Reportaj TV german: Vanatoare la scara globala dupa terenuri agricole

Un reportaj cat se poate de reusit despre achizitionarea de terenuri la scara mare de catre investitori financiari… (Autor: Chiara Sambuchi; L: 44 min.)

LINK VIDEO>>>
LINK TEXT (germana)>>>

Important din perspectiva romaneasca: In centrul reportajului sta managerul unui fond de investitii german, din Hamburg, care cumpara ferme mari atat in Romania cat si in Noua Zeelanda si alte regiuni ale lumii. Filmul prezinta deasemena activitatile de constientizare si de protest ale asociatiei Ecoruralis, cu sediul la Cluj, care incearca sa se opuna ‘landgrabbing’-ului in Romania. Vicepresedintele Ecoruralis este deja cunoscutul Willy Schuster, fermier bio si ‘agro-activist ‘din Mosna/Meschen, jud. Sibiu.

Cateva mesaje cheie si concluzii ale reportajului:
1. In prezent asistam la o reimpartire a lumii, insa nu prin (sau nu exclusiv) prin razboaie ci cu metodele capitalismului ‘hardcore’, adica prin achzitionarea terenurilor agricole de catre detinatorii de resurse financiare.
2. Nu este tot una cine lucreaza pamantul, taranul/fermierul autohton sau investitorul financiar (strain).
3. Fara agricultura moare cultura si civilizatia unei tari.
4. Protestele impotriva acapararii terenurilor agricole au potentialul de a le ‘strica pofta’ investitorilor, asta daca politicul se solidarizeaza cu protestatarii in acest sens.

Cateva episoade din film:
– min. 0+: Secventa de inceput: Zbor cu elicopterul deasupra Campiei romane si Luncii Dunarii in zona Cernavoda. Investitorul german si insotitorul sau roman discuta despre avantajele pe care le prezinta zona pentru investitorii agricoli
– min. 10.45: reprezentantul Ecoruralis, Attila Szocs Borus, ii viziteaza pe micii tarani din sudul Romaniei
– min 13 si apoi min 15: investitorul german declara ca vrea sa cumpere aparent cea mai mare ferma din Romania (la Fetesti; 18.000ha)

– min 22: un fermier german din Brandenburg care detine deja 200 ha, sustine ca daca nu cumpara noi terenuri nu va putea lucra cu profit. Problema e ca, daca cumpara cateva zeci de ha. la pretul actual de 10-12.000 Euro, ar urma sa-si recupereze investitia in 50 de ani – adica peste 2 generatii.
– min 24: din nou Attila Szocs in satul Dambroca, in discutie cu localnicii despre vanzarea (sau nu) de terenuri catre investitori

– min. 25.25: statement Attila Sz. in lb. engleza despre mitul “hranirii omenirii” de catre marii investitori
– min 27: investitorul german interesat de ferma de la Fetesti, in ‘misiune’ in  Noua Zeelanda(!), la o ferma viticola cu 3000 de vaci de lapte – vaci dotate cu chip, CNP, GPS…
– min. 29: localnici din NZ se declara sceptici vizavi de marii investitori agricoli straini/germani. Ei vad ca apar dezavantaje si probleme de mediu…

– min 31: investitorul german in Noua Zeelanda (citat): “-Noi privim terenurile din satelit si analizam cum sa procedam pt. a creste profitul. Vrem sa producem cel mai ieftin lapte, cea mai ieftina carne etc. la nivel mondial.”
– min 34: 2 fermieri germani din Brandenburg discuta despre solicitarile lor privind noua PAC:
1. subventii limitate pt. fermele mari
2. subventii doar pentru ferme locale, nu si pentru fermele de investitori

– min 36: fermier local din Brandenburg: Viata rurala inseamna populatie rurala. Investitorii nu locuiesc aici si nu participa la “viata satului”.
– min 37: investitorul german la negocieri cu patronul fermei din Fetesti. Patronul aminteste de aspectele sociale ale muncii la ferma. Patronul vrea sa vanda 51%. Investitorii par sa fie interesati de afacere.
– min 39.30: activistii Ecoruralis se pregatesc pt. o manifestatie la Bucuresti, in fata Ministerului Agriculturii (sept. 2012?)
– min 40.50: investitorul german afirma ca protestele le pot strica afacerile, mai ales daca politicul se solidarizeaza cu protestatarii.(!!!) Citat: “-Daca nu mai suntem bineveniti ca si investitori, peste 5-10 ani politicul va putea lua masuri care sa ne ‘taie’ cheful de a mai investi.”

– min 42: protest in fata Min. agriculturii la Bucuresti; apel al lui Willy Schuster
– min. 43: jandarmii se baga-n seama la manifestatie…
– min. 43: fermierul din Brandenburg: “-In prezent se reimparte lumea, insa nu prin razboi ci cu metodele capitalismului ‘hardcore’. Cine are bani isi cumpara baza alimentara a viitorului.”
– min. 44: Cadru final: investitorul german, in contre-jour, privind dintr-un zgarie-nor asupra orasului Hamburg.

(foto: Ecoruralis)

Posted by at 01/11/2012
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4