Prospectiuni ilegale / gaze de sist in Neamt: Localnicii protesteaza si se apara cu succes

DE: Einheimische in den laendlichen Gebieten des Kreises Neamt wehren sich mit ersten Erfolgen gegen die illegalen Schiefergaserkundungen in ihrer Region.
EN: Locals in the rural area of Neamt county are protesting (succesfully) against illegal seismic testings of shale gas reserves.

…………………..

Dupa protestele localnicilor din comuna Razboieni/NT, din ianuarie/februarie a.c., firma s.c. PROSPECTIUNI S.A. si-a continuat lucrarile ilegale de achizitie date seismice 3D in alte localitati ale judetului Neamt – fara sa detina certificate de urbanism, autorizatii de construire, hotarari de Consilii locale/judetene, fara acordul proprietarilor de tren si fara decizii de incadrare/avize/acorduri de la Agentia de protectia mediului. Este bine stiut faptul ca presedintele Consiliului Judetean Neamt, Culita Tarata, sustinea cu minciuni evidente si aparent chiar prin fapte de coruptie activitatile ilicite ale firmei de prospectiuni, punandu-i acesteia la dispozitie incinta unei firme la care este asociat.

bargauani

In ciuda faptului ca autoritatile locale din Neamt – ca si cele din alte judete afectate – omit sa-i informeze pe localnici despre aceste lucrari, refuzand chiar in mod explicit sa organizeze dezbateri publice pe aceasta tema, multi localnicii, ca de ex. cei din comunele Bargauani (sintuata intre Pt. Neamt si Roman), Pastraveni si Stefan cel Mare au protestat cu oarecare succes fata de abuzurile si ilegalitatile comise de firma lui Ovidiu Tender.
Astfel, in Pastraveni, firma aparent a fost “aliungata” din zona, iar la Bargauani, a fost nevoita sa se retraga de pe anumite terenuri. Intr-o convorbire telefonica, dna. Isac Elena din Piatra Neamt, ai carei parinti locuiesc intr-un sat apartinand de com. Bargauani, mi-a relatat in urma cu 2 ore despre presiunile la care sunt expusi, in contiunuare, localnicii din partea firmei de prospectiuni dar si despre cum reusesc sa se impotriveasca – cu oarecare succes – lucrarilor.

neamt

Intre timp un grup de cetateni a vizitat cateva sate vizate de prospectiuni, informandu-i pe localnici si discutand cu autoritatile locale. Ba mai mult, mai nou se pregatesc de un prim miting, in 6 iulie, in comuna Stefan cel Mare, situata le aprox. 12-15 km NE de Piatra Neamt, miting la care se asteapta si participanti din Pungesti si alte zone afectate de explorari de gaze de sist.
Va vom informa despre detaliile organizatorice privind mitingul.

Mai jos puteti asculta interviul telefonic cu dna. Isac Elena cat si apelul dansei la consatenii si conationalii ei.

Posted by at 27/06/2014
Filed in category: Uncategorized,

10 Responses to Prospectiuni ilegale / gaze de sist in Neamt: Localnicii protesteaza si se apara cu succes

 1. libero says:

  pt neuer weg & co inclusiv gazele intestinale sint de fapt gaze de sist! chiar si gazele emise de catre vacile lui willy! nici nu e nevoie sa fii platit de catre tarul Putin – citeodata ideologiile / weltanschauung-urile sint mai de pret decit banii!

  o tira de scepticism si de moderatie in privinta auto-pozitionarii ar fi necesara! inutil sa spun ca este vorba de o cauza pierduta! de data aceasta nu a iesit miscarea politica (erwin si “nasul” in parlamentul european). cu putina perseverenta eu zic ca exista sanse rezonabile in viitor.

  • hans says:

   Bun revenit, libero! Nu putea lipsi un comentariu trollist din partea ta! Weltanschauungu’ dumitale: Nimeni nu e mai presus de lege, cu exceptia lui tov. Tender si Mr. Holst. Acesti indivizi si postacii lor de serviciu sint boala de care sufera Romania – in my not very humble opinion…

  • sectia agitatie si propaganda says:

   am auzit ca exista mai multi oameni totalmente fara scrupule si cu lipsa desavarsita de morala & co. care pentru niste banuti (ce-i drept: putini, dar pic cu pic se umple …) scriu comentarii online pe placul celor care-i platesc! Hai la mai mare, libero!

   • hans says:

    ma simt onorat ca postacul lui tender imi acorda si mie atentie – ca un negociator de spagi deja mi-a trimis; la fel si un ‘amenintator’! inseamna ca sint tare “important”! like!

    • libero says:

     sa zic si eu (de dragul retoricii?!) ca sinteti postacul lui putin & gazprom? (as mai avea nume, insa din respect pt tara in care traiesc prefer sa nu le amintesc)!

 2. libero says:

  acesta este titlul articolului: “Prospectiuni ilegale / gaze de sist in Neamt”

  in ce masura prospectiunile sint ilegale habar nu am.

  dilema e urmatoarea: romgaz a dat un comunicat clar ca NU e vorba de gaze de sist. asadar ce alegem: neuer weg – romgaz, neuer weg – romgaz! pe cine credem si de ce?

  faptul ca exprim dubii in privinta credibilitatii informatiilor formulate (constant si dogmatic) de catre hans cum ca toata industria petrol & gaz = gaze de sist, nu ma face pe mine un postac lipsit de morala, nici pe hans un tradator platit de putin & co. desigur, ca in jurul NW roiesc fosti-viitori politicieni. pina la urma de ce nu?! tocmai asta e calea de urmat (a la verzii din germania, de ex) si desigur si partea critica a demersului. chestiuni de asumat pina la urma!

  in fine, nu cred ca ne aflam pe aceasta pagina la congresul pcr, pt a-l aplauda pe tov. activist secretar general! daca da, atunci e simplu. restrictionarea prin pasword. sau daca sint intr-atit de indezirabil sa mi se spuna in fata si cu siguranta ma pot retrage definitiv de pe acest blog… oricum nu ar fi mare pierdere pt nimeni! zum wohl!

  • hans says:

   bine ziceti: “in ce masura prospectiunile sint ilegale habar nu am.” cand veti avea un minim de habar de legislatia ce se aplica pentru asemenea lucrari, va veti da seama de ce sunt mega ilegale lucrarile. atunci merita sa discutam si noi – pana atunci cred ca imi dati dreptate ca nu avem baza comuna pt. a dezbate subiectul. adica e in avantajul dvs. sa nu mai insistati pe acest subiect (pt. ca doar asa evitati sa fiti penibil), atata timp cat nu-l stapaniti – dupa cum admiteti chiar dvs.

   • libero says:

    citat:

    “De asemenea, reprezentanţii Romgaz au precizat că au o experienţă de peste 65 de ani de activitate pe teritoriul întregii ţări şi au acuzat că există anumite organizaţii neguvernamentale care au distorsionat informaţia şi cel mai probabil beneficiarii acestor acţiuni, entităţi mari, au interese economice de blocare a acestor prospecţiuni.”

    http://portal.radioiasi.ro/neamt-prefectul-a-mediat-tensiunile-intre-primari-si-reprezentantii-prospectiuni-s-a-a438501.html

   • hans says:

    doriti sa discutati subiectul sau sa purtati monologuri si discursuri paralele?
    nu ma imresioneaza copy-paste-urile dvs.! documentati-va pe legislatie (mediu, urbanism, constructii, partcipare publica, administratie locala, legea petrolului) in loc sa postati propaganda romgazului, care e complicele celor de la prospectiuni!

Counter created by lite 1.4