Protestele antifracturare teleghidate de Rusia? Raspunsul unui ONG-ist

EN: Apparently Russia is using the antifracking movements in Europe in its own interest, says NATO secretary general Rasmussen. This may be partly true – but only partly. The true problem instead is the existence and activity of the energy dinosaurs like Chevron and Gazprom (etc.) backed by governments – an NATO. Therefore better move the decision making concerning energy consumption, efficiency and production to lower levels and close to the communities and consumers.
DE: Angeblich benutzt Russland die Antifracking-Bewegung zu seinen eigenen Gunsten. Was mir einem herzlich egal ist, solange es Chevron ist, das – leider – seine erste Schiefergassonde in Pungesti installiert hat. Trotzdem bestaetigt die russisch-amerikanische Strippenzieherei in der Zivilgesellschaft die Wichtigkeit und Glaubwuerdigkeit dieser Bewegungen, deren Stimme man zu beeinflussen versucht. Eine bessere Enegiezukunft bedeutet jedoch maximale Unabhaengigkeit von den grossen Energie-Dinosauriern jeglicher Provenienz  und Entscheidungsfindungen nahe an den Verbrauchern und lokalen Gemeinschaften.

roharta1

…………………………….

Dupa cum stie omul informat, tovarasul secretar general NATO, Rasmussen, i-a acuzat recent pe activistii antifracking ca ar face, in secret, jocul Rusiei. Ironia faptul consta in aceea ca acuzatiile le-a lansat in cadrul unui think tank anglosaxon – adica o institutie specializata in proiectarea de scenarii de viitor si tras sfori la cel mai inalt nivel… Ca si raspuns, cei de la Greenpeace care au protestat recent atat impotriva proiectelor extractive rusesti in Marea Arctica cat si impotriva premeriului britanic “filofracturist”, James Cameron, au reactionat prompt si ironic, intrebandu-se cu voce tare ce droguri or fi fumand in cartierul general NATO… Link (EN) >>>

Printre cei multi care s-au opus si se mai opun in Romania proiectelor extractive ilegale si daunatoare fata de mediul inconjurator, patrimoniul istoric si comunitatile locale, se afla si asociatia la care activez. Motiv pentru care imi permit sa fac doua comentarii:
1. Ce mi-e Chevron, ce mi-e Gazprom (MOL, OMV, Petrom…)? Sint toti o apa si-un pamant (infestat)! Totodata cred ca protestele antifracking de la Barlad din 2012/13 au fost din start mult prea bine organizate ca sa nu aiba in spate forte si puteri din afara sferei societatii civile – fie vorba de PSD/USL care voia la guvernare, fie chiar statul rusesc. OK – si pana la urma ce-i daca? Constatam cu amaraciune ca la Pungesti cei care si-au bagat pana la urma  in mod ilegal sonda in glia stramoseasco-moldoveneasca cat si in acviferul dansei sint nu rusii (in ciuda implicarii mediatice a unor posturi TV supuse direct tarului Vladimir I) – ci Chevronul lui unchiul Sam. …Si asta cu sprijinul loial al paramilitarilor romani cu studii superioare de “peacekeeping” in trupele KFOR din Kosovo.

In ceea ce ne priveste pe noi, minuscula asociatie NEUER WEG, cu sediul in Fagaras, avem proces pe rol impotriva prospectiunilor ILEGALE de hidrocarburi din jud. Sibiu, sintem independenti politic de orice grupare interna sau externa, nu actionam in interesul niciunei forte interne sau straine. In schimb sintem loiali si solidari cu persoanele si comunitatile potential afectate de proiectele extractive care ne sunt impuse si ale caror efecte negative le resimtim deja – viitorii beneficiari urmand sa fie persoane si grupuri din afara regiunii. In buna traditie transilvana livram gaz metan de calitate superioara tarii ca sa cumparam la suprapret gaz de proasta calitate (din Rusia?) de la o gashca de intermediari si distribuitori. Ultimul pe lista: EON Gaz Romania. Sau Distrigaz Sud.

Si asta e problema: Captivitatea consumatorilor mici si mari fata de producatorii si vanzatorii de energie care, in tarile din Est, sint de regula mari si foarte mari. Si care, avand tabieturi autoritar-dictatoriale bine inradacinate –  nu doar ca-si impun pretul, vointa si standardul de calitate fata de noi toti – cu sprijinul autoritatilor – ci se afla si in spatele multor conflicte armate in regiunile de provenienta a resurselor fosile de energie (vezi doar razboaiele din Irak, Afghanistan, dar si conflictul din Ucraina)…

De aceea, ideea este sa iesim din dependenta fata de energiile fosile si destructive pt. mediu si societate (asta incluzand si energiile “verzi” produse cu distrugerea naturii in situri N2000 si in alte zone protejate). Aceasta perspectiva, in mod cat se poate de evident, nu le convine nici afaceristilor rusi si nici celor americani, (romani, germani, etc.) care impreuna cu guvernele si administratiile pe care si le-au supus actioneaza ca niste veritabili dinozaurii energetici drogati care calca tot ce le iese-n cale pentru a-si lua doza zilnica de petrol si metan de la tzatza mamei naturi. Cam acesta e diagnosticul. Restul – adica sforile trase de aceste fiinte gigantice in propriul lor interes – sunt doar simptomele. De aceea nici nu conteaza ca si-a bagat Rusia coada in protestele antifracking din RO, BG, etc. sau nu. De aceea nici nu conteaza daca mandra Polonie se comporta ridiculissim cand urla ca un bebelus ca sa suga in viitor gaz ‘fracturat’ de la tzatza dinozaurului american.

2. Constat apoi cu o anumita satisfactie ca vocea si protestele societatii civile CONTEAZA si AU EFECT – pentru ca altfel nu s-ar zbate atat de mult nici “rusii” si nici “americanii” sa ne faca sa strigam lozincile care le convin lor mai mult. Asadar, tovarasii Rasmussen si Putin ne confirma ca …existam, ca ne iau la cunostinta existenta – ba mai mult: ca ne iau in serios activitatea si …CREDIBLITATEA. Acest din urma aspect – credibilitatea principiala a opozitiei antifracking, organizata deseori la “firul ierbii” si cu un minim de fonduri(!) – deci fara implicarea vreunei terte parti – demonstreaza ca rolul societatii (civile) si atitudinea ei sunt cruciale in disputa privind viitorul energetic al nostru, al tuturor. De unde rezulta ca aceasta sansa a noastra se cere fructificata in mod constient si proactiv – in folosul societatii per ansamblu.
Motiv pentru care repet: Ce mi-e Gazprom, ce mi-e Chevron? Independenta energetica inseamna sa scapam cat se poate de mult de influenta energozaurilor si sa mutam luarea deciziilor privind consumul, eficienta si productia energetica cat mai mult la nivel local, regional si national.

Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia/Verein Neuer Weg

Posted by at 23/06/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , ,

One Response to Protestele antifracturare teleghidate de Rusia? Raspunsul unui ONG-ist

  1. Poenaru Dan says:

    Necazul este ca avem foarte multe cozi de topor care scot castanele din foc in locul corporatiilor si a beneficiarilor politici din spatele lor. Cred ca nu intamplator in EDUCATIA din Romania, sub diferite pretexte, este marginalizat obiectivul fundamental al invatamantului si anume formarea personalitatii; astfel, in viitorul apropiat,vom avea tot mai multi semidocti,indivizi cu o cultura generala precara fara capacitate de analiza,fara cultura si fara identitate nationala , trasaturi specifice oamenilor fara atitudine ce pot deveni usor cozi de topor…

Counter created by lite 1.4