Pungesti, 8 decembrie 2013: Jandarmii au continuat abuzurile impotriva localnicilor (Relatare prin telefon)

Astazi, 8 decembrie, am fost contactat din nou, prin telefon, de o participanta la protestele de la Pungesti. Redau cele aflate de la ea si de la un alt protestatar care a petrecut o luna in tabara de rezistenta:

Activista:
“Cu putin timp in urma au intrat patru jandarmi in curte [la gazda unde locuiesc]. Li s-a spus ca nu au voie sa intre, iar acuma stau la poarta. Ne-au numarat, au dat telefon. Exista informatii din mai multe surse ca un baiat/tanar, pe nume Victor Morosanu, care isi ducea astazi vaca la pascut si care nici macar nu stia despre problema cu Chevron, a fost batut de jandarmi. “Negru l-au facut!” E stare de razboi aici – asta e sentimentul pe care-l am. Azi, cand am umblat pe strada am fost filmati in mod constant de catre jandarmi. Sint jandarmi, cate 2-4, la cate 30m distanta. Am fost opriti pe drum de 2 ori cu masina si pe jos de 3 ori.
Am discutat cu avocati, facem copii dupa amenzile primite de localnici pentru a le contesta. O masina de jandarmi a lovit astazi o vitea de aprox. 200-300 kg a unui localnic si i-a rupt piciorul. Proprietarul a trebuit s-o sacrifice. Ieri seara un cetatean a fost ridicat de la bar si dus la IPJ Vaslui – cica ar fi fost un “instigator”. La Vaslui nu a putut fi identificat pe filmari dar a fost totusi amendat cu 200 de lei. Magazinul/barul din sat (“La Titel”) este al unui fost politist. Cand am intrat, vanzatoarea a primit un telefon prin care i s-ar fi cerut sa inchida magazinul.
Tabara de rezistenta este inconjurata cu banda rosu-alba, materialele din corturi sunt inventariate; locul ar fi, conform Jandarmeriei, ceva gen “zona de conflict” si nu ai voie sa stationezi cu masina. Nu ai voie sa faci poze la personajul Jandarmeriei. Azi dimineata Seful Jandarmeriei Vaslui, unul “Smantana” ar fi spus la TV ca aici este “zona speciala de siguranta publica”. La intrare in Pungesti am vazut masini albe, aparent ale SRI. Sint sigura ca convorbirile noastre telefonice au fost interceptate. Chevronul si-a reporrnit astazi activitatea. In Pungesti este si un reprezentant al organizatiei internationale de mediu, Friends of the Earth (FoE). A documentat, spre a fi prezentat Parlamentului European, cum au fost baututi si abuzati oamenii.

Activist anonim, Bucuresti (de 30 zile in tabara):
“Tabara de rezistenta este pazita, accesul interzis. Cica se va redeschide dupa ce pleaca serviciul de criminalistica. Prin sat circula grupuri de cate 4-5-6 jandarmi. Cand am iesit in sat pe drum am fost abordat de jandarmi, cand sa mergem la biserica. Am observat ca e o capcana si ne-am intors din drum.
Altii au fost opriti de jandarmi; in general iilegitimeaza, ii baga in duba, ii bate.
Ieri seara, la bar, o femeie a fost luata si bagata in duba, dusa. Jandarmii au un comandant, este inalt si poarta bereta. El ii alegea pe oameni: Ia-l pe asta, pe asta, pe asta…” Situatia este foarte tensionata aici. Cica se va permite din nou accesul in tabara. Ieri ne-au fugarit jandarmii prin padure. Au stirgat la un moment dat: “Stai ca trag!” Jandarmii comit multe agresiuni verbale fata de noi ca sa ne iesim din pepeni.”

pung11
Scena din Pungesti, 08. 12. 2013. Sursa: Asociatia Vira >>>

Posted by at 08/12/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4