Producator de seminte traditionale cauta ucenic pentru a-si transmite cunostintele generatiilor viitoare

Actualizare 30. 03. 2014: Intre timp s-a gasit un taran bio care doreste sa continue munca dlui. Jere Lajos, despre care este vorba in articolul de mai jos. Cei dornici sa cumpere seminte de la dansul pot afla detalii aici >>>.

…………………………..

Domnul J. L., in varsta de aprox. 70 de ani, din zona Odorheiu Secuiesc/Szekelyudvarhely, este un vechi producator de seminte care a mostenit cunostintele producerii de material saditor de la tatal lui. An de an merge la targurile din Secuime dar si in orase precum Sighisoara pentru a-si comercializa produsele, insa, din motive de sanatate si de varsta vrea sa renunte la aceasta indeletnicire.

bilder-rettung 020

Din pacate
nu gaseste pe nimeni care sa-i duca mai departe “meseria” asta atat de importanta pentru noi toti.
De aceea ar fi interesat sa-i instruiasca pe cativa tinerii interesati (de ex. WWOOF-eri sau tarani bio) care doresc sa invete de la dansul cum se produc seminte traditionale. (Cunostinte de maghiara si/sau romana obligatorii pt. a putea comunica cu dansul.) In cazul optim voluntarii vor fi localnici, deoarece “ucenicia” ar implica aprox. 2 sezoane de invatare – si deci de munca in gradina dlui. J.

Cei interesati la modul serios sa se implice in pastrarea cunostintelor privind productia de seminte traditionale, ma pot contacat la hanshedrich@gmx.de sau sa ma sune la 0752-616128.

bilder-rettung 019

Posted by at 22/03/2014
Filed in category: Kultur & Gut, Leben & Sinn, and tagged with: , ,

11 Responses to Producator de seminte traditionale cauta ucenic pentru a-si transmite cunostintele generatiilor viitoare

 1. Mihaela says:

  In semintele acestea se afla toata iubirea si tot misterul lui Dumnezeu!

  • Gabriela Bär says:

   Asa este, Mihaela ! G

  • Zaubermaus says:

   exact, Mihaelo! Totu’i in semintele din Odorhei, asa ca pentru restul lumii n-a mai ramas nimic. De le planteaza secuii exclusiv pe meleagurile lor, o sa se mute gradina maicii domnului in secuime – atunci sa vezi tu invidie!

 2. Zaubermaus says:

  … vorba lu’ Miciurin, dragu’ de el! 😉

 3. felix roncea says:

  ce draguti sunt astia din odorheiu secuiesc/sekelyudvarhely 🙂 asta nu e in romania nu ?

  • hans says:

   odorheiu secuiesc/szekelyudvarhely este TRANSILVANIA, de vreo 1000 de ani – si va ramane transilvania, un loc unde nu trebuie sa te explici unor idioti din afara regiunii ca dece esti ungur, roman sau neamt. daca ai dubii ca este romania, e problema ta – uita-te pe harta. daca vrei sa stii de cand este romania, uita-te in cartile de istorie. dupa care eventual incepi sa te gandesti. doar putin, pt. inceput – ca sa nu obosesti si sa nu te sperii de concluzii…

   salutari din schaessburg/segesvar/sighisoara – eternally transylvanian

  • Zaubermaus says:

   nu-i romania, ai dreptate draga felix. Pentru ca in romania acum e chic sa semeni seminte modificate genetic de la monsanto – recolta-i mult mai mai mare, rezista la ierbicidele lu’ monsanto si plantele-si mai si produc otrava proprie pentru daunatorii lor zburatori.

 4. haroforul says:

  Este vorba deci practic de seminte indumnezeite, tinute saptamani in altar, stropite in mod risipitor cu mir si ametite cu tamaie taman de la schitul Prodromu. Daca mai pui niste balega de-a magarului care l-a dus pe Iisus prin poarta Ierusalimului in pamant (tarana sfanta romaneasca, de precadere din ardeal, jud. Covasna), stropesti cu vin liturgic de la Babadag si-i mai pui de wellnes la crestere si un potpourri de muzica bizantina cantata la cobza – sa vezi tu recolta!

 5. Foarte frumos!

 6. Radu says:

  Salut Hans,

  Am sunat la nr. afisat, dar nu functioneaza. Cum luam legatura?

  • hans says:

   numar afisat fiind 0752-616128? acela este al meu. posibil sa nu fi avut acoperire… intre timp s-a gasit ferma ecologica topa care vrea sa duca mai departe munca lui jere lajos. contacteaza eventual ferma top (Produse Eco pe FB) si intreaba daca poti lucra ca si voluntar acolo…
   spor! hans

Counter created by lite 1.4