasul Dvs., contactati echipa de filmare la adresa de email info[at]rosiamontana-thefilm.com.

Programul proiectiilor din Romania il puteti consulta (in viitor) aici>>>

Trailerul il puteti viziona aici, iar cateva secvente mai lungi ale filmului, inregistrate cu ocazia premierei de la Hamburg, mai sus. Un interviu cu regizorul si o piesa interpretata de trupa Zarada, dupa proiectia filmului, mai jos… ­čÖé

 (in curand cu subtitraje!)

……………………………………………………………………

DE
Am 30. September 2012
 
war die Deutschland-Premiere des Dokumentarfilms “Rosia Montana – Dorf am Abgrund” des Regisseurs Fabian Daub – im Rahmen des 20. Filmfestes Hamburg – unter komplizenhafter Mitwirkung des Autors dieser Zeilen (Aufnahmeleitung & Uebersetzung).

Der Film behandelt mit den Methoden des beobachtenden Dokumenatrfilms (kein Off-Kommentar; Ethno-Musik von Zarada) das zaehe Ringen der Bewohner dieses Bergwerkortes in den Westkarpaten in Siebenbuergen/Rumaenien gegen bzw. fuer das groesste Goldabbauprojekt Europas, das RMGC, eine umstrittene Firma mit Sitz in Kanada realisieren will.

Die zwei Vorfuehrungen in Hamburg haben sich eines regen Interesses seitens der Zuschauer erfreut (volles Haus), wobei die zielgerichteten Fragen auf eine ueberraschendd grosses Interesse und tiefes Verstaendnis des Publikums fuer die doch recht verworrene Problematik dieses Gebirgsdorfes in Rumaenien schliessen laesst. RM ist also nicht nur fuer Rumaenien relevant, sondern auch fuer den ‘rest der Welt’!

Die naechsten Vorfuehrungen in Deutschland werden in Berlin stattfinden (18. 10.) sowie nach dem 25. 10., gleich in drei Kinos. Weitere Vorfuehrungen finden in Hamburg (11.11.), Koeln, Kassel (16. 11.) Leipzig, Muenchen (Nov.), Wien (Nov./Dez.) usw. statt. Deutschland-Programm hier aici>>>

Die internationale Premiere┬á wird am 19. Oktober d.J. um 19h beim ASTRA Film Fest in Hermannstadt/Sibiu stattfinden – im rahmen der Sektion EcocinematogrAFF. Nach der Vorfuehrung folgt eine Diskussionsrunde im Foyer das Festivals mit Mitgliedern des Filmteams, Protagonisten und Zuschauern. (Kaese, Speck und Schnaps aus den Westkarpaten wird dabei hoffentlich nicht fehlen!)

In naher Zukunft sind weitere Vorfuehrungen in Rumaenien geplant. Auf Youtube/Vimeo wird der Film aus rechtlichen Gruenden (Festivalvorschriften/TV-Politik) nicht zu sehen sein. DAfuer wird es eine DVD geben, die mit Bonus-Matrial angereichert sein wird, das im Film nicht gezeigt werden konnte.

Weitere Infos finden sich auf der┬áFacebook-Seite und der Internetseite des Filmes┬á www.rosiamontana-thefilm.com. Fuer Presseauskuenfte oder Filmvorfuehrungen, die Sie selbst organisieren moechten, schreiben Sie uns bitte an info[at]rosiamontana-thefilm.com. Den Film-Trailer koennt ihr euch hier ansehen – und ein paar laengere Ausschnitte des Filmes und der Musikdarbietung von Zarada nach der Premiere sowie ein Interview mit Fabian Daub weiter oben! ­čÖé

Posted by at 04/10/2012
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft,

2 Responses to Premiera de film: “Rosia Montana – la margine de prapastie”

  1. Trebuie sa precizam ca, in ce priveste localnicii din Rosia Montana, 90% dintre noi dorim inceperea proiectului minier, pentru a asigura un viitor copiilor nostri si pentru a ne asigura un trai decent. Din pacate, cei care se opun proiectului minier incearca mereu sa ignore dorintele si interesele noastre, cu toate ca noi locuim in Rosia Montana. Consideram ca viitorul localitatii noastre trebuie sa fie decis in localitatea noastra, nu de catre un ONG din alt oras al tarii.

  2. hans says:

    @SVM: sa nu uitam totusi ca un proiect de asemenea dimensiuni, pentru care sunt necesare o serie de aprobari si avize emise de institutiile CENTRAL este, prin definitie, si prin lege unul de interes NATIONAL si INTERNATIONAL (vezi implicatiile internationale/transfrontaliere ale proiectului). in plus, unul dintre ONGurile cheie in opozitia anti-proiect este LOCAL (Alburnus Maior).

    Asadar, consider ca implicarea intregii tari si a publicului interesat din strainatate in dezbaterea privind viitorul Rosiei Montane este mai mult decat justificat, iar dorinta de excludere a acestora echivaleaza cu intentia de privare a milioane de cetateni de un drept legitim – in interesul a catorva investitori + catorva sute de presupusi viitori angajati ai firmei.

    sa punem deci in balanta lucrurile… si sa ascultam fiecare parte interesata – dupa cum spunea in film chiar dl. hosu. dupa care sa ne formam o opinie…

Counter created by lite 1.4