Surparea turnului bisericii evanghelice din Roades. Sau: Despre sfarsitul unei iluzii sasesti

In dupaamiaza zilei de 14. 02. 2016 a cazut un colt al turnului bisericii evanghelice din Roades/Radeln, com. Bunesti, jud. Brasov, existand riscul prabusirii complete a acestuia. In fosta casa parohiala din imediata vecinatate functioneaza un centru de copii al Fundatiei Tabaluga, a cantaretului de muzica rock, Peter Maffay, originar din Brasov. Cand a cumparat casa parohiala, fundatia s-a angajat sa execute ample lucrari de restaurare a bisericii fortificate de care tine si turnul care tocmai a cazut.

In 2011 s-au realizat intr-adevar lucrari de reparare a acoperisului respectivului turn – se pare insa ca s-a ignorat complet problema structurii subrede a constructiei, cu toate ca aceasta era cunoscuta inca din 2009, cand un grup de studenti din Dresda facuse o cartare completa a bisericii, cu metode ultrasofisticate…

Este trist de vazut cum in ultimii ani, in zona Bunesti, mai exact in satele Mesendorf, Crit si Roades s-au investit sute de mii de euro daca nu chiar milioane in cateva proiecte de pretinse restaurari si constructii care au alterat profund aspectul rustic si autentic al peisajului respectivelor sate candva sasesti. O buna parte din fonduri au fost din surse UE sau alte fonduri de stat (unele din Germania), deci bani proveniti din taxe si impozite din intreaga Europa.

Tinand cont de faptul ca majoritatea actorilor cheie implicati in aceste proiecte semiesuate sunt sasi (unii chiar originari din acele zone, cum ar fi Michael Schmidt – Crit; Karl Hellwig – Rupea; Peter Maffay – Brasov), putem spune ca prabusirea turnului de la Roades simbolizeaza esecul drastic al acestui tip de implicare pseudo-filantropica al actualelor elite ecleziastice, politice si economice sasesti. Asistam deci la sfarsitul unei iluzii sasesti, deoarece s-a dovedit (din nou) ca banii, pilele la Brasov, Bucuresti si Berlin, prezenta media, statutul de VIP si rockstar nu mai reprezinta nici pe departe garantia ca implicarea unor asemenea persoane este cu adevarat benefica pentru microregiunile si zonele rurale tinta. Din contra: Cu multi bani si lipsa de expertiza, pricepere si …modestie risti sa faci multe gafe si sa produci daune iremediabile.
Cat despre gafele repetate si daunele semnificative produse de reprezentanti ai Fundatiei Tabaluga in comunitatea locala din Roades, cu alta ocazie…

………………………..

Cateva completari necesare despre activitatea NW… Asociatia NW si-a inceput activitatea in 2013 tocmai pentru a combate si expune public coruptia, intransparenta, nepotismul, autosuficienta si gafele de proportii in care se complac o parte dintre exponentii de vaza ai comunitatii sasesti si evanghelice/luterane din Transilvania – in cardasie si ignoranta transetnica cu o serie de functionari publici si afaceristi romani, fara de care proiectele de restaurare mentionate nu s-ar fi putut realiza.

…De aici si pana la implicarea pe probleme de protectia mediului (gaze de sist, paduri, monumente/urbanism) si luari de pozitie in chestiuni de convietuire plurietnica si multireligioasa in spatiul istoric multicultural al Transilvaniei nu a mai fost decat un pas sau doi. Intr-o societate complexa si pluralista toate aceste probleme se intrepatrund si se conditioneaza reciproc, rezolvarea uneia contribuind la rezolvarea celorlalte.

Implicarea proactiva, uneori incomoda de cetateni emancipati si dedicati ce suntem, inseamna unele (mici) bucurii si succese, la pachet cu (multe) insuccese, frustrari, neintelegeri, acuzatii din partea celor care se simt eventual vizati – implicand uneori chiar dezavantaje foarte concrete (plangeri penale si procese civile, solicitari de daune morale de ordinul zecilor de mii de Euro) pentru calomnie din partea unor impostori precum seful IPJ Harghita, Moldovan Radu Sandu, Michael Schmidt si patronul firmei Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer. Deci e cu riscuri si efecte secundare ceea ce facem, nu o simpla joaca de-a activistii si pseudorebelii, pe bloguri si pe Facebook… Cu atat mai mult: Cand scriu/scriem ceva pe NW/FB, stiu/stim foarte bine ce spunem si de ce o facem… Pe fond suntem bine spre foarte bine informati si documentati, pentru ca altfel nu mi-as/ne-am permite sa ne expunem in masura in care o fac(em).

In ‘buna traditie’ saseasca, noi am inceput sa facem curat in propria ograda si sa maturam gunoiul din fata portitei noastre – si vom continua s-o facem cu sarg si in mod proactiv. In functie de situatie/context schimbam insa deseori subiectul, macazul sau registrul si dezbatem/expunem si alte chestiuni relevante pentru comunitatile si pentru societatea in care traiam: de exemplu nationalismul romanesc (adhoc, institutionalizat, deghizat, vizibil, subliminal, explicit, ‘sanatos’, patologic) – din pacate inca foarte prezent pe multe planuri ale vietii cotidiene in Transilvania si nu numai. Deoarece grupul tinta al acestuia au fost si sunt de regula celelalte populatii care locuiesc acest spatiu, este firesc, legitim si chiar necesar si binevenit pentru toate partile implicate sa se ofere raspunsuri argumentate la aceste tendinte cat si la altele similare, de ex. cele de provenienta maghiara.

…Dupa care trecem din nou la subiecte sasesti, atunci cand apare din nou ceva nasol la ‘noi’. Si tot asa… Simplu! Observatiile de mai sus le-am facut, dupa ce am fost ‘apostrofat’ in mod repetat in ultima vreme in legatura cu postarile mele pe teme transilvane. Deoarece nu consider tacerea despre problemele reale si solutiile viabile legate de convietuirea multietnica (de ex. in Ardeal) o optiune de durata (nu intr-o societate cat de cat democratica, contractualista, pretins europeana) – tacerea sistematica fiind si ea o iluzie, din moment ce avem darul vorbirii – prefer sa vorbesc, scriu, raspund. Desigur, argumentat – si perspectiva legalista si cu tenta holistica (transilvana, sudesteuropeana, paneuropeana)…

Hans Hedrich, NW
17. 02. 2016

radeln-tirm-familie-papiere 094
Turnul bisericii evanghelice din Roades, partial surpat in 14. 02. 2016. Foto: Hans Hedrich, 16. 02. 2016

Posted by at 17/02/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Kultur & Gut, and tagged with:

5 Responses to Surparea turnului bisericii evanghelice din Roades. Sau: Despre sfarsitul unei iluzii sasesti

  1. gata cu minciunile says:

    Ca si in cazul maghiarilor, statul roman gaseste colaboratori si in randul sasilor, pentru a-si duce la bun sfarsit programul de romanizare completa a Transilvaniei, de la alungarea sau asimilarea oamenilor pana la demolarea, in mod direct sau indirect, a tezaurului cultural si arhitectonic, cu care acestia si-au pus amprenta in aceasta zona. Cu ajutorul acestor colaboratori, statul roman poate sa distruga totul, fara ca acest lucru sa fie descoperit.

    • hans says:

      in cazul de fata nu este asa. astia sint niste ignoranti si increzuti si nepriceputi. desigur, exista si problema colaboratorilor si a idiotilor utili dar nu in cazul de fata…

    • Revelare says:

      Dacă e gata cu minciunile, fi primul!

  2. gata cu minciunile says:

    Am scris un comentariu, care nu a aparut. A disparut fara urma, dar nu a aparut intre comentarii.

  3. gata cu minciunile says:

    Romania este tara tuturor posibilitatilor cand vine vorba de discriminarea nationalitatilor. Cand tribunalele romanesti hotarasc ca Tinutul Secuiesc nu exista (http://foter.ro/cikk/20160209_szekelyfold_marpedig_nem_letezik_mondta_ki_a_torvenyszek),

Counter created by lite 1.4