“Printre credinciosi” / “Among the believers” – Cand politica internationala si indoctrinarea religioasa o iau razna

Io si Astra Film Fest, relatarea unui martor ocular…

Mda… luptele ideologico-religioase… Ele par sa fi existat de cand lumea – sau nu? Nu stiu, pentru ca n-am trait acum tz zeci sau sute sau mii de ani. In orice caz, “din cate stim”, cel putin in religiile abrahamice exista o “traditie multimilenara” in asta. Ceea ce ne duce exact in Pakistanul anului 2015, anul realizarii filmului de fata. 50.000 de morti, nenumarati raniti, aproximativ 1.000.000 (un milion!) de refugiati interni si o tara profund dezbinata si practic rupta in doua, ideologic vorbind – acesta e bilantul luptelor intestine izbucnite acolo in 2007.

atb

Ce s-a intamplat in 2007? In 2007, la presiunile SUA, dictatorul militar al Pakistanului, Pervez Musharaaf a atacat cu armata/politia/jandarmeria/forte speciale o moschee din Islamabad, capitala tarii, moschee ce intratinea/intretine scoli de Coran (madrassah) in toata tara. De ce a fost bombaradata asazisa “Moschee rosie”? Pentru ca, sub conducerea unui imam deosebit de radical, in scolile de Coran se spalau si se spala pe creier, in continuare, copiii din familiile sarace, pentru a fi trimisi apoi in eternul jihad impotriva necredinciosilor de tot felul – de exemplu “Satana” SUA. Dar ce problema are domnul imam cu SUA? Poate ca faptul ca, aparent tot la insistenta SUA, tatal lui fusese asasinat, chiar in fata lui, si asta dupa ce tatal fusese o figura (religioasa) eminenta in cercurile mudjahedinilor anti-sovietici din Afghanistan, mudjahedini finantati si “construiti” in anii ’80 chiar de …SUA. Dupa terminarea razboiului rece, SUA le-a intors spatele acestor luptatori – cam la fel cum a facut-o si URSS-ul cu proprii sai soldati din Afghanistan. Cei din urma aveau sa formeze, in anii ’90, bande de raketi, iar cei dintai ceea ce avea sa devina ‘Al Quaida’, sponsorizata de fostul sponsorizat al SUA/CIA: Osama, fiul lui Laden

Ce-ar mai fi de spus? 50.000 de victime in 10 ani. Dar parca am spus asta deja… Si inca o cifra: Daca, in jurul anului 2001, in Pakistan existau aproximativ 1000 si ceva de asemenea scoli de Coran, la momentul realizarii filmului, in urma bombardarii moscheii lui Abdulaziz, numarul lor crescuse deja la circa 40.000. Cui sa le multumeasca pakistanezii pentru situatia in care se afla? Lui Bush sau lui Osama bin Laden, fostul prieten de familie si de afaceri?

PS: Filmul se incheie intr-o nota pacifist-laica si cu un apel implicit pe masura – lucru de inteles si de apreciat – dar, se pare ca autorul a uitat ce ne-a spus chiar el la inceputul filmului sau – ca la baza conflictului din prezent stau, in buna parte SUA. De unde rezulta ca, fara o schimbare radicala – spre pacifism – a politicilor (fundamentaliste ale) SUA in regiune, prin definitie nu are cum sa se schimbe situatia din Pakistan in mod consistent.
Cine face primul pas?

Posted by at 23/10/2016
Filed in category: Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4