Rezumatul Întâlnirii transilvaniştilor, Sibiu 28 decembrie 2013

500px-Coat_of_arms_of_Transylvania.svg

În data de 28 decembrie a avut loc în Sibiu, la separeul restaurantului Hermania, evenimentul numit “Întâlnirea transilvaniştilor” la care au participat 22 de persoane din Cluj, Sibiu, Sf. Gheorghe, Mediaş, Moşna şi alte localităţi din ţară şi străinătate. Au fost prezenţi patru dintre administratorii grupului “Transylvania dulce Transylvania” (Andrei Popa, Feri Sztancs, Tudor Duică şi Alex Buiuc) oaspete special al întâlnirii fiind domnul Sabin Gherman.  Au fost prezenţi reprezentanţi şi ai altor platforme online cum ar fi: “Liga Transilvania Democrată” “Mişcarea Ardeleană” şi “Asociaţia Pentru Regiunile Istorice”. Cei prezenţi la eveniment sunt cetăţeni din diverse categorii profesionale şi de origini etnice diferite, putem spune cu o bună reprezentare a Transilvaniei în general.

Cuvântul de deschidere l-am rostit eu, Andrei Popa, şi o să notez în continuare un fragment al acestuia: “După cum a sugerat domnul Mircea Dăian putem reţine ca o temă călăuzitoare în discutarea diverselor probleme, redescoperirea şi promovarea identităţii ardeleneşti. Mai departe aş argumenta că transilvanismul este proiecţia ideologică a identităţii de ardelean şi aş vrea să încercăm să definim aici dacă putem discuta în prezent de mai multe variante paralele ale acestuia, şi cum anume ne putem raporta la această ideologie astăzi, dacă mai are ea vreun rost sau vreo speranţă de succes. Eu cred că transilvanismul, ca să fie constructiv, ar trebui să fie raţional, coerent şi autocritic dar mai ales, să se dezvolte organic şi la vedere. La fel am încercat şi eu să organizez acest eveniment, totalmente transparent.” Deşi (la sugestia unora dintre invitaţi) am stabilit un program pe care l-am anunţat cu o zi înainte, am specificat în deschidere că acesta o să fie numai orientativ, lucrurile putându-se modifica în funcţie de interesele celor prezenţi.

Apoi fiecare invitat s-a prezentat pe rând, o parte deosebit de interesantă şi plăcută a întâlnirii, datorită calităţii intelectuale deosebite a participanţilor şi datorită asemănărilor de idei, lucru pe care l-am perceput imediat cu toţii. Într-o ambianţă amicală, am început discuţiile, partea istorică a fost atinsă tangenţial, s-a ridicat problema istoriei mitizate şi a educaţiei greşite pe care copii din Transilvania o primesc, mai ales în ceea ce priveşte relaţionarea cu celelalte grupuri etnice. O soluţie care a fost menţionată pentru a contracara educaţia naţionalist-şovină ar fi implicarea autorităţilor locale, care ar avea puterea de a modifica manualele şcolare.

Discuţiile au trecut apoi direct la ultimul subiect, asocierea civică fiind pe buzele tuturor. Prezenţa unor participanţi cu vaste cunoştinţe juridice şi experienţă în organizaţii neguvernamentale (Maria Movilă, Alex Surdu, Dan Moisa etc.), a fost foarte utilă pentru a ne completa cunoştinţele şi a concepe nişte paşi concreţi pe care trebuie să-i facem spre o înregistrare juridică a unei asociaţii transilvaniste. Deşi au fost dezbateri pe această temă, şi se pare că există mai multe concepte de asociaţii printre cei prezenţi la întâlnire, s-a ajuns la unele rezultate cum ar fi faptul că o asociaţie este de preferat unei fundaţii, deoarece este mult mau uşor de înregistrat, şi deasemenea că sediul viitoarei organizaţii ar trebui să fie Clujul, măcar din motivul că este cel mai mare oraş al Transilvaniei.

S-a dezbătut problema unui statut al viitoarei asociaţii, care va fi redactat la comun şi în scurt timp, conform celor afirmate la întâlnire. În ceea ce priveşte idealul unei viitoare asociaţii, nu s-a ajuns la o formula clară deşi ideile au mers cam în aceeaşi direcţie, au fost în discuţie concepte precum autonomia teritorială, autonomia culturală, autonomia fiscală sau autonomia locală. S-a discutat deasemenea oportunitatea ca viitoarea asociaţie să se adreseze sau nu şi altor zone ale ţării din afara arcului carpatic, părerile aici fiind împărţite.

Unul din argumentele contra a fost acela că nu toate zonele ţării sunt pregătite (sau nu în aceeaşi măsură) pentru preluarea de atribuţii importante de la centru, diferenţele existente în teritoriu justificând mai degraba o regionalizare asimetrică. Aici s-a atins şi problema relaţionării cu mişcarea autonomistă secuiască, mai mulţi participanţi atrăgând atenţia asupra necesităţii unui contact cu aceasta, precum şi posibilitatea de a beneficia de exemplul şi experienţa autonomiştilor secui, mişcarea lor fiind mult mai bine articulată decât cea transilvanistă.

Un alt punct pe care l-au atins mai mulţi participanţi a fost absenţa unei reprezentări juridice a românilor ardeleni, precum şi deficienţa acestora în ceea ce priveşte cultivarea identităţii regionale. În final vreau să mai amintesc un subiect discutat, dacă asocierea civică se pare că a fost unanim acceptată ca un mijloc de a ne promova ideile regionaliste, în ceea ce priveşte relaţionarea acestui curent cu factorul politic părerile au fost mai mult împărţite. Totuşi mai ales din intervenţiile domnului Sabin Gherman a fost demonstrată limpede şi necesitatea implicării politice a transilvanismului.

Andrei Popa, Sibiu 29 decembrie 2013

Posted by at 31/12/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft, Transylvanisches Tagebuch, and tagged with: ,

26 Responses to Rezumatul Întâlnirii transilvaniştilor, Sibiu 28 decembrie 2013

  1. gelu says:

    Bravo ! Si success in continuare !

  2. Szilveszter Alexandru says:

    Ma intereseaza statutul asociatiei, evident cu intentia participarii.
    Va doresc succes si La multi ani !
    Cu stima,
    Szilveszter Al.

  3. alecs says:

    Felicitari! Ma bucur ca bulgarele de zapada al transilvanismului a pornit la vale

  4. NAGY JANOS says:

    IN SFIRSIT A INCEPUT CEVA

  5. KISS PISTA says:

    da, a mai inceput “ceva” … 😉
    sa vedem cu se va termina

  6. H2SO4 says:

    Era prezent si Horthy si Eva Maria Barki ????

    • chroko says:

      ar fi bine daca ai trai in prezent,daca trebuia sa fie Barki prezenta ,trebuia sa vina si V.C .tudor si razboiul interetnic era ca si declansat .ar trebui sa-ti pui materia cenusie la lucru .

  7. NH4OH says:

    nu, dar era prezent zelinschi cu amanta lui elisabeta bathory

  8. atol says:

    ,,Un alt punct pe care l-au atins mai mulţi participanţi a fost absenţa unei reprezentări juridice a românilor ardeleni, precum şi deficienţa acestora în ceea ce priveşte cultivarea identităţii regional” ? Reprezentarea juridica a romanilor ardeleni? Baieti va credeti inainte de 1918?

  9. atol says:

    Daca a intevenit si Sabin Gherman, atot stiutorul, lucrurile sunt ca si rezolvate. Aveti grija ca ipochimenul de Sabin a inceput sa semene cu miticii pe care ii critica ( doar a facut studii la Craiova) si ii ejecteaza de pe bagina de facebook pe cei care nu sunt de acord cu el si cu tamplarul Daian. In respt povesti de adormit copii si exaltat unguri.

  10. clujeanul says:

    In Cluj Gherman este un soi de extraterestru , ,iar la emisiunile anti romanesti si promaghiare nu se pot delecta decat tampitii . Omul asta traieste intr-o lume creata de imaginatia lui ,nu are nimic comun cu locuitorii Clujului .

    • Anonymous says:

      persoane corecte si cinstite nu va plac voua astea care va numiti Clujeni ( vinituri ) ii numiti extrateresrii ,nici unul din voi cu comentarile voastre destepte nu va dati numele pt. ca sinteti ultimele jeguri al societatii ARDELENE , MIZERII umane sinteti !!!

      • Rizibil este faptul ca nici dumneata nu gasesti suficient curaj sa-ti asumi injuraturile , incadrandu-te benevol in categoria “ultimele jeguri al(e) societatii ARDELENE , MIZERII umane” …

    • Petru Pop says:

      DEGEABA TE NUMESTI clujeanul, ESTI DESIGUR VENETIC DE PRIN REGAT STABILIT LA CLUJ. SAU FRATE GEAMAN CU LULU

  11. Buna seara .

    Am citit cu interes randurile d-vs. . Din pacate , din articol nu rezulta care este scopul asociatei pe care intentionati sa o infiintati , respectiv care este , in opinia participantilor , “proiecţia ideologică a identităţii de ardelean” .

    In afara de asta , mi se pare ca porniti de la cel putin o premiza fundamental gresita , respectiv aceea ca grupul d-vs. asigura “o bună reprezentare a Transilvaniei în general”. Tinand cont de ceea am reusit sa inteleg din formularile d-vs. destul de echivoce , as spune ca din contra , reprezentati un segment minoritar al populatiei transilvane .

    Desi directia pe care va miscati imi este relativ clara , voi concluziona (in ceea ce va priveste) dupa publicarea statutului viitoarei asociatii si , eventual , a listei complete a membrilor fondatori .

  12. Thesilvanian says:

    Am si eu o propunere.
    Pentru igiena, faceti un pic de moderare pentru aceste escremente sociale care manjesc forumul. Tricolorul lui VCT nici nu le-ar fi permis sa intre. Aici intra de parca ar fi la ei in cort cu bocancii plini de balega.

  13. fiu de dac says:

    Transilvania autonoma ar fi un vis… prea mult a fost mulsa si exploatata si de Habsburgi si de Bucuresti. Ca o tara 100% multietnica poate sa prospere in pace si coexistenta numai pe fondul unei autonomii. Ea ar putea fi paradisul a tuturor Transilvanenilor ( Romani, Maghiari si Sasi ).
    Transilvania este a noastra, Transilvanenilor!!!

  14. Dr. Gheorghe Plesea says:

    Sunt un ardelean stabilit in Moldova. As vrea mai multe setalii despre dumneavoastra.

    • hans says:

      daca va referiti la mine, hans hedrich, sint sighisorean din familie mixta saseasca – maghiara, politolog si activist civic. crezul meu (sustinut de dreptul international public) este acela ca in ardeal toate popoarele sunt autohtone si nu doar ungurii sau romanii – si ca, in consecinta, pornind de la aceasta paradigma, trebuie gandita relatia dintre grupurile constitutive ale ardealului. ardealul fiind totodata un microcosmos european, la propriu! cine sustine multiculturalitatea in ardeal, acela sustine valorile europene. cine combate drepturile legitime ale ardelenilor, acela lupta impotirva valorilor europene…

      cu stima, hans hedrich, politolog

Counter created by lite 1.4